Lijst met te vermijden ingrediënten
Tijdens mijn ingrediëntenonderzoek viel ik van de ene verbazing in de andere. Het was gewoon niet te snappen wat er allemaal in cosmetische producten verwerkt wordt, en wat er in de reclames verteld en beloofd wordt. Waar gewoon helemaal niets van klopt.
Veel producten bevatten echt heel schadelijke chemische stoffen. Zelfs producten voor baby’s en kleine kinderen zitten vol met chemische stoffen, die een kind van jongs af aan dus al binnenkrijgt.
In de meeste gevallen zijn de toegepaste ingrediënten in cosmetica giftig en kunnen echt gezondheidsklachten geven. Deze gifstoffen stapelen zich op in het lichaam en kunnen op een gegeven moment leiden tot ontstekingsreacties. Veel mensen ondervinden hier last van zonder dat men er zich hiervan bewust is. Huidproblemen, kanker, de ziekte van Alzheimer, concentratiestoornissen en vele andere ziekten kunnen hierdoor ontstaan.
Veel mensen hebben er ook totaal geen notie van wat wel of niet goed is voor de huid. Men gaat af op de reclames van de fabrikanten in tijdschriften, internet, op tv, enzovoort. Met deze lijst heb je een fantastisch overzicht in handen, waar jij, je gezondheid, het milieu en het welzijn van dieren echt bij gebaat zijn.
Aardolie. Zie: Petrolatum.
Aardolie-ingrediënten/minerale oliën/petrochemicaliën:
Er zijn heel veel redenen op te noemen waarom aardolie-ingrediënten vermeden zouden moeten worden:
- Ze zijn afkomstig uit de aardbodem en worden gemaakt uit afvalstoffen van de olie- en benzine industrie. Het verraderlijke van deze stoffen is dat ze in het begin prettig aanvoelen op de huid. Ze heffen tijdelijk een droog en trekkerig gevoel van de huid op. Maar omdat zij geen vocht doorlaten sluiten zij de huid volledig af. Hierdoor kan de huid verstikken en kunnen er mee-eters en onzuiverheden ontstaan.
- Minerale oliën blijven op het huidoppervlak liggen. Hierdoor verstoren zij de verhoorning van de huid. Hierdoor verstoppen poriën en blokkeert de vochthuishouding. Hierdoor droogt de huid uit, waardoor ook de huidbarrière uit balans raakt.
- Minerale oliën trekken zelfs vuil aan dat aan de vette substantie van een cosmetisch product blijft plakken. Ze laten zich moeilijk van de huid verwijderen. Alleen met oliehoudende reinigers en harde alcoholen lukt dit. Maar harde alcoholen zijn niet geschikt om de huid te reinigen, omdat zij de huid flink uitdrogen. Voorbeelden van harde alcoholen zijn propyl alcohol (afkomstig van petroleum) en SD alcohol. Deze kunnen zelfs leiden tot acne, kloven en rimpels. Veel fabrikanten verwerken deze stoffen in hun producten omdat ze goedkoop zijn.
- Minerale oliën bevatten vaak kankerverwekkende stoffen. Het gebruik van minerale oliën kan er zelfs toe leiden dat de huid zelf geen huidvetten meer aanmaakt. Hierdoor gaat de huid onplezierig en droog aanvoelen op het moment dat er wordt gestopt met het gebruik hiervan. Het huidherstel duurt dan minimaal een maand. De huid moet namelijk wennen aan een goede verzorging. Dit noemt men een paraffine verslaving. Bij een paraffineverslaving kan (wil) men niet meer zonder olie of vet. Dit zie je vaak bij droge lippen en een droge huid. Het beste is om producten op waterbasis te gebruiken. Het kan zijn dat de huid hieraan moet wennen. Indien men jarenlang producten op oliebasis heeft gebruikt en dan overstapt naar producten op waterbasis, kan de huid reageren. Er kunnen dan tijdelijk bultjes, irritaties en vlekjes ontstaan. Dit duidt niet op een allergie of irritatie, maar op een ontgiftingsproces, waarbij de huid zich eindelijk kan ontdoen van afvalstoffen.
- Minerale oliën bevatten in tegenstelling tot plantaardige oliën geen essentiële vetzuren, ceramiden, cholesterol en vitamines. Helaas worden minerale oliën ook vaak toegepast in babyproducten.
- Ze worden ook toegepast in de leer- en schoenindustrie.
- Aardolie-ingrediënten bevatten veel giftige stoffen die kunnen leiden tot astma, vermoeidheid, nervositeit, misselijkheid en zelfs kanker.
Minerale oliën worden onder veel pseudonamen op de markt gebracht. Voorbeelden van minerale oliën zijn vaseline, petrolatum, paraffine, eucerin, micro wax, ozokerit, ceresin, cera microcristallina, isoparaffin (C11 – 12 – 13 – 14), eucerit microcrystalline wax, paraffinum-liquidum, paraffinum-subliquidum-PVP/VA copolymeer, acetone (aceton), propyl alcohol/propanol en isopropanol/isopropyl alcohol.
Abelmoschus moschatus. Zie: Ambrette plant.
Abies alba. Zie: Zilverspar.
Abies balsamea. Zie: Balsam Canada.
Abelmoschus moschatus. Zie: Ambrette plant.
Abietic acid. Zie: Colofonium.
Abietic alcohol. Zie: Colofonium.
Abiëtinezuur. Zie: Colofonium.
Abietyl alcohol. Zie: Colofonium.
Abitol. Zie Colofonium.
Absintalsem. Zie: Artemisia absinthium.
Absinthe. Zie: Artemisia absinthium.
Acacia dealbata is afkomstig van een plant en kan de huid irriteren en allergische reacties veroorzaken. Dit geldt ook voor de essentiële olie afkomstig van deze plant.
Acacia farnesiana extract is afkomstig van een plant en kan de huid irriteren en allergische reacties veroorzaken. Dit geldt ook voor de essentiële olie afkomstig van deze plant.
Acetamide MEA wordt verwerkt in lipstick, crèmes en make-up producten om vocht vast te houden. Deze stof is giftig en veroorzaakt kanker. Zie: DEA en MEA.
Acetanillid (ACN) kan eczeem veroorzaken en ook leiden tot een zuurstoftekort in het bloed. Wordt toegepast in nagellak en in make-up.
Acetic acid. Zie Azijnzuur.
Acetone (aceton) is een aardolieproduct. Het is een oplosmiddel dat wordt toegepast in onder andere nagellakremovers. Het wordt verkregen uit petroleum.
Het is een gevaarlijke afvalstof die kan leiden tot duizeligheid, misselijkheid, verstoring van de coördinatie, een droge keel en mond, mentale afwezigheid en bij blootstelling aan hele grote hoeveelheden zelfs tot coma. Aceton onderdrukt het centrale zenuwstelsel. Het droogt huid en nagels flink uit. Zie ook bij aardolie-ingrediënten.
Acetylated lanolin alcohol ontregelt de stofwisseling in de huid en kan acne veroorzaken. Wordt toegepast in waterproof zonproducten en in poeders.
Acetylated lanolin/Modulan® werkt irriterend op de huid. Wordt toegepast in lipproducten.
Acetyl tributyl citrate wordt toegepast in nagellak en nagelverharders en kan de huid irriteren of een allergische reactie veroorzaken.
Achillea millefolium is duizendblad en kan huidirritaties geven. Duizendblad bevat sesquiterpenen die een allergische reactie kunnen geven.
Acid black 2 is een chemische kleurstof die huidirritaties kan veroorzaken.
Acid red 14. Zie: Azorubine.
Acid red 18. Zie: Cochenille.
Acid red 87. Zie: Eosine.
Acid yellow 3. Zie: Chinoline.
Acid yellow 23. Zie: Tartrazine.
Acriflavine is een kleurstof die kan leiden tot allergisch eczeem.
Acrylate is afkomstig van acrylic acid (zie).
Acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer is afkomstig van acrylic acid (zie) en kan de huid irriteren.
Acrylates copolymer is afkomstig van acrylic acid (zie).
Abelmoschus moschatus. Zie: Ambrette plant.
Acrylates/dimethicone copolymer is afkomstig van acrylic acid (zie) en chemische siliconen (zie).
Acrylates ingrediënten zijn afkomstig van acrylic acid (zie).
Acrylates/steareth-20 methacrylate copolymer is afkomstig van acrylic acid (zie).
Acrylic acid is afkomstig van acryl. Het wordt toegepast in textiel, nagelproducten en kunstnagels. Het kan longproblemen geven en leiden tot een allergische huidreactie.
Acrylsulfonamide kan een allergische reactie veroorzaken en wordt toegepast in nagellak.
Actaea racemose. Zie: Cimicifuga racemosa.
Adepsine oil. Zie: Paraffine en Aardolie-ingrediënten.
Adeps lanae. Zie: Lanolin.
Aesculus hippocastanum. Zie: Horse chestnut.
a-Isomethyljonon. Zie: Alpha-isomethyl ionone.
Akkermunt. Zie: Mentha arvensis.
Alant. Zie: Inula helenium.
Albume. Zie: Albumin.
Albumin is een eiwit dat kan leiden tot allergische reacties.
Albumine. Zie: Albumin.
Alchloxa. Zie: Alcloxa.
Alcloxa is een cosmetisch en medische stof die aluminium (zie) bevat. Kan de huid irriteren en een allergische reactie veroorzaken.
Alcohol. Er zijn vele soorten alcohol waaronder harde en zachte alcoholen. De harde alcoholen irriteren de huid en tasten de natuurlijke, beschermende laag van de huid aan. Hierdoor is deze minder bestand tegen bacteriën, virussen, schimmels en andere schadelijke stoffen. Voorbeelden van harde alcoholen zijn isopropyl alcohol, propyl alcohol en SD alcohol. De harde alcoholen zijn schadelijk voor de huid, doordat zij het huidvet oplossen. De zachte alcoholen zijn wel goed voor de huid. Hiertoe behoren cetyl alcohol, cetearyl alcohol, stearyl- en lauryl alcohol.
Alcoholen zijn zuurstofhoudende organische verbindingen die zijn afgeleid van koolwaterstoffen. Het zijn vluchtige vloeistoffen die verschillen in verdampingssnelheid. Ze worden gebruikt als oplosmiddel of conserveermiddel vanwege de desinfecterende werking.
Om te voorkomen dat mensen cosmetische alcoholen gaan drinken, worden ze bewerkt om dit te voorkomen. De alcohol wordt dan gedenatureerd. Dit wil zeggen ‘het ongeschikt maken van de alcohol voor inname’. Vaak gebeurt dit helaas met schadelijke stoffen.
Vermijd alle soorten alcohol in cosmetische producten, behalve die met de toevoeging cetyl, stearyl en cetaeryl. Dit zijn goede soorten alcohol. Het zijn vette alcoholen die de huid vochtig houden.
Zo is cetylalcohol een goede emulgator en stabilisator voor crèmes. Deze alcoholsoort maakt dat een crème heerlijk aanvoelt op de huid. Tevens voorkomt alcohol schuimvorming in een product.
Aldelhyde/Alkanool: ze komen voor in bepaalde etherische oliën. Voorbeelden zijn formaldehyde, citral, benzalaldehyde en acetaldehyde. Deze stoffen irriteren vaak een gevoelige huid.
Aldehyde C12 lauryl/dodecanal komt veel voor in de natuur maar weinig in etherische oliën, omdat het distillatieproces deze stof voor een groot deel afbreekt. Deze geurstof is irriterend voor de huid en milieugevaarlijk.
Aldehyde C14/Gamma-undecalactone: ruikt naar perzik en wordt als geur- en smaakstof verwerkt. Deze stof is bekend vanwege de allergische reacties en is milieugevaarlijk.
Aldehyde C16/Ethylmethylfenylglycidaat: ruikt naar aardbeien en wordt verwerkt als geur- en smaakstof. Kan contactallergie veroorzaken en is in beperkte mate schadelijk voor het milieu.
Alifatische aminen/Alkalen zijn verharders die aan bijvoorbeeld epoxyhars worden toegevoegd en kunnen leiden tot allergische huidreacties.
Aliphatic hydrocarbon is afkomstig van petroleum of paraffine (zie).
Alkylamides zijn afkomstig van DEA (zie) en MEA (zie).
Allspice kan de huid irriteren of een allergische reactie veroorzaken. Het is familie van mirte.
All-trans retinoid acid. Zie: Tretinoïne.
Allyl methacrylates crosspolymer kan de huid irriteren en een allergische reactie veroorzaken.
Alpenroos. Zie: Rododendron.
Alpha-isomethyl ionone is een synthetische geurstof die ruikt naar bloemen. Kan een allergische reactie veroorzaken.
Aluin is een verbinding van potassium met aluminium en phosphor. Wordt gewonnen uit bauxiet. Het is desinfecterend en samentrekkend. Kan de huid snel irriteren. Werd in het verleden ook gebruikt na het scheren. Zie: Aluminium.
Alum. Zie: Aluin en aluminium.
Aluminum chlorhydroxy allantoinate. Zie: Alcloxa.
Aluminiumchloride wordt toegepast in deodorant en in zonnebrandcrèmes, omdat dit de afgifte van zweet door de huid vermindert. De uitmondingen van zweetkliertjes beschadigen, waardoor de huid minder transpiratiegeur kan afgeven.
Aluminium is ook desinfecterend en hormoonontregelend. Het heeft namelijk een oestrogeenachtige werking die zou kunnen aanzetten tot het ontstaan van borstkanker. In wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat aluminium in de vorm van aluminiumchloride of aluminiumchloorhydraat de functie van oestrogeenreceptoren van MCF7 menselijke borstkankercellen kan verstoren.
Aluminiumchloride wordt ook in verband gebracht met Alzheimer. Daar wordt echter nog veel onderzoek naar verricht.
Aluminium chlorohydrate wordt veel gebruikt in deodorants vanwege het tegengaan van overmatige transpiratie. Het wordt ook toegevoegd in oogschaduw. Deze stof is kankerverwekkend. Zie ook bij aluminium chloride.
Aluminiumzout. Zie: Aluminiumchloride.
Ambrette plant wordt vanwege de musk geur toegepast als geurstof. Zie: Musk.
Amerchol is een merknaam voor stoffen afkomstig van lanoline. Kan allergische reactie geven. Zie: Lanolin.
Aminobenzoëzuur. Zie: PABA.
4-Amino-N, N-diethylaniline sulfate/TSS is een stof die wordt toegepast als pigment- en kleurontwikkelaar in de fotografie. Kan lichen planus veroorzaken.
4-Aminophenol kan een huidreactie en astma geven. Wordt verwerkt in haarverf en in foto kleurontwikkelaar.
Ammonia is een giftige stof die wordt verwerkt in haarverfproducten. Kan via de huid het lichaam binnendringen en vergiftiging veroorzaken. Het breekt het haar af en is schadelijk bij inademing.
Ammonium chloride staat bekend als Salmiak. Kan de huid irriteren.
Ammonium hydroxide kan de huid irriteren.
Ammonium laureth sulfate is een reiniger die de huid uitdroogt. Het irriteert huid, ogen en longen.
Ammonium lauryl suflate is een reiniger die de huid uitdroogt en huid, ogen en longen kan irriteren.
Ammonium peroxydisulfaat. Zie: Ammonium persulfate.
Ammonium persulfate wordt toegepast in haarbleekmiddelen,
laboratorium glasreinigers, elektronica producten, printplaten, deo, aniline kleurstoffen, ontwikkelingsvloeistoffen voor foto’s, als chemische stof in analytisch laboratorium en in tandimplantaten. Inhalatie kan astma, netelroos en airborne allergie veroorzaken.
Ammonium thioglycolate wordt toegepast in permanentvloeistoffen, haarverf en ontharingscrèmes. Mensen met astma kunnen het er extra benauwd van krijgen. Kan ook leiden tot netelroos. Het is een allergeen. Kan een kruisreactie geven met glycerylmonothioglycolate.
Amylalcohol: wordt toegepast als oplosmiddel in onder andere nagellak. Komt van nature voor in cacao en sinaasappel en ruikt naar kamfer. Synthetisch vervaardigt ontstaat deze alcohol door gisting uit de aminozuren leucine en isoleucine. Het is een giftige stof. Kan bij inhalatie hoest teweegbrengen.
Amylcinnamal is een hele agressieve parfumstof. Een allergeen verwerkt in parfums en geuren. Deze parfumstof irriteert de huid. Een kunststofflesje werd tijdens mijn laboratoriumonderzoek helemaal aangetast door deze stof.
Amylcinnamaldehyde is een synthetische geur die ruikt naar jasmijn, lelie en aanverwante geuren. Wordt gebruikt in parfums, cosmetica en zepen. Deze stof wordt zeer veel gebruikt. In de natuur komt het in kleine hoeveelheden voor.
Amylcinnamylalcohol is een allergeen verwerkt in parfums en geuren.
Amylkaneelalcohol. Zie: Amylcinnamylalcohol.
Amylkaneelaldehyde. Zie: Amylcinnamaldehyde.
Ancloxa. Zie: Inula helenium.
Angelica archangelica root oil is engelwortel en kan een overgevoeligheid voor zon veroorzaken en leiden tot pigmentvlekken. Dit is wel een goed kruid met geneeskrachtige eigenschappen bij inname.
Angelica polymorpha sinensis root extract kan de huid overgevoelig maken voor zonlicht. Staat ook bekend als Dong quai. Dit is wel een kruid dat genezende eigenschappen heeft bij inname.
Anhydrous lanolin kan acne veroorzaken. Zie: Lanolin.
Anijs. Zie: Anise.
Anijsalcohol. Zie: Anisyl alcohol.
Anijsolie, essentiële. Zie: Anise oil.
Anisaldehyde kan de huid irriteren.
Anise oil bevat farnesol (zie) en kan leiden tot contactallergie en blaarvorming. Kan samen met venkel en koriander leiden tot een allergische kruisreactie. Niet gebruiken bij zwangerschap, bij kinderen, tijdens borstvoeding en bij spierproblemen. Het gebruik van anijs kan namelijk leiden tot spierstijfheid. Dit geldt ook voor steranijs.
Anisyl alcohol is een allergeen verwerkt in parfums en geuren.
Antibiotica kan leiden tot een zonneallergie, netelroos en schimmelinfecties van de huid.
a-Pinene irriteert de huid en is schadelijk voor het immuunsysteem.
Aquaphor. Zie: Lanolin.
Arachidic oil is afkomstig uit pinda’s. Op de huid aangebracht verstopt deze olie de poriën.
Arnica Montana extract werkt genezend op bloeduitstortingen en blauwe plekken, maar kan de huid irriteren en een allergische reactie veroorzaken. Mag niet op open wonden toegepast worden.
Arnica Montana wordt gewonnen uit de Arnicabloem. De plant is giftig maar dient wel als medicijn. Bij uitwendig gebruik bestrijdt het pijn door verstuikingen, kneuzingen, aderontstekingen en de bof. Arnica stimuleert de hoofdhuid en de doorbloeding, maar kan de huid wel sterk irriteren. Behoort tot de composieten. Beter is het om het orale homeopathische middel te gebruiken.
Artemia salina is een klein zoutkreeftje. Het zijn deze kreeftjes die flamingo’s hun mooie kleur geven. Omdat dit van dierlijke afkomst is, heb ik het opgenomen in de rode lijst. Er zijn betere en diervriendelijke mogelijkheden.
Artemisia absinthium bevat het giftige thujon. Van dit plantje worden malariatabletten gemaakt. Het staat wel bekend als een allergeen. Op de huid kan het dus een allergische reactie veroorzaken.
Artemisia dracunculus kan toegepast op de huid leiden tot een allergische reactie. Het is een medicinaal kruid.
Artemisia vulgaris staat bekend als Mugwort. Het bevat camphor wat de huid kan irriteren. Het staat bekend als een allergeen.
Artificial essential oil of almond. Zie: Benzaldehyde.
Ascorbyl glucosamine is mede afkomstig uit chitin (zie).
Ascorbyl methylsilanol pectinate is een vitamine C soort maar helaas gecombineerd met chemische siliconen. Zie: Siliconen.
Aspirine kan leiden tot netelroos en andere klachten.
Aurantiol. Zie: Hydroxycitronellal.
Avobenzone is een chemische UVA zonnefilter toegepast in zonnebrandcrèmes. Is binnen een uur niet meer beschermend, omdat het door invloed van de zon in de huid wordt afgebroken. Het is een UVA zonnefilter. Deze stof kan een zonneallergie geven. Staat ook bekend als Parsol en butylmethoxydibenzoylmethane.
AZO kleurstoffen zijn synthetische kleurstoffen veelal gemaakt van Coal tar. Ze hebben als basis aniline. Deze kleurstoffen kunnen via de poriën in de bloedbaan komen en kunnen leiden tot allergische reacties of andere gezondheidsproblemen.
Azorubine (E122) is een synthetische kleurstof die kan leiden tot astma.
Azulene is een blauwe stof afkomstig uit kamille en kan de huid irriteren.
Balsam of Peru. Zie: Perubalsam.
Bee glue. Zie: Propolis wax.
Bee pollen is stuifmeel (afkomstig van bepaalde gewassen) wat kan zorgen voor huidirritaties en allergische reacties.
Beeswax. Zie: Cera alba.
Beheneth-ingrediënten zijn PEG-ingrediënten (zie). Vermijd alle ingrediënten die beginnen met beheneth- met een nummer.
Behentrimonium chloride is een chemisch conserveringsmiddel. Zie: Quats.
Benzaldehyde komt voor in bittere amandelolie (prunus amygdalis of prunus amara), maar komt ook voor in perzik en abrikozenpitten. Kan ook synthetisch worden nagemaakt en is dan giftig. Het is een bestanddeel van amygdaline dat giftig is.
Synthetische benzaldehyde wordt toegepast in afwasmiddel, bleekwasmiddel, maar ook in cosmetische producten zoals parfum, haarlak, deodorant, lotions, shampoo, zeep, enzovoort. Het werkt verdovend net als drugs. Het onderdrukt het centrale zenuwstelsel en kan irritaties geven aan mond, keel, ogen, huid en longen. Kan ook zorgen voor misselijkheid, buikpijn en schade aan de nieren. Deze stof wordt ook als grondstof voor speed/amfetaminen toegepast.
Benzalkonium chloride/BAK is een ammoniumzout. Het is een allergeen en wordt ook toegepast als conserveringsmiddel. Kan leiden tot een airborne allergie. Dit is een allergie voor stoffen uit de lucht. Deze stof wordt veel toegepast in deodorant.
Benzene carbonic acid. Zie: Benzoic acid.
Benzene carboxylic acid. Zie: Benzoic acid.
Benzoaten zijn additieven of hulpstoffen die veel worden gebruikt in bewerkte producten als bewaarmiddel. Ze werken tegen gisten en bacteriën. Ook worden ze toegepast om de kleuren mooi te maken.
Ze zijn afkomstig van benzoic acid (zie) en kunnen leiden tot huidklachten en astma. Benzoaten komen van nature voor in aardbeien, kersen, cranberry, pompoen, thee, kaneel en tijm.
Benzoaten maken histamine vrij. Dit uit zich meestal in huiduitslag, huidontstekingen, chronisch eczeem, netelroos, oedeem, astma, migraine, maag-darmklachten en hyperactiviteit. Mensen die overgevoelig zijn voor benzoaten, zijn vaak ook overgevoelig voor salicylaten, kleurstoffen en smaakversterkers. Een overgevoeligheid voor benzoaten ontstaat door veelvuldig contact met parabenen. Zie: Parabenen.
Onderstaande E nummers behoren tot de benzoaten:
De conserveringsmiddelen E 210 - E 219 kunnen astma en netelroos veroorzaken:
E 210 Benzoëzuur (benzoic acid)
E 211 Natriumbenzoaat. Zie: Sodium benzoate
E 212 Kaliumbenzoaat. Zie: Potassium benzoate
E 213 Calciumbenzoaat
E 214 Ethyl-p-hydroxybenzoaat (Ethylparabeen)
E 215 p-Hydroxybenzoëzure ethylester, natriumverbinding
E 216 Propyl-p-hydroxybenzoaat (Propylparabeen)
E 217 p-Hydroxybenzoëzure n-propylester, natriumverbinding
E 218 Methyl-p-hydroxybenzoaat (Methylparabeen)
E 219 p-Hydroxybenzoëzure methylester, natriumverbinding
Benzocaïne (4-aminobenzoic acid ethyl ester) kan netelroos en eczeem veroorzaken. Kan via de poriën het lichaam binnendringen en daar voor schade zorgen. Het is een pijnstillend middel dat als lokaal verdovingsmiddel wordt toegepast voor huid en slijmvliezen in de vorm van crème of zalf, oogdruppels, crème voor aambeien, tand- en mondverzorging, keelsprays en in injecteerbare middelen zoals vitamine B.
Benzoë is een harssoort (afkomstig van de boom Styrax benzoin) en kan leiden tot allergisch eczeem, huidirritaties en astma. Zie: Benzoic acid.
Benzoëzuur. Zie: Benzoic acid.
Benzoic acid is een conserveringsmiddel toegepast in producten met fruit, groenten, vlees, salades, dranken, zuivel, vis, sauzen, gebak, koekjes, zalven, crèmes, tandpasta en tal van andere cosmetische- en medicinale geneesmiddelen, producten en zalven. Kan de huid gevoelig maken voor UV stralen, kan de huid irriteren en zelfs beschadigen. Wordt ook als conserveringsmiddel in voedingsmiddelen verwerkt als E 210. Deze stof komt ook voor in perubalsem. Kan tevens leiden tot netelroos en allergische reacties.
Benzoic aldehyde. Zie: Benzaldehyde.
Benzoin is afkomstig van benzoin gum en wordt toegepast als UV filter. Kan contactallergie veroorzaken.
Benzoin gum wordt verkregen uit de gomhars van de Styrax benzoin boom. Kan contactallergie en huidirritaties geven. Wordt toegepast als grondstof in parfums. Zie: Perubalsem.
Benzophenone (1 t/m 12) zijn chemische stoffen die onder andere worden toegepast als synthetische UV filter. Deze stoffen zijn afgeleid van benzeen.
Benzophenonen kunnen leiden tot contactallergie en een overgevoelige huid voor UV stralen. Deze stoffen zijn niet biologisch afbreekbaar.
In hoge concentraties zijn ze kankerverwekkend.
Benzophenone-3. Zie: Oxybenzone. Vermijd alle benzophenone ingrediënten.
Benzophenylsalicylaat is een chemische zonnefilter in cosmetica en in plastic.
Benzoyl peroxide wordt toegepast bij de behandeling van acne. Hoewel het bacterieremmend werkt, kan deze stof leiden tot pigmentvlekken en huidirritaties. Kan ook leiden tot hypopigmentatie of hyperpigmentatie na ontstekingen. Door de schurende werking kunnen er nieuwe ontstekingen ontstaan. Gaat niet samen met tretinoïne (vitamine A-zuur). Deze twee mogen nooit gelijktijdig op de huid toegepast worden.
Benzyl acetaat/Benzyl acetate wordt gemaakt van benzyl alcohol en acetic acid. Het is een agressieve geurstof die ruikt naar bloemen. Het irriteert de ogen, luchtwegen, huid en slijmvliezen. In mijn lab tastte deze stof het testflesje helemaal aan. Het is een kankerverwekkende stof en wordt gerelateerd aan alvleesklierkanker. Het kan door de huid in het lichaam terechtkomen.
Benzylacetaat wordt verwerkt in parfums, shampoo, wasverzachters, luchtverfrissers, zepen, haarlak, deodorant, afwasmiddelen, enzovoort.
Deze stof komt van nature voor in jasmijn, ylang ylang en andere geurende witte bloemen. Voor gebruik als geurstof wordt het synthetisch gemaakt.
Benzyl alcohol is een harde alcohol die vaak wordt toegepast in parfum, eau de cologne, shampoo, zeep, nagellakremover, medicijnen, fotografiebenodigdheden, plastic, luchtverfrissers, injectievloeistoffen, bleekwasmiddelen, vaseline, lotions, deodorant en in wasverzachters. Het wordt ook toegepast als oplosmiddel en alsconserveringsmiddel. Het werkt goed tegen het ontstaan van bacteriën.
Deze stof geeft vaak huidreacties en kan leiden tot contactallergie (eczeem), pigmentvlekken en netelroos. Het kan de luchtwegen irriteren en hoofdpijn, duizeligheid en een lagere bloeddruk veroorzaken.
Van nature komt benzyl alcohol voor in jasmijnolie, harsen, perzik, hyacint, ylang ylang, tolubalsem, storax, perubalsem, petroleum of koolteer. Het wordt vaak synthetisch gemaakt. De geur is zoetig en vanilleachtig.
Benzyl alcohol kan een kruisreactie geven met perubalsem en benzoin tinctuur.
Benzyl benzoate wordt gemaakt van benzylalcohol en benzoic acid. Het wordt in de geneeskunde toegepast bij de behandeling van schurft.
Het komt van nature voor in roos, narcis, ylang ylang, jasmijn, perubalsem en tolubalsem.
Voor geurstof wordt het veelal synthetisch gemaakt. Het geeft vrij snel aanleiding tot huidirritaties en het is een allergeen. Deze stof wordt ook gebruikt bij injecties, in parfums en in geurproducten.
Benzylcinnamaat/Benzylcinnamate is een allergeen verwerkt in parfums en geuren. Het wordt gemaakt van benzylalcohol (zie) en cinnamic acid (zie).
Benzyl isoeugenol. Zie: Isoeugenol.
Benzylparabeen is een conserveermiddel, een zogenaamd parabeen. Het kan de hormonale balans ontregelen en daarom leiden tot hormoongebonden kankersoorten zoals borstkanker. Het heeft een milde allergiegraad op de huid, maar is voor de gezondheid niet goed. Zie: Parabenen.
Benzyl salicylaat wordt toegepast in parfums, zonbeschermingsproducten en in reinigers. Het kan contactallergie en pigmentvlekken veroorzaken.
Komt van nature voor in anjer en sleutelbloem. De geur is licht en vanilleachtig.
Het is een dikke vloeistof en wordt vaak als fixatief in parfums toegepast. Het wordt gemaakt van sodium salicylate en benzyl chloride. Het is een allergeen en kan leiden tot allergische huidreacties.
Bergamotolie. Zie: Citrus bergamia.
BHA staat voor butylated hydroxyanisole. Het wordt toegepast als conserveermiddel en als antioxidant. Het kan ervoor zorgen dat het pigment uit de huid verdwijnt. Dit kan plaatselijk lichte vlekken geven. Kan leiden tot huiduitslag door zonlicht.
BHT staat voor butylated hydroxytoluene. Het is een antioxidant die allergische reacties en netelroos kan veroorzaken. Wordt ook toegepast als conserveermiddel. Is afgeleid van petroleum. Deze stof kan ervoor zorgen dat het pigment uit de huid verdwijnt. Dit kan plaatselijk lichte vlekken geven. Kan leiden tot een allergische huidreactie.
Bijenwas. Zie: Cera alba.
Bismuth oxychloride is een parelachtig wit pigment dat irriterend en uitdrogend werkt op de huid. Wordt toegepast in make-up.
Bis-PEG-18 methyl ether dimethyl silane is een heel huidonvriendelijk ingrediënt. Zie: Eugenol, PEG en siliconen.
Bis-phenylpropyl dimethicone is afgeleid van propyl alcohol (zie) en siliconen (zie).
Black cumin. Zie: Cuminum cyminum.
Bloodwort. Zie: Achillea millefolium.
Boommos extract. Zie: Evernia furfuracea.
Borate is een desinfecterende giftige stof. Kan brandwonden geven en de huid ernstig beschadigen. Wordt gemaakt van boric acid (boorzuur).
Borax. Zie: Sodium borate.
Boric acid is boorzuur afkomstig van borax.
Botox wordt gemaakt van botuline toxine. Deze stof is heel giftig. Botuline wordt geproduceerd door een bacterie, de Clostridium botulinum. Deze stof kan zorgen voor voedselvergiftiging en verlamming. Staat op nummer 1 van de lijst met meest neurotoxische stoffen. Zie:
https://www.alletop10lijstjes.nl/top-10-sterkste-dodelijkste-gif/
2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol is een conserveringsmiddel dat kan leiden tot huidontstekingen. Wordt toegepast in lotions, crèmes en allerlei andere producten. Kan eczeem veroorzaken. Bij verwarming produceert het formaldehyde.
5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane wordt toegepast in shampoo en is zeer huid- en milieu onvriendelijk. Maakt formaldehyde vrij.
Bronopol. Zie: -2-nitropropane-1,3-diol.
Bufexamac wordt verwerkt in medicinale zalf en kan leiden tot netelroos.
Butanol. Zie: Butyl alcohol.
Buteth ingrediënten met een nummer een aanvulling zijn PEG-ingrediënten. Zie: PEG.
Butyl acetate wordt toegepast als oplosmiddel en kan zorgen voor een contactallergie en ademhalingsproblemen.
Butyl alcohol kan een allergische reactie geven. Inhalatie kan hoofdpijn en duizeligheid geven.
Butylated hydroxyanisole. Zie: BHA.
Butylated hydroxytoluene. Zie: BHT.
Butylmethoxydibenzoylmethane. Zie: Avobenzone.
Butylparabeen is een conserveermiddel dat kan leiden tot huidontstekingen en netelroos. Het heeft een zeer hoge allergiegraad. Wordt gemaakt uit butyl alcohol en p-hydroxybenzoic acid.
Butylphenyl methylpropional is een allergeen verwerkt in parfums en geuren. Deze synthetische geurstof ruikt naar schone was en witte bloemen. Kan een allergische huidreactie geven.
Butyl stearate kan mee-eters veroorzaken. Gemaakt van butyl alcohol en stearic acid.
C is in de chemie het symbool voor carbon. Deze ingrediënten zijn meestal afgeleid van paraffine, PEG, benzene, bijenwas en siliconen.
C11-15 pareth-7. Zie: PEG en Aardolie-ingrediënten.
C12-15 alkyl benzoate. Zie: Benzoic acid.
C12-16 pareth-9. Zie: PEG en Aardolie-ingrediënten.
C12-18 acid triglyceride is mede opgebouwd uit koolwaterstoffen. Zie: Hydrocarbon.
C13-14 isoparaffin is afkomstig van petroleum. Zie: Aardolie-ingrediënten.
C13-15 alkane. Zie: Hydrocarbon.
C18-36 acid triglyceride. Zie: Hydrocarbon.
C20-40 pareth-40. Zie: PEG.
Calamine is zinkoxide gecombineerd met ijzeroxide. Bevat veel phenol wat de huid kan beschadigen.
Calcium benzoate is een conserveringsmiddel gemaakt van benzoic acid en staat ook bekend als E 213 (zie bij benzoaten).
Camphor is afkomstig van de boom Cinnamomum camphora. Wordt in vele producten toegepast. Het kan het centrale zenuwstelsel irriteren en dringt door tot in de lichaamsweefsels. Het irriteert ogen, keel en neus. Kan duizeligheid, misselijkheid en verwarring veroorzaken. Kan ook spierstuipen geven. Is neurotoxisch en abortief.
Cananga odorata flower oil. Zie: ylang ylang.
Capreth ingrediënten met een nummer en aanvulling zijn PEG. Zie: PEG.
Capryleth ingrediënten met een nummer en aanvulling zijn PEG. Zie: PEG.
Caprylyl methicone is mede afkomstig van chemische siliconen en kan huiduitslag geven. Zie: Siliconen.
Capsaicin is een bestanddeel van capsaicin (zie). Het wordt toegepast in medicinale producten en kan een contactallergie veroorzaken.
Capsicum pepers kunnen de huid erg irriteren.
Capsicum oleoresin is afkomstig uit capsicum (zie) en irriteert de huid.
Carbolic acid. Zie: Phenol.
Carbolzuur. Zie: Phenol.
Carbomer is afkomstig van acrylic acid (zie).
Carmine. Zie: Cochenille.
Carmoisine. Zie: Azorubine.
Caryophyllata. Zie: Clove oil.
Caryophyllus aromaticus. Zie: Clove oil.
Castoreum. Natuurlijk verkregen castoreum is afkomstig uit de anale klieren van de muskusrat en de bever en wordt toegepast in geurstoffen. De geur doet denken aan eikenmos, leer en schroeiend kunststof. Wordt toegepast als basisnoot in voornamelijk leergeuren en andere herengeuren. Vermijden. Zeker uit respect voor dieren.
Castor oil (Ricinus oil) is wonderolie. Wordt verkregen uit de zaden van de Ricinus communis (Wonderboom). Bevat ricinoleic acid en wordt toegepast in huidverzorgingsproducten, nagellakremovers, lippenstift en mascara. De verse plant is giftig. Goede wonderolie wordt daarom eerst geraffineerd voordat het wordt toegepast in cosmetica. Hierbij blijven de allergenen en giftige stoffen achter in de pulp. Dit maakt castor oil tot een goed eindproduct. Producten die zijn afgeleid van castor oil kunnen dus wel degelijk goed zijn als de giftige stoffen verwijderd zijn.
Cera alba is witte gebleekte bijenwas. Hoewel dit een natuurlijke stof is, kan deze toch snel leiden tot allergische reacties. Bijenwas is waterafstotend en droogt de huid uit. Het is afkomstig uit de raten van de honingbijen. Het sluit de poriën af en wordt veel toegepast in lippenstift. Het droogt de lippen uit. Bovendien trekt bijenwas net als minerale olie vuil aan. Wordt ook gebruikt in producten voor meubelonderhoud, in kaarsen en wassen beelden. Cera alba/bijenwas kan leiden tot huidontstekingen.
Cera bellina. Zie: polyglyceryl-3 beeswax.
Cera flava is gele bijenwas. Zie: Cera alba.
Cera microcristallina. Zie: Aardolie-ingrediënten.
Ceresin. Zie: Aardolie-ingrediënten.
Ceresin wax. Zie: Aardolie-ingrediënten.
Ceteareth-ingrediënten met een nummer en aanvulling zijn PEG ethers. Alle ceteareth ingrediënten irriteren de huid. Vermijd dus ieder ingrediënt dat begint met Ceteareth.
Ceteth-ingrediënten met een nummer en aanvulling zijn PEG ethers. Alle ceteareth ingrediënten irriteren de huid. Vermijd dus ieder ingrediënt dat begint met Ceteth.
Cetoleth-ingrediënten met een nummer en aanvulling zijn PEG ethers. Alle ceteareth ingrediënten irriteren de huid. Vermijd dus ieder ingrediënt dat begint met Cetoleth.
Cetrimide werkt antiseptisch en kan eczeem veroorzaken. Zie: Quats.
Cetyl dimethicone is mede afkomstig van chemische siliconen. Zie: Siliconen.
Cetyl dimethicone copolyol. Zie: Siliconen.
Cetyl PEG/PPG-10/1-dimethicone is afkomstig van chemische siliconen en aardoliederivaten. Zie: Siliconen en aardolie-ingrediënten en PEG.
Cetylpyridium chloride is het quaternium ammonium zout van pyridine en chloride. Droogt de huid uit. Wordt toegepast als conserveermiddel en kan de huid irriteren. Zie: Quats.
Chinoline is een gele kleurstof die wordt verkregen uit aniline. Kan een allergische reactie geven.
Chitin is afkomstig van het pantser van schaaldieren.
Chitosan is een derivaat van chitin (zie) en is dus van dierlijke afkomst.
Chlorhexidine staat bekend als chloorhexidine en is een conserveringsmiddel dat contactallergie veroorzaakt. Deze stof werkt antiseptisch en kan eczeem veroorzaken en de huid overgevoelig maken voor UV stralen. Kan ook longen en ogen irriteren.
Chlorhexidine diacetate is een conserveringsmiddel dat wordt verkregen uit formaldehyde. Zie: Formaldehyde.
Chlorhexidine digluconate is een conserveringsmiddel dat contactallergie en netelroos kan veroorzaken. Deze stof werkt antiseptisch.
Chlorhexidine dihydrochloride is een conserveringsmiddel dat uit formaldehyde bestanddelen bestaat. Zie: Formaldehyde.
Chloro-acetamide wordt toegepast als conserveermiddel en kan tevens leiden tot een contactallergie of airborne reactie. Deze stof is afkomstig van chlorium en acetic acid.
4-chloro-3-cresol/PCMC is afkomstig van coal tar (zie) en kan leiden tot netelroos.
1-chloro-2,3-epoxypropane. Zie: Epoxyresin.
5-chloro-methyl-3(2H)-isothiazolinone. Zie: Methylisothiazolinone.
5-Chloro-2-methyl-4-isothiazolin-3-one. Zie: Methylchloroisothiazolinone.
Chlorophene is een conserveermiddel afkomstig van benzyl alcohol (zie).
8-chloropropylene oxide. Zie: Epoxyresin.
Chloroxylenol wordt toegepast als conserveermiddel en ingrediënt in deodorant. Kan de huid irriteren en dringt via de huid de bloedbaan binnen. Het is giftig voor organen, huid en ogen.
Chlorphenesin is afkomstig van benzyl chloride en kan een allergische reactie veroorzaken.
C10-30 cholesterol/lanosterol esters. Zie: Lanolin.
Chromic oxide geeft bij langdurig gebruik kans op longkanker, kan de huid beschadigen of allergische reacties geven. Wordt ook gebruikt bij tatoeages.
Chromium hydroxide green wordt toegepast in haarverf en oogschaduw. Zie: Chromic oxide.
Chromium oxide green is een haarverf kleur. Zie: Chromic oxide.
Chroom/Chromaat is een zoutverbinding van het metaal chroom. Chroom zelf veroorzaakt geen huidproblemen. Pas wanneer chromaat door zweten vrijkomt kan het huidproblemen geven.
Chromaat komt voor in cement. Alleen in natte toestand geeft cement huidproblemen. Chromaat komt ook voor in luciferkoppen, in as van kolen en hout en in houtimpregneermiddelen. Bij lassen kan chromaat vrijkomen en in gebruikte koelvloeistof kan chromaat zitten. Ook komt chromaat voor in antiroestmiddelen in grondverf en verder in verfpigmenten, kleureninkt en in fotografische laboratoria. Leer is meestal met chromaat gelooid en dit kan bij zweetvoeten een allergie voor leren schoeisel geven. Ook leren meubels en kledingstukken kunnen bij zweten een huidreactie geven, omdat door transpiratie chromaat vrijkomt uit leer. Verchroomde voorwerpen geven echter geen problemen.
Chroom wordt ook toegepast als chroomkleurig pigment in mascara en oogschaduw. Chroom komt ook voor in bleekwater.
Chroom veroorzaakt eczeem en kan leiden tot een airborne dermatitis. Een chromaatallergie kan gepaard gaan met een allergie voor nikkel en kobalt. Een chromaatallergie speelt bijna nooit een rol bij afstootreacties van chirurgische protheses of bij tandheelkundige materialen.
Chrysanthemum parthenium extract. Zie: Feverfew.
CI 14720. Zie: Azorubine.
CI 15985. Zie: Sunset yellow.
CI 16255. Zie: Cochenille red.
CI 19140. Zie: Tartrazine (geel).
CI 21100 is een azokleurstof.
CI 45380. Zie: Eosine.
CI 47005. Zie: Chinoline.
CI 75170. Zie: Guanine.
CI 754470. Zie: Cochenille.
CI 75480. Zie: Henna.
CI 77120. Zie: Barium sulfate.
CI 77163. Zie: Bismuth oxychloride.
CI 77288. Zie: Chromic oxide.
CI 77289. Zie: Chromic oxide.
CI 77820. Zie: Colloidal silver.
CI 45350:1. Zie: Solvent yellow 94.
C.I. dispersieblauw 1 is een kankerverwekkend koolteerpigment. Zie: Coal tar.
Cineol komt voor in de essentiële olie van eucalyptus, tea tree, cajaput, basilicum en galanga. Via de huid komt deze stof in de bloedbaan terecht en kan schade veroorzaken aan lever en nieren. Het inademen van deze stof in pure vorm is schadelijk voor bloed, longen en hersenen.
Cinnamal is kaneelaldehyde afkomstig van schimmel op de kaneelboom. Het is een allergeen verwerkt in parfums en geuren en kan de huid ook overgevoelig maken voor UV stralen.
Cinnamaldehyde kan een allergische reactie veroorzaken. Zie: Cinnamal.
Cinnamic acid is een allergeen verwerkt in parfums en geuren. Afkomstig van kaneel. Kan een contactallergie geven.
Cinnamic alcohol is een geurstof die sterk naar kaneel ruikt en wordt toegepast in mondwaters, tandpasta, cosmetica, deodorant, schoonmaakmiddelen, huisgeuren, wasmiddelen, zeep, parfums, haarwater en als smaakstof in drank, kauwgom, voeding, kruiden, snoep, ijs en tandpasta. Het is een geurstof afkomstig van cinnamal die kan leiden tot contacteczeem, netelroos en een allergie voor zonlicht.
Kan ook leiden tot mondzweren en een gezwollen tong. Ook kan deze stof ervoor zorgen dat het pigment uit de huid verdwijnt. Dit kan plaatselijk lichte vlekken geven.
Deze stof komt ook van nature voor in cinnamon, cassia en patchouli. De geur is kruidig en kaneelachtig. Het is ook gevonden in kaneelblaadjes, kaneelschors en in de essentiële olie van hyacinth, mirre, Bulgarian rose en andere planten.
Er kan een kruisreactie optreden met cinnamic acid, cinnamic alcohol en met cinnamon oil.
Cinnamomum is de kaneelboom. Kaneel kan leiden tot netelroos. Kan safrool bevatten wat kankerverwekkend is.
Cinnamomum camphora. Zie: Camphor.
Cinnamyl alcohol (Kaneelalcohol) is een geurstof die van nature voorkomt in cassia, kaneel, perubalsem, hyacint, gele narcis, storax, cinnamon blaadjes, propolis en in sommige bloemen. Kaneelalcohol is een vrij sterk allergeen. Het kan een allergische reactie en pigmentvlekken veroorzaken. Cinnamyl alcohol ruikt sterk naar hyacint. Er kan een kruisreactie optreden met perubalsem en propolis.
Citral is een geurstof van organische oorsprong. Het komt van nature voor in geranium- , citroen- en eucalyptusolie. Citroengrasolie kan zelfs 90% citral bevatten en litsea meer dan 75%. Citral kan huidirritaties veroorzaken. Citral bevat ionon. Ionon is een synthetische geurstof die ruikt naar viooltjes en gewonnen wordt uit citral. Dit is een allergeen.
Citral B. Zie: Nerol.
Citroenolie. Zie: Lemon oil.
Citronellol is een vluchtige alcohol en een bestanddeel van de etherische olie van onder andere rozen. Deze stof komt veel voor in de natuur. De stof heeft een geur van roos en geranium. Dit is een allergeen verwerkt in parfums en geuren en kan een contactallergie geven.
Citrus aurantifolia (lime) oil kan de huid overgevoelig maken voor zonlicht en kan zorgen voor een allergische reactie of pigmentvlekken.
Citrus aurantium dulcis oil is de zoete sinaasappel en bevat limoneen (zie) en linalool (zie). Kan huid, ogen en longen irriteren.
Citrus bergamia oil staat bekend als bergamot. Het is de essentiële olie gewonnen uit de schil van de Citrus bergamia, afkomstig van de boom Monarda didyma. Wordt vaak toegepast als geurstof. Bergamot bevat veel limonene en linalool die een allergie kunnen geven. Bevat ook thymol en bergaptene. Bergamot kan leiden tot de vorming van pigmentvlekken en tot een fototoxische huidreactie (overgevoeligheid voor zon). Onder invloed van zon kunnen er ook huidontstekingen ontstaan.
Bergamot wordt ook gebruikt voor de Earl grey thee. Deze wordt overigens goed verdragen.
Citrus limetta oil. Zie Citrus aurantifolia (lime) oil.
Citrus medica limonium is afkomstig van de citroen. Zie: Lemon oil.
Citrus paradisii. Zie: Grapefruit extract.
Citrus reticulata oil is afkomstig van een mandarijnsoort. Het kan huid, ogen en longen irriteren.
Civet is een stof die wordt uitgescheiden door de klierzak van de geslachtsorganen van de Afrikaanse civetkat. Deze stof heeft een penetrante geur die wordt toegepast in parfums.
Clioquinol (5-Chloro-7-iodo-quinolinol) is een medicinale stof die kan leiden tot eczeem. Deze ontstekingsremmende stof wordt toegepast in orale medicatie, oordruppels, in crèmes en lotions. Deze stof kan leiden tot een bruine verkleuring van de nagels, netelroos en erythema multiforme-like. Deze stof is bacterie en schimmeldodend. Komt alleen voor in door artsen voorgeschreven medicatie.
Clobetasol-17-propionate (lokaal corticosteroïd zoals Dermovate) kan leiden tot netelroos, maar kan dit ook juist behandelen.
Clotrimazole/Canesten is een antischimmel ingrediënt dat wordt toegepast in antischimmelproducten. Kan contactallergie veroorzaken, toch over het algemeen wordt het vrij goed verdragen.
Coal tar kleurstoffen zijn afkomstig van (steen)koolteer en worden gebruikt als basis voor kleurstoffen in make-up en haarkleuringsproducten.
Koolteer is giftig en bevat phenol, creosol en benzene. Hier worden straten van gemaakt. Wordt ook toegepast in anti-roosshampoo. Het kan astma aanvallen, vermoeidheid, zenuwachtigheid, hoofdpijn, misselijkheid, concentratiegebrek en zelfs kanker veroorzaken.
Koolteer kan de huid overgevoelig maken voor zonlicht en zorgen voor een contactallergie of voor pigmentvlekken.
Voorbeelden van koolteerkleurstoffen zijn FD, FDC of FD&C kleurstoffen.
Cobalt (6H20) is een hard magnetisch metaal dat voorkomt in sieraden, ertsen van ijzer, nikkel, koper, zilver, glas, veevoeders, mangaan, zink, in metalen gereedschappen, galvaniseervloeistoffen, drukinkten, vers aangemaakt cement (specie), droge cementmortel, verf, keramiek, metalen, edelstenen, plastic kunststoffen, veevoeders en als blauw pigment in make-up en pottenbak materiaal. Komt voor in vitamine B12 als spoorelement. Kobalt is noodzakelijk in het lichaam voor het vormen van bloed.
Kobalt is als metaal en als zout een allergeen en kan dus een allergische reactie oproepen. Een allergische reactie voor kobalt zal eerder tot uiting komen door een natte huid door vloeistoffen of zweet, dan bij een droge huid. De meeste mensen met een kobaltallergie zijn ook allergisch voor nikkel en chroom. Kobalt kan ook netelroos veroorzaken.
Kobalt komt voor als onzuiverheid in nikkelen voorwerpen of in combinatie met chroomverbindingen.
Uit hoogwaardig goud en zilver komt geen cobalt vrij. Uitgeharde cement is ook onschadelijk. Chirurgische heupprothesen of metalen platen en schroeven die gebruikt worden om botbreuken te herstellen kunnen ook kobalt bevatten. Deze voorwerpen geven zelden problemen bij personen die allergisch zijn voor kobalt. Cobalt chloride kan huid en luchtwegen beschadigen en kan leiden tot een airborne reactie.
Cobalt chloride is afkomstig van cobalt en chloride en kan de huid en de luchtwegen beschadigen. Het kan de huid ook overgevoelig maken voor zonlicht.
Cocamide DEA is een carcinogeen (kankerverwekkend) en vormt nitrosaminen op de huid. Nitrosaminen zijn kankerverwekkend. Zie ook bij diethanolamine (DEA). Wordt toegepast in cosmetische reinigingsmiddelen zoals badschuim, zeep en shampoo. Tevens in industriële producten zoals koelvloeistoffen.
Cocamide MEA. Zie: MEA.
Cocamidopropyl betain is deels afkomstig van kokosolie, maar ook deels synthetisch. Deze stof kan een allergische reactie geven en wordt veel toegepast in shampoo en andere reinigingsproducten. Is mede gemaakt van propyl alcohol. Kan een kruisreactie geven met TEA ingrediënten en PEG ingrediënten.
Cocamidopropyl dimethylamine werkt huidirriterend.
Cocamidopropyl hydroxysultaine is vrij mild voor de huid, maar toch mede afkomstig van propyl alcohol.
Cocamidopropyl-ingrediënten zijn mede afkomstig van propyl alcohol (zie) en kunnen de huid irriteren. Dit is mede afhankelijk van het ingrediënt waarmee het gecombineerd wordt.
Coceth-ingrediënten met een nummer en aanvulling zijn PEG-ingrediënten. Zie: PEG.
Cochenille is een prachtig roze pigment afkomstig van gedroogde luizen (Cochenilleluis). Deze luis komt voor op een cactussoort, de Opuntia ficus indica/Opuntia coccinelifera, die in Mexico en Centraal Amerika groeit. Hoewel het een natuurlijk pigment is, (maar afkomstig is van luizen), heb ik dit ingrediënt opgenomen in de rode lijst. Er zijn betere alternatieven.
Cochenille red is afkomstig van de Cochnilleluis. Zie: Cochnille.
Cochineal. Zie: Cochenille.
Cocoine. Zie: Cochenille.
Codeïne kan leiden tot netelroos. Het is een medicijn.
Collagen/collageen is een lichaamseigen eiwit dat bestaat uit niet elastisch bindweefsel. De lederhuid bestaat voor 30% uit collagene vezels. Naarmate de huid verouderd raakt dit collageengehalte uit balans. Er ontstaat huidverslapping en rimpelvorming. Collageen is helaas vaak afkomstig van dierlijk slachtafval. Collageen afkomstig van runderen wordt door de moleculaire structuur niet door de huid opgenomen. Collageen heeft wel een goed hydraterend vermogen. Collageen is stabiel en veroorzaakt geen huidirritaties. Er zijn betere mogelijkheden zoals proline.
Collagen amino acids werken fantastisch op de huid, maar zijn meestal afkomstig uit het bindweefsel van dieren. Daarom geef ik de voorkeur aan proline (zie) ingrediënten.
Colloidal silver. Mensen met een nikkelallergie dienen dit ingrediënt zeker te vermijden.
Colofonium is een hars dat wordt gehaald uit tall oil. Het kan ook verkregen worden door destillatie van terpentijn of uit de gedroogde wortels van coniferen. Het bestaat voor een groot deel uit abietic acid (abiëtinezuur). Het wordt toegepast in cosmetica, ontharingsproducten, kleefpleisters, lijm, rubber, papierwaren, kunststoffen, middelen om meubels mee te polijsten, in de elektronische industrie, als antislipmateriaal op een tennisraket of golfstok, in de bowlingbalgreep, maar ook in huishoudartikelen zoals boenwas, meubelwas en autowas.
Verder kan colofonium verwerkt zijn in wrattenverwijderaar, stomamaterialen, dental floss, linoleum en in skiwax. Verder komt het voor in dennen/sparren/kerstbomen, drukinkt, fotopapier, kartonverpakkingen (bijvoorbeeld van melk), kauwgom, koelvloeistof, luciferkoppen, fotokopieerpapier, soldeersel, stofverf, modelleerklei, koelvloeistof, verven, lakken, vernis, vioolstrijkstokhars, vuurwerk, autobanden, waterbestendig makende lagen zoals in kleding, spaanplaat, zaagsel, vloerbedekking, kauwgom en in verkoelende deodoriserende producten.
Een allergie voor colofonium speelt een rol in de kleefstof verwerkende industrie, papierindustrie, drukinktindustrie, metaalindustrie, tandheelkunde (kitmateriaal bij wortelkanaalbehandelingen), boomkwekerijen zoals dennen, coniferen en sparren en in de rubberindustrie. Colofonium kan een kruisreactie geven met perubalsem (Myroxylon Pereira), eugenol, terpentine (oil of turpentine/pine resin/wood tars), houtteer en parfums.
Het is een allergeen en kan dus allergische reacties geven (contactdermatitis). Er ontstaan dan roodheid, kleine pukkeltjes en eventueel blaasjes. Later ontstaan er schilfertjes en kan de huid zich gaan verdikken. Er is sprake van jeuk. Via verdamping van de stof in de lucht kan ook eczeem ontstaan zoals door soldeerseldamp, boenwas en papierstof. In zeldzame gevallen kan colofonium ook galbulten veroorzaken en zelfs astma (vooral bij industriële toepassingen door soldeerseldamp en in de papierindustrie). Een allergie voor colofonium geeft ook vaak een allergie voor balsam of pine. Balsam of pine bevat turpentine.
Colophonium. Zie: Colofonium.
Colophony methyl abietate alcohol. Zie: Colophonium.
Comfrey extract. Zie: Symphytum.
Corindrum sativum oil is de essentiële olie van koriander en kan in combinatie met venkel en anijs leiden tot een allergische kruisreactie. Niet gebruiken bij een overgevoeligheid voor composieten en het kan de huid irriteren.
Corticosteroïden toegepast in medische zalven kunnen leiden tot het verwijderen van pigment in de huid. Hierdoor kunnen plaatselijk lichte vlekken in de huid ontstaan. Ze kunnen tevens leiden tot schimmelinfecties van de huid.
Cosmetisch basiswater bevat diethyl phthalate als denatureringsmiddel, wat heel schadelijk is voor de huid en de hormoonhuishouding.
Cosmetisch haarwater bevat diethyl phthalate als denatureringsmiddel, wat heel schadelijk is voor de huid en de hormoonhuishouding.
Coumarin (Cumarin) is een giftige geurstof afkomstig van onder andere tonkabonen (Diteryx odorata), reukgras, akkerhoningklaver en hooi. Het ruikt naar de specifieke hooilucht die ontstaat bij het drogen. Wordt in medicijnen verwerkt als bloedverdunner. Wordt veel toegepast in bodylotion, shampoo en deodorant. Het wordt ook verwerkt in parfums, zonbeschermingsproducten en in mondverzorgingsproducten. Deze stof kan een contactallergie geven en overgevoeligheid voor licht veroorzaken.
Cresols (Cresolen) zijn afkomstig van hout en koolteer. Ze kunnen via de huid in de bloedbaan komen en klachten geven.
Cumarin. Zie: Coumarin.
Cuminum cyminum is de essentiële olie van komijn die kan leiden tot een fototoxische huidreactie. Dit is een overgevoeligheid voor zonlicht.
Curmine. Zie: Cochenille.
Cyclamen aldehyde is een geurstof die de huid kan irriteren. De geur ruikt naar het lelietje-van-dalen.
Cyclohexasiloxane wordt gemaakt van petroleum en siliconen (zie).
Cyclomethicone is een silicone olie die wordt toegepast in zonbescherming en in huid- en haarproducten. Deze stof kan bij gevoelige mensen leiden tot huidontstekingen. Zie: Siliconen.
Cyclopentasiloxane. Zie: Cyclomethicone en siliconen.
Cyclotetrasiloxane is afgeleid van chemische siliconen. Zie: Siliconen.
DBP. Zie: Dibutyl phthalate.
D&C red 3. Zie: Azokleurstoffen.
D&C red 10. Zie: Azorubine.
D&C red 21. Zie: Eosine.
D&C yellow 7. Zie: Solvent yellow 94.
DEA staat voor diethanolamine. Het wordt gemaakt van ethylalcohol en ammonia. Het is een synthetisch oplos- , desinfectie- en schoonmaakmiddel. Het komt ook voor in remvloeistof, vloeibare zepen, shampoo, haarverf, crème, bubbelbadproducten, vloeibare wasmiddelen en in vaatwasmiddel.
Deze stof kan leiden tot huidontstekingen en allergische reacties. Het irriteert huid, ogen en slijmvliezen en is schadelijk voor lever en nieren. Vooral gevaarlijk voor kleine kinderen. DEA is gevaarlijk en toxisch. Er bestaan vele variaties op deze stof zoals TEA, MEA en NDEA. Het vormt nitrosaminen. Dit zijn kankerverwekkende stoffen. Deze stoffen verstoren de hormonale balans, irriteren de ogen en drogen huid en haar uit. Vermijd alle ingrediënten die beginnen met DEA-.
Deceth-ingrediënten met een nummer en aanvulling zijn PEG-ingrediënten. Zie: PEG.
DEET. Zie: Diëthyl toluamide.
Dehydroepiandostron is een hormonale stof die wordt toegepast bij rimpels. Het is beter om dit als voedingssupplement in te nemen voor het stimuleren van de collageen aanmaak.
DEP. Zie: Diëthyl phthalate.
Dethanol. Zie: Diëthyl phthalate.
Diacylic acid. Zie: Benzoic acid.
Diamino-ingrediënten bevatten ammonium. Meestal zijn dit schadelijke haarkleurstoffen.
Diammonium-ingrediënten zijn op basis van ammonium. Zie: Quats.
Diazolidinyl urea is een synthetisch conserveringsmiddel dat kan leiden tot een allergie en tot astma. Het kan de huid ernstig beschadigen en formaldehyde vrijmaken. Zie: Formaldehyde.
1,2-Dibromo-2,3-dicyanobutane is een conserveringsmiddel dat kan leiden tot huidontstekingen.
1,2-dibromo-2,4-dicyanobutane is een conserveringsmiddel dat kan leiden tot huidontstekingen.
Dibutyl phthalate wordt gemaakt van butylalcohol en phthalic acid. Deze stof kan de huid erg irriteren. Ook irriterend voor de ogen, slijmvliezen en luchtwegen. Zie: Phthalates.
Dichloro benzylalcohol is een conserveermiddel dat de huid sterk kan irriteren. Het is gemaakt van benzylalcohol (zie) en chlorium.
Dichromium trioxide. Zie: Chromium hydroxide green.
Diethanolamine. Zie: DEA.
Diethylene glycol is gemaakt van ethylene oxide en glycol en kan de huid irriteren. Zie ook propylene glycol en PEG ingrediënten. Zie: Ethoxydiglycol.
Diethylene glycol monoethylene ether. Zie: Ethoxydiglycol.
Diethylhexyl maleate is afkomstig uit 2-ethylhexanol en maleic acid. Het is een giftige stof die kan leiden tot contactallergie.
Diëthyl phthalate (DBP) is een giftige stof waarmee alcohol goedkoop gemaakt wordt voor cosmetische doeleinden. Zeer schadelijk voor de huid en kan de hormoonhuishouding ontregelen. Wordt toegepast in nagellak, parfum en make-up. Wordt gemaakt van ethyl alcohol en phthalic acid.
Diëthyl toluamide is een insect repellent (DEET) die netelroos kan geven.
Het kan huid, ogen en longen irriteren en is niet goed voor het orgaansysteem en het milieu.
Dihydroabietyl alcohol. Zie: Colofonium.
Diisopropyl adipate wordt mede gemaakt van isopropyl alcohol (zie).
Diisopropyl dimerate. Zie: Dilinoleate en isopropyl alcohol (zie).
Diisopropyl dimer dilinoleate wordt mede gemaakt van isopropyl alcohol (zie).
Diisostearoyl trimethylolpropane siloxy silicate kan de huid irriteren en een contactallergie veroorzaken. Is afkomstig van siliconen (zie).
Dimethicone copolyol. Zie: Siliconen.
Dimethicone crosspolymer is een silicone.
Dimethicone-ingrediënten worden gemaakt van chemische siliconen en hebben dezelfde werking als minerale oliën. Vermijd alle ingrediënten die met dimethicone beginnen. Zie: Siliconen.
Dimethicone/PEG-10/15 crosspolymer bestaat uit siliconen en PEG (zie).
Dimethicone/vinyl dimethicone crospolymer wordt gemaakt van siliconen en kan de huid uitdrogen.
Dimethiconol. Zie: Siliconen.
Dimethiconol-ingrediënten zijn derivaten afkomstig van siliconen. Zie: Siliconen.
Dimethyl is opgebouwd uit twee methylmoleculen. Ingrediënten die met dimethyl beginnen kunnen de huid irriteren. Dit is ook afhankelijk van het ingrediënt waarmee het gecombineerd wordt. Zie: Methyl alcohol.
Dimethyl ether is een giftige stof.
3,7-Dimethyl-7-hydroxyoctan-1-al. Zie: Hydroxycitronellal.
Dimethyl isosorbide is mede afkomstig van amylalcohol dat heel giftig is.
Dimethyl MEA kan de huid flink irriteren.
3,7-Dimethyl-1,6-octadien-3-ol. Zie: Linalool.
2,6-Dimethyl-2,6-octadien-8-ol. Zie: Geraniol.
3,7-Dimethyl-2,6-octadien- 1-ol. Zie: Geraniol.
Dimethylol dimethyl. Zie: DMDM hydantoin.
Dioctyl-ingrediënten zijn afgeleid van octyl alcohol dat huiduitslag kan veroorzaken.
1.4-dioxaan is kankerverwekkend. Het is toxisch voor de nieren, de zenuwen en ademhalingsorganen. Het is een bijproduct dat ontstaat bij het petrochemicalisch proces.
Dipentaerythrityl hexacaprylate/hexacaprate. Door de toegevoegde pentaerytrityl in dit ingrediënt is dit zeer huidonvriendelijk. Pentaerytrityl is namelijk afkomstig van acetaldehyde en formaldehyde (zie).
Dipentaerythrityl-ingrediënten zijn mede afkomstig van pentaerytrityl (zie).
Diphenyl dimethicone. Zie: Siliconen.
di-PPG-3 myristyl ether adipate kan de huid irriteren.
Dipropylene glycol is afkomstig uit aardolie.
Disodium EDTA is een conserveermiddel. Zie: EDTA.
2.6-Di-tert-butyl-4-cresol staat bekend als BHT (zie) en kan de hormonale balans verstoren en huid, ogen en longen irriteren.
DL-Alpha tocopheryl acetate. Deze vorm van vitamine E kan een allergische huidreactie geven.
DL-Tocopherol acetate is de synthetische vorm van vitamine E en kan leiden tot een allergische huidreactie. Bovendien blijft de synthetische vorm van vitamine E meer op het huidoppervlak liggen, dan dat het in de huid trekt.
DMDM Hydantoin is een synthetisch conserveringsmiddel dat kan leiden tot huidontstekingen. Het kan formaldehyde vrijmaken en leiden tot contactallergie, depressie, hoofdpijn, pijn in de borst, chronische vermoeidheid, duizeligheid, slapeloosheid en astma. Wordt helaas veel toegepast. Kan ook het immuunsysteem verzwakken en de kans op kanker vergroten. Zie: Formaldehyde.
Dodecatrienol. Zie: Farnesol.
Dodecene kan de huid en ogen irriteren en de luchtwegen beschadigen. Zie: Hydrocarbon.
Dodeceth-ingrediënten met een nummer en aanvulling zijn PEG (zie).
Domaius novaehollandiae. Zie: Emu oil.
Donderkruid. Zie: Inula helenium.
Dragon geeft kans op allergische reacties. Zie: Artemisia dracunculus.
Dromiciceius oil. Zie: Emu oil.
E 102.Levensmiddelenkleurstof eigeel. Zie: Tartrazine.
E 104. Zie: Chinoline.
E 110. Levensmiddelenkleurstof oranje. Zie: Sunset yellow.
E 120. Zie: Cochenille.
E 122. Zie: Azorubine.
E 124. Zie: Cochenille red.
E 174. Zie: Colloidal silver.
E 200. Zie: Sorbic acid.
E 210.Zie: Benzoic acid.
E 211. Natriumbenzoaat. Zie: Sodium benzoate.
E 212.Kaliumbenzoaat. Zie: Potassium benzoate.
E 213.Calciumbenzoaat. Zie: Calcium benzoate.
E 214. Ethyl-p-hydroxybenzoaat. Zie: Ethylparabeen.
E 215.p-Hydroxybenzoëzure ethylester, natriumverbinding. Zie p-Hydroxy benzoic acid.
E 216. Propyl-p-hydroxybenzoaat. Zie: Propylparabeen.
E 217.p-Hydroxybenzoëzure n-propylester, natriumverbinding. Zie: Benzoaten.
E 218. Methyl-p-hydroxybenzoaat. Zie: Methylparabeen.
E 219.p-Hydroxybenzoëzure methylester, natriumverbinding.
E 132.Levensmiddelenkleurstof blauw.
Edetate disodium. Zie: EDTA.
EDTA staat voor ethylene diamine tetra acetic aced. Het is een synthetisch conserveermiddel dat de huid, slijmvliezen en luchtwegen kan irriteren. Het kan een allergische reactie veroorzaken. Wordt ook toegepast als ontkalker voor koffiezetapparaten. Het is een allergene stof die is afgeleid van petroleum. Komt ook voor in frisdrank. Het kan ethyleenoxide en/of dioxaan bevatten en kanker veroorzaken.
eEscalol 507. Zie: Padimate.
Egg is kippenei. Hier worden diverse soorten ingrediënten voor cosmetisch gebruik uit gederiveerd. Mensen die allergisch zijn voor ei, zijn dit vaak ook voor ingrediënten afkomstig uit eieren. Bovendien worden eiwitten uit kippenei niet door de huid opgenomen.
Eicosanoic acid. Zie: Arachidic acid.
Elecampane. Zie: Inula helenium.
Emoe olie. Zie: Emu oil.
Emulsifying wax NF is een synthetisch gemaakte wax afkomstig van petroleum.
Emu oil is afkomstig van een loopvogel. Aangezien dit een dierlijk ingrediënt is, heb ik deze olie in de rode lijst opgenomen. Bovendien blijkt deze olie isopropanol en menthol te bevatten die de huid kunnen irriteren.
Ensulizole. Zie: 2-Phenyl-5-benzimidazole sulfonic acid.
Eosine is een synthetisch vervaardigde roze kleurstof. Wordt vaak toegepast in lipsticks. Kan droge lippen en velletjes geven. Kan tevens leiden tot overgevoeligheid voor zonlicht en allergisch eczeem.
Epoxyresin is een chemische stof opgebouwd uit basiselementen die onder invloed van een verharder als schakels van een ketting aan elkaar worden gekoppeld. Het is gebaseerd op epichlorhydrin en bisfenol-A. Epoxyhars trekt door rubber- en vinylhandschoenen heen.
Handschoenen op basis van nitril geven wel bescherming.
Epoxyhars wordt verwerkt in twee- en meercomponentenlijm, verven, cement en elektrische kabels. Je vindt het ook in tandheelkundige materialen, in kunststoffen, electronmicroscopy, vinyl handschoenen en bij de fabricage van lamineringen. Ook kunstenaars maken gebruik van deze hars.
In vernis, lijm, plastic en elektrische kabels kan epoxihars leiden tot allergische huidreacties en netelroos. Uitgeharde epoxyverbindingen geven over het algemeen geen huidproblemen meer.
Essentiële oliën kunnen een allergische reactie veroorzaken. In essentiële oliën komen namelijk diverse allergenen voor zoals geraniol, citral, limonene, eugenol, coumarin, enzovoort. Wees in het begin extra voorzichtig en test het product van te voren uit op de binnenzijde van de elleboog. Is er na 24 uur geen huidreactie te zien, dan kun je het product gaan proberen.
Hoewel essentiële oliën hele goede eigenschappen kunnen hebben voor onze gezondheid, kunnen ze aangebracht op de huid dus leiden tot ongewenste huidreacties. De onderstaande lijst is van toepassing van het gebruik van de oliën op de huid.
- Alantwortel: niet gebruiken bij een composietenallergie. Dit is een allergie voor een bepaalde soort plantenfamilie. Bevat veel sesquiterpenen die een allergische huidreactie kunnen geven.
- Anijs: niet gebruiken bij zwangerschap, voor kinderen, tijdens borstvoeding en bij spierproblemen. Het gebruik van anijs kan namelijk leiden tot spierstijfheid. Dit geldt ook voor steranijs.
- Basilicum: is niet geschikt bij zwangerschap, epilepsie en kan leiden tot huidirritaties en allergische huidreacties.
- Bay St. Thomas/Piment: huidirriterend.
- Benzoë/Styrax: kans op allergische reacties.
- Bergamot: in combinatie met zonlicht kan er een huidreactie ontstaan. Bergamot bevat veel limoneem en linalool die een allergie kunnen geven.
- Bonekruid: bevat phenol dat huidirriterend werkt.
- Calendula/Goudsbloem: niet toepassen bij gevoeligheid voor composieten in verband met kans op contacteczeem. Je kunt wel het maceraat nemen.
- Cederhout Virginia: kan de huid irriteren en is niet geschikt voor zwangere vrouwen. Atlasceder bevat veel sesquiterpenen.
- Citroen: in combinatie met zonlicht kunnen er huidreacties optreden. Bevat veel limoneen.
- Citronella/Gingergrass: kan huidirritaties geven door de aanwezigheid van citronellal als een van de hoofdbestanddelen.
- Copaibabalsam: kan leiden tot misselijkheid en braken.
- Davana: vermijden bij allergie voor composieten.
- Dennenoliën: zijn huidirriterend zoals grove den, zeeden, bergden en Alpenden.
- Dragon: geeft kans op allergische reacties.
- Duizendblad: bevat sesquiterpenen die een allergische reactie kunnen geven.
- Eikenmos: bevat thujon wat kan leiden tot huidirritaties en allergische reacties.
- Elemi
- Engelwortel: in combinatie met zonlicht kan er een huidreactie ontstaan.
- Galbanum: niet gebruiken bij overgevoeligheid voor composieten.
- Gember: kan de huid irriteren.
- Geranium: kan de huid irriteren in verband met het hoge gehalte aan citronellol en geraniol. Daarom heel laag doseren.
- Grapefruit: bevat ook grotere hoeveelheden citronellal en limoneen. In combinatie met zonlicht kan er een huidreactie optreden.
- Ho-blad/Kamfer: is neurotoxisch en abortief. Dus niet gebruiken.
- Hyssop: kan leiden tot een epilepsie aanval en hoge bloeddruk.
- Jeneverbes: vermijden bij nierproblemen en bij zwangerschap.
- Kamille: de echte kamille bevat sesquiterpenen die een huidallergie kunnen geven. Roomse kamille is beter. Wilde kamille bevat net als echte kamille azuleen, wat toch bij sommige mensen tot overgevoeligheidsreacties kan leiden.
- Kaneel: kan safrool bevatten wat kankerverwekkend is. Cassiakaneel bevat coumarin wat onder invloed van licht kan leiden tot een allergische reactie van de huid.
- Kardemom: niet toepassen op een gevoelige huid of bij zwangerschap. Kardemom is een gemberachtige (kardemom is wel minder irriterend dan gember).
- Karwijzaad/Kummel: is huidirriterend.
- Komijn: kan ook leiden tot huidirritaties. Zeker in combinatie met zonlicht.
- Koriander: niet gebruiken bij overgevoeligheid voor composieten.
- Kruidnagelolie/Eugenia aromatica/Caryophyllata/Carophyllus aromaticus/Syszigium aromaticum/Clove oil: kan contactallergie veroorzaken op de huid en bijtend aanvoelen. De voorkomende allergenen in deze olie zijn eugenol en isoeugenol. Wordt toegepast in bak- en kookgerei, parfums, lipsticks, zepen en tandheelkundig materiaal. Kan kruisreactie geven met perubalsem, eugenol en isoeugenol. Kruidnagel is zeer huidirriterend (bevat fenol), niet gebruiken bij zwangerschap. Kan safrool bevatten dat zelfs kankerverwekkend is.
- Laurier: bevat ook redelijk veel eugenol wat allergische huidreacties kan geven.
- Lavas/Maggiekruid: behoort tot de composieten die allergische huidreacties kunnen geven.
- Lavendel (hormonale werking en in combinatie met zuurstof kan lavendel leiden tot vrije radicalen vorming). Hierdoor kan lavendel er zelfs voor zorgen dat de huid sneller veroudert. Lavendel is ook een phyto oestrogeen wat betekent dat het de werking van vrouwelijke hormonen kan nabootsen.
- Lemongrass olie: allergeen. Bevat veel citral.
- Limoen: kan in combinatie met zonlicht een huidreactie geven. Bevat veel limoneen.
- Mandarijn: kan in combinatie met zonlicht een huidreactie geven, behalve rode mandarijn.
- Marjolein/Oregano: niet gebruiken bij zwangere vrouwen.
- Melisse: bevat vrij veel geranial en neral die kunnen leiden tot huidreacties.
- Mirte: de citroenmirte bevat limoneen en cineol die kunnen leiden tot huidreacties.
- Niaouli: kan de huid irriteren.
- Nootmuskaat: is sterk huidirriterend en zeker niet geschikt voor zwangere vrouwen. Kan zelfs hallucinaties veroorzaken.
- Oregano: niet gebruiken bij zwangere vrouwen, mensen die luchtwegproblemen hebben en de olie is huidirriterend. Oregano bevat fenol dat huidirriterend is.
- Palmarosa: bevat veel geraniol dat kan leiden tot huidreacties.
- Patchouli: bevat sesquiterpenen die kunnen leiden tot huidreacties.
- Pepermunt: is huidirriterend, niet geschikt bij zwangerschap, niet gebruiken bij homeopathische behandeling. Geef de voorkeur aan citroenmunt omdat deze geen ketonen bevat. Vermijd pepermunt bij mensen met hooikoorts en bij kinderen.
- Pepersoorten: zoals cubebapeper kunnen hallucinaties veroorzaken en huidreacties geven.
- Perubalsem/Balsam of Peru/Myroxylon Pereira: perubalsem wordt toegepast in parfums, luierpoeders, babyzalf, cosmetica, softdrinks, cakes, wines, liquors, (topische) medicinale producten, kruiden (kaneel, kruidnagel en nootmuskaat) en in smaakstoffen. Let op het optreden van maagproblemen, galproblemen en huidontstekingen op de handpalmen, de voetzolen en in de buurt van de geslachtsdelen.
- Petitgrain: kan in combinatie met zonlicht een huidreactie geven.
- Piment/Jamaicapeper: huidirriterend.
- Rododendron/Alpenroos: bevat sesquiterpenen die de huid kunnen irriteren.
- Rozemarijn: vermijden bij epilepsie. Bevat veel cineol dat problemen kan geven. Rozemarijn verbenon is het meest geschikt voor de huid.
- Rozenhout: bevat heel veel linalool.
- Salie: bevat een hoog thujongehalte en mag dus niet bij epilepsie gebruikt worden. Ook niet bij kinderen en zwangere vrouwen. Dus ook niet tijdens borstvoeding. Bovendien bevat salie ook campher.
- Scharlei: is een salieachtige. Mag niet worden gebruikt indien men moet autorijden, bij zwangerschap en bij alcoholgebruik. Kan namelijk bedwelmend werken.
- Sinaasappel, bittere: is rijk aan limoneen. Sinaasappelolie is afkomstig van de schil. In combinatie met zonlicht kan er een huidreactie optreden.
- Sparsoorten: zijn huidirriterend zoals zilverspar, fijnspar, zwarte spar en douglasspar.
- Tangerine: kan in combinatie met zonlicht een huidreactie geven.
- Tea tree oil: hormoonontregelend (licht oestrogene en anti-testosteronwerking).
- Tolubalsem/Myroxylon samum/Myroxylon toluiferum/Opobalsem/Resin tolu/Thomas balsam: kan een kruisreactie geven met perubalsem en benzylbenzoate. Toegepast in antiseptica, kauwgoms, parfums en zepen. Huidirriterend.
- Tonkabonen: deze bevatten cumarine dat huidirritaties kan geven onder invloed van zonlicht.
- Tijm thymol: thymol behoort tot de fenolen en deze kunnen huidirritaties geven en zelfs de lever beschadigen. Kies voor tijm linalol (citroentijm) of tijm geraniol. Deze zijn veel milder en ook voor kinderen geschikt om het immuunsysteem te versterken. Tijm thymol alleen gebruiken voor verdampen.
- Venkel: vermijden bij epilepsie en geeft snel huidreacties.
- Verbena: bevat veel citral dat kan leiden tot huidreacties. Ook de citroenverbena.
- Vetiver: bevat veel sesquiterpenen die kunnen leiden tot huidreacties.
- Wierook: bevat cineol dat kan leiden tot huidreacties.
- Wijnruit: kan in combinatie met zonlicht een huidreactie geven.
Koop bij voorkeur olie van Eko kwaliteit in verband met resten van bestrijdingsmiddelen.
Ethanol acetamide. Zie: DEA.
Ethanolamine-ingrediënten. Zie: DEA, MEA en TEA.
Vermijd alle ingrediënten die beginnen met de naam ethanolamine.
Ether. Ethoxyethane is de meest voorkomende vorm van ether en wordt gemaakt van ethyl alcohol met sufuric acid. Werd vroeger als narcosemiddel gebruikt.
Ethoxydiglycol-ingrediënten dringen via de huid in de bloedbaan en kunnen mogelijk de nieren nadelig beïnvloeden. Vermijd alle ingrediënten die beginnen met de naam Ethoxydiglycol.
Ethoxyethanol (Ethylene glycol monoethyl ether). Deze stof komt via de poriën in de bloedbaan terecht en kan de nieren beschadigen. Bij inademing is deze stof schadelijk voor het zenuwstelsel. Deze stof wordt in nagellak toegepast.
Ethoxylated lanolin is afkomstig van lanoline. Zie: Lanolin.
Ethyl acetate wordt gemaakt van acetic acid en droogt de huid uit. Kan kloven veroorzaken. Wordt toegepast in nagellakremovers, gekleurde nagellak, parfums, wasverzachter, enzovoort. Deze stof is irriterend voor de ogen en de luchtwegen.
Ethyl acrylate is afkomstig van ethyl en acrylate. Wordt toegepast in kunstnagels. Kan een contactallergie veroorzaken.
Ethylamino benzoate. Zie: Benzoic acid en benzocaine. Dit is E nummer 210. Wordt toegepast als conserveermiddel in voedingsmiddelen. Kan huidirritaties geven en de huid overgevoelig maken voor UV stralen.
Ethylene diamine is een medicinale stof die kan leiden tot allergisch eczeem en de luchtwegen kan irriteren.
Ethylene diamine dihydrochloride wordt toegepast als stabilisator in rubber, medicijnen en emulsies. Kan leiden tot netelroos.
Ethylene diamine tetra acetic aced. Zie: EDTA.
Ethylene glycol wordt toegepast als goedkoop alternatief voor glycerine. Het geeft echter schade aan de nieren en leverproblemen. Het is kankerverwekkend voor de blaas. Wordt ook toegepast in antivriesproducten. Zie: PEG en glycol.
Ethyleneglycol dimethacrylate/Ethyleneglycol methacrylate komt voor in vloeistoffen voor kunstnagels. Kan leiden tot een allergische huidreactie.
Ethylene glycol monomethyl ether. Zie: Ethoxyethanol.
Ethylene oxide is schadelijk voor de gezondheid en wordt in verband gebracht met kanker en veroorzaakt allergische reacties.
2-Ethylhexyl 2-hydroxybenzoate. Zie: Octyl salicylate.
Ethylhexyl palmitate kan leiden tot acne. Zie: Octyl palmitate.
Ethylhexyl p-methoxycinnamate. Zie: Octinoxate.
2-Ethylhexylsalicilate. Zie: Octyl salicylate.
Ethylmethacrylaat wordt gemaakt van ethylalcohol en methacrylic acid. Wordt toegepast bij kunstnagels.
Ethylparabeen is een conserveermiddel gemaakt van ethylalcohol en p-hydroxybenzoaat. Kan allergische reacties, netelroos en huidontstekingen veroorzaken. Staat ook bekend als E 214. Heeft een hoge allergiegraad. Zie: Parabenen.
Ethyl-p-hydroxybenzoaat. Zie: Ethylparabeen.
Ethylvanilline is een geurstof afkomstig van ethylalcohol en vanillin.
Etidronic acid kan allergische reacties veroorzaken en is afkomstig van benzyl alcohol (zie).
Eucalyptusolie kan in combinatie met tea tree olie leiden tot een allergische kruisreactie en tot huidirritaties.
Eucerin. Zie: Aardolie-ingrediënten.
Eucerit microcrystalline wax. Zie: Aardolie-ingrediënten.
Eugenol is een parfumstof die afkomstig is uit de olie van klaverblad, kruidnagel, kaneelblad, basilicum, cananga, camphor, sassafras, rozen, anjers, hyacint of viooltjes en kan behoorlijke huidirritaties en zelfs een bijtend gevoel veroorzaken. Eugenol kan ook netelroos veroorzaken of leiden tot een kruisreactie met colofonium (zie). Het kan de huid overgevoelig maken voor zon. Het is een geurstof met een kruidnagelachtige geur.
Wordt toegepast in zonbeschermingsproducten, parfums, insectendodende middelen, antiseptische middelen, kruiden in voedingswaren, cosmetica, haarverzorgingsproducten, tandheelkundige verdoving en middelen, mondspoelmiddelen, vullingen voor kiezen, medicijnen, inhalatiemedicijnen, productie van vanillin, tandpasta, enzovoort.
Dit is de meest agressieve stof die ik in mijn laboratorium testte. Drie uur nadat ik deze stof in een kunststof flesje had gedaan, was dit helemaal door deze stof aangetast. Zie op de foto. Als dit zo agressief op kunststof werkt, wat doet deze stof dan wel niet met onze huid en lichaam?
Euxyl K100. Zie: Methylchloroisothiazolinone.
Euxyl K400 is een conserveermiddel dat snel leidt tot allergische reacties.
Evernia furfuracea wordt toegepast als geurstof. Kan een contactallergie veroorzaken en de huid overgevoelig laten reageren op zon.
Evernia prunastri is de essentiële olie van eikenmos. Kan leiden tot een allergische reactie voor zonlicht. Bevat thujon wat kan leiden tot huidirritaties en allergische reacties.
Farnesol wordt toegepast als geurstof en is deodoriserend. Komt van nature voor in sandelhout, steranijs, lindebloesem, citronella en in rozen.
Het is een antibacteriële stof en wordt ook toegepast in antirimpel producten. Farnesol dringt diep door in de huid. Kan een allergie veroorzaken. Perubalsem is een groepsverwante stof.
Farnesyl acetate. Zie: Farnesol.
FD&C kleurstoffen zijn synthetische kleurstoffen toegepast in cosmetica en in voedingsmiddelen. Ze bevatten verborgen carcinogenen. Meestal afkomstig van coal tar kleurstoffen. Zie: Coal tar.
FD&C-blue 2 is kankerverwekkend en allergeen.
FD&C-green 3 is kankerverwekkend.
FD&C-red 2 kan leiden tot allergische reacties.
FD&C-red 4/Ponceau SX/CI 14700 is een rode synthetische azokleurstof oplosbaar in water. Wordt het meest toegepast in haarverf. Kankerverwekkend, hormoonontregelend en opname verbeterend.
FD&C-red 40 is kankerverwekkend en hormoonontregelend.
FD&C yellow 5. Zie: Tartrazine.
FD&C-yellow 6 en 7 (fluoresceïne/solvent yellow 94) zijn allergenen en kankerverwekkend.
Fenol. Zie: Phenol.
Feromoon is een geurstof van dierlijke afkomst. Zie: Muskus.
Fish cartilage extract is afkomstig van visgraten. Uit respect voor dieren vermijden.
Fluoresceïn. Zie: Solvent yellow 94.
Fluoride is een giftig ingrediënt dat wordt toegepast in tandpasta met fluoride. Vooral voor kinderen is dit gevaarlijk. Zij slikken het vaak door met poetsen en er kan dan inwendige schade ontstaan.
Het wordt in tandpasta verwerkt om tandbederf tegen te gaan, maar wetenschappelijk onderzoek wees uit dat het de tanden vervormt, ze doet vergelen, gewrichtsontsteking kan veroorzaken, allergische reacties kan geven en het wordt in verband gebracht met de ziekte van Crohn.
Fluorzouten stapelen zich op in het lichaam. Er kunnen zweertjes optreden in de mond, buikpijn, een opgeblazen buik, slappe ontlasting, dorst, huidproblemen, concentratiestoornissen, depressie, hoofdpijn en duizeligheid. Baby’s kunnen veel huilen door buikklachten door fluoridegebruik. Op lange termijn kunnen tal van andere ernstige klachten ontstaan. Bovendien leidt fluoride gebruik tot een snellere veroudering. Waarschijnlijk omdat fluoride enzymen uitschakelt. Probeer een tandpasta te vinden zonder fluoride.
Formaldehyde is een kankerverwekkend giftig gas dat wordt gewonnen uit methyl alcohol. Wordt onder andere toegepast als conserveringsmiddel, in nagellak, nagelverharder, desinfecterende producten, antiperspirantia, kunsthars, lijmen, textielproducten, huidverzorgingsproducten, huishoudmiddelen, shampoos, verf, pesticiden, kunsthars, plastics en metaalbewerkingsvloeistoffen.
Formaldehyde kan leiden tot het verwijderen van pigment in de huid. Hierdoor kunnen plaatselijk lichte vlekken in de huid ontstaan.
Een allergie voor formaldehyde uit zich vaak in de vorm van een strooiallergie. Dit komt doordat men met de handen ook andere delen van de huid aanraakt. Zo kan een allergie voor nagellak zich uiten aan handen, vingers, oogleden, in en achter de oren, in de nek, hals en zelfs rond de genitaliën of de anus. Vaak zie je dan huiduitslag in de vorm van strepen.
Het kan de huid overgevoelig maken voor zonlicht en leiden tot allergisch eczeem en netelroos. Het wordt ook toegepast op een histologisch laboratorium om weefsel te conserveren en in medicamenten. Zodoende komen doktersassistenten, artsen en verpleegkundigen met deze stof in aanraking.
Kan een kruisreactie veroorzaken met DMDM hydantoin (zie).
Onderzoek toonde aan dat formaldehyde bij inademen acute effecten heeft op de luchtwegen, het centrale zenuwstelsel, de huid, ogen en een kankerverwekkend effect heeft.
Formaldehyde donoren zijn 2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol(zie), DMDM hydantoin (zie), diazolidinyl urea (zie) en Quaternium-15 (zie). Deze stoffen zorgen voor het vrijkomen van formaldehyde en kunnen contactallergie geven. Zie: Formaldehyde.
Formaldehyde-releasing preservatives. Zie: Formaldehyde donoren.
Furocoumarinen zijn stoffen (psoralenen) die aanwezig zijn in planten en die een huid gevoeliger maken voor UV-stralen. Deze stoffen worden medisch toegepast bij de behandeling van psoriasis en vitiligo in combinatie met PUVA licht therapie. Deze stoffen kunnen wel leiden tot allergische huidreacties.
Hiertoe behoren ook planten die behoren tot de familie van de Umbelliferae zoals wortelen, bereklauw, kervel, peterselie, dille, pastinaak en selderij en van de planten die behoren tot de Rutaceae familie zoals citroen, bergamot en limoen. Psoralenen kunnen in combinatie met zonlicht huidontstekingen en huiduitslag veroorzaken.
Gallaten (de antioxidanten E 310-312) kunnen leiden tot allergisch eczeem.
Gelatin is afkomstig van schapen, varkens en runderen. Daarom staat deze stof in de rode lijst. Er zijn prima alternatieven. Wordt toegepast als binder.
Geraniol wordt gewonnen uit o.a. de bladeren en bloemen van de Andropogon martini. Dit is het hoofdbestanddeel van rozenolie, palmarosa, lemongrass en citronella en in een lagere hoeveelheid in geranium. Wordt toegepast in cosmetica, geuren, insecten werende middelen en in zeep. Kan een contactallergie veroorzaken en een allergie voor zonlicht. Het is een rozengeurstof die ook in vele andere essentiële oliën voorkomt.
Geraniumolie. Zie: Pelargonium.
Gerbamen II is een conserveermiddel samengesteld uit propylene glycol, diazolidinyl urea, methylparaben en propylparaben. Kan contactallergie geven en de huid beschadigen.
Ginger oil (Zingiber officinalis) is afkomstig van gember. De essentiële olie kan de huid overgevoelig maken voor zon, pigmentvlekken veroorzaken en leiden tot huidirritaties. Inwendig gebruik is het gezond.
Gluceth-ingrediënten met een nummer en aanvulling zijn PEG. Zie: PEG.
Glutaral is een aminozuur dat voorkomt in suikerbieten en wordt toegepast als conserveringsmiddel. Het heeft een antimicrobe werking. Kan leiden tot een allergische huidreactie.
Gluten zijn lijmstoffen die voorkomen in tarwe, rogge en gerst. Het zijn voornamelijk eiwitten. Mensen die overgevoelig reageren op gluten kunnen last krijgen van dermatitis herpetiformis. Een huidaandoening die erg jeukt, met blaasjes en overblijvende littekentjes.
Glycereth-ingrediënten met een nummer en een aanvulling zijn PEG-ingrediënten. Zie: PEG. Vermijd alle ingrediënten die beginnen met de naam glycereth.
Glycereth-26 is een PEG-ingrediënt (zie bij PEG- ingrediënten) en kan contacteczeem veroorzaken.
Glycereth-26 phosphate is een PEG-ingrediënt (zie bij PEG-ingrediënten) en kan contacteczeem veroorzaken.
Glyceryl behenate is een ester van glycerol en behenic acid. Het kan huid, longen en ogen irriteren.
Glyceryl isopalmitate wordt toegepast als verdikker en emulgator en kan de huid, ogen en longen irriteren.
Glycerylmonothioglycolaat wordt toegepast in haarpermanent-oplossingen en kan een allergische reactie geven. Kan leiden tot eczeem.
Glyceryl myristate wordt toegepast als verdikker en kan de huid, ogen en longen irriteren.
Glyceryl palmitate wordt toegepast als verdikker en emulgator en kan de huid, ogen en longen irriteren.
Glyceryl rosinate wordt gemaakt van glycerine en rosin (afkomstig van de essentiële olie van tall-oil. Hier wordt ook colophonium van gemaakt, zie). Irriteert de huid en kan een contactallergie en een gevoeligheid voor UV stralen veroorzaken.
Glyceth-ingrediënten met een nummer en aanvulling zijn PEG-ingrediënten. Zie: PEG.
Glycol is een giftige stof die veel wordt toegepast in antivriesproducten en zonnebrandproducten. Hoort niet in cosmetica thuis. Zie: Propylene glycol.
Glycol stearate is mede afkomstig van ethylene glycol (zie).
Glyoxaline. Zie: Imidazole.
Glysol. Zie: Glycol.
Gold zou een antirimpel werking hebben. Hier is echter geen wetenschappelijk bewijs voor. Kan bovendien een contactallergie veroorzaken. Als pigmentpoeder kan het veilig toegepast worden.
Gom Benjamin. Zie: Benzoë.
Grapefruit extract is afkomstig van de Citrus decumana, Citrus Paradisii of de Citrus grandis. Het bevat citral (zie) en kan een overgevoeligheidsreactie voor UV licht veroorzaken op de huid. Het kan ook leiden tot pigmentverschuivingen.
Griekse alant. Zie: Inula helenium.
Grotan TK2. Zie: Methylchloroisothiazolinone.
Guanine is een parelkleurig poeder afkomstig van visgraten.
Guar hydroxypropyl trimonium chloride is mede afkomstig van propylalcohol (zie) en quats (zie).
Hamamelis virginiana is afkomstig van de toverhazelaar. Hoewel dit een sterke antioxidant is, kan dit extract de huid wel irriteren.
Heliotropine is afkomstig uit safrool en uit de bloemblaadjes van de heliotroopbloem, waar het ook naar ruikt. De geur doet ook denken aan vanille en amandelen. Het is een kankerverwekkende stof door de aanwezigheid van pyrrolizidine alkaloiden. Het is ook een grondstof voor diverse drugsoorten zoals MDA en XTC. Kan huidirritaties geven.
Henna. Een allergie voor henna uit zich vaak in acuut nat eczeem met blaasjes. De huiduitslag kan al na enkele minuten optreden. Wordt veel verwerkt in haarverf of in huidbeschilderingen.
Heptane. Zie: Aardolie-ingrediënten.
Hexachlorophene wordt als antiseptisch middel toegepast in deodorant en kan contactallergie en een overgevoeligheid voor zonlicht geven. Komt via de poriën in de bloedbaan en kan het zenuwstelsel aantasten.
Hexamidine is een conserveringsmiddel afkomstig uit aardolie. Kan een contactallergie geven. Zie: Aardolie-ingrediënten.
Hexamidine diisethionate is een conserveringsmiddel afkomstig uit aardolie. Kan een contactallergie geven. Zie: Aardolie-ingrediënten.
Hexamidine paraben. Zie: Hexamidine en parabenen.
Hexane. Zie: Aardolie-ingrediënten.
Hexeth-ingrediënten met een nummer en aanvulling zijn PEG (zie).
Hexosan. Zie: Hexachlorophene.
Hexylcinnamal is een geurstof verwerkt in parfums, geurproducten en in wasmiddelen. De geur lijkt op jasmijn. Het is een aldehyde die een contactallergie kan veroorzaken.
Hexyl cinnamic aldehyde. Zie: Hexylcinnamal.
Hexylene glycol kan een contactallergie veroorzaken en huid en longen irriteren.
Ho-blad. Zie: Camphor.
Homomenthyl salicylate. Zie: Homosalate.
Homosalate is een cresol toegepast als UVB filter. Het kan verstopping van de haarzakjes geven met als gevolg ontstekingsreacties. Het kan de huid tevens gevoelig maken voor zonlicht.
Honey is alleen waardevol als deze helemaal puur is. Zuivere honing die direct afkomstig is uit de raten van de bijen werkt verzachtend op huidirritaties en werkt hydraterend en wondgenezend. Niet zuivere honing kan pesticiden bevatten. Mensen die allergisch zijn voor eiwit, zijn dit ook vaak voor honing.
Kies dus altijd voor de pure biologische honing. Aangezien honing regelmatig tot een allergie leidt, heb ik deze in de rode lijst opgenomen. Er zijn betere alternatieven.
Honing. Zie: Honey.
Horse elder. Zie: Inula helenium.
Horseheal. Zie: Inula helenium.
Houthars. Zie: Colofonium.
Hydantoin is een synthetisch conserveermiddel dat kan leiden tot huidontstekingen en wordt onttrokken uit methanol. In combinatie met DMDM wordt het toegepast als conserveringsmiddel. Het kan formaldehyde vrijmaken en wordt in verband gebracht met kanker. Zie ook DMDM hydantoine en formaldehyde.
Hydrocarbon is koolwaterstof. Hiertoe behoren o.a. benzine, petroleum, zoutzuur, natronloog en methyleenalcohol. Deze kunnen leiden tot een ortho-ergisch contacteczeem. Deze vorm van eczeem komt het meest voor aan handen en vingers.
Hydrochinon. Zie: Hydroquinone.
Hydrochloric acid is zoutzuur dat wordt toegepast in haarverven. Een zeer schadelijke stof voor huid en lichaam.
Hydrocortison is een hormoon afkomstig van de bijnier. Dit kan synthetisch nagemaakt worden voor toepassing in medische zalven bij huidproblemen zoals eczeem en psoriasis. Het gaat jeuk en huiduitslag tegen, maar maakt bij veelvuldig gebruik de huid zeer dun. Het kan de huid gevoelig maken voor zonlicht en zo dun maken als een vloeipapiertje. Het wordt toegepast bij allergieën, maar kan ook allergische reacties veroorzaken. Het is een zwak corticosteroïd. Kruisreacties kunnen optreden met prednison.
Hydrogenated didecene is een hydrocarbon (koolwaterstof).Wordt toegepast als emulgator.
Hydrogen peroxide is water gebonden aan actieve zuurstof. Het werkt blekend en antiseptisch. Een percentage hoger dan 3% kan op de huid brandwonden geven.
Hydrolyzed animal protein is collageen of elastine afkomstig van dieren. Omdat dit ingrediënt afkomstig is van dieren, heb ik besloten dit in de rode lijst op te nemen.
Hydrolyzed keratin is een hydrolyzed animal protein afkomstig van nagels, haren of hoorn. Hydraterend en antistatisch.
Hydrolyzed silk is afkomstig van de zijderups (Bombyx mori). Deze maakt hier zijn cocon van om tot vlinder uit te kunnen groeien. De stof is hydraterend en antistatisch. Omdat dit ingrediënt afkomstig is van dieren, heb ik besloten dit in de rode lijst op te nemen.
Hydrolyzed wheat protein is afkomstig van tarwekiemen en werkt antistatisch en hydraterend. Het kan de huid irriteren.
Hydroquinone is een chemische medicinale stof die wordt toegepast in crèmes bij hyperpigmentaties. Kan leiden tot het verdwijnen van pigment uit de huid, wat lichte vlekken kan veroorzaken. Het is een phenol dat ook kan leiden tot een allergie.
Hydroxybenzene. Zie: Phenol.
Hydroxy benzoic acid is een chemisch conserveermiddel dat gemaakt wordt van benzoic acid. Het is een allergeen en kan dus een allergische reactie oproepen.
Hydroxycitronellal wordt toegepast als geurstof en kan een contactallergie of hyperpigmentatie veroorzaken. Deze stof is synthetisch en komt in de natuur niet voor. Het heeft de geur van het lelietje van dalen. Wordt ook toegepast als antiseptisch middel, schoonmaakmiddel, insecticide en in parfums. Een kruisreactie kan ontstaan met citronellal, geraniol en methoxycitronellal. De stof is ook irriterend voor de ogen. Het is een allergeen.
7-Hydroxycitronellal. Zie: Hydroxycitronellal.
Hydroxycitronellal dimethylacetal. Zie: Hydroxycitronellal.
7-Hydroxydihydrocitronellal. Zie: Hydroxycitronellal.
Hydroxy-ethylacrylate is een acrylpolymeer dat wordt toegepast in inkt, lijm (o.a. kleefpleisters), lakken en kunstnagels. Deze stof penetreert door latex en nitrile handschoenen heen.
Hydroxyisohexyl- 3-cyclohexene carboxaldehyde. Zie: Lyral.
4-Hydroxy-3-methoxybenzaldehyde. Zie: Vanillin.
2-Hydroxy-4-methoxy-4(methyl)-benzophenone is een chemische UV filter toegepast in cosmetica. Kan leiden tot een allergie voor zonlicht.
4-Hydroxy-3-methoxy-1-propenylbenzene. Zie: Isoeugenol.
Hydroxypropyl. Zie: Propyl alcohol.
Hydroxypropyl guar. Zie: Quats.
Hydroxypropyltrimonium. Zie: Propyl alcohol en ammonium.
Imidazole is afkomstig van benzene en is slecht voor de huid en de gezondheid. Zie: Imidazolidinyl urea.
Imidazolidinyl urea is een chemisch conserveermiddel. Sterk ontvettend. Kan leiden tot allergieën, depressies, hoofdpijn, pijn in de borst, chronische vermoeidheid, duizeligheid, slapeloosheid en allergisch eczeem en astma.
Het kan het immuunsysteem verzwakken met een grotere kans op kanker tot gevolg. Formaldehyde en diazolidinylureum zijn aanverwante stoffen.
Imidurea. Zie: Imidazolidinyl urea.
Indocid is een pijnstiller die kan leiden tot netelroos.
Inula helenium niet gebruiken bij een composietenallergie. Dit is een allergie voor een bepaalde soort plantenfamilie. Bevat veel sesquiterpenen die een allergische huidreactie kunnen geven. Is inmiddels verboden in veel landen.
Iodopropynyl butylcarbamate is een synthetisch conserveermiddel. Het werkt voornamelijk tegen schimmels en minder tegen bacteriën.
Isobutyl-ingrediënten zijn mede afkomstig van butyl alcohol (zie).
Isobutyl-para-aminobenzoaat wordt toegepast als UV-B zonnefilter in zonneproducten. In contact met zon kan dit leiden tot een allergie.
Isobutyl parabeen is een conserveermiddel behorend tot de parabenen (zie). Het wordt gemaakt van de ester van isobutyl alcohol en p-hydroxybenzoic acid en kan leiden tot een allergische reactie.
Isoceteareth-ingrediënten met een nummer en aanvulling zijn PEG-ingrediënten. Zie: PEG. Vermijd alle ingrediënten die beginnen met isoceteareth.
Isoceteth-ingrediënten met een nummer en aanvulling zijn PEG-ingrediënten. Zie: PEG. Vermijd alle ingrediënten die beginnen met isoceteth.
Isocyanaat is een oplosmiddel dat wordt gebruikt bij verfspuiten, in polyurethaanvernis en in industriële coatings. Kan leiden tot astma.
Isodeceth-ingrediënten met een nummer en aanvulling zijn PEG-ingrediënten. Zie: PEG. Vermijd alle ingrediënten die beginnen met isocedeth.
Isodecyl-ingrediënten zijn veelal afkomstig uit paraffine (zie). Vermijd isodecyl ingrediënten.
Isododecane is een hydrocarbon (koolwaterstof) ingrediënt toegepast als oplosmiddel. Zie: Aardolie-ingrediënten.
Isoeugenol is een phenol (zie) afkomstig van eugenol (zie) en is zeer slecht voor de huid. Kan contactallergie geven. Wordt toegepast in handcrème, parfum, cosmetica, tandarts materialen, als smaakstof in voeding, in medicijnen en voor de productie van vanillin. Het is een allergeen.
De stof heeft een milde kruidnagelgeur en is gevonden in kruidnagel, ylang ylang en in tuberose. Kan een kruisreactie veroorzaken met eugenol.
Isoeugenol acetate. Zie: Isoeugenol.
Isoeugenol methyl ether. Zie: Isoeugenol.
Isohexadecane wordt toegepast als oplosmiddel,
reiniger en verdikker en is afgeleid van paraffine (zie).
Isolaureth-ingrediënten met een nummer en aanvulling zijn PEG-ingrediënten. Zie: PEG. Vermijd alle ingrediënten die beginnen met isolaureth.
Isoparaffin (C11 – 12 – 13 – 14). Zie: Aardolie-ingrediënten.
Isopentane wordt toegepast in scheerschuim en styling mousse. Irriteert de huid, ogen en longen.
Isopropanol. Zie Aardolie-ingrediënten. Deze stof kan acne, kloven en rimpels veroorzaken.
Isopropyl alcohol. Zie: Aardolie-ingrediënten. Deze stof kan acne, kloven en rimpels veroorzaken.
Isopropylamine wordt toegepast als emulgator en buffering agent (houdt de pH-waarde laag) en is afkomstig van propyl alcohol en amine. Kan de huid irriteren.
Isopropyldibenzoylmethane is een chemische UVA zonnefilter die een overgevoeligheid voor zon kan veroorzaken.
Isopropyl-ingrediënten worden mede gemaakt van propyl alcohol (zie). Vermijd alle ingrediënten die beginnen met isopropyl. Deze ingrediënten kunnen hoofdpijn en depressie veroorzaken.
Isopropyl isostearate is de ester van isopropyl alcohol (zie) en isostearic acid. Kan acne veroorzaken.
Isopropyl lanolate is afkomstig van lanoline (zie) en kan huidklachten geven.
Isopropyl laurate wordt gemaakt uit isopropyl alcohol (zie).
Isopropyl linolate wordt gemaakt uit isopropyl alcohol (zie).
Isopropyl myristate kan de huid, longen en ogen irriteren en komt via de huid in het bloed terecht. Het kan een allergie veroorzaken.
Isopropyl palmitate kan de poriën verstoppen en acne veroorzaken.
Isopropyl titanium triisostearate wordt toegepast als emulgator en kan de huid irriteren.
Isostearamide DEA is een vetzuur afkomstig van stearic acid. Bevat derivaten van ethylalcohol en ammoniak. Kan in combinatie met andere ingrediënten nitraten vormen. Kan contactallergie veroorzaken. Zie: DEA.
Isosteareth-ingrediënten met een nummer en aanvulling zijn PEG-ingrediënten (zie). Vermijd alle ingrediënten die beginnen met de naam isosteareth.
Isostearic acid is afkomstig uit plantaardige vetzuren en wordt toegepast als emulsie verdikker en verbetert de textuur. Hoewel het meestal goed verdragen wordt door de huid, geeft dit ingrediënt meer kans op comedonen en onzuiverheden.
Isostearyl neopentanoate kan acne veroorzaken. Zie: Amylalcohol.
Jasminum officinale oil kan leiden tot de vorming van pigmentvlekken, hoofdpijn en allergie en bevat benzylacetaat, indol, jasmon en linalool.
Kalaya oil. Zie: Emu oil.
Kaliumbichromaat in bleekwater kan leiden tot allergisch eczeem.
Kamfer. Zie: Camphor.
Kaneel. Zie: Cinnamomum.
Kaneelalcohol. Zie: Cinnamyl alcohol.
Kaneelaldehyde. Zie: Cinnamic aldehyde.
Kaneelzuur. Zie: Cinnamic acid.
Kanuka. Zie: Manuka oil.
Karmozijn. Zie: Azorubine.
Karmijn. Zie: Cochenille.
Karmijn. Zie: Cochenille.
Kathon CG. Zie: Methylchloroisothiazolinone.
Kobalt. Zie: Cobalt.
Kobalt chloride. Zie: Cobalt chloride.
KOH. Zie: Potassium hydroxide.
Kojic acid wordt toegepast als peeling. Het is een stof die de hormonale balans in het lichaam kan ontregelen.
Kojic dipalmitate. Zie: Kojic acid.
Kojiczuur. Zie: Kojic acid.
Komijn. Zie: Cuminum cyminum.
Koolteer. Zie: Coal tar kleurstoffen.
Koolwaterstof. Zie: Hydrocarbon.
Korstmos bestaat uit schimmel en wier (alg). Door de schimmel wordt het wier korstmos. Korstmos levert de colorant lakmoes. Korstmos veroorzaakt contactdermatitis en kan ook leiden tot een airborne allergie. Komt veel voor bij boswachters en houtbewerkers. Dit is een antibacterieel ingrediënt. Evernia prunastri (zie) is een voorbeeld van korstmos.
Kruidnagelolie/Clove oil kan contactallergie veroorzaken op de huid en bijtend aanvoelen. De voorkomende allergenen in deze olie zijn eugenol en isoeugenol. Wordt toegepast in bak- en kookgerei, parfums, lipsticks, zepen en tandheelkundig materiaal. Kan een kruisreactie geven met perubalsem, eugenol en isoeugenol.
Kumarin. Zie: Coumarin.
Laneth-ingrediënten die beginnen met een nummer en aanvulling zijn PEG-ingrediënten. Zie: PEG. Vermijd alle ingrediënten die beginnen met laneth.
Lanolin is een wasachtige substantie afkomstig van schapenwol en wordt verkregen uit het waswater van schapenhaar. Het veroorzaakt vrij snel allergische reacties zoals jeuk (ook door het dragen van wollen kleding) en acne. Bovendien is lanoline sterk waterafstotend waardoor het de huid uitdroogt.
Wordt ook gebruikt in meubelwassen, leerproducten, inkt, producten voor het tegengaan van het roesten van metalen, papier, textiel, topische medicatie, wax, afwasmiddelen, autowas, schoensmeer, coating voor het beschermen van bedrading, in snij- en boorvloeistoffen en in sommige verven.
Vaak zie je een lanoline allergie bij open been zweren en het kan in combinatie met lanettewas leiden tot een allergische kruisreactie.
Lanolin alcohol. Zie: Lanoline.
Lanoline. Zie: Lanolin.
Latex is afkomstig van het sap uit de rubberboom Hevea Brasiliensis. Het kan klachten geven zoals contact urticaria, neusloop, tranende ogen, ademnood en tot anafylactische reacties. Het wordt toegepast in latexhandschoenen, intubatiemateriaal, katheters, condooms en ballonnen. Tot de groepsverwante stoffen behoren banaan, papaja, passievrucht, nectarine, aardappel, boekweit, kastanje, kiwi, avocado en de ficus benjamin. Nitrile handschoenen zijn beter.
Lauramide DEA is een combinatie van ethanolamide en lauric acid. Deze stof kan zorgen voor de vorming van nitrosaminen. Dit zijn kankerverwekkende stoffen. Zie ook bij DEA.
Laurdimonium hydroxypropyl hydrolyzed soy protein. Zie: Quats.
Laurdimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein. Zie: Quats.
Laureth-ingrediënten die beginnen met laureth zijn PEG verbindingen (zie bij PEG). Alle laureth ingrediënten kunnen de huid irriteren en zijn afkomstig van aardolie derivaten. Vermijd alle laureth ingrediënten met een nummer achter het woord laureth.
Lavandula angustifolia. Zie: Lavender oil.
Lavendel olie is afkomstig van de bloemen van de Lavandula augustifolia. Bevat nerol, linalylacetate, linalool, geraniol, borneol en coumarin. Kan leiden tot de vorming van pigmentvlekken.
Kan de hormonale balans in het lichaam verstoren, doordat lavendel een phyto oestrogene werking heeft. Dit betekent dat het de werking van vrouwelijke hormonen kan nabootsen.
In combinatie met zuurstof kan lavendel leiden tot vrije radicalen vorming. Hierdoor kan lavendel er zelfs voor zorgen dat de huid sneller ouder wordt. Het kan de huid ook gevoelig maken voor zonlicht.
Lavender oil. Zie: Lavendelolie.
Lawsonia inermis. Zie: Henna.
Lemmetje. Zie: Citrus aurantifolia en lemon oil.
Lemon balm. Zie: Melissa officinalis oil.
Lemon oil is afkomstig uit de schil van de citroen en bevat limonene (zie), citral (zie), citronellal (zie) en geraniol (zie). Kan de huid erg irriteren en overgevoelig maken voor zonlicht en leiden tot de vorming van pigmentvlekken.
Lemonol. Zie: Geraniol.
Leptospermum scoparium. Uit deze boom wordt de etherische olie van Manuka gewonnen. Zie: Manuka.
Licheen. Zie: Korstmos.
Lichen. Zie: Korstmos.
Lillial. Zie: Butylphenyl methylpropional.
Lime. Zie: Citrus aurantifolia.
Limonal. Zie: Citral.
Limonene is een parfumstof die kan leiden tot allergische huidreacties. Het is een giftige stof die de huid, ogen en longen kan irriteren.
Limonum peel oil. Zie: Lemon oil.
Linalool is een geurstof die van nature voorkomt in koriander, rozenhout, ho-blad, ho-hout, geranium, linaloë, bergamot en lavendel. Kan allergische reacties geven, maar de kans is heel klein. Toch staat het bekend als allergeen.
Het is een monoterpeenalcohol en de geur doet denken aan bloemen en kruiden.
Lood/Lead is een kankerverwekkend en hormoonontregelend metaal. Lood belemmert de natuurlijke lichaamsfuncties, zoals de werking van neurotransmitters en enzymen. Symptomen van een loodvergiftiging zijn verstopping, diarree, braken, een metaalsmaak en gewichtsverlies. Lood kan leiden tot algehele lichaamszwakte, spierverlamming, hoofdpijn, beschadiging van het zenuwstelsel en nier- en voortplantingsproblemen. Lood slaat zich na verloop van tijd op in het lichaam en verzamelt zich in de botten. Is ook heel giftig voor het zenuwstelsel. Toegepast in lipstick en snoep. Het is gelinkt aan hersenbeschadiging, miskramen, leerproblemen, taalproblemen, moeilijk gedrag en met moeite om dingen te onthouden. Dit zie je bij onder andere autistische aandoeningen en ADD. Zelfs in zeer minimale hoeveelheden is lood schadelijk. Loodverbindingen komen ook voor in make-up.
Loog. Zie: Sodium hydroxide.
Lye. Zie: Sodium hydroxide.
Lyral is een synthetische geurstof en een bekend allergeen. Wordt toegepast in zeep, eau de toilette, aftershave, deodorant en antibacteriële handgel. De geur ruikt naar het lelietje van dalen en cyclaam. Het roept makkelijk een allergische huidreactie op.
Magnesium laureth ingrediënten kunnen de huid irriteren. Zie: Laureth ingrediënten.
Magnesium oleth sulfate. Zie: Oleth ingrediënten.
Magnesium PCA. Zie: PCA.
m-Aminophenol zijn haarverfstoffen op basis van coal tar (zie).
Mandarijn. Zie: Citrus reticulata.
Mandarin oil is een essentiële olie afkomstig van de schil van de mandarijn. Kan leiden tot de vorming van pigmentvlekken. Kan in combinatie met zonlicht een huidreactie geven. Bevat veel limonene (zie). Zie: Citrus reticulata.
Mandarin orange. Zie: Citrus reticulata.
Manganese gluconate is een antioxidant en irriteert de huid.
Manilla elemi kan in combinatie met perubalsem leiden tot een allergische huidreactie.
Manuka oil is afkomstig van de Leptospermum scoparium. Deze olie is sterker dan tea tree oil (zie) en kan tot allergische huidreacties leiden. Inname van de honing kan wel gunstig zijn.
MEA staat voor monoethanolamine. Kan de huid irriteren, allergische reacties veroorzaken en huidontstekingen geven. Vermijd alle ingrediënten die beginnen met MEA- en een aanvulling.
Me-isothiazolinone. Zie: Methylchloroisothiazolinone.
Mel. Zie: Honey.
Melaleuca alternifolia. Zie: Tea tree oil.
Melissa officinalis (lemon balm oil) kan een allergische reactie veroorzaken.
Mentha piperita oil is huidirriterend, niet geschikt bij zwangerschap of tijdens een homeopathische behandeling. Geef de voorkeur aan citroenmunt omdat deze geen ketonen bevat. Vermijd pepermunt bij mensen met hooikoorts en bij kinderen. Spearmint wordt beter verdragen.
Menthol wordt gebruikt als parfum, in voeding en anti-jeuk middelen, huidverdoving, sigaretten, gebak, zoetigheid, hoestmiddelen, maagzuurremmers en in alcoholische dranken. Kan netelroos geven. In parfums wordt menthol weinig gebruikt. Wel in shampoo en doucheproducten of in after shaves. Het bestaat uit vaste kleurloze kristallen. De stof is sterk irriterend voor de ogen.
Menthoxypropanediol is afkomstig van menthol (zie) en van propylene glycol (zie).
Merbromine/Mercurochroom/Thiomersal/Merthiolate is een antisepticum gebaseerd op een organisch kwikderivaat. Het veroorzaakt contactallergie en huidverkleuringen. Wordt toegepast in oogmake-up reinigers.
Mercaptoacetic acid. Zie: Thioglycolic acid.
Methanal. Zie: Formaldehyde.
Methanol. Zie: Methyl alcohol.
Mentha piperita. Hier komt de essentiële pepermuntolie vandaan. Deze kan een contactallergie geven.
Methicone. Zie: Siliconen.
Methoxy ingrediënten zijn niet huidvriendelijk en vaak afgeleid van aardolie en PEG (zie). Vermijd alle ingrediënten die beginnen met methoxy- .
3-Methoxy-4-hydroxybenzaldehyde. Zie: Vanillin.
2-Methoxy-4-(1-propenyl) phenol. Zie: Isoeugenol.
2-Methoxy-4-propenylphenol. Zie: Isoeugenol.
Methyl abietate alcohol. Zie: Colofonium.
Methylalcohol (Methanol) is een harde alcohol en kan de huid irriteren en bij hoge dosis bedwelmend zijn. Afkomstig van destillatie van hout.
3,4-Methylbenzylidene camphor is een chemische UVB zonnefilter. Kan contactallergie en zonneallergie veroorzaken en de hormoonhuishouding ontregelen. Toegepast in zonneproducten. Deze UV filter is niet biologisch afbreekbaar, waardoor zij in het grondwater terechtkomt. Onderzoek wees uit dat deze stof bij hoge concentraties kankerverwekkend is.
4 Methylbenzylideen kamfer(4-MBC). Zie: 3,4-Methylbenzylidene camphor.
Methylchloroisothiazolinone is een conserveermiddel waar steeds meer mensen allergisch voor zijn. Wordt toegepast in lotions, crèmes en haarproducten en in lijm, bindmiddelen, badproducten, schoonmaakmiddelen, shampoo en reinigers. Het is sterk ontvettend en brengt de huid uit balans.
Methyldibromo glutaronitril is een conserveermiddel dat kan leiden tot allergisch eczeem.
Methylene chloride is een kankerverwekkende chloorkoolwaterstof. Wordt in het lichaam opgeslagen en omgezet in koolmonoxide. Hierdoor neemt het zuurstofgehalte in het bloed af. Het veroorzaakt hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, tintelingen in armen en benen, aandoeningen aan het zenuwstelsel, psychische geïrriteerdheid en het werkt verdovend. Het wordt toegepast als oplosmiddel.
Methyl ether. Zie: Eugenol.
Methyl gluceth ingrediënten zijn PEG ingrediënten (zie). Vermijd alle ingrediënten die beginnen met methyl gluceth- aangevuld met een nummer zoals methyl gluceth-10.
Methyl heptine carbonate Methyl-2-octynoaat: allergeen verwerkt in parfums en geuren.
Methyl isothiazolinone. Zie: Methylchloroisothiazolinone.
2-Methyl-3(2H)-isothiazolinone. Zie: Methylchloroisothiazolinone.
2-Methyl-4-isothiazoline-3-one. Zie: Methylchloroisothiazolinone.
Methyl-2-octynoate is een allergeen verwerkt in parfums en geuren.
Methylolpropane. Zie: Butyl alcohol.
Methyl parahydroxybenzoate. Zie: Methylparabeen en benzoaten.
Methyl-p-hydroxybenzoaat. Zie: Methylparabeen en benzoaten.
Methylparaben/methylparabeen is een conserveermiddel dat kan leiden tot huidontstekingen en netelroos, werkt ontregelend op de hormonale balans en kan leiden tot snellere huidveroudering. Staat ook bekend als E 218. Wordt gemaakt van methylalcohol en p-hydroxy-benzoic acid.
Methylsilanol mannuronate. Zie: siliconen.
Methylsilanol PEG-7 glyceryl cocoate. Zie: PEG-ingrediënten en siliconen.
Methylsufonylsulfate is een antioxidant en kan de huid irriteren. Is mede opgebouwd uit chondoïtine dat meestal afkomstig is van kraakbeen van dieren.
Methyl trimethicone. Zie: Siliconen.
Mexoryl SX. Zie: Terephthalylidene dicamphor sulfonic acid.
Micro wax. Zie: Aardolie ingrediënten.
Milfoil. Zie: Achillea millefolium.
Minerale oliën zijn afkomstig van aardolie. Ze lossen de natuurlijke vetten in de huid op. Omdat de huid voortdurend van buitenaf van vetstoffen wordt voorzien, wordt de huid niet meer geactiveerd om zelf huidvet aan te maken. De huid wordt als het ware inactief. Soms kan er zelfs acne ontstaan. Zie: Aardolie-ingrediënten.
Minkamido-ingrediënten zijn afkomstig van de mink diertjes. Zie: Mink oil. Vermijd alle ingrediënten die beginnen met minkamido of met mink.
Mink oil. Van deze dieren worden bontjassen gemaakt en van het afval wordt deze olie verkregen. Niet diervriendelijk, dus vermijden.
MIPA staat voor monoisopropylamine. Het is een agressief ingrediënt dat wel in de aardolie industrie en de auto industrie wordt toegepast. Hoort niet thuis in de huidverzorging. Het is een sterke ammoniakachtige stof. Vermijd alle MIPA ingrediënten.
Modulan®. Zie: Acetylated lanolin.
Montan wax is een wax afkomstig van lignite. Dit is een bruinkool afkomstig van plantenresten in de aardkorst. Hier worden ook benzine, benzene, paraffine en phenol van gemaakt.
Morfine is een sterke pijnstiller die kan leiden tot netelroos.
m-Phenylenediamine is een haarkleurstof die snel leidt tot allergische reacties en ogen, huid en longen kan irriteren.
Musk-ambrette kan leiden tot pigmentvlekken en tevens fotosensitiviteit veroorzaken.
Musk ketone: dit is synthetisch vervaardigde nitromuskus toegepast als parfum, after shave en fixatief.
Mustela. Zie: Mink oil en nertsolie.
Myreth ingrediënten met een nummer zijn PEG- ingrediënten (zie). Vermijd alle ingrediënten die beginnen met myreth- nummer met naam. Vermijd ook ingrediënten waar deze naam in voorkomt zoals sodium myreth sulfate.
Myristamidopropyl PG-dimonium chloride phosphate kan de huid irriteren.
Myristic acid hoewel dit ingrediënt niet snel tot een allergische reactie zal leiden, kan dit wel acne veroorzaken.
Myristine zuur. Zie: Myristic acid.
Myristyl lactate kan acne veroorzaken.
Myristyl myristate kan acne veroorzaken.
Myroxylon balsamum. Zie: Tolubalsem.
Myroxylon Pereira. Zie: Perubalsam.
Myrtrimonium bromide is een conserveermiddel dat de huid flink kan irriteren en kan zorgen voor een allergische reactie. Zie: Ammonium chloride.
Nanodeeltjes. Microfijne nanodeeltjes toegepast in zonneproducten. Onderzoek geeft aan dat nanodeeltjes zich kunnen ophopen in hersenen, longen, cellen, bloed, lymfe en zenuwen. Deze deeltjes kunnen tot ontstekingen leiden.
NaPCA. Zie: Sodium PCA.
Napthalene is afkomstig van coal tar (zie). Het is een giftige stof die ademhalingsproblemen en aandoeningen aan de organen kan veroorzaken. Deze stof is kankerverwekkend. Vermijd alle ingrediënten die met napthalene beginnen.
Napthas is afkomstig van coal tar en petroleum (zie). Wordt toegepast in nagellak.
Napthol is afkomstig van coal tar (zie). Vermijd alle napthol ingrediënten.
Natriumlaurylsulfaat. Zie: Sodium lauryl sulfate.
Natural red 4. Zie: Cochenille.
Neomycine is een lokaal antibioticum dat kan leiden tot allergisch eczeem. Komt via de poriën in de bloedbaan en kan immuniteit voor antibiotica veroorzaken. Toegepast in medicinale crèmes, zalven, oog- en oordruppels en in zalfgazen. Het kan ook in tabletvorm, als injectie of als implantatie (bij botontstekingen) gebruikt worden. Ook in medicatie voor dieren. Komt alleen voor in door artsen voorgeschreven medicijnen.
Neopentyl ingrediënten. Bij het vervaardigen van deze ingrediënten wordt formaldehyde gebruikt. Het wordt toegepast als grondstof voor polyesterschuim, als insecticide en in cosmetica. Waar het zeker niet thuis hoort. Vermijd ingrediënten die beginnen met neopentyl.
Nerol/Citral B: deze alcohol komt van de olie uit onder andere lavendel, davana, scharlei, palmarosa en neroli. De geur ruikt naar roos, andere bloemen en citrusfruit. De geur is niet heel sterk. De stof is vloeibaar en kan verdund en puur toegepast worden in parfum. Het is vooral een hart- tot topnoot. Kan contactallergie veroorzaken.
Nertsolie. Hoewel nertsolie heel huidvriendelijk is, is het zeker niet diervriendelijk. Een plantaardige olie die beter is dan nertsolie is Macadamia olie. Zie: Mink olie.
Nickelsulfate is een magnetisch metaal dat voorkomt in metalen, huishoudartikelen, sierraden, gereedschappen, medische instrumenten en in kleurstoffen, hoewel nikkel steeds meer verboden wordt.
Het wordt toegepast in allerlei producten zoals batterijen, sleutels, brillen, machines, kleding, meubels, orthopedische middelen, instrumenten, gereedschappen, horloges, galvaniseervloeistoffen, enzovoort. Zelfs in voeding en make-up.
Bij een allergie voor nikkel doet de huideruptie zich niet alleen voor op de plek waar contact is met het allergeen, maar kan zij zich verspreiden over het hele lichaam.
Nikkelsulfaat. Zie: Nickelsulfate.
Nitrofurazon/Furacin/Nitrofural is een allergeen. Wordt toegepast in antibiotica en komt voor in farmaceutische topica bij huidontsteking, eczeem en brandwonden, dierenmedicatie en in bepaalde dierenvoeding.
Nitrosamine is een stof die zich in cosmeticaproducten kan ontwikkelen en die in verband wordt gebracht met kanker. Deze stof kan zich ontwikkelen door formaldehyde donoren (zie).
Noneth-ingrediënten met een nummer en aanvulling zijn PEG (zie).
Nonoxynol-ingrediënten met een nummer en een aanvulling werken vaak huid irriterend.
Nonyl nonoxynol ingrediënten met een nummer en aanvulling werken vaak irriterend op de huid.
Nylon-ingrediënten zijn niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor kunststof. Dit kan een allergische kruisreactie geven.
Oakmoss empuree. Zie: Evernia prunastri.
Ocenol. Zie: Oleyl alcohol.
Octeth ingrediënten met een nummer en aanvulling zijn PEG-ingrediënten (zie).
Octinoxate is een chemische stof die UVB stralen weg filtert en wordt toegepast in zonnebrandmiddelen. Deze stof kan de hormonale balans ontregelen en kan leiden tot allergische huidreacties. Deze stof is niet biologisch afbreekbaar en stapelt zich op in het grondwater. Onderzoek wees uit dat deze stof in hogere concentraties kankerverwekkend is. Deze stof is zelfs in moedermelk teruggevonden. Kan zorgen voor een overgevoeligheid voor zon en een contactallergie.
Octisalate. Zie: Octyl salicylate.
Octocrylene is een UVB filter afkomstig van DEA (zie).
Octoxynol ingrediënten zijn afgeleid van phenol (zie) en irriteren de huid. Vermijd alle ingrediënten die beginnen met octoxynol- met een nummer.
Octyldimethyl-PABA. Zie: Padimate.
Octyl-dimethyl-para-amino-benzoic-acid. Zie: Padimate.
Octyldodecanol is afkomstig van octanol en kan huiduitslag veroorzaken en huid, ogen en longen irriteren.
Octyldodeceth ingrediënten met een nummer zijn PEG-ingrediënten (zie).
Octyl gallate is een antioxidant in voeding, cosmetica en medicijnen die kan zorgen voor een allergische reactie.
Octylmethoxycinnamate/OMC. Zie: Octinoxate.
Octyl-p-methoxycinnamate. Zie: Octinoxate.
Octyl salicylate wordt toegepast als UVB-filter maar kan allergische reacties veroorzaken.
Octyl triazone wordt toegepast als zonnefilter en als kleurstof. Kan allergische reacties veroorzaken en is zelfs in de USA verboden.
o-cymen-5-ol wordt toegepast als conserveermiddel en kan de huid irriteren en huidontstekingen geven. Zie: Phenol.
Oleamidopropyldimethylamine is een emulgator die kan leiden tot allergisch eczeem. Vermijd alle ingrediënten die beginnen met deze naam. Zie: Quats.
Oleth ingrediënten met een nummer zijn PEG-ingrediënten. Zij kunnen allemaal de huid irriteren. Bijvoorbeeld oleth-3 en oleth-10. Vermijd dus alle oleth ingrediënten. Zie: PEG en aardolie-ingrediënten.
Oleum grapefruit. De essentiële olie van grapefruit kan leiden tot de vorming van pigmentvlekken. Bevat grotere hoeveelheden coumarin, thymol, citronellal en limoneen. In combinatie met zonlicht kan er een huidreactie optreden.
Oleyl alcohol kan de huid irriteren en het is niet geschikt voor een huid met acne.
Oleyl erucate is afkomstig van oleyl alcohol en kan de huid irriteren en acne veroorzaken.
Opobalsem. Zie: Tolubalsem.
Oxybenzone is een stof afkomstig van isopropanol (zie). Het is een chemische stof die UV stralen (UVA en UVB) weg filtert. 10% ervan dringt diep in je huid door en kan de hormonale balans ontregelen of leiden tot allergieën, hormonale storingen en cel schade. Indien oxybenzone wordt blootgesteld aan zonlicht vormt het vrije radicalen. Dit zijn agressieve, instabiele zuurstofmoleculen die de lichaamscellen kunnen beschadigen. Ze kunnen zorgen voor een snellere veroudering en verhogen het risico op kanker. Ook wordt oxybenzone in verband gebracht met zonneallergie. Staat ook bekend als benzophenone 3.
Ozokerit. Zie: Aardolie-ingrediënten.
PABA staat voor para amino benzoic acid en is berucht als veroorzaker van eczeem. Dit is een chemische zonnefilter (UVB) en wordt toegepast in zonneproducten. Kan in combinatie met zonlicht een allergie veroorzaken.
Padimate is hormoonontregelend. Chemische UVB zonnefilter toegepast in zonnebrandcrème.
Para amino benzoic acid. Zie: PABA.
Parabenen zijn giftige en synthetische conserveermiddelen verkregen uit de chemische samenstellingen van planten. Ze bestrijden schimmels, gisten en in mindere mate bacteriën en maken een product langer houdbaar. Ze worden toegepast in cosmetica, medicijnen, voedingswaren en in huishoudelijke producten. Volgens wetenschappelijk onderzoek kunnen ze bijdragen aan astma, eczeem, netelroos, huidontstekingen en huiduitslag. Ze maken histamine vrij. Ze komen van nature niet voor in voeding.
Ze kunnen door de huid geabsorbeerd worden en zo de bloedbaan bereiken. Vervolgens worden ze opgeslagen in lever en nieren en kunnen flinke schade aanrichten. Ze hebben oestrogene eigenschappen met risico’s voor de gezondheid
Zie: Benzylparabeen, butylparabeen, ethylparabeen, methylparabeen en propylparabeen.
Parabens. Zie: Parabenen.
Paracetamol is een pijnstiller die kan leiden tot netelroos.
Paraffine. Zie: Aardolie-ingrediënten.
Paraffinum-liquidum. Zie: Aardolie-ingrediënten.
Para-hydroxy benzoic acid. Zie: p-Hydroxy benzoic acid. Staat ook bekend als E 215. Zie ook bij benzoaten.
Paraphenylenediamine (PPD) is een basische koolteerkleurstof (zie coal tar) en wordt toegepast in haarkleurmiddelen. Deze stof is kankerverwekkend en kan een allergie veroorzaken. Deze stof kan ook reageren met lokale verdovingsmiddelen, bestanddelen uit rubber, azokleurstoffen in textiel en met zonnefilters op basis van PABA. Op deze wijze kunnen er kruisreacties ontstaan.
Pareth ingrediënten met een nummer en aanvulling zijn PEG (zie).
Parfums en geurstoffen in huidverzorgingsproducten zijn de meest voorkomende oorzaak van een cosmetica allergie. Er zijn een aantal geuringrediënten die apart op de verpakking vermeld moeten worden, omdat deze bij veel mensen problemen geven. Deze geurstoffen zijn: amyl cinnamal, amyl cinnamyl alcohol, anisyl alcohol, benzyl alcohol, benzyl benzoate, benzyl salicylate, benzyl cinnamate, cinnamyl alcohol, cinnamal, citral, citronellol, coumarin, D-limonene, eugenol, farnesol, geraniol, hexyl cinnamal, isoeugenol, lilial (butylphenyl methylpropional), linalool, lyral (hydroxyisohexyl-3-cyclohexene carboxaldehyde), methyl heptine carbonate, oakmoss en tree moss.
Geurstoffen kunnen natuurlijk, chemisch of synthetisch zijn. Natuurlijke geurstoffen zijn meestal van plantaardige afkomst, maar kunnen vele chemische stoffen bevatten zoals kaneel, kruidnagel, komijn, enzovoort. Een synthetische geur is kunstmatig (na)gemaakt.
Geurstoffen vinden we in parfums, eau de toillette, crèmes, mondproducten, snoep, frisdrank, huisgeuren, enzovoort.
Parrafinum-subliquidum-PVP/VA copolymer. Zie: Aardolie ingrediënten.
Parsol. Zie: Avobenzone.
Peanut oil. Zie: Arachidic oil.
Pearlite. Zie: Bismuth oxychloride.
PEG staat voor polyethylene glycol of polyether glycol. Het is een kankerverwekkende stof. Het beste is om alle ingrediënten die beginnen met PEG te vermijden. Zie: PEG-ingrediënten.
PEG-ingrediënten zijn synthetische petrochemicaliën die worden toegepast als oplosmiddelen in tal van producten. Ze verbeteren de opname van ingrediënten, de goede, maar ook de schadelijke. PEG verbindingen bevatten veel onzuiverheden, waaronder etyleenoxide en 1,4-dioxaan. Dit zijn twee stoffen die bekend staan als kankerverwekkend en irriterend voor de luchtwegen. Ethyleenoxide is schadelijk voor het zenuwstelsel. Deze stof werd in de tweede wereldoorlog gebruikt als zenuwgas.
Bij het vervaardigen van PEG-ingrediënten kan dioxin (dioxine) ontstaan, indien er onzorgvuldig te werk gegaan wordt. Dit is een stof die huidkanker kan veroorzaken. Het kan via de huid in de bloedbaan terecht komen.
Ongelooflijk dat deze stoffen zo veelvuldig in cosmetica verwerkt worden.
PEG-5 soya sterol wordt mede gemaakt van aardolie.
PEG-7 glyceryl cocoate wordt mede gemaakt van aardolie.
PEG-8 wordt mede gemaakt van aardolie.
PEG-8 dimethicone wordt gemaakt van aardolie en chemische siliconen.
PEG-8 stearate kan mee-eters veroorzaken en is afkomstig van aardolie.
PEG-10 dimethicone wordt gemaakt van aardolie en chemische siliconen.
PEG-10 dimethicone/vinyl dimethicone crosspolymer wordt gemaakt van aardolie en chemische siliconen.
PEG-10 phytosterol is mede afkomstig van aardolie.
PEG-10 rapeseed sterol is mede afkomstig van aardolie en koolzaadolie.
PEG-10 soya sterol is mede afkomstig van aardolie.
PEG-12 dimethicone wordt gemaakt van aardolie en chemische siliconen.
PEG-14 wordt gemaakt van aardolie.
PEG-16 lanolin wordt gemaakt van aardolie en lanoline. Kan acne veroorzaken en huidirritaties geven.
PEG-20 methyl glucose sesquistearate is net als alle PEG-ingrediënten mede afgeleid van aardolie.
PEG-20 stearate is mede gemaakt van aardolie.
PEG-32 is gemaakt van aardolie.
PEG-33 is gemaakt van aardolie.
PEG-40 castor oil is gemaakt van aardolie en wonderolie.
PEG-40 hydrogenated castor oil is gemaakt van aardolie en wonderolie.
PEG-40 stearate is mede gemaakt van aardolie.
PEG-60 almond glycerides is gemaakt van aardolie en amandelolie.
PEG-60 hydrogenated castor oil is gemaakt van aardolie en wonderolie.
PEG-75 shea butter glycerides is gemaakt van aardolie en sheabutter.
PEG-75 stearate is mede gemaakt van aardolie.
PEG-80 sorbitan laurate is mede gemaakt van aardolie en is huid irriterend.
PEG-90 M is mede gemaakt van aardolie.
PEG-100 distearate is mede gemaakt van aardolie.
PEG-100 stearate is mede gemaakt van aardolie.
PEG-120 methyl glucose dioleate is mede gemaakt van aardolie.
PEG-150 distearate is mede gemaakt van aardolie.
PEG-200 dilaurate is mede gemaakt van aardolie.
PEG/PPG-17/6 copolymer is afkomstig van aardolie.
PEG/PPG-18/4 copolymer is afkomstig van aardolie.
PEG/PPG-18/18 dimethicone is afkomstig van aardolie en chemische siliconen.
PEG/PPG-20/15 dimethicone is afkomstig van aardolie en chemische siliconen.
Pelargonium graveolens oil is afkomstig van de rozen geranium. Door de aanwezigheid van citronellol, geraniol en linalool, kan deze olie de huid vrij snel irriteren.
P. elisabethae is afkomstig van een koraalsoort. Zie: Sea whip extract.
Penicilline antibiotica kan leiden tot netelroos.
Pentaerythrityl ingrediënten zijn afkomstig van acetaldehyde en formaldehyde (zie). Vermijd alle ingrediënten die beginnen met de naam Pentaerythryl.
1-pentanol. Zie: Amyl alcohol.
Pentyl. Zie: Amyl alcohol.
Pepermunt olie. Zie: Mentha piperita.
Peppermint oil. Zie: Mentha piperita.
Persian rose oil. Zie: Rosa centifolia oil.
Perubalsam is een harssoort afkomstig van een bepaalde boom (Myroxylon Pereira). Het bevat talrijke componenten die tot op heden nog niet allemaal geïdentificeerd zijn. De voornaamste geïdentificeerde stoffen zijn benzoëzuur, eugenol, kaneelzuur en vanille. Deze stoffen vinden we ook veel in colofonium en tolubalsam (zie).
Perubalsem wordt veel toegepast in parfums, luierpoeders, babyzalf, cosmetica, softdrinks, cakes, wine, liquor, (topische) medicinale producten, voedingsmiddelen, kruiden (kaneel, kruidnagel en nootmuskaat) en in smaakstoffen.
Perubalsem kan leiden tot maagklachten, galproblemen en huidontstekingen. Geeft vaak een allergische reactie van de oogleden. Kan leiden tot allergisch eczeem en netelroos.
Mensen die allergisch zijn voor perubalsem reageren ook vaak overgevoelig op benzoëzuur, benzoïne, colofonium, eugenol, houtteer, propolis, styrax, terpentijn en tolubalsem. Kan in combinatie met vanille, elemi of propolis leiden tot een kruisreactie. Een kruisreactie kan ook ontstaan met peelings die citrusfruit extracten bevatten.
Perubalsam kan leiden tot een overgevoeligheid voor zonlicht.
Bakkers die met vanille en kaneel werken, en tandartsen die met eugenol werken, komen vaak in aanraking met perubalsem.
Een allergie voor perubalsem gaat vaak gepaard met een allergie voor parfumgrondstoffen. Ook de geurstoffen in de lucht kunnen een reactie geven en dan vooral op de oogleden. Bij sommige mensen die allergisch zijn voor perubalsem speelt voeding een rol. Vermijd in dat geval dan de schillen van citrusvruchten, sinaasappel, mandarijn, citroen, grapefruit, gebak, cake, koekjes, kauwgom, snoepgoed, kaneelthee, tabak, koffie, hoestdrankjes, eugenol, ijs, cola, frisdranken, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, vanille, kerrie, ketchup, chillisaus, zure haring, paté, leverpastei, vermouth, gekruide dranken, wijn en likeuren.
Peruvian balsam. Zie: Perubalsam.
Petitgrain citrusolie kan in combinatie met zonlicht een huidreactie geven en is afkomstig van het blad van de Citrus reticulata.
Petrochemicaliën. Zie: Aardolie-ingrediënten.
Petrolatum is een minerale olie afkomstig van aardolie. Het is vloeibare vaseline/paraffine en kan een overgevoeligheid voor licht veroorzaken. Het onttrekt essentiële vetten aan de huid waardoor deze uitdroogt. Hierdoor kunnen er kloofjes ontstaan en vroegtijdige huidveroudering. Gifstoffen worden niet goed afgevoerd, waardoor acne en andere huidaandoeningen kunnen ontstaan. Zie: Aardolie-ingrediënten.
Petroleum is afkomstig uit kerosine (onbewerkte ruwe aardolie). Het droogt de huid erg uit. Zie: Aardolie-ingrediënten.
Petroleum jelly is vaseline. Zie: Aardolie-ingrediënten.
Phenol is afkomstig van coal tar (zie). Deze stof breekt de eiwitten in de huid af. Kan de huid ernstig beschadigen. Het is heel giftig. Via de poriën komt deze stof in de bloedbaan terecht en kan zo schade aan het lichaam veroorzaken. Deze stof wordt gebruikt als UV filter in zonnebrandproducten.
Phenolformaldehyde resin/Fenolformaldehydehars is een allergeen. Toegepast in base coat. Zie: Phenol en formaldehyde.
Phenoxyethanol wordt toegepast als conserveermiddel in cosmetica en vochtige toiletdoekjes, in lijm, verf en koelvloeistof. Wordt ook toegepast als fixeermiddel in parfums. Kan leiden tot allergisch eczeem. Wordt gemaakt van phenol (zie) en ethyl alcohol (zie).
Phenoxy ethylparabeen is een conserveringsmiddel gemaakt van phenol en ethylalcohol. Het kan een allergie veroorzaken. Zie: Phenoxyethanol.
2-phenyl-5-benzimidazole sulfonic acid (Ensulizole) is een in water oplosbare chemische zonnefilter (UVB) en kan contactallergie en overgevoeligheid voor zonlicht veroorzaken.
Phenylenediamine is een chemische stof die veel voorkomt in permanentvloeistof, haarkleurmiddelen, cosmetica en in tal van andere producten zoals schoenen, kleding, rubber, plastic, verf en inkt. Vooral de kleuren zwart, bruin, violet en donkerblauw geven problemen.
Deze stof wordt vooral toegepast in koolteer kleurstoffen (zie coal tar). Deze bevatten vaak arseen en lood. Dit zijn synthetische kleurstoffen (FD & C, FDC, FD en D&C). Koolteer is een heftig allergeen. Het bevat veel giftige stoffen zoals phenol, creosol en benzeen. Kan astma, vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken en concentratieproblemen geven. Wordt ook toegepast in lokale medicatie voor eczeem en psoriasis. Deze kleurstoffen kunnen leiden tot een allergie voor licht en pigmentvlekken na ontstekingen.
Deze stof wordt in verband gebracht met kanker en kan netelroos en allergische reacties veroorzaken. Deze stof is zeer irriterend en kan o.a. oogirritaties, traanogen, blindheid, astma en coma tot gevolg hebben. Kan tevens de huid gevoelig maken voor zon.
Deze stof bevindt zich ook vaak in synthetische garens. Viscose, katoen en linnen zijn beter.
Phenylfromic acid. Zie: Benzoic acid.
2-Phenylphenol wordt toegepast als conserveermiddel. Deze stof kan leiden tot het verwijderen van pigment in de huid. Hierdoor kunnen plaatselijk lichte vlekken in de huid ontstaan.
3-Phenyl-2-propenal. Zie: Cinnamic aldehyde.
Phenyl salicylate wordt toegepast in beschermende lippenstaafjes en kan leiden tot eczeem.
Phenyl trimethicone. Zie: Siliconen.
Phthalates worden gebruikt om geurstoffen op te lossen en te absorberen, zodat de geur langer blijft hangen. Ze worden toegepast in shampoo, luchtverfrissers, nagellak, deodorant, haargel, parfums en lotions. Ze zijn afkomstig uit benzene en dus kankerverwekkend en veroorzaken vaak allergie. Vaak wordt er op de verpakking omzeild dat er phtalaten inzitten door er alleen maar fragrance op te zetten. Ze zijn tevens hormoonontregelend. Via de huid komen zij in de bloedbaan terecht.
Phthalic acid ingrediënten zijn afkomstig van benzene dat kankerverwekkend is. Vermijd alle ingrediënten die beginnen met phthalic acid. Zie: Phthalates.
p-Hydroxybenzoëzure n-propylester. Zie: Benzoaten.
Phytantriol kan de huid, ogen en longen irriteren. Het is een alcohol.
Pigment red is een coal tar pigment. Zie: Coal tar.
Pigment white 14. Zie: Bismuth oxychloride.
Piment. Zie: Allspice.
Pimpinella anisum. Zie: Anijs.
Pinda olie. Zie: Arachidic oil.
Pine needle extract is meestal afkomstig van de Pinus sylvestris (Grove den). Wordt toegepast als geurstof.
Piper methysticum (Kava kava) kan de huid irriteren.
Piroctone olamine wordt toegepast als preservative en komt van het bladmos Octoblepharum. Ondanks dat dit een natuurlijke stof is kan het de huid toch irriteren. Het wordt daarom veel in anti-roosproducten toegepast in een percentage lager dan 1%.
Poloxamer ingrediënten zijn PEG-ingrediënten. Vermijd alle ingrediënten die beginnen met poloxamer met een aanvullend nummer.
Polyacylamide is een huid irriterend ingrediënt. Het komt via de huid in de bloedbaan. Wordt verkregen uit acrylhars.
Polyaminopropyl biguanide wordt toegepast als conserveermiddel en kan de huid irriteren.
Polybutene is afkomstig uit petrolatum. Zie: Aardolie-ingrediënten.
Polybutylene. Zie: Polybutene.
Polydimethylsiloxane. Zie: siliconen.
Polyethyleenglycol. Zie: PEG.
Polyglyceryl-3 beeswax. Zie: Beeswax.
Polymethylsilsesquioxane. Zie: Siliconen.
Polypropylene (PPG) is afkomstig uit propyleen oxide. Zie: Propylene glycol.
Polyquaterniums. Zie: Quats. Vermijd alle ingrediënten die beginnen met de naam polyquaternium-aangevuld met een nummer. Bijvoorbeeld: Polyquaternium-10.
Polysilicone. Zie: Siliconen. Vermijd alle producten die beginnen met de naam polysilicone- met een nummer.
Polysorbate. Alle polysorbate verbindingen zijn opgebouwd uit PEG (zie) en dus afgeleid van aardolie. Ze kunnen zorgen voor een allergische reactie. Bijvoorbeeld polysorbate 20 en polysorbate 80.
Potassium benzoate is een conserveermiddel gemaakt van benzoic acid. Staat ook bekend als E 212, kan leiden tot een allergische reactie. Zie: Benzoaten.
Potassium hydroxide staat bekend als KOH en kan de huid erg irriteren en zelfs brandwonden veroorzaken. Het is erg basisch. In de medische wereld wordt dit gebruikt bij het onderzoeken van schimmels onder de microscoop.
Potassium myristate kan acne veroorzaken.
Potassium sorbate is een conserveringsmiddel dat de huid kan irriteren.
PPG-ingrediënten. Alle ingrediënten die beginnen met PPG zijn afgeleid van propylene glycol (zie) en dus van PEG (zie). Ze worden allemaal genummerd. Bijvoorbeeld PPG-1 ceteth-5. Vermijd alle ingrediënten die beginnen met PPG-(nummer).
-p-Phenylenediamine (PPD) ingrediënten zijn zeer schadelijk voor de gezondheid. Dringen via de huid in de bloedbaan en kunnen kanker en allergie veroorzaken. Zie: Phenylenediamine.
Procaïne hydrochloride wordt toegepast als een lokaal verdovingsmiddel. Kan leiden tot netelroos.
Promethazine hoestsiroop kan een allergische kruisreactie geven met tri-ethanolamine/TEA (zie).
Propanediol. Zie: Aardolie-ingrediënten en PEG.
1,2-Propanediol. Zie: Propylene glycol en PEG-ingrediënten.
Propanol. Zie: Aardolie-ingrediënten.
2-Propenal-3-phenyl. Zie: Cinnamic aldehyde.
4-Propenylguaiacol. Zie: Isoeugenol.
4-Propenyl-2-methoxyphenol. Zie: Isoeugenol.
Propolis cera. Zie: Propolis wax.
Propolis wax is afkomstig uit de bijenkorf en geeft kans op een allergische huidreactie. Kan in combinatie met perubalsem een allergische kruisreactie veroorzaken.
Propyl alcohol is een harde alcohol afkomstig van petroleum. Zie ook bij aardolie-ingrediënten. Kan acne, kloven en rimpels veroorzaken.
Propylene carbonate is mede afkomstig van aardolie (zie).
Propylene glycol is afkomstig uit propyleen dat afkomstig is van aardolie. Het wordt toegepast vanwege het vochtaantrekkend vermogen. Deze stof kan leiden tot contacteczeem. Het droogt de huid sterk uit en ontvet deze. Via de huid kan deze stof opgenomen worden in de bloedbaan en leiden tot hartritmestoornissen, schade aan de nieren en leverafwijkingen.
Propylene glycol wordt toegepast als oplosmiddel, bevochtiger, stabiliseermiddel in vitaminepreparaten, wondverbanden, elektrode gels, plasticifeermiddellen, antivriesmiddelen, in de dierengeneeskunde, in ijsdooimiddelen, voeding, schoonmaakproducten, medicijnen zoals topische corticosteroïden, gels, elektrocardiogram gels, injectievloeistoffen, vernis, in synthetische harsen, enzovoort. Goede vervangers voor propylene glycol zijn pentylene glycol en glycerine. Vermijd alle ingrediënten die beginnen met de naam propylene glycol of PEG. Zie: PEG.
Propylene glycol dibenzoate is mede afkomstig van aardolie (zie).
Propylene glycol dicaprate is mede afkomstig van aardolie (zie).
Propylene glycol dicaprylate is mede afkomstig van aardolie (zie).
Propylene glycol isostearate is mede afkomstig van aardolie (zie).
Propylene glycol laurate is mede afkomstig van aardolie (zie).
Propylene glycol stearate is mede afkomstig van aardolie (zie).
Propyl gallate wordt toegepast als conserveermiddel in onder andere lipstick, antioxidantia en licht antibacteriële conserveermiddelen, cosmetica, farmaceutische producten voor plaatselijk gebruik, in bepaalde voedingsmiddelen (E 310) zoals boter, vetten en bakkersproducten. Kan een contactallergie veroorzaken. Zie: Propyl alcohol.
Propyl-ingrediënten zijn afgeleid van propyl alcohol (zie).
Propylparabeen is een conserveermiddel dat beschermt tegen gisten. Wordt gemaakt van propyl alcohol en p-hydroxy benzoic acid. Dit conserveermiddel kan leiden tot huidontstekingen, allergie en een hormonale onbalans. Staat ook bekend als E 216. Zie: Benzoaten.
Propyl parahydroxybenzoaat. Zie: Propylparaben.
Propyl-p-hydroxybenzoaat. Zie: Propylparaben.
Pseudopterogorgiaelisabethae is afkomstig van koraal en daarom heb ik dit ingrediënt opgenomen in de rode lijst. Zie: Sea whip extract.
Psoralenen. Zie: Furocoumarinen.
PVP staat voor polyvinylpyrrolidone. Inademen van dit ingrediënt kan longproblemen geven. Deze stof wordt in verbinding gebracht met kanker. Wordt wel toegepast in haarlak en gecombineerd met veel andere ingrediënten.
PVP/VA copolymer is een antistatic agent, binder, stabilizer en filmvormer. Wordt toegepast in haarlak. Deze stof is afkomstig van petroleum.
Pyrazolon. Zie: Tartrazine.
Quaternium ingrediënten bevatten ammoniumchloride (zie) en kunnen allemaal huidirritaties geven.
Quaternium-15 is een conserveringsmiddel dat kan leiden tot allergisch eczeem en wordt verwerkt in cosmetica, lijmen, verven en koelbewaarstoffen.
Quats zijn quaternium ammonium zouten. Ze bevatten ammoniumchloride (zie). Alle soorten quats kunnen huidirritaties geven. Zie: Quaternium ingrediënten.
Quinoline is afkomstig van coal tar (zie). Deze stof is giftig en schadelijk voor de huid.
Quinolinium. Zie: Quinoline en Coal tar.
Resin terebinthinae. Zie: Colofonium.
Resin tolu. Zie: Tolubalsem.
Resorcine. Zie: Resorcinol.
Resorcinol is een heel giftige stof die antiseptisch en keratolytisch (hoorn splitsend) werkt. Wordt toegepast in antiroos shampoo’s, haarverf en in middelen voor eczeem en acne. Het breekt de eiwitten af en dringt via de huid de bloedbaan binnen. Zodoende kan het schade geven aan de organen en verlies van de bovenste huidlaag veroorzaken. Het kan leiden tot huidontstekingen en oranjebruine verkleuringen van huid, haren en nagels.
Retin-A. Zie: Tretinoïne.
Retinoic acid. Zie: Tretinoïne.
Retinyl acetate is een vorm van vitamina A die toxisch is voor de cellen en organen.
Retinyl palmitate is een vorm van vitamina A die toxisch is voor de cellen en organen.
Rice starch is zetmeel afkomstig van rijst. Het verstopt de poriën waardoor acne kan ontstaan. Kan een allergische reactie veroorzaken. Voor toepassing in de voeding is dit ingrediënt prima.
Roacutane is een medicijn met een stof afgeleid van vitamine A-zuur. Vanwege de ernstige bijwerkingen wordt dit alleen in uitzonderlijke gevallen voorgeschreven bij heel ernstige vormen van acne.
Rood 22. Allergeen.
Rood 2G. Formaldehydedonor en allergeen.
Rosa centifolia wordt verwerkt als geurstof en kan de huid irriteren.
Rosa damascena oil. Uit deze bloem wordt de echte essentiële rozenolie gewonnen. Deze olie bevat echter citronellol, geraniol en nerol (zie). Deze stoffen kunnen allemaal zorgen voor huidproblemen.
Rosa gallica flower extract komt van de Franse roos en kan de huid irriteren.
Rosa rubiginosa seed oil is afkomstig uit de zaden van een rozenstruik. De olie staat ook bekend als Rosehip of Rozenbottelolie. De olie leidt helaas best vaak tot allergische reacties.
Rose flower oil. Zie: Rosa damascaena oil.
Rose geranium. Zie: Pelargonium graveolens oil.
Rosehip is afkomstig van wilde rozensoorten zoals Rosa canina en Rosa Rubiginosa.
Rose oil. Zie: Rosa damascaena.
Rosin. Zie: Colofonium.
Royal Jelly is ook bekend als Koninginnegelei. Er worden vele positieve effecten toegekend aan deze stof. Echter op de huid kan deze irriteren en voor een allergische reactie zorgen.
Saccharomyces iron ferment is een gistextract met ijzer. Kan de huid irriteren.
Saccharomyces manganese ferment is een gistextract in combinatie met mangaan. Kan de huid irriteren.
Saccharomyces silicon ferment is een gist in combinatie met siliconen. Kan de huid irriteren.
Saccharomyces zinc ferment is een gist in combinatie met zinc. Kan de huid irriteren.
Saint John’s wort. Hoewel de olie bekend staat als wondgenezend, kan deze wel leiden tot pigmentvlekken. Bevat de stof pinene wat kan zorgen voor huidirritaties. Het kan de huid overgevoelig maken voor zonlicht.
Salicylanilide kan leiden tot fotosensitiviteit. Afkomstig van salicylamide en aniline. Is schimmeldodend en wordt toegepast in schimmeldodende zepen. Kan ook huid en slijmvliezen irriteren.
Scabwort. Zie: Inula helenium.
SD alcohol staat voor Specialy Denatured Alcohol. Dit betekent dat deze alcohol ongeschikt gemaakt is voor consumptie. Zie: Aardolie-ingrediënten.
SD alcohol 40A. Zie: SD alcohol.
SD alcohol 40-2 is een harde alcohol gemaakt van ethyl alcohol. Zie: Aardolie-ingrediënten.
Sea whip extract is afkomstig van koraal uit de zee en is daarom in de deze lijst opgenomen.
Selenium wordt toegepast in antiroosshampoos. Bij langdurig gebruik kan dit leiden tot haaruitval. Het kan tevens leiden tot huidirritaties en overgevoeligheid voor licht. Voor het lichaam is dit overigens wel een belangrijke stof, vooral voor de schildklier.
Sericin is afkomstig van de zijderups. Zie: Silk.
Shark liver oil is haaienleverolie en dus van dierlijke afkomst. Wordt ook gebruikt voor het maken van squalene (zie).
Siliconen oliën stoten water af en laten een filmpje achter op huid en haar. Bij ieder gebruik bouwt dit laagje zich op waardoor de poriën in de huid verstopt raken en de haren onhandelbaar worden. Siliconen worden toegepast in huid- en haarverzorgingsproducten, make-up en tandpasta.
Chemische siliconen verstoren de balans van gezonde lipiden in de huid.
Ze geven huid en haar een glad uiterlijk, maar dit is slechts een illusie. Dit komt omdat siliconen zich aan de huid en het haar hechten en deze afsluiten.
Hierdoor belemmeren siliconenoliën in huid- en haarverzorgingsproducten de opname van actieve ingrediënten. Siliconen verstoppen de huid waardoor er meer kans is op puistjes en vlekjes.
Siliconen zijn niet biologisch afbreekbaar en schadelijk voor het milieu. Ze zijn afkomstig van petroleum en aardolie-ingrediënten (zie).
Silk. Zie: Hydrolyzed silk. Zie: Hydrolyzed silk.
Silk powder is afkomstig van de zijderups. Zie: Hydrolyzed silk.
Silk protein is afkomstig van de zijderups.
Siloxane. Zie: Siliconen.
Silver kan de huid irriteren en een zwarte verkleuring geven.
Silver chloride wordt toegepast als conserveringsmiddel en kan de huid irriteren.
Silvernitrate wordt veel in de industrie, in oogschaduw, mascara, haarproducten, spiegels, fotografie en in huis toegepast. Kan een grijsbruine verkleuring van oogslijmvliezen en nagels geven en kan de huid irriteren.
Simethicone. Zie: Siliconen.
Sint Janskruid. Zie: Saint John’s wort.
Small fennel. Zie: Cuminum cyminum.
Smeerwortel. Zie: Symphytum officinalis.
Soda werkt enigszins desinfecterend bij wondinfecties, maar droogt de huid uit. Hierdoor verstoort de zuurgraad van de huid, waardoor de kans op infecties weer toeneemt.
Sodium acrylates copolymer is afkomstig van acrylic acid dat wordt verwerkt in nagelproducten en kunstnagels. Het is slecht voor de longen en het kan huidirritaties geven.
Sodium benzoate is een conserveermiddel afkomstig van benzoic acid (zie). Het kan leiden tot een allergie, huidirritaties en netelroos. Wordt ook toegepast als E 211 (zie benzoaten). Wordt toegepast in cosmetica, voeding, dranken, jams, gelei en siropen.
Sodium bisulfite wordt toegepast in permanentvloeistof en is mede afkomstig van zwavelzuur dat de huid erg kan irriteren.
Sodium borate wordt onder andere toegepast als schimmelwerend conserveermiddel. Het is een mineraal voorkomend in de aardbodem. Het is een giftige stof en wordt snel door de huid opgenomen. Hoort niet thuis in huidproducten. Kan behoorlijke irritaties geven.
Sodium carbonate staat bekend als soda en kan de huid irriteren. Zie: Soda.
Sodium chondroitin sulfate. Hoewel dit ingrediënt een goede werking op de huid heeft, is het afkomstig van dieren. Er zijn betere alternatieven.
Sodium C14-16 olefin sulfonate kan de huid uitdrogen en irriteren.
Sodium hexametaphosphate. Zie: Sodium hexylmetaphosphate.
Sodium hexylmetaphosphate wordt vaak toegepast in reinigers en kan de huid irriteren. Het is een anorganisch zout dat ijzer, calcium en magnesium bevat.
Sodium hydroxide is een soda dat bijtend werkt op de huid. Het is sterk basisch met pH 14. Wordt toegepast in reinigingsproducten.
Sodium hydroxymethyl glycinate is een conserveermiddel dat huid en slijmvliezen kan irriteren. Het kan formaldehyde (zie) vrijmaken.
Sodium laureth ingrediënten zijn PEG-ingrediënten (zie). Alle laureth ingrediënten kunnen de huid irriteren. Vermijd alle ingrediënten die beginnen met sodium laureth.
Sodium lauroyl sarcosinate wordt toegepast als reiniger en kan de huid irriteren. Deze stof is verwant aan sodium lauryl sulfate. Kan reageren met nitraten en zo het kankerverwekkende nitrosamine vormen.
Sodium metabisulfite wordt toegepast in permanentvloeistof en in haarverf. Kan een contactallergie veroorzaken.
Sodium myreth sulfate. Zie: Myreth ingrediënten.
Sodium oleth sulfate kan de huid irriteren.
Sodium PEG-7 olive oil carboxylate. Zie: PEG ingrediënten.
Sodium polyacrylate kan de huid irriteren en wordt toegepast als verdikker en emulgator.
Sodium sulfite wordt toegepast in permanent vloeistof en in haarverf. Kan de huid irriteren.
Sodium thioglycolate wordt toegepast in ontharingscrèmes en kan de huid irriteren.
Sodium trideceth sulfate. Zie: PEG.
Soluble collagen/Collagen is collageen dat door bewerking oplosbaar is gemaakt. Soluble collageen is actiever dan collagen. Het gaat verlies van aminozuren in de huid tegen, dat ontstaat door reinigen met water en zeep. Vaak wordt dit gemaakt van slachtafval van dieren. Er zijn betere mogelijkheden. Zie ook bij collagen.
Solvent red 43. Zie: Eosine.
Solvent yellow 94 is een kleurstof afkomstig van koolteer (zie coal tar) en kan leiden tot allergische reacties.
Sonojell. Zie: Petrolatum.
Sorbeth ingrediënten met een nummer en aanvulling zijn PEG-ingrediënten (zie). Vermijd alle ingrediënten die beginnen met sorbeth- aangevuld met een nummer.
Sorbic acid is een conserveringsmiddel (ook bekend als E 200) en kan leiden tot allergisch eczeem.
Sorbinezuur. Zie: Sorbic acid.
Squalene is meestal afkomstig van dieren (haaien en schelvis). Uit respect voor dieren vermijden. Een plantaardige vervanger is squalane uit olijfolie.
Stearalkonium chloride. Zie: Quats. Bevat ammoniumchloride (zie).
Steareth-ingrediënten met een nummer zijn PEG-ingrediënten. Bijvoorbeeld steareth -10, steareth-20. Zie: Aardolie-ingrediënten en PEG. Vermijd alle ingrediënten die beginnen met steareth. Wordt vaak toegepast als emulgator.
Stearoxy dimethicone. Zie: Siliconen.
Stearyl dimethicone. Zie: Siliconen.
Stearyl methicone. Zie: Siliconen.
Strontium-ingrediënten zijn afgeleid van het metaal strontium. Ieder strontium ingrediënt kan de huid irriteren.
Struikmos. Zie: Evernia prunastri.
Styrax. Zie: Benzoic acid en benzoë.
Styrene/acrylate copolymer is mede afkomstig van benzyl. Zie: Benzylalcohol.
Styrene-ingrediënten zijn afkomstig uit ethyl en benzene. Alle styrene ingrediënten zijn huidonvriendelijk. Vermijd alle ingrediënten die beginnen met styrene.
Sulfanilamide is een marker voor para aminobenzeenverbindingen. Toegepast in lokale antibiotica, wondpoeders en zalven. Ook voor dieren. Kan leiden tot allergie voor zonlicht.
Sulfur (zwavel) is in pure vorm heel irriterend voor de huid.
Sulfuric acid is zwavelzuur. Kan in combinatie met water leiden tot brandwonden.
Sulfurous acid. Zie: Sodium sulfite.
Sunset yellow is een synthetische azokleurstof (zie). Is wel minder schadelijk dan tartrazine.
Sylvic acid. Zie: Abietic acid en colofonium.
Symphytum officinalis extract is afkomstig van de smeerwortel. Bevat giftige pyrrolizidine alkaloids die kunnen leiden tot gezondheidsproblemen.
Synthetic wax is niet goed voor de huid omdat deze de huid volledig afsluit. Heeft dezelfde werking als minerale oliën (zie).
Talcum venetum is talk en wordt verkregen uit gemalen speksteen (magnesium silicate). Het wordt toegepast in gezichts- , lichaams- en wondpoeders. Talk voelt vettig aan en verstopt de poriën en droogt de huid uit. Medisch onderzoek wees uit dat talkpoeder (baarmoeder) kanker kan veroorzaken.
Talk kan de longen irriteren en vergroot de kans op longkanker. Vooral het gebruik van talkpoeder bij baby’s en kinderen is gevaarlijk. Goede alternatieven zijn silica en mica.
Talk. Zie: Talcum venetum.
Talkpoeder. Zie: Talcum venetum.
Tall oil. Zie: Colofonium. Vermijd alle tall oil ingrediënten.
Tallow is talg afkomstig van schapen, runderen of varkens en heeft dezelfde werking als lanolin (zie). Vermijdt alle ingrediënten die beginnen met tallow of talloweth.
Tall resin. Zie: Colofonium.
Tartrazine is een gele kleurstof (E 102) afkomstig van coal tar (koolteer). Kan leiden tot netelroos en allergisch eczeem en kan een kruisreactie geven met aspirine.
TEA staat voor tri-ethanolamine (zie). Vermijd alle ingrediënten die beginnen met TEA.
TEA laureth sulfate is een combinatie van tri-ethanolamine (zie) en laureth sulfate. Vermijden dus.
TEA-lauryl sulfate is een combinatie van tri-ethanolamine (zie) en lauryl sulfate. Dus ook vermijden.
Tea tree oil is afkomstig uit Australië. Deze olie bevat cineol dat de huid kan irriteren. Kan leiden tot pigmentvlekken en kan in combinatie met eucalyptusolie leiden tot een allergische kruisreactie. Het is hormoonontregelend door de licht oestrogene en anti-testosteronwerking.
Terephthalylidene dicamphor sulfonic acid is een zonnefilter en vergelijkbaar met Avobenzone (zie). Staat ook bekend als Meroxyl SX.
Terpentijn. Zie: Turpentine oil.
a-Terpineol wordt toegepast in parfums, wasmiddelen, bleekpoeders, wasverzachters, enzovoort. Het is heel irriterend voor de luchtwegen en kan zelfs leiden tot longontsteking. Het kan tevens leiden tot verlies van spiercoördinatie en hoofdpijn.
Tetracyclines zijn antibiotica en kunnen leiden tot een zonneallergie.
Tetrahydroxypropyl ethylenediamine. Zie: Propyl alcohol en ethylenediamine.
Tetrasodium EDTA is een conserveermiddel. Zie: EDTA.
Tetrasodium etidronate. Zie: Benzyl alcohol.
Tetrinonium is een stof afgeleid van vitamine A zuur. Zie: Tretinoïne.
Thioglycolic acid wordt toegepast in haarontkrullers, permanentvloeistof en ontharingsproducten. Deze stof is giftig en maakt het haar bros en sneller breekbaar. Ook kunnen er hoofdhuidirritaties, puistachtige ontstekingen en allergische reacties ontstaan.
Het kan ogen, huid en longen irriteren.
Thiomerosal is een conserveermiddel dat kan leiden tot allergisch eczeem. Is zeer schadelijk voor de gezondheid.
Toegepast in vaccins, testvloeistoffen, desensibiliserende injecties, germiciden en contactlensvloeistoffen. De allergie kan berusten op de aanwezigheid van thiosalicylzuur (een carbonzuur) of op het aanwezige kwik.
Thomas balsam. Zie: Tolubalsem.
Thuja extract is afkomstig van de boom Thuya occidentalis. De essentiële olie kan de huid irriteren.
Thymol komt voor in de essentiële olie van thijm, bergamot en grapefruit. Deze stof kan de huid irriteren.
Thymus extract is van dierlijke afkomst (zwezerik) en dus vermijden.
Tocophereth-ingrediënten zijn PEG. Zie: PEG en aardolie-ingrediënten.
Tolubalsem bevat benzyl benzoate (zie) en kan een kruisreactie geven met perubalsem. Toegepast in antiseptica, kauwgoms, parfums en zepen. Kan leiden tot allergisch eczeem en huidirritaties.
Toluene-ingrediënten zijn afkomstig uit petroleum. Het is een giftige stof die in verband gebracht wordt met kanker. Vermijd alle ingrediënten die beginnen met toluene- aangevuld met een nummer en naam.
Tonkabonen bevatten coumarine dat huidirritaties kan geven onder invloed van zonlicht. Wordt toegepast in geuren. Zie: Coumarin.
2-Trans-3,7-dimethyl-2,6-octadiene-1-ol. Zie: Geraniol.
Tretinoïn wordt toegepast in medische zalven. Deze stof kan leiden tot het verwijderen van pigment in de huid. Hierdoor kunnen plaatselijk lichte vlekken in de huid ontstaan. Het is een derivaat van retinol en kan de huid flink irriteren. Mag alleen door medici voorgeschreven worden.
Tribehenin PEG-20 esters. Zie: PEG.
Triclocarban wordt toegepast als conserveermiddel in vaste zepen, deodorant, tandpasta en zelfs in babyspeelgoed. Hormoonontregelend vooral voor de schildklier. Onderzoek toonde vergroting van de prostaatklier aan bij ratten. Bij mensen houdt deze stof waarschijnlijk ook verband met allergie, astma en eczeem.
Triclosan is een conserveermiddel en bijzonder giftig voor de lever. Het kan allergische reacties veroorzaken en wordt in verband gebracht met kanker. Bij fabricage ontstaat dioxide.
Dit is een hormoon verstorende chemische stof, vooral voor de schildklier. Triclosan kan de vruchtbaarheid aantasten en leiden tot geboorteafwijkingen. Indien triclosan een reactie aangaat met chloor in water, kan het leiden tot leveraandoeningen, depressies en kanker. Onder invloed van zon wordt chloroformgas gevormd.
Het is een stof die veel wordt toegepast in antibacteriële producten en in cosmetica. Soms wordt het ingezet bij de behandeling van acne, omdat het de Propioni bacterium acnes doodt. Ook wordt het toegepast als pesticide.
Triclosan wordt gemaakt van organisch ether en vaak toegepast in vloeibare zepen. Het wordt niet in het milieu en in ons lichaam afgebroken. Daardoor hoopt deze stof zich in ons lichaam op en kan zo meewerken aan resistentie tegen antibiotica. Het kan allergieën, astma en eczeem veroorzaken.
Trideceth ingrediënten met een nummer en aanvulling zijn PEG-ingrediënten. Ze worden in veel cosmetische reinigingsproducten toegepast als emulgator. Zie: PEG-ingrediënten.
Tridecyl-ingrediënten zijn afkomstig van decyl alcohol dat vaak afkomstig is van paraffine. Zie: Aardolie-ingrediënten.
Triethanolamine (TEA) is samengesteld uit ethyl alcohol en amine. Deze stof kan leiden tot huidontstekingen en heeft een hoge irritatiegraad. Het kan zorgen voor een hormonale onbalans en het belast lever en nieren. Het kan een kruisreactie geven met promethazine hoestsiroop. Het wordt toegepast in veel producten zoals in vloeistoffen voor metaalbewerking, brandstoffen, verven, inkt, cement en in cosmetische producten.
Triethoxycaprylylsilane is mede afkomstig van chemische siliconen en wordt toegepast als emulgator. Zie: Siliconen.
Triethoxycaprylylsilane crosspolymer is een synthetisch polymeer versterkt door siliconen. Het wordt toegepast om een emulsie dikker te maken. Zie: Siliconen.
Trimethyl-ingrediënten zijn afkomstig van methyl alcohol dat de huid kan irriteren.
Trimethylsiloxyamodimethicone is afkomstig van chemische siliconen. Zie: Siliconen.
Trimethylsiloxysilicate is afkomstig van chemische siliconen. Zie: Siliconen.
Trioclanolin. Is afkomstig van lanoline. Zie: Lanolin.
Trisodium EDTA is gelijk aan tetrasodium EDTA. Zie: EDTA.
Tromethamine wordt synthetisch vervaardigd en toegepast als surfactant en buffering agent in vooral producten die uit minerale oliën bestaan. Wordt toegepast in mascara.
Tromethamine-ingrediënten zijn afkomstig van aardolie producten. Zie: Aardolie-ingrediënten.
Turpentine oil is terpentijn olie dat kan leiden tot netelroos en allergische reacties. Deze stof is afkomstig van coniferen. Is zeer schadelijk voor de huid en komt via de huid in de bloedbaan terecht. Wordt toegepast in verven, lijm, olieverfproducten, thinner, cosmetica, enzovoort.
Uierzalf werd vanouds toegepast om ontstekingen van de uier te behandelen. Het bestaat voornamelijk uit vaseline en het bevat een stof die overeenkomt met penicilline. Hierdoor wordt de ontstekingsremmende werking verklaart. Maar door veelvuldig gebruik van uierzalf kan er een immuniteit voor antibiotica ontstaan, en bovendien werkt uierzalf door de aanwezigheid van vaseline uitdrogend en vuil aantrekkend op de huid.
Undecyleneth ingrediënten met een nummer en aanvulling zijn PEG. Zie: Peg-ingrediënten. Vermijd alle ingrediënten die beginnen met undecyleneth.
VA/crotonates copolymer is ongezond en kan de huid irriteren. Deze ingrediënten zijn afgeleid van vinyl.
Valkruid. Zie: Arnica Montana.
Vanilla planifolia fruit extract is afkomstig van de vruchten van de Vanilla planifolia. Het kan de huid, ogen en longen irriteren en zorgen voor depigmentatie vlekken door zon.
Vanille oil is de essentiële olie (afkomstig van de Vanilla planifolia). Deze kan ervoor zorgen dat pigment uit de huid verdwijnt. Dit kan leiden tot lichte vlekken in de huid. In combinatie met perubalsem kan deze olie leiden tot een allergische kruisreactie.
Vanillic aldehyde. Zie: Vanillin.
Vanillin is een geurstof die van nature voorkomt in vanille, benzoë harsen, styrax en Siam benzoin. Synthetisch wordt het gemaakt van eugenol of guaiacol (een teerachtige stof die via de poriën in de bloedbaan komt en inwendige schade toebrengt aan het lichaam).
Deze geurstof kan de huid heel erg beschadigen en leiden tot blaren, eczeem, contactallergie en depigmentatie.
Vanillin wordt toegepast in kruidige alcoholische dranken, gebak, zoetigheid, suikergoed, voeding, parfums en medicijnen. Er kunnen kruisreacties optreden met coumarin en propolis. De geur is kruidig, warm en vanilleachtig.
Vaseline is een mineraal vet dat de huid volledig afsluit. Vaseline voorkomt dat de huid vocht op kan nemen.
Hierdoor droogt vaseline de huid uit. Het verzachtende gevoel is slechts tijdelijk.
In ziekenhuizen wordt vaseline gebruikt om de huid volledig af te sluiten om infecties te voorkomen. Zie: Aardolie-ingrediënten.
Verbena (Lippia citriodora) oil is de citroenverbena. Heeft een grote kans op een allergische reactie.
Vetiveria zizanoides oil is afkomstig uit de wortels van deze grasplant. Het is een zware muskusachtige geur die de huid kan irriteren. Bevat veel sesquiterpenen die kunnen leiden tot huidreacties.
Waterstofperoxide. Zie: Hydrogen peroxide.
Wolalcohol. Zie: Lanolin.
Wolverlei. Zie: Arnica montana.
Wolvet. Zie: Lanolin.
Wolvetalcoholen zoals lanoline, eucerin en amercholen kunnen leiden tot allergische reacties.
Xylene ingrediënten zijn afkomstig uit petroleum. Zie: Aardolie-ingrediënten.
Yarrow extract. Zie: Achillea millefolium.
Yellow 5 is een FD&C pigment (zie).
Yellow 6. Zie: Sunset yellow.
Ylang ylang oil kan leiden tot pigmentvlekken en contactallergie. Bevat linalool en benzyl benzoate.
Zilver. Zie: Silver.
Zilvernitraat. Zie: Silvernitrate.
Zinc carbonate extract kan de huid irriteren.
Zinc pyridinethione. Zie: Zink pyrithione.
Zinc pyrithione is de werkzame stof in antiroos-shampoos en het is tevens een conserveringsmiddel. Het kan de huid beschadigen en overgevoelig maken voor zon.
Het werkt antischimmel, antibacterieel en ontvettend. Het is toegestaan in producten die onmiddellijk van de huid verwijderd worden. Het kan de ogen irriteren en een allergische reactie veroorzaken.
Zinc sulfate irriteert de huid en kan een allergische reactie geven.
Zonnegeel FCF. Zie: Sunset yellow (E 110). Kleurstof kan leiden tot allergisch astma.