De houdbaarheid van cosmetica

Cosmeticaproducten hebben een beperkte houdbaarheid. Houd daar altijd rekening mee. Zeker producten op waterbasis worden snel besmet met bacteriën en schimmels. 

Op de verpakking wordt deze houdbaarheid aangegeven met een houdbaarheidsdatum of met een afbeelding van een potje met een open dekseltje. 

Producten in potten zijn het minst lang houdbaar. Koop dus geen cosmetica op waterbasis in potten. Antioxidanten in potten kunnen namelijk slecht tegen licht en lucht en verliezen daardoor snel hun werking. Bovendien kunnen in potten makkelijker bacteriën en schimmels terechtkomen tijdens het gebruik.

De werkzaamheid van de ingrediënten staat los van de houdbaarheid daarvan. Het ingrediënt kan dan nog wel ‘goed’ zijn qua houdbaarheid, maar de effectiviteit kan al sterk teruggelopen zijn. Dit zie je vaak bij producten die antioxidanten bevatten zoals producten met vitamine A, C en E.

Leveranciers kiezen daarom wel eens voor de stabielere derivaten, maar ook deze zijn gevoelig voor licht en lucht en kunnen hun effectiviteit snel verliezen. 

Voor een goede houdbaarheid is een goede conservering van de producten noodzakelijk. Helaas geven veel conserveringsmiddelen huidproblemen of andere gezondheidsklachten.