Abrikozenpit olie. Zie: Apricot kernel oil.
 
Acetyl hexapeptide-3 (AHP-3) staat ook bekend als argireline. Het heeft een antirimpel effect. Het is een klein peptide. Het wordt alleen slechter door de huid opgenomen. Het beste kan dit ingrediënt toegepast worden tijdens een professionele behandeling zoals microneedling.
 
Agar agar is afkomstig van een rode algensoort. Wordt toegepast als textuurverbeteraar. Het werkt verzachtend op de huid.
 
Aesculus hippocastanum. Zie: Horse chestnut.
 
Ahnfeltia concinna extract is afkomstig van zeealgen. Wordt toegepast als textuurverbeteraar en antioxidant.
 
Alanine is een aminozuur met een antioxidant en hydraterende werking. Het helpt de huidbarrière te verbeteren.
 
Algin is het zout van alginic acid. Het wordt gewonnen uit bepaalde zeealgen. Het is een goede gelvormer en wordt toegepast in babyproducten en aftershave.
 
Allium sativum is knoflook. Bij inwendig gebruik gaat het huidschimmel tegen. Op de huid toegepast heeft het verder geen toegevoegde waarde.
 
Almond is amandel. Deze is te verdelen in bittere amandel en in zoete amandel. De bittere soorten zijn de Prunus amara en de Prunus amygdala. Zij bevatten amygdaline dat giftig is. De zoete amandelolie is afkomstig van de Prunus dulcis. Deze bevat nagenoeg geen amygdaline en wordt goed door de huid verdragen. De schilletjes van amandelen zijn rijk aan antimicrobiële en antivirale polyfenolen.
 
Almond oil is afkomstig uit de zaden van de zoete amandelboom (Prunus dulcis). Hoewel amandelolie verzachtend is voor de huid, kunnen mensen die allergisch zijn voor noten hier toch een allergische reactie op krijgen. De olie wordt geperst uit de rijpe zaden van de amandelboom (Prunus dulcis = zoete amandel). Een reactie op amandelolie hangt tevens vaak samen met een nikkelallergie. Zoete amandelolie wordt beter verdragen dan de bittere amandelolie.
 
Alteromonas ferment extract is afkomstig uit de zee en werkt hydraterend op de huid en is goed in anti-aging producten.
 
Amandelzuur. Zie: Mandelic acid.
 
Amygdalic acid. Zie: Mandelic acid.
 
Anacystis nidulans extract is een plantenextract dat wordt toegepast om de textuur van een product te verbeteren. Het is een antioxidant. Het vermindert de door ultraviolet veroorzaakte DNA-schade in de menselijke huid en werkt preventief tegen huidkanker.
 
Anastatica hierochuntica extract staat bekend als Rose of Jericho. Het is een medicinale woestijnplant. Het is een antioxidant met een schimmelwerende, ontstekingsremmende en antimicrobiële werking. Het beschermt tegen huidkanker.
 
Andiroba oil is afkomstig van de Carapa guianensis boom. Het werkt verzachtend op de huid en bevordert de collageensynthese.
 
Anhydroxylitol is een koolhydraatverbinding afkomstig van planten en werkt hydraterend op de huid.
 
Anhydroxyxylitol. Zie: Xylityl glucoside.
 
Apricot kernel is de abrikozenpit.
 
Apricot kernel oil is afkomstig van de zaden van de abrikoos. Het verzacht en werkt deodoriserend op de huid door de androstenon productie te reguleren.
 
Aqua staat bekend als H2O en bestaat uit oxygen en hydrogen. Het wordt zeer veel toegepast in cosmetica.  
 
Arbutane komt voor in berendruif (Bearberry), blauwe bessen en veenbessen. Het is een β-glucoside afgeleid van hydrochinon. Dit is een antioxidant, werkt ontstekingsremmend en blekend op pigmentvlekken.

Arbutin. Zie: Arbutane.
 
Arctium lappa (Burdock) root extract werkt antibacterieel en genezend op o.a. steenpuisten. Bevat tannic acid wat antiseptisch en uitdrogend werkt. In geïsoleerde vorm kan tannic acid de huid wel irriteren. Wordt ook toegepast bij haaruitval. Vermindert de talgproductie en is antibacterieel. Goed bij een vette huid, steenpuisten, onzuiverheden, acne en roos.
 
Arginine is een aminozuur dat de huid verzacht en het is een antioxidant. Het is een huidherstellend aminozuur met een vochtbindend vermogen.
 
Argireline. Zie: Acetyl hexapeptide-3.
 
Arrowroot is afkomstig van de pijlwortel (Arundinaceae L.). Het is een zetmeel dat heel fijn is in make-up en minerale poeders. Het verbetert tevens de textuur van een product.
 
Ascophyllum nodosum is een algensoort die verzachtend werkt op de huid. Het verbetert de textuur van een product en is een antioxidant. Bevat heel veel voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen.
 
Asparagopsis armata extract is afkomstig van een algensoort en verzacht de huid en verbetert de textuur van een product. Het is een antioxidant.
 
Aspartic acid is een aminozuur dat huidherstellend en hydraterend is.
 
Astragalus membranaceaous. Zie: Huang Qi
 
Astragalus sinicus. Zie: Astragalus gummifer. 
 
Astrocaryum murumuru seed butter werkt verzachtend op de huid.
 
Avocado oil is afkomstig uit het vruchtvlees van de vrucht. Het is rijk aan vitamine A, B, D en E. De olie kan een gevoelige huid irriteren. Daarom niet puur toepassen. Ook het vruchtvlees van de verse avocado kan een huidirritatie oproepen.
 
Baking soda. Zie: Sodium bicarbonate.
 
Bearberry extract (Cowberry) is afkomstig van heide (Ericaceae) en werkt antiseptisch op de huid. Deze stof bevat arbutane (zie) dat bekend staat om zijn blekende werking op pigmentvlekken.
 
Beech tree. Zie: Betula alba.
 
Beet root extract is afkomstig van bietwortel of rode bieten. Wordt toegepast als pigment in make-up en heeft een goede antioxidant werking en een remmend effect op kanker.
 
Behenic acid is een vetzuur dat is afgeleid van de zaden van de Pentaclethra macroloba boom. Deze boom komt voor in de Amazone. Wordt toegepast als emulgator, als reinigende stof, verdikkingsmiddel en haarconditioner.
 
Behenyl alcohol is afkomstig uit een mix van vetalcoholen. Het is een zachte en milde alcohol.
 
Behenyl behenate is de wasachtige ester van het vetzuur behenzuur en het vetalcohol benzylalcohol. Het is plantaardig of synthetisch. Werkt verzachtend en hydraterend op de huid. Behenzuur is van nature een onderdeel van de menselijke talg.
 
Bentonite is een kleisoort rijk aan mineralen en werkt absorberend op een vette huid met onzuiverheden.
 
Berberis aquifolium. Zie: Mahonia aquifolium root extract.
 
Berendruif. Zie: Bearberry extract.
 
Bertholletia excelsa extract. Zie: Brasil nut oil.
 
Bèta-carotene is een provitamine A en komt in veel planten en dieren voor. Het is een kleurstof afkomstig uit wortelen en eigeel. Het is deze stof die flamingo’s hun oranje kleur geven door het eten van rivierkreeftjes. De oranje kleurstofjes worden carotenoïden genoemd.
 
Beta vulgaris. Zie: Beet root extract.
 
Biotin is een vitamine B soort en dus huid-identiek. Het is belangrijk voor huid en haar. Een tekort aan biotine in het lichaam kan haaruitval en huidproblemen veroorzaken. Van nature komt het voor in melk en tarwe. Vermindert rimpelvorming.

Biotine. Zie: Biotin.
 
Bitternoot. Zie: Pecan oil.
 
Bixa orellana. Zie: Annato.
 
Black mulberry. Zie: Morus nigra.
 
Brassica oleracea italic (broccoli) seed oil is broccoli extract. Bevat de stof sulforafaan, een antioxidant. Deze  vermindert schade door UV straling met 37,7%. Bovendien gaat deze stof kanker tegen. Verzacht huid en haar.
 
Brasil nut oil is rijk aan palmitic acid, oleic acid, alpha linoleic acid en selenium.
 
Bromelain is een enzym afkomstig van de ananas. Het wordt toegepast als exfoliant. Daarnaast werkt dit extract wondgenezend. Het vermindert oedeem, blauwe plekken en pijn. 
 
Bronze powder is een mineraal pigment afkomstig van koper.
 
Butylene glycol is een zachte alcohol die vochtinbrengend en huidherstellend werkt. Ten onrechte wordt dit ingrediënt soms als niet goed benoemd. Dit klopt niet. De stof is niet giftig, niet kankerverwekkend en geeft geen allergie. Butylene glycol is namelijk een stof die al van nature in het lichaam voorkomt. Het is dus een huideigen stof. Het is een goed alternatief voor propylene glycol. Bestrijdt ook bacteriegroei. Het heeft niets te maken met het slechte glycol.

Cafeine. Zie: Caffeine.
 
Caffeine wordt verwerkt in koffie, thee, energiedrankjes, chocolade, huidverzorging, enzovoort. Caffeine heeft niet zo’n goede naam. In de journal of Physical Chemistry staat echter dat caffeine de kans op een hartinfarct verkleint en de kans op dementie en het verkrijgen van huidkanker vermindert. Het is goed in anti-cellulitisproducten, omdat het de overmatige ophoping van vet in cellen voorkomt. Het stimuleert de afbraak van vetten en is een krachtige antioxidant. Het vertraagt huidveroudering als gevolg van schadelijke UV stralen. Het verhoogt de doorbloeding in de huid en het stimuleert de haargroei door remming van de 5-a-reductase-activiteit. Het beschermt de haarzakjes en werkt ontstekingsremmend bij huidziekten.

Calciferol. Zie: Vitamine D.
 
Calcium bentonite. Zie: Montmorillonite.
 
Calcium carbonate is een wit mineraal poeder dat wordt toegepast in producten voor onzuiverheden en als wit pigment in make-up.
 
Calcium d-pantetheine-s-sulfonate is afgeleid van panthenol en wordt toegepast in haarverzorgingsproducten. Deze stof komt van nature voor in rijstzemelen. Het wordt ook toegepast om pigmentvlekken te bleken.
 
Calcium gluconate is afkomstig van glucose en werkt hydraterend op de huid.
 
Calcium pantothenate staat ook bekend als pantotheenzuur (zie panthenol in de paarse lijst).
 
Calendula officinalis flower extract (goudsbloem) verzacht en desinfecteert de huid. Maakt tevens het haar glanzend. Beter niet toepassen bij een gevoeligheid voor composieten in verband met kans op contacteczeem. Je kunt wel het maceraat nemen (zie bij calendula oil).
 
Calendula oil is het maceraat van goudsbloem en is verzachtend voor huid en haar. Het werkt wondgenezend, ontstekingsremmend en mag zelfs op open wonden toegepast worden.
 
Calophyllum inophyllum seed oil is afkomstig van de noten van de tropische boom Calophyllum inophyllum. Wordt ook tamanu oil genoemd. De olie werkt antimicrobieel, ontstekingsremmend, wondgenezend en wordt toegepast als UV filter en als antioxidant.
 
Candellia wax (Euphorbia cerifera) is een was afgeleid van de bladeren van een kleine struik afkomstig uit Mexico en de verenigde staten. Wordt veel toegepast in lipproducten.
 
Caprae lac. Zie: Goat milk.
 
Capric acid (Decanoic acid) is een vetzuur afkomstig van planten. Het is meestal afkomstig van kokosolie of palmpitolie.
 
Capryloyl glycerin/sebacid acid copolymer is afkomstig van kokosolie of wonderolie.
 
Capryloyl glycine is afgeleid van het aminozuur glycine en werkt vochtregulerend op de huid.
 
Caramel wordt toegepast als een natuurlijk pigment en is afkomstig van suiker. Het wordt ook toegepast in voedingsmiddelen en drank.
 
Carbamide. Zie: Urea.
 
Carbo. Zie: Charcoal.
 
Carbon. Zie: Charcoal. 
 
Carbon black. Zie: Charcoal.
 
Carbonium. Zie: Charcoal.
 
Carbon vegetabilis. Zie: Charcoal.
 
Carboxymethyl hydroethylcellulose. Zie: Cellulose gum.
 
Carnauba wax is afkomstig van een palmboom (Copernicia cerifera). Deze wax wordt veel toegepast in lipproducten.
 
Carrageenan is een gelvormer afkomstig van een rode eetbare alg (Chondrus crispus). Het is een polysaccharide die spoorelementen bevat.
 
Carya illinoensis oil. Zie: Pecan oil.
 
Carya oliviformis. Zie: Pecan oil.
 
Casein is een eiwit afkomstig van melk en heeft een goede antioxidant werking indien toegepast op de huid. Het is rijk aan aminozuren.
 
Caseïne. Zie: Casein.
 
Cassave. Zie: Tapioca.
 
Castanea sativa seed extract. Zie: Horse chestnut.
 
Castor isostearate succinate is een mix van castor seed oil, isostearic acid en succinic acid. Huidverbeterend.
 
Castor oil. Zie: Ricinus oil en Ricinus communis.
 
Caulerpa taxifolia extract is een groene eetbare zeealgen soort afkomstig uit de Indo-Pacific regio met een antioxidant werking. Verbetert de textuur van een product en beschermt de huid tegen huidveroudering door UVB-stralen.
 
Cellulose is een belangrijk bestanddeel van de wandjes van plantaardige cellen. Wordt als verdikker en binder toegepast.

Cellulose gum. Zie: Cellulose.
 
Cetearyl alcohol is een vetalcohol afkomstig uit plantaardige oliën. Het is een zachte huidvriendelijke alcohol die wordt gebruikt als verzachtend middel, emulsiestabilisator, als oppervlakte actieve stof en textuurverbeteraar.
Het is een mengsel van cetyl- en stearyl alcoholen.
 
Cetearyl ethylhexanoate is een olieachtige substantie die vocht vasthoudt in de huid.
 
Cetearyl glucoside is een op suiker gebaseerde emulgator. Het hydrofiele deel wordt gewonnen uit glucose en het lipofiele deel uit kokosvetzuren. Geeft hele lichte emulsies en een zijdezacht gevoel aan de huid. De emulsies blijven stabiel bij temperatuurwisselingen. Zelfs voor de meest gevoelige huid geschikt.

Cetearyl octanoate is een huid-identiek ingrediënt dat huidherstellend en verzachtend werkt.
 
Cetearyl olivate is mede afkomstig van olijfolie en geeft een goede smeerbaarheid aan producten en wordt toegepast als emulgator.
 
Cetyl esters zijn synthetisch vervaardigd uit myristyl- , cetyl- en palmitine-esters. Ze verbeteren de textuur van een product en werken verzachtend op de huid.
 
Cetyl hydroxyethylcellulose is een mix van cetyl alcohol en hydroxyethylcellulose. Wordt toegepast als verdikker en stabilisator. Verbetert de textuur van cosmetische producten.
 
Cetyl palmitate wordt toegepast als verdikker en verzachter.
 
Chapparal. Zie: Larrea divaricata extract.
 
Charcoal bestaat voor 90% uit koolstof en ontstaat door het verkolen van hout. Wordt toegepast als zwart pigment in cosmetica en in maskers.
 
Chichorium intybus staat ook bekend als witte andijvie. Heeft een goede antioxidant werking. Het is een ‘vitamine D-achtig’ ingrediënt dat de huidbarrière helpt verbeteren.
 
Chicory. Zie: Chichorium intybus.
 
China clay. Zie: Kaolin.
 
Chinese dadel. Zie: Zizyphus jujuba fruit extract.
 
Chlorella is afkomstig van een groene zoetwateralg (Chlorella vulgaris) en is rijk aan vitamine B. Het is een goede antioxidant en rijk aan eiwitten. Orale inname kan eczeem verbeteren. Daarnaast biedt het bescherming tegen huidkanker.
 
In huidverzorgingsproducten is aangetoond dat Chlorella vulgaris-extract de collageensynthese stimuleert. Collageen is verantwoordelijk voor de sterkte, elasticiteit, gladheid en het dikke uiterlijk van een gezonde huid. Bovendien heeft Chlorella vulgaris-extract een anti-collagenase en een anti-elastase-effect. Collagenase en elastase zijn enzymen die respectievelijk collageen en elastine afbreken. Omdat collageen en elastine verantwoordelijk zijn voor de sterkte en elasticiteit van de huid, is het belangrijk om de afbraak van deze eiwitten te voorkomen om een ​​jeugdige huid te behouden.
 
Chondrus crispus. Zie: Carrageenan.
 
CI 75130. Zie: Beta-carotene.
 
CI 77004. Zie: Kaolin clay, bentonite en aluminium silicate.
 
CI 77220. Zie: Calcium carbonate.
 
CI 77266. Zie: Charcoal.
 
CI 77480. Zie: Goud.
 
CI 77510. Zie: Prussian blue.
 
CI 77713. Zie: Magnesium carbonate.
 
Coco-caprylate/caprate is een reiniger afkomstig van kokosolie.
 
Coco-glucoside is een mix van vetalcoholen afkomstig van kokosnoot en glucose. Een milde schuimvormende reiniger. Glucosides/glucosiden bevatten suikerhoudende verbindingen met alcohol en ze werken zuiverend en verzachtend op de huid. Geschikt voor alle huidtypes. 100% plantaardig.
 
Cocoglycerides wordt toegepast als verdikker en werkt verzachtend op de huid.
 
Coconut acid is afkomstig van kokosnoot en wordt toegepast als reiniger.
 
Cocoyl/lauroyl glutamaten is afkomstig uit kokos en wordt toegepast als reiniger.
 
Cocoyl proline is afkomstig van kokosnoot en het aminozuur proline. Zie: Proline.
 
Codium tomentosum extract is een zoetwateralg (sponswier) met een goede antioxidant werking. Het extract is rijk aan vitamine A, wat gunstig is voor de huid omdat het een gezonde productie van huidcellen bevordert. Meer specifiek werkt vitamine A in de diepe huidlagen door fibroblasten te stimuleren. Dit zijn de cellen die verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van weefsel zodat de huid stevig en gezond blijft. Zonder voldoende vitamine A wordt de huid zwakker.
 
Coneflower staat ook bekend als Pijnappel en werkt verzachtend en antiseptisch op de huid. Is afkomstig van de Echinacea (zie).
 
Copernicia cerifera. Zie: Carnauba wax.
 
Copper gluconate is koper gecombineerd met gluconzuur (afkomstig van druivensuiker) om de biologische beschikbaarheid van koper te vergroten. Twee belangrijke stoffen voor huid en lichaam. In de huid is koper betrokken bij de opbouw van collageen en de wondgenezing. Daarnaast is het een goede antioxidant. Koper dient namelijk als cofactor van superoxide dismutase. Dit is een krachtige antioxidant in de huid aanwezig. Koper is ook bacterie- en schimmeldodend en in hoge concentraties virus dodend.
 
Copper lysinate/prolinate is een aminozuur/mineraal complex met een anti-aging effect. Het stimuleert de productie van collageen en elastine en het wordt verkocht onder de merknaam Neodermyl.
 
Copper peptides is een combinatie van koper met aminozuren. Ze stimuleren de aanmaak van collageen en elastine in de huid. Ze functioneren als antioxidant en bevorderen de productie van hyaluronzuur. Koperpeptiden kunnen zelfs beschadigd collageen en elastine van de huid tot een bepaalde hoogte herstellen.
 
Coralina officinalis is een rode algenextract met een antioxidant werking.
 
Corn starch staat ook bekend als zea maïs, maïszetmeel en maïzena. Het is een goed alternatief voor talkpoedergebruik in het genitale gebied en voor vrouwelijke hygiëne. Ook voor babybilletjes.
Het wordt ook toegepast in badbruisballen om deze goed samen te laten klonteren. Het verzacht en kalmeert de huid. Wordt verder toegepast in maskers, badproducten en lichaamspoeders. Is ook gewoon verkrijgbaar in de supermarkt.
 
Corylus avellana oil is afkomstig van de hazelnoot. Bevat veel vitaminen en is heel geschikt voor de behandeling van een droge ouder wordende huid en een gevoelige en vale huid. Het is een niet drogende olie. Is ook goed bij zwangerschapsstriemen. De olie trekt langzaam in de huid. Goed voor massageolie en voor een crème die beschermt tegen weersinvloeden. Het verstevigt en versterkt het weefsel, bevordert de doorbloeding en maakt de huid glad. De olie bevat onder andere palmitinezuur, oliezuur, linolzuur, vitamine D, vitamine E en fytosterolen.

Creosote. Zie: Larrea tridentata.
 
Cucumber extract. Zie: Cucumis sativa extract.
 
Cucumis sativa (komkommer) extract staat bekend als de gewone komkommer. Het heeft dezelfde pH waarde als die van een gezonde huid. Het extract werkt verzachtend, ontstekingsremmend en verkoelend op de huid. Je kunt komkommerschijfjes puur op de huid toepassen.
 
De komkommer behoort tot de pompoenfamilie, de Cucurbitaceae. Ze bestaan voor 95% uit water. Ondanks deze hoge waterconcentratie bevat de komkommervrucht een grote verscheidenheid aan nuttige voedingsstoffen, zoals vitamine C, bètacaroteen, mineralen, aminozuren, fytosterolen, fenolzuren, vetzuren, polysacchariden, quercetine (antioxidant) en vitamine K. 
 
Cucumis sativa oil is afkomstig van de zaden van de komkommer en is rijk aan omega-3 vetzuren en vitamine E. Komkommerolie kan toegepast worden bij acne, eczeem en bij een droge huid. De olie bevat myristic acid, palmitic acid, palmitoleic acid, stearic acid, oleic acid, linoleic acid en alpha-linolenic acid.
 
Cyanopsis tetragonoloba. Zie: Guar gom.
 
Cysteïne is een zwavelhoudend aminozuur dat wordt gevormd uit de aminozuren methionine en serine. Het werkt als antioxidant. Het heeft tevens een blekend effect op pigmentvlekken. Cysteïne kan ook als voedingssupplement toegepast worden. Cysteïne wordt beter door het lichaam opgenomen dan cystine.

Cystine is een zwavelhoudend aminozuur dat in het lichaam kan worden geproduceerd door oxidatie van cysteïne. Het komt van nature in het lichaam voor. Het wordt in bijzonder grote hoeveelheden aangetroffen in keratine en het vormt 5% van het menselijke haar. Het lichaam heeft cystine nodig om glutathion te produceren. Dit is een natuurlijke antioxidant die giftige stoffen in de lever verwijdert. Als voedingssupplement helpt het huid en haar te herstellen, werkt het wondgenezend en is goed bij artritis. Een teveel aan cystine in het lichaam kan de kans op nier- of blaasstenen vergroten. Daarom alleen in overleg met een arts of therapeut gebruiken. Dit ingrediënt is goed in haarverzorgingsproducten. Cystine is minder goed oplosbaar dan cysteïne, maar is wel stabieler dan cysteïne.
 
Decanedioic acid. Zie: Sebacic acid.
 
Decanoic acid. Zie: Capric acid.
 
Dextran is een polysaccharide dat wordt toegepast als bindmiddel, verdikker en als vochtbinder.
 
Dextrose. Zie: Glucose.
 
DHA staat voor Dihydroxyaceton (zie).
 
Dicaprylyl carbonate is een plantaardig vet dat meestal afkomstig is van kokosolie. Het zorgt ervoor dat andere ingrediënten dieper in de huid komen. Dit is heel goed zolang er in een product alleen maar goede en veilige ingrediënten verwerkt zijn.
 
Dicetyl phosphate is afkomstig uit cetyl alcohol en fosforzuur. Het wordt toegepast als oppervlakte actieve stof. Deze helpt het water te mengen met olie en vuil, zodat ze gemakkelijker kunnen worden weggespoeld. Daarnaast wordt dit ingrediënt toegepast als emulgator. Het houdt water en olie bij elkaar in een cosmetisch product.
 
Dihydroxyaceton (DHA) is een stof die wordt toegepast in bruin zonder zon producten. Deze stof komt ook van nature in het lichaam voor. Het is een koolhydraat. Voor cosmetisch gebruik afkomstig uit suikerbieten en suikerriet en door fermentatie uit glycerol. Deze stof gaat een reactie aan met de eiwitten op de huid. Dit is een natuurlijk proces. Suikers reageren namelijk gewoon met aminozuren. Het kleurt alleen de opperhuid en het verdwijnt door de celdeling. Bij langdurig gebruik kan deze stof wel tot enige irritatie leiden. Gebruik het dus niet altijd.
 
Laat een bruin zonder zon product ook niet langer dan
anderhalf jaar staan. De werking van DHA loopt namelijk na verloop van tijd sterk terug. Het gebruik van een zelfbruiner vind ik beter dan een spray-tan behandeling. Bij een spray-tan moet je echt oppassen voor de ogen en het zo min mogelijk inademen van het product. We weten ook nog niet wat de effecten zijn voor de gezondheid op lange termijn.
Hoewel deze stof in de meeste gevallen goed verdragen wordt, heb ik toch een onderzoek gevonden waarbij deze stof de oorzaak was van een ernstige contactdermatitis met beschadiging van de opperhuid. Daarom is het van groot belang om naast dit ingrediënt werkstoffen te verwerken die allergische reacties en irritaties tegengaan.
 
Dipotassium phosphate is een synthetisch zout dat de ph waarde van op water gebaseerde cosmetica producten in stand houdt.
 
Disodium cocoamphodiacetate is een milde reiniger die fijne schuimvorming geeft. Is afkomstig uit kokos.
 
Disodium cocoyl glutamate is een milde reiniger die fijne schuimvorming geeft. Is afkomstig uit kokos.
 
Disodium diglyceryl phosphate werkt verzachtend op de huid.
 
Disodium glyceryl phosphate werkt verzachtend op de huid.
 
Disodium lauraminodipropionate tocopheryl phosphates wordt toegepast in de behandeling voor acne, littekens en rosacea. Het werkt hydraterend op een droge huid en droog haar. Het werkt ontstekingsremmend en het werkt kalmerend op luieruitslag, huidirritaties en irritaties na het scheren.
 
Disodium rutinyl disulfate is een derivaat van het flavonoïd rutine en is een goede antioxidant.
 
Disteardimonium hectorite is een wit pigmentpoeder dat wordt toegepast in crèmes, deodorant, make-up en is huidvriendelijk. Het fungeert als verdikker en stabilisator voor emulsies.
 
Docosahexaenoic acid. Zie: Behenic acid. 
 
Dodecanol. Zie: Lauryl alcohol.
 
1 –dodecanol. Zie: Lauryl alcohol.
 
Dog rose oil is olie afkomstig van de Hondsroos. Zie: Rosehip oil.
 
Druivensuiker. Zie: Glucose.
 
Dulse. Zie: Palmaria palmata.
 
Durian of Dutio zebethinus Murr. (Bombacaceae) is een tropische fruitsoort afkomstig uit Zuidoost/Azië met veel antioxidanten zoals caffeic acid en quercetin die huidverjongend werken. 
 
Durvillaea antarctica extract is afkomstig van een algensoort die voorkomt in de zeeën rond Nieuw-Zeeland en Chili.
 
E 150. Zie: Caramel.
 
E 160a. Zie: Beta-carotene.
 
E 163e. Zie: Peonidine. Paarslila kleurpigment.
 
E 170. Zie: Calcium carbonate.
 
E 175. Zie: Goud.
 
Echinacea purpurea is afkomstig van de Rode zonnehoed. Het extract is afkomstig van de wortels en werkt antiseptisch, hydraterend en gaat oxidatieve stress van de huid tegen. In de homeopathie wordt dit extract gebruikt om de weerstand tegen griep en verkoudheid te vergroten.
 
Elaeis guineensis palm oil is afkomstig uit het vruchtvlees van de Afrikaanse oliepalm Elaeis guineensis. Bevat 40% palmitic acid. Het verzacht de huid en stabiliseert emulsies.
 
Elderberry. Zie: Sambucus canadensis.
 
Elm bark. Zie: Ulmus camprestis.
 
Enteromorpha compressa (Linnaeus) extract is een groene macro zoutwateralg die voorkomt in de Middellandse zee. De sachariden (ulvanen) in dit zeewier remmen het herpes simplex-virus. Dit extract heeft een sterke antioxidant werking en werkt goed  bij diverse soorten allergieën. Ook bij huidproblemen die ontstaan door voedselallergie.
 
Epsom salt. Zie: Magnesium sulfate.
 
Ergocalciferol is vitamine D2. Zie: Vitamine D.
 
Erythrulose is een zelfbruinend ingrediënt dat de huid na enkele dagen een tintje geeft. De intensiteit van het bruinen past zich aan het huidtype aan. Het is een natuurlijke ketosuiker die reageert met de aminozuren van keratine in de opperhuid om een bruine kleur te verkrijgen. Het geeft een lichtere kleur dan dihydroxyacetone. In combinatie geven ze een mooie gelijkmatige, langer durende, egalere kleur.
 
Ethanol. Zie: Ethyl alcohol.
 
Ethyl alcohol (ethanol of olamine) is een zuivere alcohol afkomstig van granen. Desinfecterend en veilig. Dit is het belangrijkste actieve ingrediënt in alcoholische dranken. De stof is antiseptisch en desinfecterend. Wordt gewonnen uit suikerhoudende granen door gisting.
 
Wordt voor toepassing in cosmetica gedenatureerd. Dit is het ongeschikt maken voor inname. In zijn oorspronkelijke vorm als graanalcohol is het niet giftig. Indien het echter om een ingrediënt gaat dat wordt toegepast in cosmetica, moet het volgens de wet eerst worden gedenatureerd. Dit gebeurt vaak met heel giftige oplosmiddelen zoals aceton, terpene en benzeen. Hierdoor ontstaat de giftigheid. Er zijn bedrijven die hun alcohol denatureren met natuurlijke essentiële oliën. Deze alcohol is veilig en biologisch. Let op een keurmerk.
 
Ethylhexylglycerin. Zie: Octoxyglycerin.
 
Ethylhexyl olivate is een natuurlijk verkregen ester afkomstig van olijfolie. Het is heel goed voor de huid, omdat het lijkt op de vetzuren in het huidoppervlak. Het wordt voornamelijk gebruikt ter vervanging van chemische siliconen (zie siliconen in de rode lijst). Het is hydraterend en het vormt een filmpje over huid en haar, zonder deze af te sluiten en te verstikken. Het maakt huid en haar zacht en soepel. Het versterkt de beschermende barrière van de huid door de ontbrekende vetzuren aan te vullen.
 
Ethylhexyl stearate (Octyl stearate) is een verzachtend middel afgeleid van plantaardige olie. Het voorkomt waterverlies van de huid en maakt een emulsie dikker en beter.
 
Ethyl macadamiate is afkomstig van macadamia olie. Het is een plantaardig alternatief voor synthetische siliconen (zie siliconen in de rode lijst). Het is niet vettig en niet-kleverig. Heel fijn voor in huid- en haarproducten. Door de fijne smeerbaarheid is het ook heel goed in zonnebrandproducten.
 
Euphorbia cerifera wax is afkomstig van wolfsmelk. Zie: Candellia wax.
 
Evodia rutaecarpa extract (Wu-Zhu-Yu) is afkomstig uit de kleine bessen van Evodia rutaecarpa en heeft een goede antioxidant werking. Het wordt ook toegepast als afslanksupplement en het werkt sterk ontstekingsremmend.
 
Faex zijn gisten rijk aan eiwitten, minerale zouten en B-vitaminen. Ze werken tevens een beetje antiseptisch. Zie: Saccharomyces.
 
False Irish moss. Zie: Mastocarpus stellatus.
 
Ferric ammonium ferrocyanide is een anorganisch zout afkomstig van ijzerzout en wordt toegepast als blauwe pigmentkleurstof.
 
Ferric ferrocyanide. Zie: Prussian blue. 
 
Ferro oxide. Zie: Iron oxides.
 
Fibronectin is een glycoproteïne. Het is een huid-identiek ingrediënt van belang bij de wondgenezing. Het is ontstekingsremmend, hydraterend en huidverstevigend.
 
Fluidlecithine super is een emulgator voor crèmes. Bestaat voor de helft uit plantaardige lecithine en voor de andere helft uit zonnebloemolie waar de lecithine in opgelost is. Je kunt deze zelf maken door twee gelijke delen van plantaardige lecithine en zonnebloemolie te nemen en hier een beetje graanalcohol aan toe te voegen. Deze fijne emulgator mag niet in professionele cosmetica verwerkt worden, maar is ideaal voor de hobby of voor beginners.

Foraha. Zie: Calophyllum inophyllum seed oil.
 
Framboos. Zie: Rubus ideaus.
 
Fructose is afkomstig van vruchtensuikers en werkt vochtbindend op de huid. Het is een eenvoudige suiker die voorkomt in fruit en honing.
 
Fructose is een glucose-isomeer. Dit betekent dat fructose dezelfde chemische samenstelling (C6H12O6) heeft als glucose, maar dat de atomen in een andere structuur zijn gerangschikt.
 
Fuller’s earth is een mineraal dat lijkt op kaolin (een witte klei soort). Zie: Solum fullonum.
 
Fuller’s herb. Zie: Saponaria officinalis.
 
Galactoarabinan is een plantaardige gelvormer afkomstig van galacturonic acid. Het is een polysaccharide afkomstig uit lariksbomen. Dit ingrediënt versterkt het immuunsysteem, minimaliseert fijne lijntjes, is hydraterend en werkt als een zachte exfoliant zonder de huid te irriteren.
 
Galacturonic acid is afkomstig van planten en wordt toegepast als exfoliant. Galacturonic acid onderdrukt de synthese van melanine (pigment) en remt de tyrosinase activiteit.
 
Galacturonzuur. Zie: Galacturonic acid.
 
Gamma oryzanol is een bestanddeel van rice bran oil (zie). Het is afkomstig van de rijstzemelen.
 
Ganoderma lucidum (mushroom) extract is afkomstig van een paddenstoel. Dit extract wordt al meer dan 1000 jaar in de traditionele Chinese geneeskunde toegepast. Het staat ook bekend als Reishi en Lingzhi. Het extract egaliseert een gevlekte huid en werkt als antioxidant. Het is rijk aan polysacchariden en heeft een ontstekingsremmende werking. Het extract werkt goed bij eczeem, bij huidontstekingen en beschermt de huid tegen veroudering door UV stralen.
 
Garcinia indica seed butter/Kokum beschermt de huid tegen zon.

Gellidiela acerosa extract is afkomstig uit rode algen en is een antioxidant. Het is een rijke bron van sporenmineralen, suikers en aminozuren. Het is hydraterend, rustgevend en helpt het collageen te beschermen en de productie ervan te verhogen.
 
Gevuina avellana seed oil is afkomstig van de zaden van de Gevuina avellana en is rijk aan vitamine E en palmitinezuur. Wordt toegepast in zonneproducten en bodylotions. Goed voor een zeer droge en rijpe huid, gevoelige huid, neurodermatitis en psoriasis.
Beschermt de huid tegen schadelijke zonnestralen en is goed voor het bindweefsel. De olie is heel stabiel tegen oxidatie door het hoge vitamine E gehalte.
 
Gliadin. Zie: Wheat germ protein.
 
Glidkruid. Zie: Scutellaria baicalensis root extract.
 
Glitters. De INCI naam van de zilveren cosmeticaglitter is CI 77491 (ijzeroxide) en CI 77891 (titanium dioxide). De INCI naam van de gouden cosmeticaglitter is CI 77019 (mica) en CI 77891 (titanium dioxide).

Glucose is een enkelvoudige suiker die door levende cellen wordt gebruikt als energiebron. Het wordt door planten geproduceerd als een van de belangrijkste producten van de fotosynthese. Glucose wordt in heel veel cosmeticaproducten verwerkt als bevochtigingsmiddel. Voor cosmetische toepassing wordt glucose verkregen door de enzymatische hydrolyse van zetmeel afkomstig van mais, rijst, tarwe, aardappel, cassave en pijlwortel.
 
Glucose oxidase is een enzym dat glucose omzet in gluconolacton. Hierbij komt waterstofperoxide vrij dat als antimicrobieel middel werkt. Het bootst het natuurlijke afweersysteem van het lichaam na, zodat micro-organismen zich niet actief kunnen vermenigvuldigen. Het wordt toegepast als antioxidant, antimicrobieel middel en als antischimmelmiddel.
 
                                    Glucose-oxidase
Glucose + zuurstof --------------------------> gluconolacton + waterstofperoxide
 
Glutamic acid is een aminozuur (glutaminezuur) en meestal afkomstig van soja. Het is een antioxidant en werkt hydraterend op de huid en helpt de pH van de huid te stabiliseren.
 
Glutaminezuur. Zie: Glutamic acid.
 
GLY. Zie: Glycine.
 
Glycerol monostearate (GMS) is verzachtend en werkt als verdikker, antiklonter, conserveermiddel en als emulgator in cosmetica. Het is de glycerolester van stearinezuur. Het is een lichaamseigen stof die ontstaat bij de afbraak van vetten door alvleesklierenzymen. In  kleine hoeveelheden komt het voor in de zaden van plantoliën.
 
Glycerol trioleate is verzachtend en werkt als verdikker in cosmetica. Het is afgeleid van glycerol met drie oliezuureenheden.
 
Glycerone. Zie: Dihydroxyaceton.
 
Glyceryl cocoate is afkomstig van glycerine en kokosnoot. Wordt toegepast als verdikker, emulgator en verzachter in cosmetica.
 
Glyceryl dipalmitate (palmitine) is afkomstig van glycerol en palmitinezuur. Palmitinezuur is een lichaamseigen stof. Palmitinezuur en glycerine werken in dit ingrediënt goed samen. Palmitinezuur is een vetzuur dat makkelijk door de huid wordt opgenomen. Het vult vetten aan bij een droge huid. Het is een ideale emulgator, omdat zowel waterminnende en vetminnende ingrediënten eraan worden gehecht. Het wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten, make-up producten en lippenstift en het verzacht de huid.
 
Glyceryl distearate is afkomstig van glycerol en stearic acid. Werkt verzachtend en wordt toegepast als verdikker voor emulsies.
 
Glyceryl isostearate is verzachtend en wordt toegepast als verdikker in emulsies.
 
Glyceryl oleate is de ester van oliezuur en glycerine. Het wordt toegepast als verdikker en emulgator. Het werkt reinigend, huidherstellend en verzachtend op de huid. Het maakt deel uit van de natuurlijke vetten in huid en haren.
 
Glyceryl stearate is afkomstig van glycerine en stearic acid. Het wordt toegepast als verdikker en emulgator in cosmetica. Het is een huid-identiek ingrediënt. Komt van nature voor in talg. Wordt ook genoemd glycerol monostearate (zie) of GMS.
 
Glyceryl stearate citrate is afkomstig van citric acid en glyceryl stearate. Het wordt toegepast als emulgator en het verzacht de huid.
 
Glyceryl stearate SE (SE staat voor zelfemulgerend). Wordt toegepast als verdikker en emulgator in cosmetica. Het wordt gemaakt van plantaardige glycerol en stearic acid.
 
Glyceryl tribehenate. Zie: Tribehenin.
 
Glycine (GLY) is een belangrijk niet-essentieel aminozuur dat in het lichaam zelf worden aangemaakt. Het geeft energie aan de cellen, is hydraterend, huidherstellend en verhoogt de collageenproductie.
 
 Collageen heeft een drievoudige helixstructuur bestaande uit glycine, proline en hydroxyproline.
Glycine kan helpen om de huid steviger te houden en huidherstel en regeneratie te bevorderen.
Na topicale toepassing kunnen glycine en andere aminozuren effectief de huid binnendringen, omdat ze een gemiddeld molecuulgewicht hebben van 110 dalton. Dit valt ruim onder de 500 Dalton-regel, die stelt dat verbindingen die hoger zijn dan 500 Dalton veel moeilijker doordringen in de huid.
 
Glycine is van nature aanwezig in de huid als onderdeel van de Natural Moisturizing Factor (NMF). Naast aminozuren bestaat de NMF uit verschillende kleine verbindingen zoals suikers en elektrolyten die ervoor zorgen dat het huidoppervlak intact, soepel en gehydrateerd blijft. In het bijzonder werken aminozuren samen met aquaporines (het watertransportsysteem van het lichaam) om vocht door de huid te verplaatsen. Daarom helpt lokale toepassing van glycine om het vochtgehalte in de huid te verbeteren.
 
Ten slotte kan glycine fungeren als een buffermiddel, wat betekent dat het wordt gebruikt om de pH-waarde van een cosmetische formulering vast te stellen en vast te houden. Dit ingrediënt niet verwarren met glycine soja.
 
Goat milk is geitenmelk en is rijk aan vitamine A, B, C, niacin en calcium. Het werkt verzachtend op huidirritaties.
 
Goud pigment staat bekend als E 175.
 
Goudsbloem. Zie: Calendula officinalis flower extract en Calendula officinalis oil.
 
Groot kaasjeskruid. Zie: Malva sylvestris.
 
Guar gum is een polysaccharide dat wordt gewonnen uit guar-bonen afkomstig van de Cyanopsis tetragonoloba. Dit plantenextract wordt toegepast als verdikker, emulgator en stabilisator voor cosmetica. Het kan in zeer veel cosmetische producten toegepast worden. Het verbetert de kambaarheid van nat haar.
 
Haslea ostrearia extract is een blauwe zeealg die voorkomt in de Indische oceaan. Het bevat een blauw pigment (marennine). Het extract is antiviraal, antikanker en een antioxidant.
 
Hectorite is een kleisoort rijk aan magnesium. Het verbetert de textuur van een product en geeft een zacht zijdegevoel aan de huid. Deze klei is rijk aan saponinen, waardoor een licht schuimend effect ontstaat indien toegepast in reinigingsproducten.
 
Hesperin methyl chalcone is een derivaat van het flavonoïde hesperidin afkomstig uit o.a. citrusvruchten. Het is een sterke antioxidant en is ontstekingsremmend. Het verbetert donkere kringen onder de ogen, door het effect op de onderliggend bloedvaatjes. Het wordt in de medische wereld ook toegepast bij chronisch veneuze insufficiëntie.
 
Hexahydroxyclohexane. Zie: Inositol.
 
Hexyl alcohol is afkomstig van de vruchten van de Heracleum sphondylium. Dit is de berenklauw. Deze plant is zeer giftig, maar bevat wel medicinale bestanddelen. De alcohol die uit de vruchten verkregen wordt is huidvriendelijk en oplosbaar in water. Wordt veel toegepast in parfum.
 
Hexyldecanol is een synthetische vette alcohol die de huid verzacht, hydrateert en verbetert.
 
Hexyl laurate is een mix van hexyl alcohol en lauric acid en wordt toegepast als emulgator. Het is huidverzachtend en wordt gebruikt om schoonheidsproducten te verdikken. Het heeft een beetje een fruitige smaak en wordt daarom vaak gebruikt in lipproducten.
 
Himanthalia elongate extract is afkomstig van de bruinalg. Het is rijk aan vitamine A, C en E, mineralen en essentiële aminozuren. Het werkt als een antioxidant en het verzacht en hydrateert de huid. Werkt als emulgator en verdikker op een emulsie. 
 
Histidine behoort tot de aminozuren. Het komt van nature voor in avocado olie. Het is hydraterend en antistatisch. Het is van belang voor het instant houden van de Natural Moisturizing Factor van de huid.
 
Hokjespeul is afkomstig van de Astragalus gummifer. De gum is afkomstig van het gedroogd harsachtig exsudaat verkregen uit deze Astragalus gummifer bomen in het Zuidwesten van Europa en Azië. De gum wordt ook Tragacanth gum genoemd.
 
Horse chestnut extract (paardekastanje) wordt verkregen uit de wilde kastanjes van de Aziatische boom Aesculus hippocastanum. Dit extract is rijk aan eiwitten, saponinen, tannic acid, glucoside en allantoïne. Het werkt verstevigend en huidverzachtend. Stimuleert de doorbloeding in de huid. Biedt van nature een lichte bescherming tegen UV-stralen. Kan couperose verbeteren door het vernauwen van de bloedvaatjes in de huid. Het kruidenaftreksel kan dagelijks meerdere malen plaatselijk toegepast worden bij huidontstekingen.
 
Houtskool. Zie: Charcoal.
 
Huang Qi (Astragalus membranaceaous) komt oorspronkelijk uit China. Het staat ook bekend als melkwikke. Dit wortelextract bevat polysacchariden, isoflavonen en saponinen. Het is ontstekingsremmend, wondgenezend en een goede antioxidant. Het stimuleert de productie van hyaluronzuur en collageen.
 
Hydrogenated castor oil is afkomstig van wonderolie. Zie: Ricinus oil.
 
Hydrogenated coco-glyceride is afkomstig uit kokosolie en is verzachtend en wordt toegepast als verdikker en emulgator.
 
Hydrogenated palm glycerides wordt toegepast als emulgator. Het is verzachtend voor de huid. Deze vetzuren zijn afkomstig van palmolie. Indien in een cosmetisch product zuren toegepast worden, gaat de emulgerende werking verloren.
 
Hydrogenated polydecene is een synthetisch polymeer dat verzachtend en hydraterend werkt.  Het vermindert de rimpeldiepte.
 
Hydrogenated starch hydrolysate is een mengsel van diverse suikerbronnen zoals glucose en sorbitol. Het werkt hydraterend op de huid.
 
Hydrogenated vegetable glycerides citrate is een mix van plantaardige vetzuren en citroenzuur. Het wordt toegepast als emulgator, antioxidant en het is verzachtend en huidverzorgend.
 
Hydrolyzed acacia macrostachya seed extract is afkomstig van een tropische struik die voorkomt in Afrika tot in Soedan. Het is een antioxidant en werkt hydraterend op de huid.
 
Hydrolyzed jojoba protein is afkomstig van de zaden van de jojoba plant. Het verzacht de huid. Het is een effectieve huidbevochtiger die het uiterlijk van een rijpe huid met rimpels en lijntjes kan verbeteren.
Bij gebruik op het haar vormt het een hygroscopische film die helpt vocht vast te houden. Het is zeer effectief voor het herstellen en conditioneren van beschadigd haar.
 
Hydrolyzed rhodophycea (red algae) extract is afkomstig van rode algen en werkt hydraterend op de huid. Wordt ook toegepast bij cellulitis.
 
Hydrolyzed vegetable protein zijn eiwitten afkomstig van groenten, rijst en aardappelen. Ze hydrateren de huid en worden toegepast in anti-aging producten.
 
Hydroquinon, natuurlijke. Zie: Arbutane.
 
Hydroxyacetophenone is een synthetische antioxidant en een natuur-identiek ingrediënt. Hoewel dit synthetisch is vervaardigd, wordt het namelijk ook in de natuur aangetroffen in Noorse sparren. Het is huidverzorgend, verzachtend en kalmerend op de huid. Wordt ook als conserveermiddel toegepast. Het werkt ontstekingsremmend doordat dit ingrediënt het vermogen heeft het enzym cox-2 te remmen.
 
Hydroxyethyl acrylate/sodium acryloyl dimethyl taurate copolymer wordt toegepast als emulgator, verdikker en textuurverbeteraar. Het geeft een heel fijn gevoel op de huid door de smeltende werking bij contact met de huid. Het laat een fluweelzacht gevoel achter.
 
Hydroxyethylcellulose is afkomstig van cellulose en ethylalcohol (zuivere graanalcohol). Cellulose is een natuurlijk polysaccharide dat voorkomt in de celwand van groene planten. Het is een plantenextract toegepast als verdikker, textuurverbeteraar en emulgator.
 
Hydroxyethyl urea is synthetisch gemaakt en werkt hydraterend op de huid. Naast het krachtige hydraterende vermogen, helpt het ook de celvernieuwing te bevorderen.
 
Hydroxypropyl guar is afkomstig van de Cyanopsis tetragonoloba (guar gum). Het verdikt een emulsie. Guar gum is een polysaccharide gemaakt van peulvruchtplanten.
 
Hydroxypropyl starch phosphate is afkomstig van zetmeel. Het wordt toegepast als bindmiddel, verdikker en als emulgator. Het vermindert de vettigheid van producten.
 
Iers mos. Zie: Irish moss extract.
 
IJzeroxid. Zie: Iron oxides.
 
Illite is een kleisoort en een mica. Het is een natuurlijke verdikker die absorberend werkt. Het komt veel voor in rotsachtige gesteenten.
 
Inositol komt van nature voor in levende organismen als bestanddeel van phospholipids (lecithine). Voor cosmetica wordt het meestal verkregen uit mais of uit de vruchten van de Ceratonia siliqua, de Johannesbroodboom. Het is hydraterend op de huid en wordt ook toegepast in afslankproducten. Daarnaast wordt inositol toegepast in zonnebrandmiddelen om de bruine kleur te intensiveren en langer te behouden. Inositol werkt ook antistatisch op het haar.

Irish moss extract is afkomstig van een rode algensoort. Wordt toegepast als verdikker voor emulsies en als antioxidant. Zie: Chondrus crispus.
 
Iron blue. Zie: Prussian blue.
 
Iron oxides zijn afkomstig van natuurlijke ertsen of mineralen en worden toegepast als kleurpigment. Ze zijn ingedeeld in drie grote groepen: geel ijzeroxide, rood ijzeroxide en zwart ijzeroxide. Het zijn verbindingen van ijzer met zuurstof. IJzeroxiden in cosmetica worden synthetisch gemaakt en worden goed verdragen, zelfs bij een gevoelige huid.
De volgende pigmenten behoren tot de iron oxides:
BLACK IRON OXIDE, BLACK OXIDE OF IRON, BROWN IRON OXIDE, C.I. PIGMENT BROWN 7, CI 77489, CI 77491, CI 77492, CI 77499, FERRIC OXIDE, FERROSOFERRIC OXIDE, FERROUS-FERRIC OXIDE, HYDRATED FERRIC OXIDE, IRON BLACK OXIDE, IRON HYDROXIDE OXIDE, IRON OXIDE, IRON OXIDE (FEO), IRON OXIDE RED 10-34-PC-2045, IRON OXIDES, IRON YELLOW OXIDE, IRON(II) OXIDE, MAGNETITE, NATURAL IRON OXIDE, PIGMENT BLACK 11, PIGMENT BROWN 6, PIGMENT BROWN 7, PIGMENT RED 101, PIGMENT YELLOW 42, PIGMENT YELLOW 43, RED IRON OXIDE, SYNTHETIC IRON OXIDE, YELLOW IRON OXIDE, and YELLOW OXIDE OF IRON
 
Isoamyl cocoate is de ester van isoamyl alcohol en kokosnoot. Het verzacht de huid. Het is een zeer lichte vloeistof die snel in de huid trekt en niet vet aanvoelt.
 
Isoamyl laurate is de ester van isoamyl alcohol en lauric acid. Verbetert de textuur van een cosmetisch product en verzacht de huid.  Wordt toegepast als emulgator. Dit ingrediënt is heel fijn in haarverzorgingsproducten.
 
Isobutyl acetate is de ester van isobutyl alcohol (IBA) en acetic acid. Wordt toegepast als geurstof en als oplosmiddel in parfums. Huidvriendelijk.
 
Isoleucine is een essentieel aminozuur meestal afkomstig uit suikerbiet. Het is hydraterend en werkt als antioxidant. Het komt van nature voor in de huid en is dus huid-identiek. Isoleucine versterkt de huidbarrière en stimuleert de productie van collageen en elastine in de huid.
 
Isononyl isononanoate komt van nature voor in lavendel en geranium en verzacht de huid. Voor cosmetisch gebruik wordt het synthetisch gemaakt en wordt toegepast als textuurverbeteraar. Het is ook ideaal in haarverzorgingsproducten. Het legt een beschermend laagje over het haaroppervlak waardoor dit als antiklit-ingrediënt fungeert. Het maakt het haaroppervlak glad, waardoor er een mooie glans en een zijdezacht gevoel ontstaan, zonder het haar te verzwaren of het vettig aan te laten voelen. Het kan dienen als vervanger voor chemische siliconen.
 
Jaboncillo extract is afkomstig van de Sapindus saponaria. Zie: Sapindus.
 
Japan wax is afkomstig van de bessen en stengels van de Rhus succedanea boom. Wordt toegepast als verdikker en textuurverbeteraar. Werkt verzachtend op de huid en creëert een beschermende laag over huid en haar.
 
Jatropha manihot. Zie: Tapioca starch.
 
Jujube fruit. Zie: Zizyphus jujuba fruit extract.
 
Juglans nigra. Zie: Walnut oil.
 
Kaasstof. Zie: Casein.
 
Kaolin clay staat ook bekend als Chinese klei of kaolien en is een witte natuurlijke kleisoort die absorberend werkt op talg en onzuiverheden. Het bestaat uit kaolinite (zie) en silica (zie). Wordt toegepast in maskers voor een vette huid, als wit pigment en om textuur aan een product te geven.
 
Kaolien heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen, die roodheid en zwelling rond bestaande puistjes kan helpen verminderen.
Het wordt vaak aangetroffen in gezichtspoeders, gezichtsmaskers, crèmes en lotions voor de vette huid, in badproducten, make-up, deodorants en zepen.
 
Kaolien is zelfs geschikt voor een gevoelige huid, maar kan deze bij veelvuldig gebruik wel droger maken.
 
Kaolinite is een mineraal dat voorkomt in kaolin klei.  Het is een silicaat van aluminium. Zie: Kaolin clay.
 
Kelp extract is afkomstig van een bruinwier. Het werkt verzachtend, hydraterend en kalmerend op de huid en is een antioxidant. Het is veelal afkomstig uit de Antarctische oceaan. Het is rijk aan mineralen.
 
Knotswier. Zie: Ascophyllum nodosum.
 
Koolstof. Zie: Charcoal.
 
Lactobionic acid is een suiker afkomstig van gluconic acid. Het is een poly hydroxy acid dat de huid minder irriteert dan glycolzuur, doordat de moleculaire structuur groter is. Het werkt hydraterend en als een exfoliant. Het maakt de huid frisser, vermindert lijntjes, rimpeltjes, pigmentvlekken en littekens. Het verhoogt de collageen en elastine productie. Dit ingrediënt wordt toegepast in peelings, serums en maskers. Het wordt direct na de reiniging op de huid aangebracht.
 
Laminaria digitata is een bruinalg die veel langs de Europese Atlantische kust wordt aangetroffen. Het staat ook bekend als horsetail kelp. Dit extract is rijk aan diverse soorten suikers, aminozuren, vitaminen, mineralen en sporenelementen. Het werkt hydraterend en beschermend op de huid.
 
Laminaria ochroleuca is afkomstig van een bepaalde kelpsoort. Verzacht en hydrateert de huid. Het is een bruin zeewier met een goede antioxidant en ontstekingsremmende werking. Daarnaast activeert dit extract de productie van collageen en elastine en het versterkt de natuurlijke huidbarrière.
 
Laminaria saccharina is suikerkelp en is afkomstig van een bruine alg. Het is rijk aan polysacchariden die hydraterend werken. Het is een goede antioxidant.
 
Larrea divaricata extract is een groenblijvende woestijnstruik die meer dan duizend jaar oud kan worden. Het extract is een natuurlijk antibioticum, ontstekingsremmend en een antioxidant. Tevens pijnstillend.
 
Larrea tridentata (Creosote bush). Zie: Larrea divaricata extract.  
 
Lauroyl lysine is afkomstig van het aminozuur lysine en kokosolie. Lysine is een aminozuur dat tevens het herpesvirus remt. Dit ingrediënt is goed voor huid en haren. Zie: Lysine en coconut oil.
 
Lauryl alcohol is een milde alcohol afkomstig uit kokosnoot. Wordt veel toegepast in reinigingsproducten.
 
Lauryl glycoside is een milde reiniger die schuim geeft en is afkomstig van lauryl alcohol en glucose (zie).
 
Lauryl lactate is een mix van lauryl alcohol (zie) en lactic acid (zie).
 
Lavatera. Zie: Malva sylvestris extract.
 
Lens esculenta is een peulvrucht afkomstig uit India, Canada en Turkije. Het is een van de belangrijkste eiwitbronnen voor vegetariërs in het Indiase subcontinent. Het extract is rijk aan carotenoïden, tocoferolen, saponinen, fytinezuur, fenolen en fytosterolen. Het verzacht de huid. Het is van nature een antioxidant en ontstekingsremmer. Het beschermt de huid tegen schadelijke vrije radicalen en irriterende stoffen.
 
Lentil fruit extract. Zie: Lens esculenta.
 
Leucine is een essentieel aminozuur en is vochtregulerend en wordt toegepast in anti-aging producten. Het is ook wondgenezend. Het wordt als supplement veel gebruikt door sporters voor de opbouw van de spieren.
 
Lipodermin bestaat uit water 64%, lecithine 20% en alcohol 16%. De lecithine hierin bevat tot 80% fosfatidylcholine. Door krachtig roeren in water vormen zich liposomen. Dit zijn kleine holle bolletjes van lipiden met een kern van water. Zij kunnen tot diep in de hoornlaag van de huid dringen en deze hydrateren. Goed bij rimpels, een rijpe huid, droge en vochtarme huid, in after sun en in oogproducten.

Lysine is een essentieel aminozuur dat het lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan maken. Het speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van carnitine en de vorming van collageen.
Collageen is van belang voor de botten en het bindweefsel in lichaam en huid. Inname van lysine helpt bij een koortslip en bij gordelroos. Lysine remt de replicatie van het virus.
Lysine is te vinden in verschillende voedingsmiddelen, zoals zuivel, groenten, fruit, eieren, avocado's, peulvruchten, vlees en vis. Sporters en vegetariërs die geen bonen eten kunnen baat hebben bij aanvullende suppletie. Lysinedeficiëntie kan leiden tot een slechte concentratie, duizeligheid, slechte eetlust, gewichtsverlies, emotionele opwinding, verminderde vorming van antilichamen, verminderde immuniteit en haarverlies. Lysine heeft toegepast op de huid een antioxidant werking.
 
Lysolecithin is afkomstig uit lecithine en wordt toegepast als emulgator.
 
Macadamia ternifolia seed oil is afkomstig uit de noten van de Macadamia ternifolia.
De olie bevat palmitol (een omega-7 vetzuur dat onderdeel uitmaakt van het huidtalg), palmitinezuur, linolzuur, vitamine A, B, E en mineralen.
 
Deze olie is veel beter dan nerts- of minkolie. De olie benadert het natuurlijke huidvet en heeft een ontstekingsremmende werking bij een geïrriteerde en ontstoken huid. De olie is verzachtend, vochtregulerend, herstellend, beschermend, niet vettend en celherstellend. Reguleert het verhoorningsproces en bevordert de huidstofwisseling.
De olie is goed voor een droge, rijpe en ruwe huid, bij eelt, rimpels, voor een normale huid, bij huidirritaties, huidschilfers, een gevoelige huid, bij broze en breekbare haren en nagels en bij gespleten haarpunten.
De olie heeft van nature een zonbeschermingsfactor van 3-4 en wordt daarom veel in zonnebrandproducten gebruikt. De olie kan puur of in mengsels gebruikt worden. Wordt toegepast in lipgloss, handcrème, anti-verouderingscrèmes en in moisturizers. Goed als massageolie.
 
Macrocystis pyriferae is het extract van een bruin zeewier (kelp) dat voorkomt in Antarctica. Het is rijk aan vitaminen en mineralen. Het werkt antiseptisch en kalmerend op de huid. Het is tevens een goede antioxidant. Het geeft glans aan huid en haar.
 
Magnesia alba. Zie: Magnesium carbonate.
 
Magnesium is een mineraal dat absorberend werkt en enigszins desinfecterend is. Het is het belangrijkste mineraal bij de behandeling van huidproblemen en kan ingenomen worden als supplement. Als supplement wordt het het beste opgenomen als chelaat, citraat of als acetaat. Het ontspant de spieren en het is goed bij intoleranties en allergieën.

Magnesium aspartate is het magnesiumzout van asparaginezuur. Dit is een aminozuur. Het werkt hydraterend op de huid en wordt in cosmetica toegepast als bindmiddel.
 
Magnesium carbonate is een mineraal zout toegepast als pigment. Het werkt  absorberend en wordt toegepast in make-up.
 
Magnesium stearate is het magnesiumzout van stearic acid. Wordt toegepast in make-up als wit pigment en als verdikker en textuurverbeteraar. Het hecht zich goed aan de huid en wordt gebruikt om poeders beter te laten hechten, zodat zij beter op de huid blijven zitten.
 
Mahonia aquifolium bevat berberine (zie). Het druivenextract van deze plant is ontstekingsremmend en schimmelwerend en wordt gebruikt voor de behandeling van eczeem, psoriasis en huidontstekingen. Ze worden ook Oregon-druiven genoemd, omdat ze voorkomen in Noord-Amerika en de bloem van deze plant de staatsbloem van Oregon is. Een onderzoek met een dosering van 10% in een crème toonde aan dat dit een veilige en effectieve behandeling is van patiënten met een milde tot matige vorm van psoriasis. Het is tevens een antioxidant.
 
Malaria esculentum is een kelpsoort. Wordt toegepast als antioxidant en textuur verbeteraar. Verzacht de huid.
 
Mallow. Zie: Malva sylvestris extract.
 
Maltodextrin is een sacharide afkomstig van rijst, mais of aardappels. Het wordt toegepast als bindmiddel en stabilisator. Het werkt verzachtend op irritaties.
 
Malva sylvestris extract (Mallow) is afkomstig van de hele medicinale plant van het kaasjeskruid. Deze plant komt van oorsprong uit Europa, Noord-Afrika en Azië. Het is ontstekingsremmend, verzachtend, wondgenezend en het vermindert littekenvorming. Het is een goede antioxidant. Dit extract werkt ook goed bij psoriasis.
 
Mandelic acid is een AHA (alpha hydroxy acid) afkomstig van bittere amandelen of wilde kersen. 
 
Het zorgt voor een gelijkmatigere teint door de vernieuwing van het huidoppervlak te bevorderen. Het verbetert de huidstructuur en het vermindert fijne lijntjes, rimpeltjes, acne en pigmentveranderingen. Mandelic acid is extra goed voor een gevoelige huid. Het geeft een minder prikkelend gevoel. Dit komt doordat amandelzuur een iets grotere molecuulgrootte heeft en dus wat meer op het huidoppervlak blijft liggen.
 
Het wordt toegepast als exfoliant en heeft daarnaast een antibacteriële en antimicrobiële werking. Bouw het gebruik van dit ingrediënt langzaam op en bescherm de huid goed met een hoge beschermingsfactor, omdat dit ingrediënt de huid gevoeliger maakt voor zonlicht. Zie: Alpha hydroxy acid.
 
Manihot utilissima. Zie: Tapioca starch.
 
Manite. Zie: Mannitol.
 
Mannitol is een suikeralcohol dat in overvloed voorkomt in bomen, zeealgen en verse paddenstoelen. Het is een isomeer van sorbitol. Het wordt geproduceerd door hydrogenering van speciale glucosestroop en zoetstoffen.
In cosmetica wordt het toegepast als vochtbindend middel en als verdikker. Bij hydrogenering worden vloeibare plantaardige oliën omgezet in vaste of semi-vaste vetten. Dit extract is daarom ook goed in lipsticks.
 
Maranta arundinacea. Zie: Arrowroot.
 
Marigold. Zie: Calendula officinalis flower extract  en Calendula officinalis oil.
 
Maris limus. Zie: Sea silt.
 
Mastocarpus stellatus is een rode algensoort die carrageenan levert (zie).
 
Menaquinon is vitamine K2.Zie: Vitamine K.
 
Methionine is een van de negen essentiële aminozuren bij mensen (geleverd door voedsel). Het is een zwavelhoudend aminozuur nodig voor groei en weefselherstel. Het verbetert huid, haar en nagels. Het wordt toegepast in anti-aging producten.
 
Metylcarpto buteric acid. Zie: Methionine.
 
Microcystis aeruginosa. Zie: Spirulina maxima.
 
Milk kun je toevoegen aan het badwater en aan maskers. Het is verzachtend en reinigend. Geitenmelk lijkt qua samenstelling nog het meest op koemelk. Paardenmelk bevat veel meer vitaminen dan koemelk, maar het vetgehalte is lager. Koemelk kan eventueel toegepast worden in reinigende producten. Koemelk is vochtinbrengend, verzachtend, voedend en is geschikt voor alle huidtypes.
 
Milk protein werkt verzachtend op huid en haar en is afkomstig van koemelk.
 
Milk vetch root. Zie: Huang Qi.
 
Montmorillonite is een mix van calcium bentonite (zie) en fuller’s earth (zie). Wordt toegepast in maskers en scrubs. Het heeft tevens een blekende werking op de huid.
 
Morinda citrifolia. Zie: Noni juice.
 
Morus bombycis is een moerbei extract dat vaak in cosmetica wordt toegepast vanwege de aanwezigheid van arbutine. Dit is een derivaat van hydrochinon geïsoleerd uit de bladeren van de berendruifstruik, veenbes, bosbes, sommige paddenstoelen en de meeste soorten peren.
Dankzij de arbutine-eigenschappen van Morus bombycis kan het mogelijk de melanineproductie voorkomen, waardoor de huid van nature lichter wordt en een jonger uiterlijk ontstaat. Morus Bombycis bevat ook veel antioxidanten.
 
Myristoyl hexapeptide-16 is een synthetisch ingrediënt van zes peptides (Leu-Lys-Lys-Thr-Glu-Thr) gekoppeld aan het in vet oplosbare myristinezuur. Dit om een betere biologische beschikbaarheid te verkrijgen. Het stimuleert keratine-genen aanzienlijk en stimuleert zo de keratineproductie. Keratine is het zo belangrijke structurele eiwit in haren, nagels en buitenste laag van de huid.
Dit ingrediënt werkt huidherstellend en verzachtend.
 
Myristoyl hexapeptide-16 in combinatie met Myristoyl pentapeptide-17 vergroot de wimperlengte zichtbaar na twee weken. Daarom worden deze twee vaak samen in een wimpergroei serum toegevoegd.
 
Myristoyl pentapeptide-17 is een synthetische peptide die hydraterend en huidherstellend werkt. Het is een peptide met vijf aminozuren (Lys-Leu-Ala-Lys-Lys) gehecht aan het in olie oplosbare myristinezuur voor een betere biologische beschikbaarheid. Het stimuleert de keratineproductie. Dit is het superbelangrijke structurele eiwit in haren, nagels en opperhuid.
In combinatie met Myristoyl hexapeptide-16 maakt het de wimpers zichtbaar langer in twee weken.
 
Myristoyl tripeptide-31 is een synthetisch polypeptide op basis van retinoïnezuur dat huidherstellend werkt. Het is afgeleid van vitamine A en geeft goed resultaat zonder de bijwerkingen. Myristoyl tripeptide-31 bevordert de productie van collageen, vermindert pigmentvlekken, remt ontstekingen en verkleint de poriën.
 
Myristyl alcohol is een in vet oplosbare zachte alcohol die de huid verzacht.
Wordt toegepast als emulgator, verdikker en stabilisator van emulsies. Het heeft een wat fruitige, kokosgeur. Dit ingrediënt wordt over het algemeen goed verdragen, maar kan bij een uitzonderlijk gevoelige huid reacties veroorzaken.
 
Natrium bicarbonaat. Zie: Sodium bicarbonate.
 
Nayad. Zie: Faex.
 
Noni juice staat bekend als Morinda of Morinda citrifolia. Het is verzachtend, ontstekingsremmend en het vermindert bacteriële en virale infecties. Het is een antioxidant rijk aan flavonoïden. 
 
Noni-fruit is vooral afkomstig van de eilanden in de Stille Zuidzee, zoals Tahiti en Frans-Polynesië. Als het fruit rijp is, is het groen van kleur, bijna doorschijnend en heeft het een hobbelige schil. Een ander interessant kenmerk van deze vrucht is dat hij een zeer onaangename geur afgeeft als hij rijp is.
Gefermenteerd Morinda citrifolia extract verlicht eczeem en verbetert het immuunsysteem en de barrièrefunctie van de huid.
 
Octoxyglycerin staat ook bekend als ethylhexylglycerin en wordt toegepast als conserveermiddel. Het is een goed alternatief voor parabenen en andere chemische conserveermiddelen. Wordt tevens ingezet bij de behandeling van eczeem. Het werkt ook deodoriserend en is goed in deodorants. Het remt de groei en vermenigvuldiging van bacteriën die een zweetgeur veroorzaken. Het tast daarbij de huideigen flora niet aan. Het is een synthetische verbinding afgeleid van granen en plantaardige glycerine. Daarnaast vermindert dit ingrediënt de kleverigheid en vettigheid van een product.
 
Okkernoot. Zie: Walnut oil.
 
Olamine. Zie: Ethylalcohol.
 
Olea Europaea. Zie: Olive oil.
 
Oleum macadamiae. Zie: Macadamia oil.
 
Oleum olivarum. Zie: Olive oil.
 
Oligomere pro-cyanide complexen. Zie: OPC
 
Olijfolie. Zie: Olive oil.
 
Olive oil is afkomstig van de vruchten van de olijfboom (Olea europaea). Het is rijk aan oleic acid (zie), palmitic acid (zie), linoleic acid (zie) en een beetje stearic acid (zie). Het wordt als hulpstof toegepast. Pure olijfolie op de huid sluit deze af. De derivaten zijn luchtiger en laten de huid ademen.
 
OPC staat voor oligomere pro-cyanide complexen. Het is een flavonoïd uit druivenpitjes. Oplosbaar in water en olie. Het helpt bij rimpels en bij huidverslapping. Het werkt verstevigend op het bindweefsel en op verwijde bloedvaatjes in gelaat of op de benen. Het remt de schadelijke werking van prostaglandines die ontstekingen veroorzaken. Het is een sterke antioxidant. Het remt de vorming van histamine en werkt daarom goed bij allergieën, huidontstekingen en netelroos. Zie ook bij pycnogenol.
 
Oregon grape. Zie: Mahonia aquifolium root extract.
 
Oryza sativa is de rijstplant. Zie: Rice bran oil.
 
Paardekastanje. Zie: Horse chestnut.
 
Padina pavonica thallus extract is afkomstig van een bruinalg die ook bekend staat als Pauwenstaart. Hij komt voor in de Atlantische oceaan en de Middellandse zee. Werkt als antioxidant en verzacht en beschermt de huid.
 
Papaver somniferum/Maanolie is afkomstig uit het maanzaad van de Papaver somniferum en bevat een hoog gehalte aan linoleic acid. De olie werkt verzachtend op de huid.

Paeonia albaflora. Zie: Peonidine.
 
Palmaria palmate is een rode algensoort die voorkomt in het kustgebied van de Atlantische oceaan, nabij het oosten van Canada en ten westen van Europa en de westkust van Afrika. Het extract is rijk aan vitamine A, vitamine C, foliumzuur, pantotheenzuur, magnesium, calcium, ijzer, aminozuren en cellulose. Dit extract werkt kalmerend, hydraterend en het versterkt de huidbarrière. Daarnaast wordt dit ingrediënt ook toegepast bij pigmentvlekken.
 
Palm christi oil. Zie: Ricinus communis oil.
 
Palm kernel acid is afkomstig van palm oil. Wordt toegepast als reiniger, emulgator en het verzacht de huid.
 
Pantethine is een biologische vorm van pantotheenzuur. Het is minder stabiel dan panthenol. Zie: Panthenol bij de allerbeste ingrediënten.
 
Passiflora edulis fruit extract is afkomstig van het fruit van deze plant en werkt hydraterend en verzachtend op de huid.
 
Passion fruit oil (Maracuja oil) is afkomstig uit de zaden van de passievrucht (Passiflora edulis). Deze olie bevat linolzuur, linoleenzuur en antioxidanten en is verzachtend en hydraterend op de huid.
 
Pentasodium pentetate wordt toegepast als chelaatvormer. Het is een verbinding die metaal bindt en metaalionen (calcium en magnesium) inactiveert, om de stabiliteit en het uiterlijk van cosmetische producten te helpen behouden.
Ze lossen ook metalen uit hard water op, waardoor ze zich niet op huid en haar kunnen afzetten.
 
Peonidine is een roodlila pigment afkomstig uit de pioenroos (Paeonia albaflora). Het is een anthocyanin (zie) met een antioxidant werking.
 
Persea gratissima. Zie: Avocado oil.
 
Perzische gom. Zie: Astragalus gummifer.
 
Phenyl acetyl. Zie: Urea.
 
Phenylethylalcohol/PEA/FEA.
Deze geurstof komt van nature voor in rozen en is antiseptisch. Het doodt bacteriën en daarom wordt het ook toegepast als conserveermiddel. Het heeft een bacteriedodende werking, maar werkt niet goed tegen schimmels en gisten. Deze stof moet dus altijd gecombineerd worden met andere conserveermiddelen. Deze geurstof is allergeen vrij. Dat wil zeggen vrij van de 26 allergenen die bekend staan dat ze huidreacties geven.

Phosphatides. Zie: Phospholipids.
 
Phospholipiden. Zie: Phospholipids.
 
Phyllochinon is vitamine K1 afkomstig uit plantaardige bronnen. Zie: Vitamine K.
 
Phylloquinone is vitamine K1 afkomstig uit plantaardige bronnen. Zie: Vitamine K.
 
Phytonadione. Zie: Vitamine K.
 
Pigment white 18. Zie: Calcium carbonate.
 
Pijlwortel. Zie: Arrowroot.
 
Pijnappel. Zie: Coneflower en echinacea.
 
Plum extract. Zie: Prunus domestica.
 
Polyglucuronic acid is afkomstig van glucose. Het verbetert de textuur van een product. Het maakt de huid glad en voller. Het legt een filmpje op de huid dat voorkomt dat water verdampt. Het is een goede hydratant die vocht vasthoudt.
 
Polyglycerol monostearate wordt toegepast als emulgator en als textuurverbeteraar. Het is afkomstig van glycerin en stearic acid.
 
Polyglyceryl-3 stearate is afkomstig van stearic acid en glycerin en wordt toegepast als emulgator.
 
Polyglyceryl-4 isostearate is afkomstig van isostearic acid en polyglycerin-4 en wordt toegepast als emulgator en reiniger.
 
Polyglyceryl-4 laurate is een emulgator en reiniger. Verzacht de huid. Is afkomstig van lauric acid en polyglycerin-4.
 
Polyglyceryl-6 isostearate wordt toegepast als emulgator. Is afkomstig van isostearic acid en glycerin.
 
Polyglyceryl-10 caprylate/caprate wordt toegepast als emulgator en textuurverbeteraar. Het kan ook werken als een oplosmiddel en een zacht, romig aanvoelend reinigingsmiddel. Het is afkomstig uit planten of synthetisch bereidt.
 
Polyglyceryl-10 dioleate is afkomstig van oleic acid en glycerin. Wordt toegepast als emulgator en werkt hydraterend op de huid.
 
Polyglyceryl-10 laurate is afkomstig van lauric acid en glycerine. Wordt toegepast als emulgator.
 
Polyglyceryl-10 stearate is afkomstig van glycerine en stearic acid. Wordt toegepast als emulgator en het verzacht de huid.
 
Polyhydroxystearic acid wordt toegepast als emulgator en stabilisator en het lijkt op stearic acid.
 
Polypodium leucotomos root extract/varen extract werd al door de Maya’s gebruikt om de huid te reinigen. Het is een mild kruid dat de huid reinigt, verzacht en conditioneert. Heel geschikt voor de droge huid. Het extract kan ook inwendig toegepast worden. Het fungeert daarbij als een natuurlijke zonnebescherming, maar dan van binnenuit. Het extract is tevens ontstekingsremmend en het is een antioxidant. Kan inwendig geadviseerd worden bij huiduitslag en/of galbulten door blootstelling aan de zon. Dit extract is ook goed bij zonneallergie.

Polyvinyl alcohol is door de bewerking die het heeft ondergaan niet schadelijk. Het is een in water oplosbaar polymeer dat in cosmetica wordt toegepast als verdikkingsmiddel en bindmiddel. Het is filmvormend en wordt daarom vaak toegepast in gezichtsmaskers die als een vliesje van de huid afgepeld worden. Aangezien dit ingrediënt wel huidirritaties kan geven, is het van belang dat dit in het product gecombineerd wordt met andere ingrediënten die de huid beschermen en verzachten.
 
Potassium azeloyl diglycinate wordt toegepast in producten voor pigmentvlekken en voor acne. Het is afkomstig van potassium en azeleic acid. Het is antibacterieel en keratolytisch.
 
Potassium cetyl phosphate wordt toegepast in reinigingsproducten en als emulgator. Het is afkomstig van potassium en cetyl alcohol (zie).
 
Potassium phosphate wordt toegepast om de pH van een product te reguleren. Wordt ook toegepast in wijn.
 
Proline is een niet-essentieel aminozuur afkomstig van granen of soja. Het is een stof die het lichaam ook zelf kan aanmaken en synthetiseren. Het is betrokken bij de productie van collageen en kraakbeen. Het activeert de aanmaak van collageen en elastine in de huid en is tevens goed voor het haar. Het is goed voor een rijpere huid om de huidcellen te versterken en te vernieuwen. Het is dus een huid-identiek ingrediënt.
 
Proteïnen zijn eiwitten. Ze bestaan uit aminozuren. In het lichaam komen duizenden soorten eiwitten voor. Proteïnen verwerkt in cosmetica blijven op de huid liggen en vormen een beschermend laagje. Ze sluiten daarbij de huid niet af. Aminozuren worden wel door de huid opgenomen. Zie: Amino acids.
 
Prunus armeniaca. Deze levert de abrikoos. Zie: Apricot kernel.
 
Prunus domestica seed oil is afkomstig uit de pitten van een blauwe pruim. De olie is verzachtend op de huid en is rijk aan oliezuur en fytosterolen. Fytosterolen lijken op cholesterol en vullen de natuurlijke lipidenbarrière van de huid aan.
 
Prunus dulcus levert de zoete amandelolie. Zie: Almond oil.
 
Prunus persica kernel oil is afkomstig van de perzik. Deze behoort tot de familie van de rozengewassen. De olie is te vergelijken met abrikozenpitolie. Het activeert de huidstofwisseling, is hydraterend en huidkalmerend. Bevat onder andere palmitinezuur, oliezuur, linolzuur en vitamine E. Goed voor alle huidtypes, bij rimpels, als basisolie, massageolie en als badproduct.
 
Prussian blue is een blauw kleurpigment dat wordt gemaakt van iron salts en cyanide. Voor toepassing in cosmetica wordt de cyanide van te voren verwijderd, waardoor dit ingrediënt veilig is voor gebruik in cosmetica.
 
Pullulan is een glucan (polysaccharide) afkomstig van zwarte gist. Het is een goede antioxidant. Het is filmvormend en wordt toegepast als bindmiddel. Het heeft een huidverstrakkingseffect, doordat het een transparant filmpje op de huid legt, dat de textuur en het uiterlijk van de huid tijdelijk verbetert.
 
Pumice is puimsteen. Het is een brosse door vulkanische processen gevormde steensoort. Goed voor het verwijderen van eelt en als lichaamsscrub. Bestaat voornamelijk uit silicate. Wordt ook toegepast in witmakende tandpasta’s. Deze peelingstof is vrij grof van structuur.
 
Pyridoxine hydrochloride (HCL) is het hydrochloridezout van vitamine B6. Toegepast op de huid werkt het als antioxidant en antibacterieel middel. Het is vooral als voedingssupplement heel goed, omdat het helpt bij talloze lichaamsfuncties. Zo helpt het bij het in balans brengen van natrium en kalium, is het van belang bij de aanmaak van rode bloedcellen en kan het helpen bij eczeem en psoriasis.
Vitamine B6 komt van nature voor in granen, bonen, groenten, eieren, vis, vlees en meel.
 
Quercitrin. Zie: Horse chestnut.
 
Quillaja saponaria extract is afkomstig van de bast van de Quillaja saponaria (Zeepboom) die van oorsprong voorkomt in Chili. Dit extract bevat veel saponinen die een schuimvormend effect hebben. Het is tevens antibacterieel.
 
Raspberry. Zie: Rubus ideaus.
 
Raspberry seed oil is afkomstig van de framboos. Zie: Rubus ideaus.
 
Reishi mushroom. Zie: Ganoderma lucidum (mushroom) extract.
 
Rhodophyta zijn rode zeealgen rijk aan voedingsvezels, eiwitten en vitaminen. Ze variëren van eenvoudige, eencellige organismen tot complexe, plantachtige organismen. Een voorbeeld van een rode algensoort is Iers mos (Chondrus crispus) de leverancier van carrageenan (zie). Er zijn meer dan 6000 soorten rode algen. Ze zijn rood vanwege de aanwezigheid van phycoerythrin. Dit is een pigment dat blauwachtige lichtgolven kan absorberen. Door deze eigenschappen kunnen rode algen in diepe wateren groeien.
In cosmetica worden ze meestal toegepast als verdikkingsmiddel.
 
Rhus succedanea. Zie: Japan wax.
 
Rice bran oil is afkomstig van het vliesje dat zich tussen rijstkorrel en huls bevindt. De olie bevat veel mineralen, eiwitten, lecithine, vitaminen, gamma-oryzanol, fytinezuur en ferulic acid. Daarnaast bevat de olie veel oleic acid (zie) en linolic acid (zie), palmitic acid (zie) en stearic acid (zie). De olie is hydraterend en verbetert de elasticiteit van de huid. Dit ingrediënt is fantastisch in anti-aging producten.
 
Rice oil. Zie: Rice bran oil.
 
Roodalgen. Zie: Rhodophyta.
 
Roodwier. Zie: Rhodophyta. 
 
Rose of Jericho. Zie: Anastatica hierochuntica extract.
 
Rosmarinus officinalis kruidenaftreksel is geschikt voor een vette huid met onzuiverheden en bij acne.  Het is ook goed bij vet haar en hoofdroos en als haarspoeling voor donker haar. Goed in after shave balsems.
Rozemarijn activeert een vermoeide huid, reguleert de talgproductie, is ontstekingsremmend, stimuleert de doorbloeding, de haargroei, is schimmeldodend, samentrekkend en antiseptisch.
 
Rubus ideaeus is de framboos.
 
Rubus ideaeus (Raspberry) fruit extract is afkomstig van de framboos. Het is rijk aan anthocyanins en het heeft een goede antioxidant werking. Tevens is dit extract antiseptisch.
 
Saccharomyces. Zie: Faex.
 
Salvia (salie) kruidenaftreksel is geschikt voor een onzuivere huid, bij huidontstekingen en bij een overmatige transpiratie, een vette huid, vette hoofdhuid, als basis voor deodorant, after shave, tandpasta, haarwater en mondwater. Werkt samentrekkend, zuiverend, talgregulerend, ontstekingsremmend, deodoriserend, antiseptisch en doorbloeding bevorderend.
 
Salvia hispanica seed oil/Spaanse salie/Chia. De Azteken gebruikten deze olie als krachtvoer om hun uithoudingsvermogen te vergroten. Deze olie bestaat voor meer dan 60% uit omega 3 vetzuren. Het is een belangrijk voedingssupplement en een goed alternatief voor visolie. De olie is vrij van allergenen en heeft een aangename smaak. CO2 extractie zorgt ervoor dat er geen belangrijke stoffen verloren gaan. Het heeft een ontstekingsremmende- en allergie verminderende werking.
 
Sapindus mukorossi peel extract is net als de Sapindus saponaria een boom die bessen geeft met veel saponinen. Zie: Saponins.
 
Sapindus saponaria is afkomstig uit de bessen van de zeepboom die veel saponinen leveren. Zie: Saponins.
 
Saponaria officinalis is afkomstig van zeepkruid. De wortels leveren saponinen wat dit een goed ingrediënt maakt voor reinigingsproducten. Zie: Saponins.
 
Saponinen zijn plantaardige stoffen die schuim bevorderen. Dit is fijn in reinigende producten.  

Saponins. Zie: Saponinen.
 
Sargassum filipendula extract is afkomstig uit bruine algen. Werkt als antioxidant.
 
Sclerotium gum is een polysaccharide dat wordt geproduceerd door middel van een fermentatieproces (gefermenteerde suiker). Het is een op suiker gebaseerd ingrediënt dat veel lijkt op xanthan gum (zie). Het wordt ook in cosmetica gebruikt om pigmenten mooi bij elkaar te houden.
 
Scutellaria baicalensis root extract (Skullcap) is afkomstig van de wortel van een medicinale plant met blauw tot paarse bloemen. Dit extract wordt veel toegepast in de Chinese geneeskunde bij de behandeling van allergieën, infecties en ontstekingen. Daarnaast heeft dit extract een antikanker werking.
 
Dit extract is rijk aan flavonoïden waaronder baicalein. Hiervan is aangetoond dat het gunstig werkt bij de behandeling van huidkanker door vermeerdering van kankercellen en ontsteking bij huidkanker te remmen. Baicalein werkt ook schimmeldodend bij huidproblemen veroorzaakt door schimmels. Daarnaast hebben de antioxidanten in dit extract een hoog UV-absorptievermogen.
 
Dit extract onderdrukt ook de werking van de Propioni bacterium acnes bij acne en vermindert zo huidontstekingen bij acne.
 
Scutellaria laterifolia. Zie: Huang Qi.
 
Sea lettuce. Zie: Ulva lactuca extract.
 
Seamollient is een merknaam voor een algenextract. Zie: Algen (bij de allerbeste ingrediënten).
 
Sea silt. Zie: Silt.
 
Sebacic acid is afkomstig van wonderolie of oliezuur. Het wordt toegepast om de pH te reguleren.
 
Serine is een aminozuur meestal afkomstig uit soja. Het is een precursor van sphingosine dat van belang is voor de aanmaak van sphingolipids (zie). Serine is dus van belang bij het vormen van de fosfolipiden die een belangrijk deel uitmaken van de celwandjes waaruit iedere cel bestaat. Het helpt bij de DNA-productie, de stofwisseling van vetzuren, het is van belang voor de spieropbouw en het behoud van een gezond immuunsysteem.
 
Silica (siliciumdioxide) is een mineraal afkomstig van rotsen en zand. Een ideale vervanger voor talkpoeder. Werkt absorberend en verstopt de huid niet. Heel fijn in minerale poeders.
 
Silt is rijk aan mineralen. Het lijkt op een mix van zand en klei. Het komt in diverse wateren voor. Het werkt absorberend bij acne en het is hydraterend.
 
Skullcap. Zie: Huang Qi.
 
Slippery elm bark. Zie: Ulmus campestris.
 
SLSA. Zie: Sodium Lauryl Sulfoacetate.
 
Soap bark. Zie: Sapindus saponaria.
 
Soap berry. Zie: Sapindus saponanaria.
 
Soap wort. Zie: Saponaria officinalis.
 
Sodium bicarbonate staat bekend als baking soda. Het wordt toegepast in badproducten, scrubs voor gezicht en lichaam en als pH regulator.
Deze stof wordt ook toegepast als bakpoeder, maar het is niet hetzelfde. Bakpoeder is een mengsel van natriumbicarbonaat en citroenzuur of wijnsteen met eventueel toegevoegde maïzena.
 
Natrium bicarbonate werkt ontzurend, deodoriserend en desinfecterend. In een nagelbadje maakt het de nagels mooier wit. Neergezet in een schaaltje neutraliseert het geuren. Ideaal voor in de koelkast of de vaatwasser. Het onthard kraanwater, is biologisch afbreekbaar en ideaal als schoonmaakmiddel. 
 
Natriumbicarbonaat reageert met zuren waarbij koolzuur vrij komt. Dit zorgt voor bubbels in frisdrank of in badbruisballen. Tijdens deze chemische reactie worden zuren geneutraliseerd. Vieze geurtjes worden daadwerkelijk verwijderd en niet zomaar gemaskeerd. Natrium bicarbonate vinden we ook in de natuur. Het wordt gehaald uit de mijnen in Wyoming en Colorado in Amerika.
 
Natriumbicarbonaat is geschikt voor een vette huid met onzuiverheden. Het droogt de huid namelijk uit. Dit komt doordat de zuurgraad van natrium bicarbonate hoger ligt dan die van de huid. De pH waarde van de huid is ongeveer 5.8. De zuurgraad van natrium bicarbonate ligt rond de 8. Bij veelvuldig gebruik zal de huid door natrium bicarbonate droger worden.
 
Sodium cocoamphoacetate is een milde reiniger afkomstig van kokos. Het is een oppervlakte-actieve stof, schuimversterker en conditioneringsmiddel voornamelijk in reinigers, scrubs en scheercrèmes. Het is zacht voor de huid. Het is zelfs geschikt voor mensen met een gevoelige huid, kinderen en baby’s. 
 
Sodium cocoyl amino acids is een milde reiniger afkomstig van kokos en aminozuren.
 
Sodium cocoyl glycinate is een goede reiniger afkomstig van kokos en glycine, een aminozuur. Verzachtend.
 
Sodium gluconate is afkomstig van glucose en gluconic acid (zie). Het wordt toegepast als chelating agent. Dit zorgt ervoor dat metalen worden gebonden die soms in cosmetische grondstoffen voorkomen. Deze metalen zouden de ingrediënten in het cosmetisch product kunnen aantasten door oxidatie. Een chelaatvormer gaat dit tegen en ondersteunt daarmee de antioxidanten in een product en zorgt dat het product zijn kwaliteit behoudt. 
 
Sodium lactate is het sodiumzout van lactic acid (melkzuur). Het is hydraterend en keratolytisch. Het is een onderdeel van de natuurlijke NMF (Natural Moisturizing Factor) van de huid. Sodium lactate beschermt de huid tegen irritaties van AHA’s en BHA’s (zie) en maakt vitamine C actiever. Regelt de zuurgraad van de huid en van het product. Het is ook conserverend door de antimicrobiële werking. Wordt ook wel toegepast als exfoliant. Een goede bescherming tegen zon is dan van belang.
 
Sodium lauroyl lactylate wordt toegepast als emulgator en als reiniger. Is mede afkomstig van laurinezuur en lactic acid (zie). Laurinezuur werkt hydraterend en is goed in reinigers voor acne door de antimicrobiële werking.
 
Sodium lauryl glucose carboxylate is een milde reiniger (oppervlakte-actieve stof). Het ingrediënt is afgeleid van kokos en maïs.
 
Sodium lauryl sulfoacetate/SLSA moet niet verward worden met SLS. SLSA is afkomstig van kokosnootolie en palmolie en zorgt voor een schuimend effect. Het is huidvriendelijk en hydrofiel. Het verwijdert vuil, bacteriën en oliesubstanties.
Dit is een lang molecuul ingrediënt (in tegenstelling tot Sodium Lauryl Sulfate). Lange moleculen zijn huidvriendelijk en niet irriterend. Ze kunnen ook niet in de huid dringen. Sodium Lauryl Sulfate kan dat wel en zo zorgen voor irritaties en ontstekingen.

Sodium levulinate is afkomstig van levulinic acid, een zuur afkomstig uit glucose. Het wordt toegepast als conserveermiddel en het werkt verzachtend op de huid.
 
Sodium methyl cocoyl taurate is een milde reiniger (oppervlakte-actieve stof) en is afkomstig van kokos en taurine.
 
Sodium palmitoyl sarcosinate is afkomstig van sarcosine. Dit is een aminozuur dat van nature voorkomt in de spieren. Het kan gewonnen worden uit caffeine. Het geeft een fijne schuimvorming en werkt hydraterend op de huid.
 
Sodium phytate is afkomstig van phytic acid wat afkomstig is uit koren. Wordt toegepast als chelating agent. Bij dit proces worden zware metalen verwijderd en onschadelijk gemaakt, zodat zij het product niet kunnen aantasten of zich op de huid kunnen afzetten. Hierdoor blijft een product langer houdbaar.
 
Sodium stearoyl glutamate wordt toegepast als emulgator en werkt hydraterend op de huid. Het is afkomstig van lauric acid of glutamic acid.
 
Sodium stearoyl lactylate (SSL) wordt toegepast als emulgator en textuurverbeteraar. Het is het natriumzout van stearoyl lactaat. Dit is een emulgator van voedingskwaliteit, afgeleid van het natriumzout van melkzuur en stearinezuur. Het is tevens een zeer goede hydratant.
 
Solanum lycopersicum is tomaat en rijk aan foliumzuur, pantotheenzuur, biotine en vitamine K. Er wordt ook een olie gemaakt uit tomaat die wordt toegepast in de huidverzorging. Tomaat is vernauwend op de poriën en is goed voor een vette onzuivere huid. Ook het verse tomatenextract. Tomaat maakt een doffe huid weer glanzend. Kan gebruikt worden als maskers en in bodymilk en lotions. 
 
Solanum tuberosum extract is afkomstig van aardappels. Het wordt toegepast als verdikker en textuurverbeteraar. Dit ingrediënt heeft ook goede diensten bewezen bij eczeem door de ontstekingsremmende en antiallergische werking.
 
Solum fullonum is een kaolin soort (klei) dat aluminium magnesium silicate bevat. Wordt toegepast in make-up en maskers. Het droogt de huid wat uit en is daarom geschikt voor een vette huid.
 
Sorbitan laurate is afkomstig van sorbitan en kokos en wordt toegepast als reiniger en emulgator.
 
Sorbitan oleate is afkomstig van sorbitan (zie) en oleic acid (zie). Wordt toegepast als reiniger, verdikker en emulgator. Het is ook een goede hydratant. Het wordt ook wel toegepast als geuringrediënt.
 
Sorbitan olivate is afkomstig van sorbitan (zie) en olive oil (zie). Wordt toegepast als reiniger en als emulgator. Het maakt dat een product heel fijn aanvoelt op de huid en zich goed kan verdelen.
 
Spirulina maxima is een blauwgroene alg. Werkt ontstekingsremmend en hydraterend op de huid. Is een fantastisch voedingssupplement.
 
Het is een goede antioxidant en beschermt tegen DNA-schade. Het ruimt vrije radicalen op en verhoogt de activiteit van superoxide dismutase en catalase. Deze hebben een antioxidant werking.
Belangrijke moleculen in spirulina zijn fycocyanine (blauwgroen pigment) en β-caroteen.
 
Stearate is afkomstig van stearic acid (zie). Het wordt toegepast als verdikker, emulgator en het is verzachtend op de huid.
 
Stearyl alcohol is een natuurlijke milde vetalcohol afkomstig van stearic acid.
Het wordt toegepast als verzachtend middel, emulgator en verdikker van cosmetische producten. Het is vooral goed voor een droge, schilferige huid en voor in haarverzorgingsproducten. 
Stearyl alcohol wordt ook wel 1-octadecanol genoemd.
 
Stearyl stearate verzacht de huid en verbetert de textuur van een product. Het is afkomstig van stearyl alcohol en stearic acid.
 
Stenol. Zie: Stearyl alcohol.
 
Succory. Zie: Chichorium intybus.
 
Sucrose is een disaccharide opgebouwd uit glucose en fructose.
Het wordt in cosmetica toegepast vanwege de hydraterende eigenschappen, als antioxidant of als conserveermiddel.
Sucrose wordt ook verwerkt in scrubs om het bovenste laagje van de opperhuid met dode huidcellen te verwijderen. Een suikerscrub is beter dan een zoutscrub. De scrubkorreltjes van suiker zijn namelijk zachter dan van zout. Suikerscrubs werken hydraterend en zoutscrubs drogen de huid uit en kunnen de huid licht beschadigen. Sucrose staat ook bekend als de gewone tafelsuiker en wordt verkregen uit suikerriet of uit suikerbieten.
 
Succrose cocoate is afkomstig van sucrose en coconut acid. Zeer huidvriendelijk. Enigszins werkzaam als preservative. Geschikt voor schuimende reinigende crèmes. Goed voor een gevoelige huid en voor baby’s. Het geeft een stabiel romig schuim.
 
Sucrose stearate is afkomstig van sucrose en stearic acid. Het wordt toegepast als emulgator en reiniger. Het verzacht de huid en het verbetert de huidconditie.
 
Sweet almond oil. Zie: Almond oil.
 
Synthetic fluorphlogopite is synthetisch gemaakte phlogopite. Dit is silica (zie). Het wordt veel toegepast in make-up zoals nagellak, oogschaduw, lipgloss en eyeliner. Het bestaat uit deeltjes magnesiumaluminium silicaat die met elkaar zijn verbonden door kalium.
 
Tamanu. Zie: Calophyllum inophyllum seed oil.
 
Tapioca starch is een natuurlijk zetmeel afkomstig van de wortels van de Manihot utilissima. Het wordt toegepast om een product wat dikker te maken en een betere textuur te geven.
 
Tarwekiemolie is afkomstig uit de graankorrels waarin zich de tarwekiemen bevinden. De olie is rijk aan vitamine E, vitamine B6, foliumzuur, fosfor, kalium en vele andere voedingsstoffen. Daarnaast bevat de olie o.a. linolzuur, palmitinezuur, stearinezuur en oliezuur.
De olie is goed bij eczeem, psoriasis en een droge huid. Het is ook heel goed als voedingssupplement.
 
Tetrahexyldecyl ascorbate is een stabiele in olie oplosbare vorm van vitamine C. Omdat het in vet oplosbaar is, wordt het beter door de huid opgenomen. Onderzoek wees uit dat deze vorm van vitamine C tot in de lederhuid kan doordringen. Rimpels en pigmentvlekken vermindert en het collageen- en vochtgehalte verhoogt. Deze vorm blijft tot 18 maanden stabiel in lucht en water.
 
Theobroma grandiflorum (Cupuacu) seed butter is afkomstig van het fruit van de Theobroma grandiflorum. Wordt toegepast in huid- en haarproducten en is een heel goed alternatief voor lanoline. Het ruikt fruitig en fris. Bevat oliezuur, stearinezuur, palmitinezuur, linolzuur, vitamine E en phytosterolen. Goed voor de droge huid, gevoelige huid en voor haarproducten bij droog en broos haar.

Thiamine HCL is vitamine B1. Heeft het meest effect in de haarverzorging en minder voor de huid. Als voedingssupplement is het wel goed voor huid, haren en nagels.
 
Thioctic acid. Zie: Alpha lipoic acid. 
 
Titrisol. Zie: Wheat germ protein.
 
Tragacanth gom is Perzische gom. Zie: Astragalus gummifer.
 
Trehalose is een disaccharide afkomstig van Trehala, een paddenstoelsoort. Het heeft een hydraterende werking en het is een antioxidant. Het legt een beschermend vochtlaagje om huidcellen en haren heen. Hierdoor ontstaat de beschermende werking. De werking van dit ingrediënt is een beetje te vergelijken met ectoin.
 
Tribehenin staat ook bekend als glyceryl tribehenate. Wordt toegepast in make-up en camouflage producten. Het bestaat uit glycerine en behenic acid.
 
Het komt van nature voor in kokosolie en palmolie. Dit ingrediënt helpt andere ingrediënten door te dringen tot in de diepere huidlagen.
 
Tricaprylin is een mix van glycerin en caprylic acid en werkt verzachtend op de huid. Het wordt toegepast als geurstof en is afkomstig van kokosolie.
 
Triethyl citrate wordt door verestering van citroenzuur en ethanol geproduceerd. Het gaat nare zweetvorming tegen en wordt daarom toegepast in deodorants. Verbetert tevens de smeerbaarheid van emulsies en de houdbaarheid door de antimicrobiële werking.
 
Triglyceride is afkomstig van glycerine en werkt verzachtend en hydraterend op de huid. Wordt meestal gecombineerd met andere stoffen bij het vervaardigen van een  ingrediënt.
 
Triisocetyl citrate is afkomstig van cetyl alcohol en citric acid. Werkt verzachtend op de huid en wordt veel in make-up toegepast.
 
Tripeptide-32 is een synthetische peptide van de aminozuren proline, serine en threonine. Het heeft vochtbindende eigenschappen en werkt hydraterend op de huid.
 
Triticum vulgare (wheat) germ extract is afkomstig van tarwekiemen. Het is huidverzachtend en haarverzachtend. Het is afgeleid van tarwe en bevat dus eiwitgluten. Zie: Wheat germ oil.   
 
Triticum vulgare oil is tarwekiemolie. Zie: Wheat germ oil.
 
Ulva lactuca extract is een groene algensoort, ook bekend als zeesla. Het bevat heel veel ijzer, eiwitten, mangaan, magnesium, calcium en vitaminen. Het is een antioxidant. Het is ook antimicrobieel tegen stafylokokken (aureus) die huidontstekingen kunnen veroorzaken.
 
Urea komt van nature voor in de huid en is dus huid-identiek. Het werkt vochtregulerend en reguleert de pH waarde van de huid en van het product. Helpt goed bij een huid met eczeem en bij een schilfervormige huiduitslag. Het werkt namelijk regulerend op de verhoorning (keratolytisch) van de huid. 
Voorkomt het uitdrogen van een product. Ureum is het afbraakproduct van eiwitten.

Ureum. Zie: Urea.
 
Uric acid. Zie: Urea.
 
Urinezuur. Zie: Urea.
 
Valine is een aminozuur dat de conditie van huid en haren verbetert. Het werkt antistatisch en wordt als geurstof toegepast.
 
Varec. Zie: Kelp extract.
 
Viola tricolor flower extract is ontstekingsremmend, jeukstillend en reinigend. Bevat onder andere salicylzuur, plantenslijm en saponinen. Goed voor een onzuivere huid, schrale huid, droge huid, in zonnebrandcrèmes en voor een droge eczeemachtige huid.
 
Vitamine B8. Zie: Biotin.
 
Vitamine D is een in vet oplosbare stof en wordt in de huid gevormd uit cholesterol onder invloed van UV licht. Er is een plantaardige vorm (vitamine D2, ergocalciferol of calciferol) en een dierlijke vorm van vitamine D3 (cholecalciferol). Een kwartier zon per dag is voldoende om het vitamine D gehalte in het lichaam aan te vullen. Een aanvulling in de vorm van een voedingssupplement is zinvol.
 
Vitamine H. Zie: Biotine.
 
Vitamine K staat bekend als Phytonadione.
 
Er zijn drie soorten vitamine K: Vitamine K1 (phylloquinone) is afkomstig uit planten. Vitamine K2 (menaquinon) wordt in de darmen aangemaakt en vitamine K3 (menadion) is synthetisch verkregen.
 
Het is een in vet oplosbare vitamine die van nature in de lever wordt gemaakt. Het is van belang voor een goede bloedstolling. Het gebruik van een voedingssupplement is zinvoller dan dit ingrediënt te verwerken in cosmetica. Inwendig ingenomen zou het kunnen helpen bij donkere kringen onder de ogen, bij rosacea, verwijde bloedvaatjes en spataderen.
 
Walnoot. Zie: Walnut oil.
 
Walnut. Zie: Walnut oil.

Walnut oil (Juglans regia) is afkomstig van de walnoot en is rijk aan vitaminen, mineralen en vetzuren. De olie is wondgenezend, ontstekingsremmend, beschermt de huid tegen schadelijke UVB stralen en het is een goede antioxidant. Het is ook zeer goed als voedsel of als supplement.
 
Water. Zie: Aqua.
 
Wei is afkomstig van melk. Dit is het waterige deel dat wordt afgescheiden en bovenop het stremsel komt liggen. Het andere eiwit is casein (zie). Zie: Whey protein.
 
Wheat amino acids zijn aminozuren afkomstig van ontvette tarwekiemen. Tarwekiemen bevatten van nature lysine, alanine, proline, isoleucine, methionine, valine, glutaminezuur, serine, arginine, leucine, glycine en asparaginezuur. Cysteïne komt niet voor in tarwekiemen.
 
Wheat germ glycerides zijn vetzuren afkomstig uit tarwekiemolie. Tarwekiemolie bevat linolzuur, palmitinezuur en oliezuur. Daarnaast bevat tarwekiemolie vitamine E, fosfolipiden, sitosterol en campesterol.
 
Wheat germ oil. Zie: Tarwekiemolie.
 
Wheat germ protein. Zie: Tarwekiemolie, protein en wheat amino acids.
 
White willow. Zie: Willow bark.
 
Wilde kastanje. Zie: Horse chestnut.
 
Willow bark is wilgenschors. Zie: Salix alba en Salix nigra.
 
Wolfsmelk. Het sap van de verse plant is giftig en kan zorgen voor huidproblemen. De wax is echter zeer huidvriendelijk. Zie: Candellia wax.
 
Wonderolie. Zie: Ricinus oil.
 
Xylitol is een natuurlijke zoetstof. In cosmetica werkt het hydraterend op de huid. Het wordt veel gebruikt als vervanging van suiker in tandpasta’s en voedingsmiddelen. Het wordt van nature aangetroffen in diverse soorten bessen, mais, haver en paddenstoelen.
 
Xylityl glucoside is een vochtregulerende stof afkomstig van xylitol en glucose.
 
Xylose is houtsuiker waar de zoetstof xylitol afkomstig is. Werkt vochtregulerend op de huid. Onderzoek toonde tevens een antimicrobiële werking aan op de huid.
 
Xymenia oil. Zie: Prunus domestica.
 
Xymenynic acid is afkomstig uit de zaden van sandelhout. De essentiële olie van sandelhout is minder geschikt voor de huidverzorging, de zaden des te meer.
 
Yeast. Zie: Faex.
 
Zeepkruid. Zie: Saponaria officinalis.
 
Zee slib. Zie: Sea silt.
 
Zink gluconate is afkomstig van zinkzout en gluconic acid (zie). Wordt toegepast in deodorant en in producten voor acne.
 
Zinc stearate is het zinc zout van stearic acid. Wordt het meeste toegepast in make-up. Zinc heeft antibacteriële en antivirale eigenschappen.
 
Zizyphus jujuba fruit extract is afkomstig van de vruchten en bevat veel calcium en phosphor. Het heeft een antiseptische werking en is ontstekingsremmend. Onderzoek toonde een antikanker werking aan.
 
Zuurbes. Zie: Mahonia aquifolium root extract.
 
Zwarte moerbei. Zie: Morus nigra.