Een allergie voor zon
Zonneallergie/polymorfe lichteruptie
Een zonneallergie is een overgevoeligheid voor zonlicht. Dit komt vrij veel voor. De huid kleurt dan vrij snel rood na blootstelling aan zonlicht en daarna ontstaan er bultjes en blaasjes. Deze gaan heel erg jeuken. Zonneallergie komt het meest voor bij mensen met huidtype 1 en 2. Meestal is de enige remedie om de zon te vermijden. Na een tijdje verdwijnen de huidklachten dan weer vanzelf.
De kans op een zonneallergie wordt groter door bepaalde medicijnen, stress en/of door cosmetica die een fotosensitieve of fototoxische werking hebben, zoals parfum, plantaardige oliën, citrusextracten, kleurstoffen, enzovoort. Van de medicijnen kan antibiotica (tetracyclinen) leiden tot een zonneallergie. Ook UV filters verwerkt in producten kunnen een zonneallergie geven.
Een zonneallergie kan ook optreden bij gebruik van de zonnebank. Bij een zonneallergie spelen namelijk de UVA stralen de grootste rol.
Het is belangrijk om de huid langzaam aan de zon te laten wennen en deze goed te beschermen met een zonnecrème. Let er dan wel op dat het product tegen UVA en UVB stralen beschermt. Dit staat dan op de verpakking vermeldt. Staat er alleen SPF, dan gaat het om de bescherming tegen UVB stralen. UVA stralen dienen apart vermeld te worden. Neem het liefste een product met minerale filters (titaniumdioxide en zinkoxide). Chemische filters geven vaker overgevoeligheidsreacties. En dat willen je ook niet.
Antihistaminica zoals niacinamide, vitamine C en brandnetel kunnen de zonneallergie wat afremmen. Niacinamide toegepast in crèmes werkt zeer positief.