Vitamine D

Onder invloed van zon maakt de huid vitamine D aan. Vitamine D is van belang voor de botten, tanden en de weerstand, en het werkt preventief tegen enkele soorten kanker waaronder darmkanker. Voor de aanmaak van vitamine D zijn de UVB stralen belangrijk. 

Het is alleen niet aan te bevelen om langdurig in de zon te liggen om voldoende vitamine D aanmaak te krijgen. Aanvulling in de vorm van een vitamine D supplement kan zinvol zijn. Zeker in de winterperiode als de zon weinig schijnt en als je ouder bent dan vijftig jaar. 

Vitamine D kunnen we ook uit voeding halen. Goede bronnen zijn vette vis, eieren, volle zuivelproducten, verrijkte margarine, zalm, tonijn en sardines. 

Er zijn twee soorten vitamine D en wel vitamine D2 (de plantaardige vorm) en vitamine D3 (de dierlijke vorm). 

De zon is ook van belang voor ons gemoed. Het geeft ons goede zin. 


Nog wat meer over vitamine D

Vitamine D is in vet oplosbaar, maar wordt nauwelijks in het lichaam opgeslagen. Het is van belang voor de opname van calcium en fosfor en voor de botten en tanden. 

Mensen die weinig buiten komen, baby’s, zieken, vrouwen en oudere mensen kunnen extra behoefte hebben aan vitamine D. De nieren zetten vitamine D om in een actieve vorm, een hormoon dat de opname van calcium uit de ingewanden bestuurt en het calcium- en fosforgehalte van het bloed en de botten reguleert. Technisch gezien is vitamine D dus een hormoon. 

Een tekort aan vitamine D verhoogt de kans op ontstekingen en psoriasis. Dit komt omdat vitamine D de productie van TNF-alfa (een ontstekingsbevorderende stof) door het lichaam kan verminderen, evenals nuclear kappa B. 

Vitamine D kan op ieder tijdstip van de dag met of zonder voeding worden ingenomen.