Zonnebrandcrèmes

Wil je heerlijk genieten van de zon. Gebruik dan een goede zonnebrandcrème.
Een goede zonnebrandcrème beschermt tegen UVA en UVB stralen. Dit wordt een breedspectrumfilter genoemd. Gebruik ook een zonnefilter op bewolkte dagen.
 
De minerale zonnefilters (titaniumdioxine en zinkoxide) geven een goede bescherming. Ze dringen niet door de huid heen, zodat er ook geen schadelijke stoffen in de huid kunnen trekken.
 
Vermijd de zon op de heetste uren van de dag (tussen twaalf en drie uur). Draag een zonnebril en een hoed.
 
Op de verpakking van een zonnebrandproduct wordt de afkorting SPF (Sun Protection Factor) genoemd. Dit getal geeft aan hoe sterk het antizonnebrandmiddel de zonnestralen wegfiltert. Om te weten welke SPF we nodig hebben is het van belang het huidtype te weten.
 
Toch adviseer ik alle huidtypes altijd minimaal factor 20 te nemen. Zeker als er langer dan 3 uren in de zon verbleven wordt. Kinderen adviseer ik altijd minimaal factor 30 te nemen. De zon kan namelijk verraderlijk fel zijn, en zijn sporen achterlaten in de vorm van ouderdomsvlekken en andere oneffenheden. Bovendien is een matig gebruinde huid veel mooier en jonger uitziend dan een sterk gebruinde huid.
 
Vermijd zonnecrèmes met parfumingrediënten. Geurstoffen zouden onder invloed van zon kunnen leiden tot phototoxische huidreacties.

Kies producten op waterbasis en niet op oliebasis. Producten op oliebasis sluiten de huid af, waardoor het lichaam minder goed de warmteafgifte kan regelen. Bovendien verbrandt de huid sneller bij een combinatie van olie en zon.
 
Wist je dat?
Cosmeticaproducten waarin vitamine E is verwerkt en geen andere UV-filters, een beschermingsfactor 4 hebben en dus al 75% vermindering geven van UV straling op de huid. Dit geldt voor de natuurlijke vitamine E variant (d-alfa-tocopherol-acetate). Deze vitamine E soort is ook ideaal om puur op de lippen te doen.

Vitamine E heeft naast een zon beschermende werking tevens een antioxidant werking. Overdag beschermt deze tegen zon en in de nacht herstelt deze de vrije radicalenschade. Vitamine E zorgt ervoor dat vrije radicalen geen schade aan de huidcellen kunnen verrichten.

Een foundation zou ook deze vorm van vitamine E in zich moeten hebben, om de huid optimaal te beschermen.

Een hogere beschermingsfactor dan 30 is eigenlijk niet nodig. De huid wordt met factor 30 al optimaal beschermd. Het nadeel van hogere beschermingsfactoren is het hogere gehalte aan vaak chemische UV filters en dus een grotere kans op huidreacties.

Als voedingssupplement zou OPC gebruikt kunnen worden om de huid van binnenuit te beschermen tegen zonneschade. OPC versterkt tevens het bindweefsel en vangt vrije radicalen.

Wees niet zuinig met zonnebrandcrèmes maar pas ze royaal toe voor een optimale bescherming.
Breng eerst je normale huidverzorgingsproducten aan en daarna indien gewenst een zonnecrème.

De zonnebank
Een zonnebank straalt voornamelijk UVA stralen uit en minder UVB stralen. UVA stralen dringen dieper in de huid door dan UVB stralen, en kunnen dus behoorlijk veel schade aan de huid geven. De blootstelling aan UV licht van een zonnebank verhoogt de kans op huidkanker. Veilig zonnen onder de zonnebank is helaas niet mogelijk. 

Of je nou in de zon gaat of onder de zonnebank, het is belangrijk te weten wat voor huidtype je hebt. Dit om de zonneschade zoveel mogelijk te beperken. 

Welk huidtype heb jij?

Huidtype 1: dit is de zeer lichte huid. Vaak hebben deze mensen rood haar of juist heel donker haar. De ogen zijn vaak licht van kleur. Bij dit huidtype zie je vaak sproetjes. Ze verbranden heel snel en worden niet bruin. Sproetjes verdwijnen vaak in de winter en komen in het voorjaar weer tevoorschijn.

Huidtype 2: dit is een lichte huid. Deze mensen hebben meestal lichtblond haar en een lichte kleur ogen. Mensen met dit huidtype verbranden snel en zullen langzaam bruin worden.

Huidtype 3: dit is een licht getinte huid. Deze mensen hebben vaak donkerblond tot bruin haar en wat donkerdere ogen. Ze worden vrij snel bruin en verbranden niet snel.

Huidtype 4: dit is een getinte huid. Deze mensen hebben vaak donker haar, donkere ogen en een olijfkleurige huid. Mensen met dit huidtype verbranden niet snel en worden snel bruin. Dit is het mediterrane huidtype.

Huidtype 5: dit is een lichtbruin getinte huid. De haren zijn bruin tot zwart. De ogen zijn donker en de huidkleur is lichtbruin. Deze mensen verbranden nauwelijks en kunnen de zon goed verdragen. Dit is het Aziatische huidtype.

Huidtype 6: dit is een donkerbruine huid. De haren zijn zwart, de huid is donker en de ogen zijn heel donker. Dit huidtype verbrandt niet snel en kan ondanks dat de kleur van de huid al bruin is nog bruiner worden.  Dit is het negroïde huidtype. 

Huidtype 1 en 2 hebben dus het meeste kans om de huid te verbranden en huidkanker te ontwikkelen bij overmatige blootstelling aan de zon. 

Voor ieder huidtype is een goede bescherming van belang. Het melanine functioneert als een bescherming voor het DNA in de cel tegen de schadelijke effecten van de zon. Melanine is dus van belang bij het voorkomen van huidkanker. 

Bepalend voor de huidskleur is de activiteit, de hoeveelheid en de rijpheid van de melanosomen (pakketjes met melanine in de huid). Hoe donkerder de huid hoe rijper de melanosomen.