Zonlicht en huidveroudering

Zonlicht en huidveroudering
Door zonlicht kunnen rimpels ontstaan. Zonlicht beschadigt het DNA in de huidcellen, geeft vorming van vrije radicalen en geeft uitdroging. 

Naarmate de huid veroudert vermindert de celactiviteit, en de huidvernieuwing vanuit de basaalcellenlaag vertraagt. De talgklieren scheiden minder talg uit, en de aanmaak van collageen en elastine neemt af. De huid wordt vochtarmer en voelt sneller droog en trekkerig aan. Tenslotte ontstaan er lijntjes, rimpels, huidverslapping, pigmentvlekken en andere huidoneffenheden. 
Gebruik daarom vanaf maart tot oktober een crème met een goede zonnefactor.

Verbranden verhoogt het risico op huidkanker, en zonneproducten met chemische zonnefilters doen de huid sneller verouderen.  

UVA stralen gaan ook door glas heen. UVB stralen niet. Dus ook achter glas kan de huid door zonlicht verouderen. UVA stralen geven geen zonverbranding, UVB stralen wel. UVA licht dringt door tot in de lederhuid, UVB licht tot de opperhuid. 

Gebruik zonneproducten en aftersun producten altijd op waterbasis. Ideaal zijn producten met aloë vera vanwege de huidkalmerende, verkoelende en hydraterende werking. 

Bescherm vooral kinderen tegen de zon. Blootstelling aan de zon in de kindertijd vergroot de kans op huidkanker op volwassen leeftijd. De huid van kinderen is bijzonder gevoelig voor zonlicht. 
Breng iedere keer nadat je hebt gezwommen opnieuw zonnebrandcrème aan. Ook al staat er op de verpakking waterproof. Ook waterproof producten zullen van de huid ‘glijden’ door zweet, zand, zout en water. 


Wat als je toch bent verbrand?

Indien je toch bent verbrand, zorg dan voor het koelen van de huid. Dit kan met kompressen met koud water waar je wat koude melk of aloë vera gel aan toevoegt. Smeer geen vette crème na het zonnen of bij zonnebrand op je huid. Deze houdt namelijk de warmte vast.
 
Doet de verbrande huid echt pijn neem dan een aspirine, diclofenac of ibuprofen. Dit zijn tevens ontstekingsremmers.