Een photoallergische huidreactie op ingrediënten

Een photo allergische huidreactie op ingrediënten

Een photo allergische reactie is een abnormale reactie van de huid op een fotosensibilisator, waarbij het immuunsysteem betrokken is. Hierbij ontstaat een eczeemachtig huidbeeld. Een fotosensibilisator is een stof die een overgevoeligheid van de huid onder invloed van (zon)licht kan veroorzaken. Dit kunnen medicijnen of cosmetische stoffen zijn.
 
De volgende stoffen toegepast in cosmetica kunnen leiden tot een photo allergische reactie:

4-Phenylenediamine dihydrocloride/Phenylenediamine: dit is een chemische stof die voorkomt in permanent vloeistof en haarkleurmiddelen, maar ook in inkt en rubberproducten. Wordt vooral toegepast in koolteer kleurstoffen. Deze bevatten vaak arseen en lood. Dit zijn synthetische kleurstoffen (FD&C, FDC, FD en D&C).

Koolteer is een heftig allergeen. Het bevat veel giftige stoffen zoals phenol, creosol en benzeen. Het kan astma, vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken en concentratieproblemen geven.

Deze stoffen worden toegepast in cosmetica, haarverf en voor het geven van een mooie kleur aan allerlei producten. Wordt ook veel in anti-roosshampoo verwerkt. Wordt ook toegepast in lokale medicatie voor eczeem en psoriasis. Deze kleurstoffen kunnen leiden tot een allergie voor licht en pigmentvlekken na ontstekingen.

2-Hydroxy-4-methoxy-4(methyl)-benzophenone: dit is een UV filter toegepast in cosmetica.

4-Tert-butyl-4-methoxy-dibenzoylmethane/Parsol/Avobenzone: dit is een UVA-filter en wordt ook wel toegepast in parfums. Is tevens hormoonontregelend.

De essentiële oliën van sandelhout, musk, eikenmos en perubalsem.
 

Benzocaine: (vaak verwerkt in aftershave).