Over mij

Hartelijk welkom op deze site over cosmetische ingrediënten

 
Mijn naam is Ivonne Fuhren- van de Kerkhof en de afgelopen jaren onderzocht ik meer dan 3500 cosmetische ingrediënten in mijn eigen laboratorium. Van plantaardig tot synthetisch, goede en slechte, ik onderzocht het allemaal. Ik heb skincare-ingrediënt opgericht om op wetenschap gebaseerde, onbevooroordeelde informatie te geven over de ingrediënten die in cosmeticaproducten worden gebruikt. Aan dit onderzoek komt voor mij nooit een einde. Bezoek deze site daarom regelmatig om nieuwe informatie op te doen. 
 

Wat kun jij op deze site verwachten?

Voor veel mensen is het overweldigend om de volledige lijst met ingrediënten vermeld op verpakkingen te lezen en te begrijpen. Vaak zijn het veel en moeilijk uit te spreken namen. Een ingrediënt kan soms wel tien pseudonamen hebben. Ingrediënten kunnen geweldig en effectief zijn, maar veel ingrediënten kunnen beter vermeden worden, vanwege de vervelende bijwerkingen zoals roodheid, ontstekingen, irritaties, maar ook pigmentvlekken en hormonale verstoringen. Sommige ingrediënten kunnen zelfs het risico op kanker vergroten. De informatie op deze site is voor iedereen die bezig is met gezondheid, een goede huidverzorging en die eerlijke, onafhankelijke en goede informatie wil over de daarin toegepaste ingrediënten. Je vind hier alle ingrediënten van A tot Z die ik de afgelopen jaren heb onderzocht.

Achtergrondinformatie over mij
Van oudsher ben ik doktersassistente en deed ik veel ervaring op bij dermatologen in het ziekenhuis. Mijn grote interesse in de huid, deed mij destijds besluiten, om de opleiding voor schoonheidsspecialiste te gaan volgen. Daarna volgden nog tientallen cursussen en opleidingen op huidtherapeutisch vlak. Later studeerde ik af op HBO niveau in de biologische wetenschappen, pharmacologie, anatomie, fysiologie, pathologie, neuropsychologie en laboratoriumonderzoek.
Zodoende kon ik vanuit een breed perspectief naar oplossingen zoeken voor huidproblemen en huidveroudering. Inmiddels heb ik meer dan 33 jaar ervaring op dit vlak.

Op een gegeven moment ontstond bij mij het gevoel om mijn kennis te gaan delen. Ik schreef diverse boeken en opleidingen op dit vlak. Voor de opleidingen heb ik instituut Civas een uitgeeflicentie gegeven. Zelf heb ik ook zes jaar les gegeven. 

Mijn eigen huidproblemen
Al van jongs af aan was ik op zoek naar de juiste producten voor mijn huid. Ik had veel last van huidproblemen. Ik reageerde heel vaak allergisch en had last van eczeem, huidontstekingen, oedeem, netelroos en pigmentvlekken. De vele producten die ik uitprobeerde gaven echter geen resultaat. Keer op keer werd ik teleurgesteld en deed een product niet wat het beloofde. Ook de producten die ik in mijn eigen praktijk gebruiktte, kon ik op een gegeven moment niet meer verdragen. Hierdoor heb ik in de loop der tijd diverse merken gehad en heb ik kapitalen uitgegeven aan producten in de hoop ‘het’ juiste product te vinden. Helaas zonder resultaat en met veel teleurstellingen. Daarom ging ik op een gegeven moment zelf mijn producten maken.
 
Het begin van mijn ingrediënten onderzoek
Hoewel ik al veel bezig was met het maken van eigen producten en de inhoud daarvan, begon het grote avontuur na aankoop van een zogenaamd ‘natuurlijk’ parfum.
 
Enkele uren nadat ik dit heerlijk ruikend parfum had opgedaan, ontstond weer een allergische reactie. Ik was zo teleurgesteld. En doordat ik deze geur zo lekker vond, ging ik me verdiepen in wat er eigenlijk in zat aan geurstoffen. Maar wat bleek? Het was helemaal geen natuurlijk parfum, maar zat boordevol chemicaliën. De informatie op de verpakking was dus niet geheel juist.
Ik was voor mijn gevoel om de tuin geleid door de reclame. Naar aanleiding hiervan ging ik alle producten die ik in mijn praktijk en in huis had staan controleren op de ingrediënten. Nu kon ik mijn kennis van de farmacologie, chemie, microbiologie, dermatologie, milieukunde, productieprocessen en ingrediënten gaan inzetten. Dus ik ging aan de slag met allerlei testen.

Mijn ingrediëntenonderzoek
Ik heb me daarbij helemaal op het onderzoeken van de ingrediënten gestort. Ik was heel gedreven, verbaasd en teleurgesteld door wat ik allemaal ontdekte. Producten bleken vol schadelijke ingrediënten en stoffen te zitten die kunnen leiden tot huidirritaties, huidproblemen, gezondheidsklachten, allergische reacties en ja, zelfs tot huidveroudering.
 
Er kunnen jeuk, acne, onzuiverheden, huidontstekingen, couperose, een droge of juist vette huid, allergische reacties en irritaties optreden. Deze problemen kunnen direct optreden of na jarenlang gebruik opgebouwd worden. Bepaalde ingrediënten in cosmetica kunnen zelfs leiden tot vroegtijdige huidveroudering en pigmentvlekken.

In cosmetica zitten veel verborgen chemicaliën die tevens kunnen leiden tot allerlei gezondheidsklachten van hoofdpijn, longproblemen, huidproblemen en zelfs tot kanker.
Ik had toen niet kunnen bedenken dat dit onderzoek meer dan acht jaar zou gaan duren en nooit zal stoppen.
 
Ik ging op zoek naar leveranciers en ik bestelde de ingrediënten in kleine hoeveelheden. Genoeg voor mij om ze te testen. Vele ingrediënten belandden in de prullenbak, doordat het ingrediënt vies rook, ging schiften, snel bedierf of bij mezelf leidde tot een huidreactie. Ieder ingrediënt heb ik getest op mijn eigen huid en in mijn laboratorium.
 
Op een gegeven moment had ik 232 pagina’s vol met aantekeningen over ingrediënten. Ik besloot hierin een verdeling te maken in de allerbeste, goede en slechte ingrediënten. Vervolgens ging ik experimenteren met de goede en allerbeste ingrediënten en begon ik met het bereiden van de eerste producten.
 
Langzaam ontstonden de eerste formules van huidvriendelijke en natuurlijke stoffen. Alle producten die ik maakte testte ik op vrijwillige mensen in mijn praktijk, omgeving en op mezelf natuurlijk. De resultaten waren fantastisch en ik was niet meer te stoppen in mijn dagelijkse zoektocht naar perfectie.
 
Het formuleren en bereiden van cosmetische producten is voor mij inmiddels al jaren een passie. Uiteindelijk kwam ik tot de ideale formules en waren de eerste recepten klaar voor mijn eigen productlijn Nalany skincare.

De wereld van de cosmetische ingrediënten is zeer complex
Ingrediënten kunnen natuurlijk, chemisch of synthetisch zijn. Zo kunnen plantaardige ingrediënten wel chemische stoffen bevatten. Een plant kan bijvoorbeeld giftig zijn, maar wel vruchtjes of zaden geven die wel goed zijn voor de huid. 
 
Synthetische ingrediënten worden bereidt in een laboratorium. Afhankelijk van de stoffen die gecombineerd worden is een ingrediënt heel goed, goed of slecht. 
 
Natuurlijke ingrediënten zijn bij voorbaat ook niet beter dan de synthetische. Een synthetisch ingrediënt heeft soms als voordeel dat de schadelijke stoffen eruit zijn gehaald. 
 
Ingrediënten kunnen puur en biologisch zijn en ieder ingrediënt heeft zijn eigen samenstelling en werking op de huid. 
 
Het ene ingrediënt blijft op de huid liggen en doet niet zoveel, terwijl een ander ingrediënt via de huid in de bloedbaan terecht kan komen.
 
Is een ingrediënt toxisch, veilig of zelfs gezond? Is het ingrediënt vriendelijk voor mens, dier en milieu? Wat is de werkzaamheid van ingrediënten? Ondersteunt het ingrediënt het immuunsysteem, hoe werkt het op het verouderingsproces, is het huid-identiek? Wat is de pH waarde en hoe is de moleculaire structuur? Dit zijn allemaal facetten waar ik rekening mee houdt. Vele ingrediënten hebben pseudonamen. Een ingrediënt kan soms wel tien of meer pseudoniemen hebben. Dit maakt het heel verwarrend. 
 
Ik onderzocht de meest uiteenlopende goede ingrediënten afkomstig van vruchten, kruiden, groenten, algen, noten, aminozuren, peptiden, paddenstoelen, bloemen, antioxidanten, plantaardige oliën en boters, vitaminen, omega vetzuren, pigmenten, biotechnisch bereidde ingrediënten, probiotica, mineralen, ceramides, liposomen, suikers, enzovoort. 
 
Maar ik onderzocht ook vele ingrediënten op basis van aardolie, aluminium en ammonium. Daarnaast onderzocht ik vele chemische geurstoffen, zonnefilters, conserveermiddelen, kleurstoffen, parabenen, phtalaten, formaldehyde, siliconen, enzovoort. 
 
Alles beschreven op deze site is wetenschappelijk onderbouwd. Bij de ingrediënten vind je een aparte lijst met bronvermeldingen. De informatie op deze site is voor zowel consumenten en professionals in de huidverzorging goed leesbaar. Iedereen kan zijn of haar voordeel doen met de verhelderende en eerlijke, boeiende, verrassende informatie. 

Ik ben blij dat ik deze kennis en ervaring met jou kan delen en ik hoop van harte dat het jou verder zal helpen. Neem gezellig een kopje thee erbij en geniet van alle informatie. 

Namasté,
 
Ivonne Fuhren- van de Kerkhof