Açai extract is afkomstig van een diep paarse bes met een sterke antioxidant werking.
De bessen zijn afkomstig van de Euterpe oleracea palmboom. De bessen bevatten veel voedingsstoffen zoals vitamine A en calcium. De bessen zijn ook rijk aan anthocyanins (zie). Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat dit extract een sterke antioxidant en ontstekingsremmende werking heeft.
 
Acerola kersen zijn bijzonder rijk aan vitamine C en bevatten vele fytonutriënten zoals carotenoïden, anthocyanins en flavonoïden. Het bevat ook een beetje niacinamide. Het extract is hydraterend op de huid en heeft een goed anti-aging effect. De acerola staat ook bekend als Malpighia emarginata.
 
Acetyl carnitine HCL is een goede antioxidant en is goed voor de huidconditie.
 
Acidum citrus. Zie: Citric acid.

Acmella oleracea extract. Zie: Parakresse.

Actinidia chinensis fruit extract is afkomstig van de kiwi en is rijk aan vitamine C en het is een goede antioxidant. Daarnaast bevat kiwi mangaan, magnesium, vitamine E, vitamine K en polysacchariden. De polysacchariden stimuleren de aanmaak van collageen in de huid door de fibroblasten (cellen die zorgen voor de aanmaak van collageen) te stimuleren. Ook activeert kiwi extract de ATP synthese in de huid. Het gaat hier dan wel om het gezuiverde cosmetische kiwi extract. Op het verse fruit ontstaan nog wel eens allergische reacties.  
 
De kiwi is een Chinese klimplant (Chinese kruisbes) en de olie is afkomstig uit de zaden. Deze bevatten veel omega-3- en omega- 6 vetzuren. De olie werkt hydraterend, ontstekingsremmend, stimuleert de doorbloeding en de celvernieuwing. Kan ook toegepast worden als voedingssupplement en is dan goed voor hart en bloedvaten, bloedsomloop en de hormonen.
 
Adenosine is een belangrijke stof die in alle lichaamscellen voorkomt. Ook in de plantenwereld. Het is een stof die we terugvinden in iedere celkern en van belang is voor de genen. Adenosine vermindert rimpels, geeft een betere elasticiteit van de huid en werkt hydraterend en verzachtend.

Adenosine phosphate staat bekend als AMP en bestaat uit adenosine en phosphoric acid. Het is een stof die in levende cellen vrijkomt tijdens de celademhaling. Zie: Adenosine.
 
ADP staat voor adenosine phosphate (zie). Het lijkt heel veel op ATP (zie).
 
African butter. Zie: Sheabutter.

AHA. Zie: Alpha hydroxy acid.
 
ALA. Zie: Alpha-linolenic acid.
 
Aleurites moluccana seed oil. Zie: Kukui nut oil. 
 
Alfa hydroxy acid. Zie: Alpha hydroxy acid.
 
Alfalfa is rijk aan vitaminen, mineralen en eiwitten. Het bevat veel vitamine K en redelijk veel vitamine A, B en C. Daarnaast bevat het de mineralen zink, magnesium en calcium.
 
Alfalfa is een medicinale plant met antibacteriële stoffen. Alfalfa bevat genisteïne, een belangrijk fyto-oestrogeen dat huidherstellend werkt.
 
Alfalfa werkt wondgenezend door de fibroblasten te vermeerderen. Dit zijn jonge bindweefselvormende cellen. Het is een goede antioxidant.
 
Alfa-linoleenzuur. Zie: Linoleenzuur.

Algen bevatten vele biologisch actieve stoffen zoals aminozuren, polysacchariden, pigmenten en polyfenolen. Algenextract helpt de huid zich te beschermen tegen schadelijke stressoren zoals ultraviolette straling en milieuvervuiling die tot een snellere huidveroudering leiden. Algen beschermen het collageen in de huid en beschermen het DNA tegen veranderingen. Ze gaan zo oxidatieve stress en huidveroudering tegen.

Allantoin is een huid-identiek ingrediënt dat in het lichaam voorkomt, maar ook in de natuur gevonden wordt in onder andere tarwekiemen, horse chestnut en smeerwortel. Het heeft een fantastische werking op de huid.
Het werkt hydraterend, huidherstellend, kalmerend, verzachtend en wondgenezend. Het is ook fantastisch in babyproducten. Allantoin reguleert de verhoorning van de huid en is heel goed voor een hele gevoelige huid.
 
Almond/borage/linseed/olive acid glycerides is een mix van vetzuren afkomstig van diverse plantoliën waaronder amandel, lijnzaad, olijf en boragie.
 
Aloë barbadensis leaf juice extract. Zie: Aloë barbadensis miller.
 
Aloë barbadensis miller is een vetachtige plant uit de leliefamilie. Het extract is rijk aan vitamine A, C en E. Deze vitaminen werken verjongend en herstellend op de huid. Het zijn antioxidanten.

De anthraquinone in aloë vera werkt pijnstillend, schimmeldodend en anti-bacterieel. Sterolen hebben een ontstekingsremmende werking. De pH-waarde van aloë vera gel komt nagenoeg overeen met de zuurgraad van de huid. Verder bevat aloë vera aminozuren, enzymen, tanninen en lipiden. Door de aanwezigheid van polysacchariden en sterolen ontstaat de hydraterende werking. Aloë vera is verzachtend, voedend, hydraterend, huidherstellend, verkoelend en beschermt tegen weersinvloeden. Het helpt de zuurgraad van de huid in stand te houden en het werkt wondgenezend. Aloë vera is heel geschikt bij brandwondjes, lichte huidbeschadigingen, insectenbeten en/of steken en bij zonnebrand. Orale inname vermindert rimpels van binnenuit.

Alpha bisabolol vermindert ontstekingsreacties van de huid en werkt verzachtend. Het is een terpene (geurstof) die voorkomt in kamille.
 
Alpha glucan oligosaccharide werkt verzachtend op de huid. Het is een huidbeschermend ingrediënt verkregen door enzymatische synthese uit natuurlijke suikers (sucrose en maltose). Het beschermt de microbiële huidflora en het stimuleert de afgifte van antimicrobiële peptiden door keratinocyten (huidcellen).
 
Alpha hydroxy acids (AHA’s) zijn organische zuren. Ze worden toegepast als oppervlakkige peeling om het uiterlijk van de huid te verbeteren. Er zijn diverse soorten waaronder glycolzuur, melkzuur, citroenzuur en appelzuur. Zie bij glycolic acid, lactic acid, citric acid en malic acid. 
 
Alpha linolenic acid is een essentieel omega-3-vetzuur dat voorkomt in noten, lijnzaadolie, koolzaadolie, sojaolie en in zuivelproducten. Omega-3-vetzuren werken ontstekingsremmend op de huid en kunnen goed resultaat geven bij huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en acne.  Zie: Omega vetzuren en linolenic acid.
 
Alpha lipoic acid is een enzym dat toegepast op de huid een hele goede antioxidant en ontstekingsremmende werking heeft.
 
Althea officinalis staat bekend als Marshmallow. Het extract is afkomstig van de wortels van de plant. Het werkt herstellend op een beschadigde huid. Wetenschappelijk onderzoek toonde de beschermende werking aan van dit extract bij blootstelling aan UV straling. Vooral op de inwerking van UVA stralen heeft dit ingrediënt een beschermende werking.
 
Amino acids zijn de bouwstoffen van eiwitten en peptiden.
 
Aminozuren werken hydraterend, verbeteren de textuur en de veerkracht van de huid en verbeteren de algehele huidconditie.
 
Aminozuren zijn onmisbaar in ons lichaam. Er zijn essentiële aminozuren die voorkomen in o.a. zuivel, quinoa, soja en tofu en niet-essentiële aminozuren die het lichaam zelf kan maken.
 
Ze zijn een onderdeel van de natuurlijke Natural Moisturizing Factor (NMF).  Ze hebben een goede antioxidant werking en verbeteren het afweersysteem van de huid. Dit geeft een betere bescherming tegen invloeden uit de omgeving zoals milieu- en weersinvloeden.
 
Synthetisch vervaardigde aminozuren hebben vaak een beter hydraterend vermogen dan dierlijke of plantaardige aminozuren. De beste aminozuren voor de huid zijn arginine (huidherstellend), histidine (antioxidant en kalmerend), methionine (antioxidant) en lysine (huidverstevigend). Proline, leucine en glycine verminderen lijntjes en rimpels.
 
Amla. Zie: Phyllanthus.
 
Anthemis nobilis flower water is afkomstig van de bloemen van de Anthemis Nobilis. Het staat bekend als kamille. Het is heel geschikt voor een droge, gevoelige en geïrriteerde huid. Het helpt de huid te kalmeren. Het is ook goed voor de huid rond de ogen, bij eczeem, acne, rosacea, netelroos en huidontstekingen. Kamille hydrolaat werkt ontstekingsremmend.
Voor mannen heel fijn in aftershave balsems.
 
Anthocyanen. Zie: Anthocyanins.
 
Anthocyanins zijn kleurpigmenten met een sterke antioxidant werking. De kleuren variëren van donkerrood, blauw, paars tot violet. Ze worden in cosmetica en in voedingsmiddelen verwerkt.
Van nature zijn zij aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen zoals bessen, granaatappels, druiven, wijn, tomaten, acai, bosbessen, vlierbessen, kersen, enzovoort.
Naast hun antioxidant werking werken anthocyanins ontstekingsremmend, antiviraal en werken ze  preventief tegen het ontstaan van kanker.
 
Antioxidanten zijn stoffen die met elkaar een netwerk vormen om lichaamscellen te beschermen tegen aanvallen van vrije radicalen. Vrije radicalen worden gevormd door onder andere UV stralen, infrarood stralen, stress, roken en een verkeerde leefwijze. Ze kunnen veel schade veroorzaken aan het lichaam en de huid. Ze worden in verband gebracht met huidveroudering.

Bij ieder proces in het lichaam is sprake van oxidatie. Dit zie je bij de afbraak van voedingsstoffen, maar ook bij de productie van energie. Bij al deze processen reageert het lichaam met zuurstof. Bij het oxidatieproces komen vrije radicalen vrij. 

Antioxidanten gaan de vorming van vrije radicalen tegen en voorkomen zo het sneller verouderen van de huid. Let er bij antioxidanten in cosmetica altijd op dat het product niet in potten verpakt is. Antioxidanten zijn namelijk heel gevoelig voor lucht en licht, en verliezen hierdoor snel hun effectiviteit. Neem daarom altijd cosmetica in pompjes. Let er ook op dat de concentratie in het product voldoende is om werkzaam te zijn. Let er bij de ingrediëntenlijst op dat de antioxidanten in het eerste deel van de lijst staan.

Apple fruit extract is afkomstig van diverse soorten appels. Dit extract heeft een sterke antioxidant werking op de huid.
 
Aragula leaf extract. Zie: Hydrolyzed eruca sativa.

Arctic root. Zie: Rhodiola rosea root extract.

Arctostaphylos uva ursi leaf is berendruif. Het is een goede antioxidant en werkt goed op pigmentvlekken. Dit extract bevat van nature hydroquinon dat pigmentvlekken vervaagt, indien het product consequent gebruikt wordt. Een goede zonbescherming is dan zeer belangrijk.
 
Argania spinosa kernel oil. Zie: Argan oil.
 
Argan oil is afkomstig van de Argania spinosa. Deze boom levert een olie. De olie is vooral goed in de haarverzorging. Op de huid kan het zorgen voor kleine pukkeltjes. Het is een antioxidant.
 
Aristotelia chilensis staat ook bekend als Maqui. Het is een bes die rijk is aan anthocyanins en delphinidines. Dit is een krachtige anthocyaninesoort (in water oplosbare flavonoïden).
 
Maqui is een sterke antioxidant die herstellend werkt op door UV stralen veroorzaakte DNA-schade in de huid, oxidatieve stress, ontstekingsprocessen, pigmentvlekken, rimpels en huidontstekingen. Als voedingssupplement is dit een natuurlijke antioxidant, kankerbestrijdend en ontstekingsremmend.
 
Ascorbic acid is goed als voedingssupplement en toegepast op de huid heeft het een antioxidant werking. Zie: Vitamine C.
 
Ascorbyl glucoside is een goede stabiele vorm van vitamine C gecombineerd met glucose. Het is een antioxidant. Zie: Vitamine C.
 
Ascorbyl palmitate is een stabiele vorm van vitamine C en is een goede antioxidant. Zie: Vitamine C.
 
Astaxanthine is een carotenoid (oranje kleurstof in planten, algen, garnalen, zalm en in rivierkreeften). Het heeft een sterke antioxidant werking. Wordt van nature aangemaakt door een aantal bacteriën, microalgen en gisten. Astaxanthine beschermt de huid tegen UV stralen en heeft een ontstekingsremmende werking.
 
ATP staat voor adenosine triphosphate en is in het lichaam van belang voor de energieproductie. Op de huid werkt het herstellend en verzachtend.
 
Avena sativa (oat) is afkomstig van haver en werkt verzachtend en kalmerend op de huid. Wordt ook toegepast als milde scrub.
 
Avena sativa extract werkt goed op een droge huid met irritaties en jeuk. Het kan worden toegepast bij huiduitslag, roodheid, brandwonden en eczeem. Het werkt ontstekingsremmend door het verminderen van cytokines (bepaalde stoffen die zorgen voor jeuk en ontstekingsreacties).
 
Azelaic acid staat bekend als dicarboxylic acid en is afkomstig van granen. Het wordt toegepast als exfoliant, antioxidant en het verzacht de huid. Het werkt blekend op pigmentvlekken door de tyrosinase activiteit te remmen.
 
Azelaoyl bis-dipeptide-10 is een synthetische peptide afkomstig van natuurlijke azelaic acid. Het werkt blekend op pigmentvlekken, is huidherstellend en is een antioxidant. Zie: Azelaic acid.
 
Babassu oil is afkomstig van het zaad van de Orbignya oleifera plant die voorkomt in Brazilië. Het is een rijke bron van triglyceride-laurinezuur, dat meer dan 50% van de vetzuren van de olie omvat. Laurinezuur is van nature aanwezig in de huid en speelt een belangrijke rol bij het versterken van de aangeboren afweer van de huid. Babassu oil werkt helend op huidwonden en huidontstekingen.
 
Bahupatra. Zie: Phyllanthus.
 
Bakuchiol is afkomstig uit de zaden en bladeren van de plant Psoralea corylifolia. Het is effectief bij acne, pigmentvlekken, rimpels en huidveroudering. De werking komt sterk overeen met retinoïden zonder de vervelende bijwerkingen zoals roodheid, verbranding en pijn. Zie: Psoralea corylifolia.
 
Bamboo leaf/stem extract is een goede antioxidant en werkt ontstekingsremmend. Daarnaast werkt dit extract blekend op pigmentvlekken.
 
Bambuk. Zie: Sheabutter.

Bambusa bambos. Zie: Bamboo leaf/stem extract.
 
Bambusa vulgaris. Zie: Bamboo leaf/stem extract.
 
Bambusoidea. Zie: Bamboo leaf/stem extract.
 
Barberry is een plant die berberine bevat. Een alkaloid dat verzachtend werkt op de huid. Zie: Berberine. 
 
Bearberry. Zie: Arctostaphylos uva ursi.
 
Behen oil. Zie: Moringa oleifera seed oil.
 
Berberine is een stof die voorkomt in Berberis planten. De stof heeft een licht antiseptische werking. Het is een alkaloid met een antioxidant werking op de huid.
 
Berberis aristata is de Indian Berry. Van de wortels wordt Turmeric gemaakt. Een geelkleurig specerij dat antibacterieel en ontstekingsremmend is. Zie: Berberine.
 
Bernagie. Zie: Borago officinalis.
 
Betaglucan is een natuurlijke polysaccharide die voorkomt in de celwandjes van gisten, schimmels, paddenstoelen, bacteriën, zeewieren en granen. Betaglucan heeft een antioxidant en verzachtende werking op de huid. Dit extract werkt herstellend op de huid bij huidbeschadiging. Het activeert de aanmaak van collageen en helpt de huid bij de natuurlijke afweerfuncties tegen UV stralen. Het is ook een antioxidant. Deze stof kan door de opperhuid heendringen en zo de diepere huidlagen bereiken.
 
Beta hydroxy acids/BHA’s zijn afkomstig van vruchten, planten en glucosaminen. Ze zijn effectief vanaf een percentage van 1 – 2% met een pH waarde van 3. De meest bekende is salicylic acid (zie). Ze dringen door tot in de talgkliertjes en zijn daarom heel goed voor een vette huid met onzuiverheden.
 
Bèta-sitosterol is een vetzuur afkomstig van planten en lijkt op cholesterol. Het werkt antibacterieel, ontstekingsremmend en antikanker. Het werkt helend op eczeem.
 
BHA. Zie: Beta hydroxy acids.
 
Bifida ferment lysate is een probiotisch ingrediënt met een ontstekingsremmende werking. Toegepast in een cosmetisch product kan dit ontstekingen en allergische reacties verminderen. Vooral bij orale toediening. 
 
Bilberry extract. Zie: Vaccinium myrtillis. 
 
Bio flavonoïden komen voor in vele soorten fruit en groenten. Het zijn goede antioxidanten.
 
Biotin/folic acid/cyanocobalamin/niacinamide/pantothenic acid/pyridoxine/riboflavin/
thiamine/yeast polypeptides
is een fantastisch complex met actieve vitamine B soorten.
 
Black cherry. Zie: Prunus serotina.
 
Black currant. Zie: Ribes nigrum.
 
Black elderberry. Zie: Sambucus extract.
 
Black raspberry. Zie: Rubus occidentalis.
 
Black tea. Zie: Camellia sinensis leaf extract.
 
Bladderwrack is een bruine zeealg rijk aan magnesium, eiwitten, mineralen, spoorelementen en vitaminen. Het geeft goede resultaten bij donkere kringen rond de ogen. Daarnaast is dit extract ontstekingsremmend en stimuleert het de productie van collageen.  Het werkt verstevigend op de huid.
 
Boerhavia diffusa root extract is een medicinale plant met een sterke antioxidant werking.
 
Borage officinalis seed oil is afkomstig van de Borago officinalis en is rijk aan gammalinoleenzuur en aan vitaminen. Zie: GLA.
 
Borage seed extract is de pulp van de zaden van de Borago officinalis nadat de olie eruit gehaald is. Het werkt ontstekingsremmend en kalmerend op de huid.
 
Borage seed oil is afkomstig van de Borago officinalis en is rijk aan gamma linoleen zuur. Deze olie is goed bij eczeem. Zie: GLA.
 
Boxthorn. Zie: Lycium barbarum fruit extract.
 
Boysenberry is een bessensoort met een sterke antioxidant werking.
 
Brassica campestris is een koolsoort. Verzacht huid en haar.
 
Brassica napus biennis is winterkoolzaad. Bevat veel erucic acid (een vetzuur dat wordt toegepast in voedingsmiddelen en make-up. De zaden leveren de rapeseed oil. Zie: Rapeseed oil.
 
Buddleja davidii extract staat bekend als de vlinderstruik. Het extract werkt ontstekingsremmend en het is een antioxidant. Dit extract bevat verbascoside, een glycoside afkomstig uit de Buddleja davidii met een antioxidant en ontstekingsremmende werking. Daarnaast beschermt deze stof de huid tegen UV stralen.
 
Butyrospermum parkii butter. Zie: Sheabutter. 

Buxus chinensis. Zie: Jojoba oil.

Caffeic acid (CA) is een polyfenol en een goede plantaardige antioxidant. Het verhoogt het collageengehalte, werkt ontstekingsremmend en antimicrobieel. Deze stof werkt helend bij folliculitis (ontstoken haarzakjes), werkt antikanker en beschermt de huid tegen UV stralen.
 
Cafeïnezuur. Zie: Caffeic acid.
 
Calcium ascorbate is een stabiele vorm van vitamine C. Zie: Vitamine C.
 
Calluna vulgaris flower extract is een antioxidant met een ontstekingsremmende werking.
 
Camellia Japonica flower. Zie: Groene thee extract.
 
Camellia oleifera is een Japanse groene thee soort. Zie: Groene thee extract. 
 
Camellia sinensis leaf extract. Zie: Groene thee extract.
 
Camu camu. Zie: Myrciaria dubia fruit extract.
 
Candellia/jojoba/rice bran polyglyceryl-3 esters is een mix van polyglycerin-3, candellia wax, jojoba zaad wax en rice bran wax.

Candlenut. Zie: Kukui nut oil.
 
Cannabidiol is een stof die voorkomt in de Cannabis sativa en de Cannabis indica planten. Zie: Hennep.
 
Cannabis sativa. Zie: Hennep.

Canola oil. Zie: Rapeseed oil.
 
Caprylic/Capric triglyceriden is afkomstig van kokosolie en werkt verzachtend en verzorgend op de huid. Het verbetert de textuur van een cosmetisch product. Voedt, verzacht en beschermt de huid. Het is rijk aan vetzuren die de huid aanvullen en vochtverlies tegengaan. Bevat veel capryl- en caprinezuur.
 
Caprylyl glycol is een plantenextract dat het mogelijk maakt om minder conserveringsmiddelen in een cosmetisch product toe te voegen. In lage dosering verlaagt caprylyl glycol namelijk de wateractiviteit.
Hierdoor hebben gisten en schimmels minder water tot hun beschikking. Het kan daarom als conserveringsmiddel dienen.

Dit huid-identieke vetzuur is afkomstig van kokosolie. Het gaat de stijging van de zuurgraad tegen en het is hydraterend en beschermend.
Het is zelfs voor de meest gevoelige huid geschikt en ook voor de haren.
Maakt het haar makkelijk doorkambaar, soepel, zacht en glanzend en/of geeft volume. Maakt de huid zacht en glad.

Carnitine is een lichaamseigen stof aangemaakt uit de aminozuren lysine en methionine. Het werkt antistatisch op het haar en trekt vocht aan. Het beschermt de huid.
 
Carnosic acid is een sterke antioxidant verkregen uit rozemarijnolie. Beschermt de huid tegen UV stralen. De essentiële olie van rozemarijn kan de huid irriteren.
 
Carnosol acid is een antioxidant afkomstig uit carnosic acid (zie).
 
Carotenoïden zijn gele tot roodachtige biologische kleurstoffen in planten, bacteriën, de huid, dierenveren en in eigeel. Deze kleurstof geeft de flamingo’s hun prachtige kleur, die ontstaat door het eten van rivierkreeftjes. Voorbeelden van carotenoïden zijn bètacaroteen, astaxanthin, luteïne, zeaxanthine en lycopeen. Ze hebben een antioxidant werking.
 
Carrot oil is afkomstig van wortels dat in soja olie wordt geweekt. De olie is rijk aan vitaminen en mineralen. Bevat bèta caroteen. Heeft een antioxidant werking op de huid.
 
Carthamus tinctorius oil. Zie: Safflower. 
 
Caryodendron orinocense seed oil. Zie: Kahai oil.

Cassia angustifolia seed polysaccharide bevat van nature betaglucan dat galactomannane genoemd wordt. Hydraterend en huidverzachtend.
 
Centaurea cyanus extract is afkomstig van de blauwe korenbloem. Het is een krachtige antioxidant en wordt toegepast vanwege de medicinale eigenschappen. Het is verzachtend op de huid.
 
Centella Asiatica extract, bekend als Gotu Kola, is een medicinale plant die al honderden jaren in de volksgeneeskunde wordt gebruikt, maar ook in wetenschappelijk georiënteerde geneeskunde. De actieve verbindingen omvatten pentacyclische triterpenen (antiviraal en antiseptische werking), asiaticoside (vermindert de vorming van littekens) en madecassoside is hydraterend en verjongend.
Centella Asiatica is effectief in het helen van kleine wonden, hypertrofische wonden (inclusief brandwonden), psoriasis en sclerodermie (bepaalde huidziekte).

Het werkingsmechanisme omvat het bevorderen van de fibroblastproliferatie (vermeerdering bindweefselcellen) en het verhogen van de synthese van collageen en het intracellulair fibronectine-gehalte. Het bevordert zo de aanmaak van collageen en elastine. Ook verbetert het de treksterkte van nieuw gevormde huid, evenals het remmen van de ontstekingsfase van hypertrofische littekens en keloïd. Onderzoeksresultaten geven aan dat het kan worden toegepast bij de behandeling van huidveroudering, acne, haaruitval, wonden, littekens, eczeem, cellulitis, striae en het voorkomen van huidveroudering door de zon. Orale inname van Centella Asiatica verbetert de huid van binnenuit.

Ceramides zijn vetzuren die van nature voorkomen in de opperhuid. Ze reguleren het vochtgehalte en zijn dus huid-identiek. Een ceramide bestaat uit een sphingosine (zie) en een vetzuur. Ceramides helpen bij eczeem, jeuk en zijn goed voor een vochtarme, droge huid. Ze werken herstellend op de huidbarrière en helpen de huid herstellen en verjongen. Ze spelen een essentiële rol in de opbouw van de sphingolipids (zie).
 
Cetearyl olivate is een PEG-vrij, zelfemulgerend multifunctioneel ingrediënt. Het is een complexe combinatie van vetzuren die chemisch vergelijkbaar zijn met de lipide samenstelling van het huidoppervlak.
Kan vloeibare kristalstructuren produceren die vergelijkbaar zijn met die van het stratum corneum. Het is de enige emulgator die een diep hydraterende werking heeft met een goede smeerbaarheid en zonder zeepeffect. Ook geschikt als conditioner voor het haar.

Cetylalcohol is een (co)-emulgator en stabilisator voor crèmes. Geeft ook dikkere crèmes en maakt deze hydrofieler waardoor deze beter aanvoelen op de huid. Afkomstig van plantaardige olie. Lijkt veel op cetearylalcohol.
 
Chamomilla oil is het maceraat van kamille in een basisolie zoals zonnebloemolie. Het is verzachtend op de huid.
 
Chamomilla recutita flower extract is het bloemwater afkomstig van kamille. Zie: Kamille.
 
Cherry (prunus) extract is afkomstig van kersen en staat ook bekend als wild cherry en sweet cherry. Zie: Prunus avium.
 
Chestnut rose. Zie: Rosa roxburghii extract.
 
Chinese magnolia vine. Zie: Wu wei zi.
 
Choisum. Zie: Brassica campestris.
 
Cholesterol is een lichaamseigen vet. Er zijn diverse soorten cholesterol. Het HDL en het LDL. Deze moeten in het lichaam in balans zijn ter voorkoming van hart- en vaataandoeningen.
De cholesterol die wordt toegepast in cosmetica is onder andere afkomstig van avocado. Staat ook bekend als cholesterin.
 
Choline is een onderdeel van het vitamine B complex en komt voor in lecithine. Zie: Lecithin.
 
Chondroitin sulfate is een mucopolysaccharide. Wordt voor toepassing in cosmetica synthetisch gemaakt uit hyaluronzuur. Zie: Hyaluronic acid. 
 
Chondrus crispus (algae) extract is een rode algen soort met vele rijke voedingsstoffen voor de huid. Wordt vooral toegepast in gels. 
 
CI is de afkorting voor Color Index. Alle cosmetica kleuren zijn geregistreerd met een CI nummer.
 
CI 75125. Zie: Lycopene.
 
CI 75135.Zie: Lutein, Xanthophyll en Flavoxanthine.

CI 75300. Zie: Curcumin.
 
CI 77007. Zie: Ultramarine.

CI 77491 is een rood pigment afkomstig van ijzeroxide. Staat ook bekend als E 172.

CI 77492 is een geel pigment afkomstig van ijzeroxide. Staat ook bekend als E 172.

CI 77499 is een zwart pigment afkomstig van ijzeroxide. Staat ook bekend als E 172.

CI 77742. Zie: Manganese violet.

CI 77891. Zie: Titanium dioxide.

CI 77947. Zie: Zink oxide.

Citric acid (Citrus acidum) is afgeleid van citrusvruchten en wordt in kleine hoeveelheden gebruikt om de pH van de cosmetische producten aan te passen. Dit om te voorkomen dat ze te alkalisch worden. De zuurgraad van de huid is namelijk licht zuur. Het is een huid-identiek ingrediënt. Het wordt toegepast als natuurlijk conserveermiddel. Het is een biotechnisch geproduceerde natuur-identieke stof. Ondersteunt de product bewarende werking van antioxidanten. Zorgt er tevens voor dat andere ingrediënten uit het product beter door de huid opgenomen worden. Citroenzuur is reinigend, antiseptisch, antioxiderend en werkt als antiperspirant.
Citroenzuur is tevens een AHA ingrediënt en kan zodanig in een juiste formule en concentratie de huid exfoliëren. Zie: AHA’s.

Citroenzuur. Zie: Citric acid.

Cloudberry. Zie: Rubus chamaemorus fruit extract.
 
Coconut oil (Cocos nucifera oil) is afkomstig van de kokosnoot en bevat veel vitamine E en belangrijke vetzuren zoals palmitic acid, caprylic acid, oleic acid en lauric acid. Pure kokosolie is heel vet. Het wordt wel gebruikt bij het vervaardigen van allerlei minder vette cosmetische ingrediënten op basis van kokos. Kokosolie is verzachtend en antibacterieel. Goed voor huid en haar.
 
Co-enzym Q10. Zie: Ubiquinone.

Coffea Arabica beschermt de huid tegen UV stralen en kan worden toegepast om huidveroudering door zon te vertragen.  
 
Colloidal oatmeal (Avena sativa) is afkomstig van havermout en verbetert de conditie van de huid. Het is ontstekingsremmend, hydraterend en jeukstillend. Dit extract vermindert pro-inflammatoire cytokines, waardoor het ontstekingsremmende effect te verklaren is. Het werkt goed bij eczeem en een droge huid. Het versterkt de natuurlijke huidbarrière. Haver bevat avenanthramides (polyfenolen met een antioxidant werking).
 
Cornflower. Zie: Centaurea cyanus extract. 
 
Crab apple. Zie: Pyrus malis fruit extract.
 
Cranberry seed extract. Zie: Vaccinium macrocarpon.
 
Cranberry seed oil. Zie: Vaccinium macrocarpon.
 
Cucumis melo (melon) fruit extract ook bekend als cantaloupe en honeydew melon. Het is familie van de komkommer en is goed voor droog haar en bij eczeem. Het extract heeft een ontstekingsremmende werking.
 
Curcuma longa. Zie: Curcumin.
 
Curcumin is afkomstig van de Indische saffraan. Het medicinale kruidenextract werkt ontstekingsremmend, antimicrobieel en wondhelend. Het kan toegepast worden bij slecht genezende wonden en bij acne. Curcumin is een verbinding geïsoleerd uit kurkuma, een medicinale plant.
 
Cucurbitae pepo oil is afkomstig van pompoenpitten. De olie is rijk aan linoleic acid (zie), palmitic acid ( zie) en oleic acid (zie) en aminozuren. Daarnaast bevat deze olie sterolen en tocopherolen. Deze olie werkt wondgenezend.
 
Cucurbitae pepo seed extract is afkomstig van de pompoen en is rijk aan carotenoïden die een antioxidant werking hebben.  
 
D-alpha-tocopherol is de beste natuurlijke vitamine E. Zie: Vitamine E. 
 
D-alpha-tocopheryl acetate is een huid-identieke antioxidant en beschermt de huid tegen UV stralen. Zie: Vitamine E.
 
Delphinidin is een natuurlijke kleurstof die voorkomt in ridderspoor, rode druiven, maqui bessen en viooltjes. Het behoort tot de anthocyanins. Dit zijn pigmenten aanwezig in groenten en fruit. Delphinidin is een goede antioxidant, ontstekingsremmend en beschermend tegen UV stralen. Deze stof kan helpen bij psoriasis.
 
Dexpanthenol. Zie: Panthenol.

Diferuloylmethaan. Zie: Curcumin.
 
Dipeptide-2 is een synthetisch klein moleculaire peptide gemaakt van de aminozuren tryptofaan en valine. Dit ingrediënt helpt bij gezwollen ogen.

Dipotassium glycyrrhizate werkt kalmerend, hydraterend en verzachtend op de huid. Zie: Glycyrrhizic acid.
 
Disodium cocoyl glutamate is een zeer zachte tenside (reiniger) geschikt voor de gevoelige huid. Voorkomt het uitdrogen van de huid en geeft een heel fijn schuim. Houdt het schuim ook stabiel. Wordt gemaakt van kokos en glutamic acid.
 
Distel olie. Zie: Safflower oil.
 
D-Mixed Tocopherols Concentrate is een mix van alpha, beta, gamma en delta tocopherolen in een basis van zonnebloemolie. Allemaal 100% natuurlijk. Zie: Vitamine E. 
 
D-Tocopherol acetate is de natuurlijke vorm van vitamine E. Zie: Vitamine E.
 
Donzige moerasbloem. Zie: Limnanthus alba seed oil.

d-Panthenol. Dit is provitamine B5. Zie: Panthenol.

Druif. Zie: Vitis vinifera.
 
Duindoorn. Zie: Hippophae rhamnoides extract en Hippophae rhamnoides oil.

Dunaliella salina extract is een micro alg die zelfs in de moeilijkste levensomstandigheden kan overleven. Bevat bètacaroteen en heeft een goede antioxidant werking. Ook goed als voedingssupplement.

E 100. Zie: Curcumin.
 
E 160d. Zie: Lycopene.
 
E 161a. Zie: Flavoxanthine.
 
E 161b.Zie: Lutein en Xanthophyll.

E 163. Zie: Anthocyanins.

E 163a. Dit is Cyanidine. Een natuurlijk violetkleurig pigment dat voorkomt in rozen en korenbloemen. Het is een veilig pigment en valt onder de anthocyanins (zie). 
 
E 163b. Zie: Delphinidin.
 
E 163c. Zie: Malvidin.
 
E 171. Zie: CI 77891. Titaniumdioxide.

E 172. Zie: CI 77491, CI 77492. IJzeroxide oranje.

Echium pantagineum seed oil is afkomstig van het kruid Paarse ossentong. Deze plant is familie van de Borago officinalis. Hoewel de plant op zich giftig is leveren de zaden een fantastische olie. Deze olie werkt als antioxidant en is antimicrobieel. Verder bevat deze olie alfalinoleic acid (zie), gamma linolenic acid (zie) en stearidonic acid.
 
Ectoin is een 100% pure, actieve en natuurlijke stof. Het behoort tot de extremolytes. Dit zijn kleine moleculen die micro-organismen en planten beschermen tegen de vijandige omstandigheden in hun omgeving. Deze extremolytes (stressbeschermingsmoleculen) bevinden zich van nature in zoutmeren, hete bronnen, Noordpool ijs, woestijnen en in de zee. Ze kunnen schade aan cellen verminderen en zelfs voorkomen, waardoor de schoonheid en de gezondheid van de huid behouden blijft. 
Verder repareert en verbetert ectoin de beschadigde, verouderde, gestreste en geïrriteerde huid.  
 
Ectoin werd per ongeluk ontdekt in 1985 als een beschermende stof in micro-organismen in een zoutmeer in de Natron Valley (Egyptische woestijn). 
 
Deze natuurlijke moleculen bevinden zich in de extremofiele micro- organismen die een van de kleinste en oudste vormen van leven op aarde zijn. Deze micro-organismen bezitten unieke biologische afweermechanismen om extreme omgevingsstress te bestrijden. Deze afweermechanismen hebben veel voordelen voor de huidverzorging. 
Ectoin is het meest voorkomende extremolyticum in de natuur. 
Het bijzondere van ectoin is dat het de huid beschermt tegen allergische reacties en ontstekingen. Dit komt doordat ectoin kosmotrope eigenschappen bezit. Door deze eigenschappen wordt er een laagje water bovenop een celwand of vet gelegd. Hierdoor wordt deze structuur gestabiliseerd. 
De huid wordt zo beschermt tegen allergenen, UV licht en milieu-invloeden. Ectoin is een goede natuurlijke vervanger van corticosteroïden. 
 
Ectoin is een fantastisch ingrediënt voor een wetenschappelijke en alomvattende aanpak in efficiënte anti-aging en huidbehandeling. 
 
Ectoin:
 

 • Is een krachtig multifunctioneel actief ingrediënt 
 • Herstelt een beschadigde- , gestreste- en geïrriteerde huid 
 • Beschermt de huid tegen vervuiling uit de omgeving 
 • Verbetert de huidconditie en vermindert rimpels 
 • Is hydraterend en bewezen effectief 
 • Remt ontstekingen en fungeert als een natuurlijk cortison 
 • Vermindert pigmentvlekken 
 • Beschermt de huid op cellulair niveau tegen UVA en UVB stralen 
 • Beschermt het DNA in de huid 
 • Versterkt en beschermt het eigen afweersysteem van de huid 
 • Verzacht huidirritaties en vermindert allergische reacties en huidontstekingen 
 • Maakt een ruwe en schilferige huid weer zacht en glad 
 • Beschermt de huid tegen huidveroudering en tegen stressfactoren 
 • Vermindert roodheid en jeuk bij huidirritaties 

 
Edelweiss extract is ontstekingsremmend en huidverzachtend. Het is een antioxidant. Zie: Lentopodium alpinum.   
 
Ellagic acid komt voor in pomegranate en bessen. Zie ook bij Quercetin.
 
Emblica officinalis. Zie: Phyllanthus.
 
Emblica officinalis (gooseberry) fruit extract staat ook bekend als amla. Zie: Phyllanthus.
 
Epigallocatechin-3-gallate is een zeer krachtig bestanddeel van groene thee extract. Deze stof werkt ontstekingsremmend en stimuleert de collageenproductie. Zie: Camellia sinensis leaf extract.
 
Epilobium angustifolium extract (fireweed en willow herb) werkt kalmerend en ontstekingsremmend. Het is een goede antioxidant. Daarnaast werkt dit ingrediënt goed op hoofdroos.
 
Ergothioneine (EGT) is een zwavelhoudend aminozuur afkomstig uit paddenstoelen. Het werkt ontstekingsremmend  en is een goede antioxidant. Het kan huidveroudering na UV-straling verminderen. Ook goed als voedingssupplement.
 
Ester-C heeft als hoofdbestanddeel calcium ascorbate. Doordat de vitamine C is gebonden aan calcium is deze veel minder zuur en wordt beter opgenomen. Calcium ascorbate is een stabiele vorm van vitamine C. Zie: Vitamine C.
 
Euterpe oleracea (acai) sterols en Euterpe oleracea fruit extract zijn afkomstig van de Acai bessen. Deze palmbessen zijn rijk aan antioxidanten. Daarnaast werkt acai ontstekingsremmend. Acai is rijk aan malvidin en cyanidine,  anthocyanins, proanthocyanidinen en andere flavonoïden. Daarnaast bevat acai oliezuur, palmitinezuur, aminozuren en B-sitosterol. Deze palmboom groeit in de buurt van de Amazone-rivier.
 
Evening primrose. Zie: Oenothera biennis.
 
Evening primrose oil. Zie: Oenothera biennis. 
 
Ferulic acid is een goede plantaardige antioxidant (polyfenol), antimicrobial en UV-beschermer. Het is ontstekingsremmend, wondgenezend, huidbeschermend en antikanker. Het beschermt de keratinocyten, fibroblasten en het collageen en elastine in de huid. Het heeft een remmend effect op het ontstaan van huidkanker. In een cosmetisch product verbetert ferulic acid de stabiliteit van vitamine C en E en beschermt tegen zon.
 
Fireweed. Zie: Epilobium angustifolium extract.
 
Five flavor fruit. Zie: Wu wei zi.
 
Flavonoïden zijn gele natuurlijke pigmenten die planten, bloemen, groenten, kruiden en fruit hun kleur geven. Het zijn fytonutriënten die vallen onder de polyfenolen. Het zijn antioxidanten.
 
Flavoxanthine is een gele kleurstof afkomstig uit de boterbloem. Het is een xanthophyll (zie).
 
Flaxseed oil. Zie: Linseed oil.
 
Fragaria vesca (Strawberry) fruit/seed extract zijn beiden afkomstig van de wilde Fragaria vesca. De vrucht bevat bioactieve fytonutriënten, koolhydraten, linolzuur, linoleenzuur, citroenzuur, barnsteenzuur, vitamine B9, vitamine C en E. Het werkt ontstekingsremmend en het is een goede antioxidant werking. Het zaad afkomstig van deze aardbei bevat tiliroside. Deze stof bevordert de ceramidesynthese in de huid. Tiliroside is een flavonoïd met ontstekingsremmende, antioxiderende en anticarcinogene effecten. Helpt bij overgewicht.
 
Frangipani extract. Zie: Plumeria Alba Flower Extract. 

Fucus vesiculosus extract is een bruine zeealg. Zie: Bladderwrack.
 
Fu ling: Zie: Hoelen. 
 
Galam. Zie: Sheabutter.

Garcinia mangostana peel extract (mangosteen) is een vrucht die van oorsprong voorkomt in diverse Aziatische landen. De vrucht is rijk aan polyfenolen die een antioxidant werking hebben. De schil van deze vrucht bevat flavonoïden, xanthonen en anthocyanins. Dit zijn allemaal antioxidanten. De schil zelf is niet eetbaar. Dit extract wordt er wel uit verkregen. Het extract werkt ook kalmerend op de huid.
 
Gele gentiaan. Zie: Gentiana lutea root extract.

Genestein/Genisteïne is een isoflavone afkomstig van planten, meestal sojabonen. Deze stof heeft een remmende werking op kankercellen. Activeert de aanmaak van collageen, is wondgenezend, beschermt de huid enigszins tegen UV stralen en is een antioxidant. Goed ook als voedingssupplement.
 
Dit ingrediënt is heel goed bij vrouwen boven de 50 jaar. Door dalende oestrogeenspiegels treedt sneller huidveroudering op. Genestein bindt zich aan oestrogeenreceptor β en brengt verbetering aan in droogheid, atrofie en fijne rimpeltjes.
 
Gentiana campestris. Zie: Gentiana lutea root extract.

Gentiana lutea root extract is verzachtend, enigzins antiseptisch en is een goede antioxidant. Het extract is afkomstig van een medicinaal kruid. Het verbetert de lipidesynthese in de opperhuid aanzienlijk. Deze lipidesynthese is van groot belang voor een gezonde huidbarrière. Dit maakt dit ingrediënt heel goed bij een zeer droge huid en bij atopisch eczeem.
 
Glabridin extract is een isoflavone afkomstig van de wortels van de zoethoutplant. Dit extract is kalmerend, hydraterend, huidzuiverend, talgregulerend, antibacterieel en ontstekingsremmend. Het is tevens een antioxidant. Het bevat licochalcone dat kalmerend en verzachtend werkt op de huid. Glabridin remt tyrosinase en vermindert zo pigmentvlekken.

Glucomannan is een prebiotische suiker die mannose combineert met glucose. Het is afkomstig van de wortel van de konjac plant. Het is een goede bron van polysacchariden met een hydraterende werking.
Glucomannan speelt een belangrijke rol bij het in balans houden van de microflora op de huid. Zo helpt het acne-veroorzakende bacteriën op de huid te helpen beheersen. Het is tevens een goede antioxidant. Het wordt ook als voedingssupplement toegepast.
 
Gluconolactone is een polyhydroxy acid en wordt toegepast als exfoliant. Het komt van nature in veel planten voor. Zie. Polyhydroxy acid.

Glucosylceramides bestaan uit een combinatie van een ceramide en het suikermolecuul glucose. Zij zijn van belang voor de opperhuid. Deze stoffen komen voor in tarwe, rijstzemelen, bieten en in de wortel van de konjac plant.
 
Deze plantaardige glucosylceramiden kunnen de huidbarrière zichtbaar herstellen en versterken. Ze werken hydraterend en herstellend op de huid.
 
Glucosyl hesperidin is een flavonoïd dat van nature voorkomt in citrusplanten en in teunisbloem. Het is een antioxidant en werkt verzachtend op de huid. Zie: Hesperidin.

Glucosylrutin. Zie: Rutin.
 
Glutamine is een aminozuur dat de huidbarrière helpt intact te houden en werkt hydraterend op de huid.

Glutathione is een huid-identiek ingrediënt dat huidherstellend werkt en een antioxidant werking heeft. Glutathione bestaat uit drie aminozuren (cysteïne, glutaminezuur en glycine). Deze werken samen huidherstellend.

Glyceride is het hoofdbestanddeel van natuurlijke vetten en oliën en werkt verzachtend op de huid.
 
Glycerin is een bevochtigingsmiddel (een drievoudig alcohol) voor huid en haar. Het is de bouwsteen van alle natuurlijke vetten en oliën, voor mens, dier en plant. De glycerine in cosmetica is vaak afkomstig uit sojaolie of kokosnoot.

Het is een stof die van nature in de huid voorkomt en helpt om een goede hydratatie te bewerkstelligen. Wordt zeer goed verdragen door de huid. Van belang is daarbij de dosering. Teveel glycerine kan juist vocht aan de huid onttrekken. Een lage dosering is dus voldoende.
Glycerine is tevens huidherstellend en celvernieuwend. Het wordt toegepast als oplosmiddel en het verbetert de smeerbaarheid van een product.

Het zorgt ervoor dat een crème niet uitdroogt, maar het werkt ook vochtvasthoudend op de huid.

Glycerine. Zie: Glycerin.

Glycerol. Zie: Glycerin.

Glycerolum. Zie: Glycerin.

Glyceryl ascorbate is een stabiele vorm van vitamine C. Zie: Vitamine C.

Glycine soja oil is afkomstig van sojabonen en werkt verzachtend op de huid. Zie: Soy bean oil.

Glycine soja seed extract is afkomstig van sojabonen en werkt verzachtend op de huid. Zie: Soy bean oil.

Glycine soja sterols zijn afkomstig van soja en sterolen (vaste veilige alcoholen). Werken verzachtend op de huid. Zie: Soy bean oil.
 
Glycolic acid is een alpha hydroxy acid (AHA). Het wordt verwerkt in peelingproducten en is meestal afkomstig van rietsuiker (Saccharum officinalis). Glycolic acid heeft een heel kleine moleculaire structuur, waardoor deze dieper in de huid kan doordringen, maar daarom de huid ook sneller irriteert. Het kan verbetering geven bij o.a. acnelittekens, pigmentvlekken en een vette huid.
 
Glycolipid. Zie: Glycosphingolipids.
 
Glycolzuur. Zie: Glycolic acid. 
 
Glycoproteins zijn eiwitten gekoppeld aan suiker. Ze komen van nature voor in de huid en in het hele lichaam. Op de huid werken glycoproteïnen samen met glycerine, ceramiden en hyaluronzuur om de huid mooi en gezond te houden. Ze verbeteren de elasticiteit en de natuurlijke afweer van de huid. In een cosmetische formulering met aminozuren, zorgen deze glycoproteins voor een betere oplosbaarheid in water en een betere werkzaamheid van het product op de huid.
 
Glycosaminoglycans zijn mucopolysacchariden rijk aan hyaluronzuur, chondroïtin en heparin. De beste vorm van deze stof wordt synthetisch gemaakt. Zie: Mucopolysaccharide.
 
Glycosphingolipids zijn vetstofjes die in de diepere lagen van de lederhuid voorkomen. Ze zijn van belang voor het reguleren van het vochtgehalte van de huid. Zie ook bij ceramiden.
 
Glycyrrhetic acid. Zie: Glycyrrhetinic acid en Glycyrrhiza glabra root extract.
 
Glycyrrhetinic acid is afkomstig uit de zoethoutwortel en heeft een ontstekingsremmende werking. Het is tevens een antioxidant en helpt bij een vlekkerige huid en pigmentvlekken. Zie: Glycyrrhiza glabra root extract.
 
Glycyrrhiza glabra root extract is afkomstig van de zoethoutwortel en wordt toegepast als een bleker bij pigmentvlekken, als antioxidant, ontstekingsremmer en als hydratant.

In zoethout komt Licochalcone voor. Deze stof kalmeert en verzacht de huid.
Zoethout is tevens antibacterieel, verzachtend en talgregulerend.

Glycyrrhizic acid (18 beta-glycyrrhetinic acid, glycyrrhizine zuur) is afkomstig van de zoethoutwortel. Zie: Glycyrrhiza glabra root extract.
 
Goji extract. Zie: Lycium barbarum fruit extract.
 
Goji fruit extract. Zie: Licium barbarum fruit extract. 
 
Golden root. Zie: Rhodiola rosea root extract.
 
Gold of pleasure oil. Zie: Linseed oil.
 
Gotu kola. Zie: Centella Asiatica.
 
Granaatappel vrucht extract. Zie: Punica granatum fruit extract.
 
Grape. Zie: Vitis vinifera.
 
Grape seed extract is afkomstig uit de pitten van blauwe druiven. Het extract heeft een goede antioxidant werking en is antibacterieel. Het is rijk aan proanthocyanidinen, polyfenolen, flavonoïden en anthocyanins. Dit zijn allemaal zeer krachtige antioxidanten die helpen om milieuschade te verminderen. Druivenextract heeft ook verzachtende eigenschappen. Rode druiven bevatten resveratrol, een zeer krachtige antioxidant.
 
Grape seed oil is afkomstig van druivenpitten. Het is een bijproduct van de wijnproductie. De overgebleven druivenpitten worden geperst, waardoor de olie vrijkomt.
 
Druivenpitolie bevat veel linolzuur, palmitinezuur, stearinezuur, vitamine E, lecithine, mineralen en pycnogenol. Druivenpitolie heeft een antioxidant werking en versterkt de haarvaatjes bij rosacea en couperose.  Dit is een fijne olie voor massages en in huidverzorgingsproducten, omdat deze olie geen kleverig gevoel geeft. Druivenpitolie werkt goed op de doorbloeding in de huid en is daarom goed huidherstellend.
Druivenpitolie gaat ook de nare geur van bacteriën tegen die ontstaat bij zweten en werkt verfrissend en hydraterend op de huid.
 
Druiven bevatten berberine en zijn een sterke antioxidant. Berberine is antiseptisch.
 
Green tea extract. Zie: Groene thee extract.
 
Groene thee extract (Camellia sinensis leaf extract) is rijk aan EGCG. Dit staat voor epigallocatechin-3-gallate. Het is een polyfenol. Polyfenolen zijn chemische verbindingen die voorkomen in planten. EGCG is een flavonoïd behorende tot de polyfenolen. Deze stoffen hebben een sterke antioxidant werking en hebben een blauw tot groene kleur. Het is deze stof in groene thee die de huid beschermt tegen schadelijke UV-stralen. Het is een zogenaamde UV absorber. De verse bladeren van de groene theeplant worden gestoomd, waardoor ze niet oxideren en fermenteren, waardoor de polyfenolen behouden blijven. Daarnaast is EGCG een goede antioxidant.
 
Groene thee vermindert de vorming van pigmentvlekken door de ophoping van melanine (pigment) te verminderen. Het verfijnt de poriën en het verzacht en hydrateert de huid. Het is ontstekingsremmend, antimicrobieel, gaat overmatig zweten tegen en beschermt de huid tegen huidkanker. Een onderzoek uit 2003, gepubliceerd in de American Chemical Society, toonde aan dat groene thee huidkanker voorkomt door het schadelijke enzym junk-2 te blokkeren.
 
Groene thee kan de telomeren (uiteindjes van chromosomen) verlengen en zo de huid verjongen. Verder stimuleert groene thee extract de productie van collageen. Voedt de huid met vitaminen, mineralen en saponinen.
Groene thee is geschikt voor alle huidtypes en ook bij acne, rosacea, psoriasis, huidontstekingen, hoofdroos en bij actinische keratose (door zonneschade ontstane schilferige ruwe plekjes).
 
Gromwell: Zie: Lithospermum erythrorhizon.
 
Guave extract. Zie: Psidium guajava. 
 
Haematococcus pluviatis extract is afkomstig van een zoetwateralg rijk aan astaxanthin. Het is een antioxidant. Zie: Astaxanthin.

Haver. Zie: Avena sativa.
 
Heather (heide). Zie: Calluna vulgaris flower extract.
 
Heemst. Zie: Althea officinalis.
 
Helianthus annuus seed oil is afkomstig uit de zaden van de zonnebloem. De olie is rijk aan linolzuur, oliezuur, palmitinezuur, stearinezuur en een beetje omega-3 linoleenzuur. Het is goed voor een droge geïrriteerde huid. De olie is kalmerend en ook goed voor baby’s die huidirritaties hebben.

Hemp seed oil. Zie: Hennep.

Hennep olie is afkomstig van de Cannabis sativa. Omdat zowel hennep en marihuana afkomstig zijn van de Cannabis plantenfamilie, wordt vaak ten onrechte aangenomen dat ze dezelfde eigenschappen hebben.
Hennepzaadolie is rijk aan  alfalinoleenzuur, linolzuur, fosfolipiden, plantensterolen, aminozuren en vitamine E. De olie werkt goed bij acne en een vochtarme huid. De olie versterkt de werking van cannabidiol (CBD). Cannabidiol werkt ontstekingsremmend en wondgenezend. De olie trekt goed in en laat zich goed over de huid verdelen. Bevordert de celvernieuwing en de veerkracht. 
 
Hesperidin is een flavonoïd afkomstig van citrusvruchten. Het is een antioxidant. Werkt hydraterend, ontstekingsremmend, wondhelend, antikanker en beschermt tegen UV-stralen.

Hexadecanoic acid. Zie: Palmitinezuur.
 
Hexadecanol. Zie: Cetylalcohol.

Hexanoyl dipeptide-3 norleucine acetate is een synthetische peptide die de huid echt oppept.

Hexyldecyl stearate. Zie: Stearic acid.
 
Hibiscus is een prachtige bloem met veel actieve werkstoffen voor de huid. Het extract is prachtig donkerroze van kleur. 

Hibiscus verhoogt de elasticiteit van de huid door de afbraak van elastine (door het enzym elastase) in de huid te remmen.

Het vermindert pigmentvlekken door de exfoliërende werking van organische zuren (citric acid, maleic acid, tartaric acid en hibiscus acid) in deze bloem.  Deze milde zuren zuiveren de huid door dode huidcellen te verwijderen en de celvernieuwing te verhogen.

Hibiscus bevat anthocyanosiden (antioxidanten) die de bloemen hun prachtige kleur geven. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen die ontstaan door milieuvervuiling, UV-stralen, stress, ziekte, enzovoort. De anthocyanosiden verfijnen de huidstructuur en zijn ontstekingsremmend.
Daarnaast is hibiscus wondgenezend, antibacterieel en bestrijdt het herpesvirus en andere infecties. In China wordt deze bloem vaak toegepast in de behandeling van herpes zoster (gordelroos). Hibiscus mag puur op wonden worden aangebracht. Natuurlijke saponinen in hibiscus zuiveren de huid. Hibiscus bevat ook mucilage. Dit is een slijmachtige substantie die wordt geproduceerd door planten. Hierdoor kan water en voedsel opgeslagen worden. Dit maakt hibiscus een fantastisch hydraterend ingrediënt, dat zelfs zacht is voor de gevoelige huid. Een goed gehydrateerde huid is de sleutel tot het behoud van een jeugdige huid.

Hibiscus kan huidkanker voorkomen. Studies hebben aangetoond dat het gentisinezuurgehalte in hibiscus tumorvorming kan voorkomen door de antioxidant en huidherstellende werking.

Hibiscus sabdariffa flower extract. Zie: Hibiscus.
 
Hippophae rhamnoides extract is afkomstig van de bessen van de duindoorn. Het is zeer rijk aan voedingsstoffen zoals phytosterolen, vitamine A, B1, B2, C, E, P, K en foliumzuur, essentiële vetzuren, aminozuren, alpha en bèta caroteen, lycopeen en zeaxanthin. Dit extract werkt hydraterend en verbetert de natuurlijke huidbarrière.
 
Hippophae rhamnoides oil is afkomstig van het vruchtvlees en de zaden van de duindoorn. Goed voor een gevoelige huid en voor baby’s en kinderen.
Duindoornolie bevat palmitoleic acid (omega-7) en gamma-linoleenzuur (omega-6). Deze vetzuren zijn huidherstellend. Duindoornolie verbetert de bloedcirculatie, vergemakkelijkt de zuurstofvoorziening van de huid, verwijdert overtollige gifstoffen uit het lichaam en dringt gemakkelijk door de opperhuid. Omdat het gamma-linoleenzuur in de huid wordt omgezet in prostaglandinen, beschermt duindoornolie tegen infecties, voorkomt allergieën, elimineert ontstekingen en remt het verouderingsproces. Met bijna 200 eigenschappen is duindoornolie een waardevolle aanvulling op gezondheids- en schoonheidsproducten.
De olie is ook heilzaam bij psoriasis, eczeem en ontstekingen veroorzaakt door chemicaliën. Daarnaast biedt deze olie bescherming tegen schadelijke UV-stralen.
 
Hoelen extract is afkomstig van een ondergrondse paddenstoel. Werkt conserverend en wondhelend. Het extract kan helpen bij hyperpigmentaties.

Honeysuckle flower extract is afkomstig van de kamperfoelie Lonicera capriolium of kamperfoelie Lonicera japonia. Werkt verzachtend en ontstekingsremmend op de huid, bleekt pigmentvlekken en wordt veel toegepast in parfums. Het is rijk aan flavonoïden.
 
Hyaluronic acid. Zie: Hyaluronzuur.
 
Hyaluronzuur komt van nature voor in de huid, in het oogvocht en in het bindweefsel in het lichaam. Het werkt hydraterend, huidherstellend en huidverstevigend. Het is in staat om 1000 keer het eigen gewicht in water vast te houden. Het is een mucopolysaccharide. Dit is een meervoudige suiker met een sterk vochtbindend vermogen. Het wordt biotechnisch geproduceerd uit de celwandjes van plantaardige micro-organismen (gisting van suikerbieten door lactobacillen). Het biedt ook bescherming tegen omgevingsinvloeden.

Het allerbeste wordt hyaluronzuur door de huid opgenomen als deze is gebonden aan liposomen.
De hyaluronzuur bevindt zich dan in microscopisch kleine bolletjes die het vocht naar de dieper gelegen huidlagen transporteren.
Het is geschikt voor alle huidtypes, een vochtarme huid, droge huid en bij rimpels. Onderzoek wees uit dat bij gebruik langer dan 3 maanden rimpels verminderen met 10 – 20%. De dichtheid van de huid neemt toe met 13 – 30%.

Hydrocotyl extract. Zie: Centella Asiatica.
 
Hydrogenated ethylhexyl olivate. Indien een plantaardige olie wordt gehydrogeneerd, wordt deze chemisch omgezet van een vloeibare naar een halfvaste of vaste vorm. Dit gebeurt met behulp van een proces waarbij waterstofgas onder hoge druk wordt gebruikt. Hydrogenering maakt het mogelijk dat een olieachtige vloeistof bij kamertemperatuur in een vaste toestand blijft. Gehydrogeneerde olijfolie is een rijke bron van antioxidanten. Het is een ideale vervanger voor chemische siliconen. Dit ingrediënt laat een uniek zijdezacht gevoel achter en geeft glans aan het haar. Ook heel goed voor de huid.
 
Hydrogenated jojoba oil zijn jojobawax bolletjes die voor scrubs worden toegepast. Zie: Jojoba oil.

Hydrogenated lecithin wordt toegepast als emulgator en verbetert de huidconditie. Ook goed voor een gevoelige huid.
 
Hydrogenated lecithin is een natuurlijke co-emulgator die wordt gewonnen uit sojaolie. Het is een emulgator die de huid binnendringt. Het bestaat namelijk uit fosfolipiden die dezelfde structuur hebben als de huid. Het zijn sterk actieve ingrediënten.
 
Lecithine is een van de belangrijkste bestanddelen van cellen. Het bestaat uit de diglyceriden stearinezuur, palmitinezuur en oliezuur, gekoppeld aan een choline-ester van fosforzuur. Het speelt een grote rol in de celstofwisseling. Gehydrogeneerde lecithine (lecithine met toegevoegde waterstof) heeft alle goede kwaliteiten van natuurlijke lecithine, maar met een veel betere stabiliteit.
 
Hydrogenated is afgeleid van het woord hydrogen (waterstof). Hydrogenatie kan alleen bij ‘vettige’ stoffen zoals bij boters en oliën. In feite worden de onverzadigde vetten omgezet naar verzadigde vetten.
 
Fosfolipiden bestaan uit twee soorten vetzuren en zijn opgebouwd uit een ‘kop‘ en twee ‘staarten’. De ‘kop’ is hydrofiel (deze trekt water aan), terwijl de staarten hydrofoob zijn (deze stoten water af). Dit betekent dat de fosfolipiden water aantrekken en vasthouden.
Heel bijzonder is dat deze hoofden en staarten zichzelf in biolagen structureren. Dit geeft hen een structuur die lijkt op die van de huid. Fosfolipiden behouden hun structuur wanneer ze worden aangebracht op de huid.
 
Onder de fosfolipiden is fosfatidylcholine uniek vanwege zijn vorm. Het heeft een choline kop (choline zit in cel-signalerende moleculen) en een keten van vetzuren vormt de staart. Fosfatidylcholine heeft een kleine moleculaire structuur. Het kan cellen en membranen die door vrije radicalen zijn beschadigd verbeteren en beschermen.
 
Hydrogenated olive oil unsaponifiables. Indien een plantaardige olie wordt gehydrogeneerd, wordt deze chemisch omgezet van een vloeibare naar een halfvaste of vaste vorm. Dit gebeurt met behulp van een proces waarbij waterstofgas onder hoge druk wordt gebruikt. Hydrogenering maakt het mogelijk dat een olieachtige vloeistof bij kamertemperatuur in een vaste toestand blijft. Gehydrogeneerde olijfolie is een rijke bron van antioxidanten. Een ideale vervanger voor chemische siliconen. Laat een uniek zijdezacht gevoel achter en geeft glans aan het haar. Ook heel goed voor de huid.

Hydrogenated soybean oil. Zie: Soybean oil.
 
Hydrolyzed algae extract is een rijke bron van polysacchariden (zie) voor de huid.

Hydrolyzed eruca sativa leaf extract is afkomstig van de kruisbloem. Het beschermt de huid tegen schadelijke milieu-invloeden. Het extract bevat quercetine en isorhamnetine. Dit zijn flavonoïden met een antioxidant werking. Zij verbeteren de huidbarrièrefunctie door activering van peroxisoom proliferator-geactiveerde receptor (PPAR) -α en onderdrukking van inflammatoire cytokines. Het helpt goed bij eczeem en huidontstekingen.

Hydrolyzed glycosaminoglycans kan door de opperhuid heen dringen en zo de diepere lagen in de huid bereiken. Is hydraterend. Zie: Glycosaminoglycans.

Hydrolyzed jojoba esters zijn vetzuren afkomstig van de jojoba plant. Huidverzachtend. Zie: Jojoba oil.

Hydrolyzed pumpkin seedcake is afkomstig van de pompoen en werkt hydraterend op de huid. Zie: Pumpkin. 

Hydrolyzed soy protein is afkomstig van sojabonen. Hydraterend en verzachtend voor huid en haar. Zie: Soybean oil.

Hydroxyethylcellulose is een geleer- en verdikkingsmiddel afgeleid van cellulose. Het is ook een belangrijk ingrediënt in de vorming van grote bubbels, omdat het oplosbaar is in water en een structurele sterkte aan de zeepbel verschaft.
Het is een polymeer dat gemaakt wordt door het laten reageren van ethyleenoxide met alkalicellulose onder strikt gecontroleerde omstandigheden.
Het is goed voor de haren, vloeibare zepen, bubbelbaden, crèmes en lotions.

Hydroxylated lecithin is een emulgator afkomstig van lecithine. Zie: Lecithin.

Idebenone. Zie: Co-enzym Q10.

Ilex paraguariensis is yerba maté extract. Dit is een hulstsoort waar thee van gezet kan worden. Het is verzachtend op de huid en heeft een goede antioxidant werking. Dit extract is rijk aan cafeïne en helpt bij het verliezen van overgewicht. Dit extract voorkomt ook de afbraak van elastine in de huid.

Indian berberry. Zie: Berberis aristata.
 
Indian gooseberry. Zie. Phyllanthus.
 
Indische amandel. Zie: Terminalia chebula fruit extract.
 
Isoflavone is een plantenextract behorend tot de polyfenolen. Ze komen voor in soja, lijnzaad en enkele groenten en granen. Ze hebben een goede antioxidant werking. Deze isoflavonen maken phyto-oestrogenen aan zoals genisteïne (zie genestein). Isoflavonen lijken op het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Isoflavonen zijn wel veel minder krachtig dan oestrogeen. Isoflavonen zijn goed tijdens de overgang, omdat dan de productie van oestrogenen minder wordt. De belangrijkste bron van isoflavonen is soja. Zie: Soybean oil.
 
Jojoba butter is het vetste bestanddeel van jojoba olie (zie). Werkt verzachtend op de huid. Zie: Jojoba oil. 
 
Jojoba esters is een mix van jojoba oil en hydrogenated jojoba oil. Vaak toegepast als scrubkorrels. Zie: Jojoba oil.
 
Jojoba oil is afkomstig uit de zaden van een woestijnstruik en komt oorspronkelijk uit Mexico.

De olie is rijk aan aminozuren, essentiële vetzuren, provitamine A, mineralen, squalaan en vitamine E. Dat maakt deze olie goed houdbaar. Deze olie is goed voor huid en haren. Het gaat verstopping van de haarzakjes tegen, is talgregulerend en antibacterieel. Het beschermt de huid tegen weersinvloeden en is verzachtend, hydraterend en ontstekingsremmend.
Jojoba olie bevat een natuurlijke zonnebeschermingsfactor 4 en zorgt ervoor dat de huid langer mooi bruin blijft. Het is geschikt voor alle huidtypes en stimuleert het herstel van littekens.
Uit het zaad worden kleine wasbolletjes geproduceerd en toegepast als peeling. Zelfs de meest gevoelige huid kan hiermee gescrubd worden.
De olie kan ook gebruikt worden als veilige boenwas.

Kahai oil is afkomstig van de noten van de Amazoneboom (Caryodendron orinocense of Cacay) die groeit in Venezuela, Ecuador en Colombia. De olie is rijk aan linolzuur, β-sitosterol, campesterol, stigmasterol, squalane, alpha, beta, gamma en delta-tocoferolen.
De olie is hydraterend, huidverstevigend en helpt de hydrolipide mantel van de huid te herstellen.
Het wordt ook gebruikt als een leave-in haarconditioner die glans en een zijdeachtig gevoel geeft. Het voorkomt gespleten haarpunten en is goed bij haartransplantatieprocessen. Ook goed voor de nagels en bij littekens.
Een studie toonde aan dat 95% van de patiënten een vermindering van rimpels had van maximaal 45% na slechts 4 weken gebruik. Kahai olie is zeer geschikt voor de gevoelige huid, beschadigd haar, bij huidirritaties en brandwonden.

Kamille. Zie: Anthemis nobilis flower water. De echte kamille bevat sesquiterpenen die een huidallergie kunnen geven. Roomse kamille is beter. Wilde kamille bevat net als echte kamille azuleen, wat toch bij sommige mensen tot overgevoeligheidsreacties kan leiden.

Kamperfoelie: Zie: Honeysuckle flower extract.
 
Karanje oil is afkomstig van de zaden van een Indiase medicinale plant (Pongamia pinnata). De olie is rijk aan flavonen, flavans, chalconen, terpenen, steroïden en vetzuren. Het is een goede antioxidant, antimicrobieel, ontstekingsremmend en verzachtend. De olie is wondgenezend en antiviraal tegen herpes simplex-virussen.
 
Karité butter. Zie: Sheabutter.

Kastanjeroos. Zie: Rosa roxburghii extract.
 
Kiezelzuur. Zie: Silicium dioxide.

Kiwi fruit extract. Zie: Actinidia chinensis.
 
Koringa oil. Zie: Moringa oleifera seed oil.
 
Kruipbraam. Zie: Rubus chamaemorus fruit extract.
 
Kruisbloemextract. Zie: Hydrolyzed eruca sativa. 

Kudzu is afkomstig van de Pueraria lobata klimplant en is rijk aan isoflavonen (zie) en genestein (zie). Het is een goede antioxidant.
 
Kukui nut oil is afkomstig van de noten van de medicinale plant Aleurites moluccana uit Hawaï, Indonesië en India. De olie bevat vitamine A en E. 
 
De olie is ontstekingsremmend, hydraterend, verzachtend bij huidirritaties en wondgenezend. De olie beschermt de huid tegen weersinvloeden en enigszins tegen UV stralen. Bevat linolzuur en linoleenzuur. De olie helpt bij eczeem, huidontstekingen, psoriasis en allergische huidreacties. Versterkt het bindweefsel, vermindert rimpels, striae en cellulitis. Is goed voor de haren en bij een droge huid, acne en een vette huid. De olie is zelfs geschikt voor kleine kinderen en baby’s.
 
Lactic acid is een AHA ingrediënt (zie). AHA staat voor Alpha Hydroxy Acid. Het is een natuurlijk bestanddeel van de beschermende zuurmantel van de huid. Het is afkomstig van melk. 
In een pH-correcte formule voor de huid (pH tussen 3 – 4) en in een concentratie tussen 5 – 12%, exfolieert melkzuur het huidoppervlak. 
Dit zorgt voor een schonere jongere huid. Het is van belang dat er naast melkzuur ook kalmerende ingrediënten in een peelend product toegepast worden.
 
Melkzuur:

 • Is hydraterend, verfrissend, verjongend en verzachtend 
 • Reguleert de pH waarde van de huid en van het cosmetisch product 
 • Is het beste AHA ingrediënt dat er is. Het is huidvriendelijker dan bijvoorbeeld glycolic acid 
 • Verwijdert dode huidcellen op een milde manier 
 • Vermindert rimpels en pigmentvlekken en maakt de huid egaler 
 • Geschikt voor alle huidtypes, zelfs de meest gevoelige huid 
 • Is een natuurlijk conserveringsmiddel tegen gisten Stimuleert de productie van hyaluronzuur, collageen en van ceramiden (natuurlijke vetten) in de huid 
 • Het reinigt de poriën en reguleert de talgproductie 
 • Het droogt infecties van de huid uit 
 • Wordt in hogere percentages toegepast als professionele peeling. 
 • Een peeling met melkzuur reinigt de poriën, verwijdert dode huidcellen, reguleert de talgproductie, vermindert rimpeltjes en stimuleert de collageenproductie (mensen die Roacutane gebruiken mogen geen peeling ondergaan en moeten na het stoppen met Roacutane zeker een half jaar wachten) 
 • Melkzuur werkt ook positief op een huid met huidontstekingen door een allergie. Onderzoek toonde aan dat huidontstekingen, t.g.v. een allergie, verminderen met lactic acid door de mastcellen te beïnvloeden. 

 
Lactobacillus ferment is een probiotisch (niet levend) ingrediënt gemaakt door de fermentatie van lactobacillen. Het is verzachtend en versterkt de natuurlijke afweer van de huid. 
 
Lactobacillus/rye flour ferment is een probiotisch (niet levend) ingrediënt gemaakt door roggemeel te fermenteren met lactobacillen. Het werkt hydraterend en versterkt de natuurlijke afweer van de huid.

Lactobionic acid is een disaccharide afkomstig van gluconic acid. Het is een polyhydroxy acid (zie). Het is een sterke hydratant.
 
Lactoperoxidase is een enzym afkomstig van melk. Wordt toegepast als conserveermiddel en werkt herstellend op de huidflora.
 
Lady’s thistle. Zie: Silybum marianum.
 
L-ascorbic acid is een goede vitamine C soort met antioxidant werking. Zie: Vitamine C.
 
Lauric acid is afkomstig uit kokosolie. Wordt veel toegepast in reinigers. Zie: Coconut oil.
 
Lauryl laurate is afkomstig van lauryl alcohol (zie) en lauric acid (zie). Wordt toegepast als textuurverbeteraar en verzacht de huid.
 
Lecithin komt voor in alle levende cellen en wordt gehaald uit eidooier en plantenzaden. Voor cosmetische toepassing is lecithine vooral afkomstig van soja of zonnebloem. Het is een ideale emulgator. Dit wil zeggen dat lecithine voorkomt dat water en olie in een product zich gaan scheiden.
Lecithine is een rijke bron van choline. Choline is een vitamine van de B groep vooral in de vorm van fosfatidylcholine.
 
Ik geef de voorkeur aan lecithine gewonnen uit planten, omdat veel mensen allergisch zijn voor eigeel (egg yolk). Lecithin is opgebouwd uit phospholipiden en dient als grondstof voor liposomen. Dit zijn microscopisch kleine bolletjes die dienen als transportmiddel voor actieve ingrediënten.
 
Leontopodium Alpinum extract is afkomstig van de Edelweiss. Dit plantje behoort tot de familie van de Asteraceae. Het is een wilde bloem die groeit op rotsachtige kalkstenen. Het is een goede antioxidant, ontstekingsremmend en vermindert rimpels. Het verbetert de huidelasticiteit, de huiddikte en de dermale dichtheid. In de natuur komt dit plantje niet meer zoveel voor. Daarom wordt dit plantje veel gekweekt.
 
Licorice. Zie: Glycyrrhiza glabra root extract.

Lijnolie. Zie: Linseed oil.
 
Lijnzaadolie. Zie: Linseed oil. 
 
Limnanthus alba seed oil is afkomstig van de Limnanthes alba (meadowfoam).
 
Het is een heel stabiele olie en rijk aan de volgende vetzuren:
 
Eicos-5-enoic acid 58-64% (EPA omega-3)
Docos-5-enoic acid 3-6%
Docos-13-enoic acid (Erucic acid) 10-14%
Docosa-5,13-dieenzuur 15-21%
 
Meadowfoam is goed voor huid en haar en maakt deze zacht. Het bevat ook antioxidanten zoals vitamine E en fytosterolen. De olie is ontstekingsremmend.
 
Linoleenzuur. Zie: Linolenic acid.

Linoleic acid (linolzuur) is een belangrijk onverzadigd vetzuur. Het is een essentiële bouwsteen voor ceramiden, een van de belangrijkste vochtinbrengende elementen van de huid. Ons lichaam kan dit essentiële vetzuur niet maken, dus we moeten het uit ons voedsel halen of op onze huid doen. Linolzuur helpt de huidbarrière sterker te maken, zodat het effectief water en irriterende stoffen buiten kan houden. Ook helpt linolzuur om acne te verminderen. Plantaardige oliën gebruikt in huidverzorging die rijk zijn aan linolzuur zijn onder andere saffloerolie, zonnebloemolie, rozenbottelolie en teunisbloemolie. Het komt ook voor in sojabonen en mangoboter.

Linolenic acid (alfa-linoleenzuur) is een belangrijk onverzadigd vetzuur. Het komt van nature voor in plantaardige oliën zoals sojaolie en lijnzaad. Het verbetert de conditie van huid en haren en beschermt deze. Zie: Omega vetzuren. 
 
Linolzuur. Zie: Linoleic acid.

Linseed oil is afkomstig van de vlassoort Linum usitatissum var. Bulgare. De olie is rijk aan linolenic acid, oleic acid en linoleic acid.
 
Lijnzaad bevat lignans. Dit zijn stoffen die een helend effect hebben op de hormoonhuishouding en die kanker, bacteriën, virussen en schimmels helpen bestrijden.
 
Het is ontstekingsremmend bij hormoongerelateerde ontstekingen. Het is goed voor huid, haar en nagels en het kan helpen bij acne, allergie, eczeem, haarproblemen, huidontstekingen, schimmelinfecties, voor de wondgenezing en bij hormonale klachten bij vrouwen. Lijnzaad bevat fyto-oestrogenen die het vrouwelijke hormoon oestrogeen nabootsen. Heel goed als supplement. Zie: Omega-vetzuren.
 
Linum usitatissimum (linseed) seed oil is lijnzaadolie. Zie: Linseed oil.
 
Liposomen. Zie: Lecithin en hyaluronzuur.
 
Liquorice. Zie: Glycyrrhiza glabra root extract.

Lithospermum erythrorhizon (Gromwell) is afkomstig van de wortel van de plant en heeft een helende werking op eczeem en brandwonden. Het is een goede antioxidant.
 
Lonicera capriolium. Zie: Honeysuckle flower extract.

Lonicera japonica. Zie: Honeysuckle flower extract.

Lonicera japonia flower extract. Zie: Honeysuckle extract.
 
Lotusbloem extract (Nelumbo nucifera flower extract) is een waterplant die groeit in stilstaand water en tot bloei komt in de volle zon. De lotusbloem staat symbool voor alle krachten van de natuur. Met de wortels staat de lotus in de aarde, met zijn stengel in het water en met zijn bloemen in de lucht en in de zon (vuur). Het extract is rijk aan nuciferine, quercetine, flavonoïden, sterolen, tanninen en saponinen. Lotusbloemextract werkt het best in een crème op basis van water en niet op basis van olie.
Lotusbloemextract werkt kalmerend, verzachtend, hydraterend, antiviraal en ontstekingsremmend. Het helpt bij het voorkomen van huidkanker door de anti-angiogenese werking. Angiogenese is het vormen van nieuwe bloedvaatjes vanuit bestaande bloedvaten. Dit proces zien we bij kanker.
Lotusbloem werkt helend bij huiduitslag, roodheid en huidirritaties.
Onderzoek toonde aan dat lotusbloemextract rimpels vermindert met 49 – 56% en pigmentvlekken verminderen met 50 – 59%.
 
Lutein is een kleurstof die voorkomt in spinazie en brandnetels. Het is een carotenoid. Zie: Carotenoïden, flavonoïden en xanthophyll. Het is een goede antioxidant. Het is een stof goed voor de ogen. 
 
Luteïne.Zie: Lutein. 

Luzerne. Zie: Alfalfa.
 
Lycium barbarum fruit extract (Wolf berry of Goji berry)is afkomstig van de Goji bes. Is een goede antioxidant en ontstekingsremmend. Het extract bevat calcium, selenium, vitamine B, zink en vitamine C.
 
Lycopene is de rode kleurstof die voorkomt in tomaten. Het is een carotenoid (zie) met een antioxidant werking.
 
Lyopine. Zie: Lycopene.
 
Madecassoside. Zie: Centella Asiatica.
 
Magnesium ascorbyl phosphate is een stabiele vorm van vitamine C en is een antioxidant. Zie: Vitamine C.
 
Malic acid is afkomstig van onrijp fruit zoals appels en kersen. Wordt toegepast als exfoliant. Zie: AHA.
 
Malpighia emarginata fruit extract. Zie: Acerola.
 
Malpighia glabra. Zie: Acerola.
 
Malpighia punicifolia. Zie: Acerola.
 
Malvidin is een paarsblauw pigment dat voorkomt in planten, bloemen en vruchten. Het is een anthocyanin. Zie: Anthocyanins.
 
Manganese is een mineraal pigment afkomstig van mangaan. Komt voor in het natuurgesteente Pyrolusiet. Kan zelfs bij een huid met acne genezend werken.

Manganese violet. Dit is een prachtig violet pigment. Zie: Manganese.

Mangifera indica seed butter. Zie: Mangoboter.
 
Mangoboter (Mangifera indica seed butter) wordt gewonnen uit de fruitpitten van mango’s. Het is zeer voedend voor de huid en bevat heel veel voedingsstoffen. Het bestaat voor 46% uit oliezuur, 42% uit stearinezuur, 6% palmitinezuur en 3% linolzuur. Oliezuur en stearinezuur werken hydraterend op de huid. Ze maken de huid zacht en soepel.
 
Oliezuur heeft tevens een ontstekingsremmende werking. Daarnaast bevat mangoboter vitaminen A en E en de polyfenolen quercetine, cafeïnezuur en mangiferine die fungeren als antioxidant. Daarnaast bevat mangoboter ook tanninen. Deze stoffen verkleinen de poriën, zijn antibacterieel en antiviraal en dus ontstekingsremmend. Mangiferine is ook antibacterieel, schimmelwerend en ontstekingsremmend. Mangoboter bevat ook allantoïne dat huidherstellend is.
 
Mangoboter is ideaal voor droge lippen, een droge huid, bij eelt, kloven en droog en dof haar. Boven de 30 graden wordt mangoboter vloeibaar. Het kan ook puur toegepast worden. Het is hydraterend, verzachtend en huidherstellend.
Daarnaast biedt mangoboter enige bescherming tegen UVA stralen en het ontstaan van rimpels. Mangoboter dringt door tot in de lederhuid.
 
Maqui. Zie: Aristotelia chilensis. 
 
Mariadistel. Zie: Silybum marianum fruit extract.
 
Marionberry is afkomstig van de bessen van de Rubus ursinus en is rijk aan antioxidanten. Dit extract bevat beta-sitosterol. Dit is een fytosterol met een antioxidant-, antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Dit extract werkt helend op allergisch eczeem.
 
Marshmallow. Zie: Althea officinalis. 
 
Marula oil is afkomstig van de vruchten van de Afrikaanse Sclerocarya birrea (Marula boom). De vruchten bevatten oleic acid, palmitic acid, linoleic acid en stearic acid. De olie is hydraterend en verzachtend. Daarnaast beschermt deze olie de huid tegen veroudering door de afbraak van collageen en elastine af te remmen. Deze olie is heel geschikt als basis voor een natuurlijk parfum. Geschikt voor alle huidtypes, maar vooral voor een droge en vermoeide huid.
 
Maté. Zie: Ilex paraguariensis.

Matricaria oil. Zie: Chamomilla oil.
 
Meadowfoam. Zie: Limnanthus alba seed oil. 

Meadowsweet. Zie: Filipendula ulmaria.
 
Medicago sativa. Zie: Alfalfa.
 
Melia azadirachta (chinaberry) is een medicinale plant in India en is rijk aan alpha lipoic acid. Werkt herstellend op de huid bij brandwonden, acne en bloeduitstortingen. Het extract heeft een desinfecterende werking. Zowel de bladeren en de bloem worden gebruikt.
 
Melibiose. Zie: Mucopolysaccharide.
 
Melkzuur. Zie: Lactic acid.
 
Mica zijn minerale kleurpigmenten die de huid egaliseren en niet verstoppen. Mica pigmenten zijn een groep fijn gekristalliseerde mineralen die aan cosmetische producten een lichte glans geven door de lichtreflectie te versterken. Mica is veilig en verkrijgbaar in vele kleuren. Het moet alleen niet ingeademd worden in poedervorm. Dan kan het de longen irriteren.

Moerasspirea. Zie: Filipendula ulmaria.
 
Moringa oleifera seed oil is afkomstig uit de zaden van de Moringaboom. Is rijk aan belangrijke vetzuren zoals palmitic acid, stearic acid en linoleic acid. Het is een goede antioxidant, werkt
ontstekingsremmend, schimmeldodend en huidverzachtend.
 
Morus alba is witte moerbei. Zie: Mulberry extract.
 
Mucopolysacchariden werken hydraterend en verstevigend op het bindweefsel. Het zijn koolhydraten.
 
Mulberry extract (Ribes Nigrum/Zwarte moerbei) is een plantenextract (Moerbei of sang shu) dat een blekende werking heeft op pigmentvlekken. Het is beter dan kojic acid (zie in de rode lijst). Het bevat arbutane, flavonoïden, antioxidanten en anthocyanins.  Het werkt uitdrogend bij acne.
 
Myrciaria dubia fruit extract staat bekend als camu camu. Het is een kleine bes die rijk is aan vitamine C, natrium, kalium, calcium, zink, magnesium, mangaan en koper. Daarnaast bevatten de besjes oliezuur en aminozuren.
 
Myristyl nicotinate is een derivaat van nicotinic acid wat een onderdeel is van vitamine B3. Zie: Niacinamide.
 
Myrobalanus. Zie: Terminalia chebula fruit extract.
 
Nakai. Zie: Filipendula glaberrima.
 
Natural yellow 3. Zie: Curcumin.
 
Neem extract. Zie: Melia azadirachta.   
 
Nelumbo nucifera flower extract. Zie: Lotusbloem extract.
 
Niacin. Zie: Niacinamide.
 
Niacinamide is vitamine B3, huid-identiek en heel goed voor de huid:
 

 • Het vervaagt pigmentvlekken doordat niacinamide de overdracht van pigment (melanine) van melanosomen naar de huidcellen onderdrukt. Melanosomen zijn pakketjes waarin het pigment zit. Pigmentvormende cellen (melanocyten) vormen de melanosomen die door de huidcellen worden opgenomen, waardoor de huid haar kleur krijgt. 
 • Vermindert allergische reacties en huidontstekingen door de productie van histamine en inflammatoire cytokines te verminderen. Helpt zo bij eczeem, een gevoelig huid, bij allergische reacties, acne en rosacea. 
 • Stimuleert de productie van hyaluronzuur (vocht), ceramiden (vetten) en collageen (huidverstevigend eiwit) in de huid. Hierdoor verminderen fijne lijntjes en rimpels.
 • Werkt regulerend op de verhoorning en de talgproductie waardoor onzuiverheden verminderen.  
 • Beschermt de huid tegen omgevingsinvloeden door de helende werking op de barrièrefunctie van de huid. Dit voorkomt vochtverlies waardoor de huid minder gevoelig wordt voor omgevingsfactoren. Daarnaast werkt niacinamide verzachtend, hydraterend, jeukstillend, antimicrobieel, kalmerend en is het een goede antioxidant. 
 • Het verhoogt de energie in de cellen en helpt bij het DNA-herstel.
 • Heel goed als voedingssupplement bij stress, omdat het qua structuur lijkt op cortisol. De hormonale productie in de bijnieren wordt gestimuleerd. Hierdoor ontstaat de ontstekingsremmende werking. Daarnaast helpt vitamine B3 bij de stofwisseling van eiwitten, vetten en koolhydraten en werkt het goed op de onderhuidse spiertjes. 
 • Werkt preventief tegen actinische keratose en huidkanker. 


Voor een goed resultaat is minimaal 4 – 5% nodig in een product.
Let er altijd op dat niacinamide niet op het laatst bij de ingrediënten vermeld wordt op de verpakking. Dan is het toegepaste percentage te laag om echt resultaat te kunnen geven. Een tekort aan niacinamide kan zich uiten in een huiduitslag die verergert bij blootstelling aan zonlicht.
 
Nicotinamide. Zie: Niacinamide.

Nicotinic acid. Zie: Niacinamide.
 
Nuciferin. Zie: Lotusbloem extract.

Nymphaea tetragona extract is afkomstig van een waterlelie. Het is een krachtige antioxidant die de afbraak van collageen remt.
 
Oat. Zie: Avena sativa.
 
Oat betaglucan is afkomstig van Avena sativa (zie) en beta glucan (zie). Het verzacht de huid en het is een goede antioxidant.
 
Oat bran extract is afkomstig van haverzemelen. Zie: Avena sativa.
 
Oat kernel extract is afkomstig van Avena sativa (zie). Het verzacht de huid.
 
Octadecanoic acid. Zie: Stearic acid.
 
Octadecanol. Zie: Stearic acid.
 
Octane- 1,2 diol. Zie: Caprylyl glycol.
 
Oenothera biennis is afkomstig van de avond sleutelbloem of teunisbloem (Evening primrose). Op de haren werkt het haarverzachtend. Op de nagels werkt het verstevigend en op de huid werkt het ontstekingsremmend. De olie werkt genezend op allergisch eczeem. Dit is namelijk gerelateerd aan een tekort aan delta-6-desaturase, een enzym dat verantwoordelijk is voor de omzetting van linolzuur in gamma-linoleenzuur (GLA). Deze olie is rijk aan gamma linolenic acid (GLA) en linoleic acid (LA). Heel goed als voedingssupplement bij menstruatieproblemen en een slechte doorbloeding (winterhanden en wintervoeten) en bij eczeem en huidallergieën. Zie: Omega-vetzuren.
 
Olea europaea oil unsaponifiables. Zie: Olive oil.
 
Oleic acid. Zie: Oliezuur.
 
Oleum balanium. Zie: Moringa oleifera seed oil.
 
Oliezuur (oleic acid) is het belangrijkste onverzadigde vetzuur dat van nature voorkomt in veel dierlijke en plantaardige bronnen. Voor cosmetische toepassing is het vaak afkomstig van palmolie, rijstolie, zonnebloemolie en olijfolie. Het wordt in veel schoonheidsproducten toegepast om het vocht in de huid vast te houden. Het is vooral geschikt voor een droge en rijpe huid. Het zorgt ervoor dat de werkstoffen uit een product beter door de huid opgenomen worden. Linolzuur werkt tevens ontstekingsremmend. Ook bij schimmelinfecties van de huid.

Omega-vetzuren zijn heel belangrijk als onderdeel van een gezonde voeding, maar ook voor de huid hebben ze heel veel voordelen. De omega-3- en omega-6 vetzuren worden essentiële vetzuren genoemd, omdat het lichaam ze zelf niet kan aanmaken. 
 
De meest belangrijke omega vetzuren voor de huid zijn: 

 • Omega-3 vetzuren die voorkomen in visolie, lijnzaadolie, chia-olie, walnootolie en in bepaalde soorten algen. 
 • Omega-6 vetzuren komen veel voor in plantaardige oliën. 
 • Omega-9 vetzuren komen veel voor in lijnzaadolie, sojaolie, koolzaadolie en zonnebloemolie. 

 
De omega vetzuren dienen als essentiële bouwstenen voor de huid. Ze geven een gladder, egalere en jonger uitziende huid. De leeftijd of het huidtype speelt daarin geen rol. Omega vetzuren hydrateren de huid, kalmeren roodheid en irritaties, verminderen schilfervorming en beschermen de huid tegen omgevingsinvloeden.
 
Het is heel belangrijk voor ons lichaam dat de verhouding tussen de omega-3 en omega-6 vetzuren goed is. Teveel omega-6 vetzuren in de voeding bevordert de groei van vetweefsel en bevordert de ontstekingsreacties in het lichaam. Vooral de ontstekingsremmende werking is van groot belang bij de succesvolle behandeling van huid- en haarproblemen. Omega-3- en omega-6- vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren.
 
De werking van de omega vetzuren is zeer breed. In dit boek beperk ik me tot het bespreken van de effecten van de omega vetzuren op de huid.
 
Omega-3 vetzuren
 

 • Werken ontstekingsremmend door de vorming van prostaglandinen-3 te remmen. Dit zijn stoffen die ontstekingen veroorzaken
 • Verbeteren de werking van het immuunsysteem
 • Werken preventief tegen kanker en remmen uitzaaiingen
 • Verminderen de aanmaak van vetcellen en ze verhogen de energie
 • Werken positief bij allergische huidreacties en bij astma 
 • Zijn goed bij broos haar, haaruitval, een droge huid en droge haren, ontstekingen, jeuk, hoofdroos, zwakke nagels, lupus, psoriasis, acne, rosacea, eczeem en bij zonnebrand
 • Uit alfa-linoleenzuur (ALA) wordt onder gunstige omstandigheden eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) gevormd.
 • De beste bron van omega-3 vetzuren is gezuiverde visolie

 
Omega-6 vetzuren
 

 • Bevorderen ontstekingsreacties en vergroten de kans op kanker als er in verhouding meer omega-6 vetzuren dan omega-3 vetzuren in het lichaam aanwezig zijn
 • Omega-6 vetzuren worden gevormd uit linolzuur (LA).  Uit linolzuur wordt gamma-linoleenzuur gevormd (GLA) en dit wordt omgezet in arachidonzuur (AA). Dit arachidonzuur activeert cytokinen die ontstekingen en allergieën veroorzaken 
 • Linolzuur vinden we in maïsolie, sojaolie, saffloerolie, sesamolie, arachideolie, palmolie en zonnebloemolie. Vermijd bij het koken genoemde oliën
 • Het arachidonzuur vinden we in niet biologisch vlees, zuivelproducten en eieren
 • Gamma-linoleenzuur (GLA) vinden we in teunisbloemolie, bernagieolie, spirulina en in zwarte bessenpitolie

 
Orbignya oleifera seed oil. Zie: Babassu oil. 
 
Orbignya speciose. Zie: Babassu oil.
 
Oryzanol is afkomstig van de rijstplant. Het wordt toegepast als UV filter. Het heeft een antioxidant werking.
 
Oryza sativa bran extract is afkomstig van rijst en verzacht de huid. Dit ingrediënt is rijk aan flavonoïden met een antioxidant werking. Daarnaast werkt dit extract ontstekingsremmend en heeft het een beschermende werking op het collageen in de huid.
 
Oryza sativa cera is een wax afkomstig van rijst en verzacht de huid.
 
Oxidoreductase is een groep enzymen die vrije radicalenschade tegengaan door zuurstof te blokkeren.
 
Palmitic acid. Zie: Palmitinezuur.
 
Palmitinezuur is een verzadigd vetzuur (hexadecaanzuur) in dieren, planten, micro-organismen en in voeding zoals kaas en zuivelproducten. Het komt voor in het hele menselijke lichaam en in moedermelk. In de huid wordt het aangetroffen in het stratum corneum. Dit is de bovenste huidlaag die bestaat uit dode huidcellen.

In cosmetica wordt palmitinezuur toegepast als emulgator en als oppervlakte-actieve stof in reinigingsproducten. Een emulgator voorkomt dat water en olie in een product zich van elkaar gaan scheiden.

Een oppervlakte-actieve stof (tenside) is een stof met een reinigend effect op de huid met schuimvorming.

Palmitinezuur is hydraterend, verzachtend, beschermt de huid tegen schadelijke bacteriën, stoffen die de huid irriteren of een allergische reactie veroorzaken. Palmitinezuur kan helpen bij acne, eczeem en allergische reacties. Het beschermt de huid tegen vroegtijdige veroudering.

Palmitoyl dipeptide-10 is opgebouwd uit palmitic acid en de aminozuren alanine en histidine. Werkt huidherstellend. Zie: Peptides.

Palmitoyl hexapeptide-12 is opgebouwd uit palmitic acid en meerdere aminozuren. Zie: Peptides.
 
Palmitoyl oligopeptide is opgebouwd uit palmitic acid en meerdere aminozuren zoals alanine en arginine. Zie: Peptides.
 
Palmitoyl pentapeptide-4 werkt huidherstellend. Zie: Peptides.
 
Palmitoyl proline is opgebouwd uit palmitic acid en het aminozuur proline (zie). Zie: Peptides.
 
Palmitoyl tetrapeptide-7 staat ook bekend als Matrixyl 3000. Is ontstekingsremmend en huidherstellend. Zie: Peptides. 
 
Palmitoyl tripeptide-1 werkt huidherstellend. Zie: Peptides.
 
Panthenol is een huideigen vitamine B (B5) soort. Het is de alcoholvorm van pantotheenzuur en is biologisch actief. In de cellen wordt het omgezet tot pantotheenzuur, dat een onderdeel is van co-enzym A. Co-enzym A is van belang bij de regulering van vetzuren, sterolen, eiwitten, koolhydraten, steroïde hormonen, porfyrines en de energieproductie. Hierdoor wordt de energietoevoer naar de huidcellen bevordert en versnelt de vorming van nieuwe huidcellen. Pas in de huid ontstaat het pantotheenzuur. Deze vitaminevormende eigenschap van panthenol is vooral in de huidverzorging van toepassing en niet in de haarverzorging.
 
Panthenol:
 

 • Is hydraterend, verzachtend, huidherstellend, ontstekingsremmend en jeukstillend.  
 • Gaat uitdrogen van de hoofdhuid tegen en voorkomt gespleten haarpunten. Panthenol legt een beschermend laagje om het haar heen, waardoor er meer volume en een betere doorkambaarheid en glans ontstaan. De haarschacht wordt weer zacht en glanzend. Het haar wordt sterker en klit minder snel. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat 5% panthenol in een product zich hecht aan het haar en zo beschadigde plekken op de haarschacht tijdelijk kan repareren. Hierdoor gaat het haar glanzen en wordt het gladder, beter doorkambaar en minder statisch. 
 • Panthenol beschermt tegen de zon, wind en andere weersinvloeden. 
 • Activeert de wondgenezing en is goed bij littekens en brandwonden. 
 • Heeft een heel kleine moleculaire structuur, waardoor panthenol de opperhuid kan passeren en in de diepere huidlagen kan doordringen. 
 • Helpt rimpels verminderen door het vermeerderen van de bindweefselvormende cellen in de huid (fibroblasten). 
 • Van nature komt panthenol voor in volkoren granen, groenten, eieren, havermout, rijst, gerst, peulvruchten, bloemkool, honing, kastanjes, gedroogde vruchten en noten. 

 
Pantotheenzuur is heel gezond als supplement, maar ook voor de huid. Als supplement verbetert het de weerstand, vermindert vermoeidheid en stress, is wondgenezend en is goed bij kaalheid en het voorkomen van het grijs worden van het haar. Daarnaast is pantotheenzuur van belang bij de synthese van cholesterol, vet en de rode bloedlichaampjes. Is goed voor hersenen en zenuwstelsel. Helpt het lichaam koolhydraten, eiwitten en vetten te verbruiken en is goed bij allergieën zoals hooikoorts (2 maal daags 500 mg). Zie: Panthenol.
 
Parakresse (Acmella oleracea extract) is een natuurlijke actieve stof die de oogcontouren onmiddellijk verbetert, waardoor expressielijnen en rimpels worden verminderd. Het extract werkt als een spierverslapper om de verschijning van kraaienpootjes tot het minimum te beperken. De werking is te danken aan het stofje spilanthol in dit plantje. Naast het antirimpel effect is deze stof ook ontstekingsremmend bij allergische huidontstekingen. Het vermindert de infiltratie van mestcellen en eosinofiele cellen die zijn betrokken bij ontstekingen door allergie. Daarnaast is het een antioxidant en werkt het antimicrobieel.
 
Passiflora dulis seed oil is afkomstig van het fruit van deze plant. Is rijk aan linolzuur en oliezuur en antioxidanten. Inname van deze olie is ook heel goed bij een verhoogd cholesterolgehalte in het lichaam.
 
Pentadesma butyracea. Zie: Sheabutter.

1.5 Pentanediol. Zie: Pentylene glycol.

Pentapeptides is een samenstelling van vijf (penta) aminozuren w.o. lysine-threonine-threonine-lysine-serine (KTTKS).  Huidherstellend. Zie: Peptides.
 
Pentylene glycol, natural. Natuurlijk verkregen pentylene glycol geeft vocht aan de huid en helpt de groei van micro-organismen op de huid te beperken. Het wordt geproduceerd uit suikerriet bagasse en maïskolf en is zeer geschikt voor natuurlijke make-up.
 
Helaas maken cosmetica producenten dit extract ook uit pentane. Dit is een hydrocarbon dat afkomstig is van petroleum. Zie de rode lijst met ingrediënten en vraag na bij de leverancier of deze stof op natuurlijke basis is.
 
Peptides (peptiden) zijn eiwitten opgebouwd uit aminozuren.
Het zijn korte ketens van aminozuren die helpen bij de opbouw van eiwitten zoals collageen en elastine. Dit zorgt voor een vollere, stevigere en jonger uitziende huid.
 
Eiwitmoleculen zijn te groot om goed te worden opgenomen door de huid. Peptiden kunnen wel in de huid binnendringen. Peptiden zijn veel kleiner dan eiwitten. Dit biedt vele voordelen voor de huidverzorging. Er zijn vele soorten peptiden en er zijn polypeptiden. Beide zijn zij opgebouwd uit aminozuurketens van diverse lengtes. Een peptide bevat twee of meer aminozuren en een polypeptide bevat tien of meer aminozuren.
 
Peptiden kunnen werkzaam zijn op collageen, elastine, vocht, wondgenezing, ontstekingen of ze kunnen werken als antioxidant. Zo kunnen ze de huid daadwerkelijk verjongen, herstellen, beschermen en verstevigen. Daarnaast kunnen ze helpen bij vele chronische huidaandoeningen zoals huidontstekingen, eczeem, acne en rosacea. Andere peptiden beschermen tegen UV-schade, pigmentvlekken en zonnebrand.
 
Persicaria hydropiper (Delarbre) is een plant die voorkomt in Bangladesh. Deze medicinale plant staat bekend als water pepper. Heeft een goede antioxidant werking en gaat de afbraak van collageen tegen. Alle delen van de plant worden gebruikt en zijn rijk aan het flavonoïd quercetine. Deze plant behoort tot de polygonaceae. Het werkt hydraterend, herstellend en verzachtend op de huid. Deze planten familie wordt ook toegepast bij haaruitval.
 
PHA: Zie. Poly hydroxy acids.
 
Phloretin is een flavonoïd afkomstig van appels en de bast van de appelboom. Het is een sterke antioxidant, ontstekingsremmend en antibacterieel tegen de acne veroorzakende bacterie Propionibacterium acnes. Daarnaast remt dit ingrediënt tyrosinase wat gunstig is bij pigmentvlekken. Het nadeel van deze stof is dat het slecht oplosbaar is in water. Onderzoek toonde ook aan dat deze stof, indien direct ingespoten in een tumor deze gaat tegenwerken. Dit zou in de toekomst een nieuwe behandeling kunnen zijn bij huidmelanomen.
 
Phosphatides. Zie: Phospholipids.

Phosphatidylcholine is een fosfolipide en is meestal afkomstig uit soja of uit eigeel. Het werkt vochtregulerend, huidherstellend en verzachtend op de huid.
 
Phosphatidylcholine heeft een bijzondere vorm. Het heeft een hoofd van ‘choline’ en een staart van vetzuren. Choline speelt een belangrijke rol bij de prikkeloverdracht van cellen. Het molecuul van phosphatidylcholine is zeer klein en daarom heel goed werkzaam op de huid. Zie: Soja, lecithin en phospholipids.
 
Phospholipids (fosfolipiden) zijn vetstofjes die deel uitmaken van de wandjes van levende cellen. Het zijn huid-identieke ingrediënten. Ze bestaan uit twee soorten vetzuren.
 
Ze hebben een bijzondere opbouw. Ze hebben een kop en een staart. De ‘kop’ van een fosfolipide is hydrofiel. Deze trekt water aan. De ‘staarten’ zijn hydrofoob.
Deze stoten water af. Dit betekent dat een fosfolipide water aantrekt en vasthoudt. Hierdoor werken fosfolipiden hydraterend op de huid.
Maar dit is nog niet alles. Deze koppen en staarten rangschikken zichzelf in laagjes, waardoor ze een structuur krijgen die lijkt op die van een huid. Bij het aanbrengen van een cosmetisch product behouden deze fosfolipiden hun structuur. Ze worden verkregen uit soja of lecithine (zie) en kunnen ook toegepast worden als emulgator. Ze kunnen ook dienen als drager om werkstoffen dieper in de huid te transporteren. 
 
Phyllanthus emblica. Zie: Phyllanthus extract.

Phyllanthus emblica extract is ook bekend als Amla en is afkomstig van de bosbessen van deze boom en wordt in China en India al eeuwen gebruikt voor de behandeling van infecties, huid- en leveraandoeningen. De vruchten bevatten veel vitamine C. Het vruchtenextract wordt in genoemde landen ook gebruikt als haargroeimiddel.
Het is een goede antioxidant, beschermt het collageen en remt de activiteit van hyaluronidase (enzym dat hyaluronzuur afbreekt). Ook heel goed als voedingssupplement. Onderzoek toonde aan dat na 12 weken dagelijks gebruik van 50 ml de huidelasticiteit en het vochtgehalte in de huid verbeterden en rimpels significant verminderden.
 
Phyllanthus niruri. Zie: Phyllanthus.
 
Phytoceramides zijn ceramiden (zie) afkomstig uit planten zoals tarwe en rijst.  Zij herstellen de huid en reguleren het vochtgehalte. Zij zijn ook in de vorm van voedingssupplementen verkrijgbaar. Mensen die gevoelig zijn voor gluten kunnen dan het beste een supplement nemen op basis van rijst. Bij eczeem, psoriasis en huidveroudering is de beschermende huidbarrière vaak uit balans. Dit gaat gepaard met een verlaagd gehalte aan ceramides in de huid.
 
Phytosphingosine is een belangrijk onderdeel van de ceramiden (zie) in de huid. Deze vetstofjes bevinden zich in de opperhuid (epidermis). Ze hebben een vochtbindend vermogen en herstellen de lipidenbarrière van de huid. Deze laag biedt bescherming tegen omgevingsinvloeden, maar voorkomt ook overmatig vochtverlies. Het aanbrengen van phytosphingosine op de huid helpt mee om de NMF van de huid aan te vullen. Herstel van deze Natural Moisturizing Factor van de huid is belangrijk omdat dit met het ouder worden afneemt. Een verstoring van deze zo belangrijk vochtinbrengende factoren leidt tot een zichtbaar droge en strak aanvoelende huid met schilfertjes.
Phytosphingosine behoort tot de fosfolipiden (vetstofjes) die een belangrijk deel zijn van alle biologische celwanden.
 
Bij mensen wordt phytosphingosine van nature aangetroffen in het stratum corneum (de buitenste huidlaag), waar het zowel in vrije vorm en als metaboliet van ceramiden voorkomt.
 
Phytosphingosine phosphate is afkomstig van phytosphingosine (zie) en fosfor.
 
Phytosterols zijn plantaardige vetalcoholen die verzachtend en hydraterend werken op de huid. Ze zijn te vergelijken met het cholesterol bij de mens. Ze komen voor in veel plantaardige oliën, noten en tarwekiemen. Phytosterolen activeren de aanmaak van nieuw collageen.
 
Pigment blue 29. Zie: Ultramarine.

Pigment white 6. Zie: Titanium dioxide.

Pigweed. Zie: Portulaca oleracea extract.
 
Pisum sativum (pea) extract is de doperwt. Bevat ellagic acid, beta-sitosterol, gallic acid en quercetin. Het is een goede antioxidant en werkt kalmerend op de huid. 
 
Plumeria alba flower extract staat ook bekend als Frangipani. Het verbetert de conditie van de huid en verzacht deze. Deze prachtige en heerlijk ruikende bloemen zijn rijk aan lignine. Dit is een natuurlijke organische stof die cellen aan elkaar bindt. Het laat cellen bewegen terwijl ze structuur krijgen. Lignine helpt de huid soepel en strak te houden en is dus een fantastisch actieve stof in anti-aging producten. Daarnaast is deze stof antibacterieel en een goede antioxidant.
Dit bloemenextract bevat ook glycosiden. Deze helpen andere essentiële ingrediënten in de huid te dringen en de huid te hydrateren door zich te binden aan watermoleculen. Daarnaast ondersteunen glycosiden de afweer van de huid en de collageenproductie.

Polyglucadyne. Zie: Betaglucan.
 
Polyglucan. Zie: Betaglucan.
 
Polyglyceryl-3 rice branate wordt toegepast als emulgator en reiniger en is afkomstig van rijst en glycerine.
 
Polyglyceryl-3 ricinoleate wordt toegepast als emulgator. Is afkomstig van ricinusolie.
 
Polyglyceryl-4 olivate is afkomstig van olijfolie en glycerin. Wordt toegepast als emulgator.
 
Polygonum bistorta is familie van de Duizendknoop en is rijk aan polyfenolen met een antioxidant werking. Dit extract vermindert pigmentvlekken en heeft een antikanker werking. De anthraquinonen in dit extract hebben een remmende werking op tyrosinase.
 
Polygonum cuspidatum root extract. Zie: Polygonum bistoria.
 
Polyhydroxy acids(PHA’S) worden toegepast als exfoliant en irriteren de huid minder dan AHA zuren door hun grotere molecuul. PHA’s gaan glycatie tegen. Dit is een natuurlijk chemisch proces dat het collageen en elastine van de huid verzwakt. Dit hoort bij het natuurlijk verouderingsproces.
 
PHA’s zijn rijk aan antioxidanten en stimuleren het herstel van de opperhuid, waardoor deze er jonger uit ziet. Polyhydroxy acids hebben een mildere werking op de huid dan AHA’s (zie alpha hydroxy acids). Ze maken de huid ook minder gevoelig voor zon dan AHA zuren.
PHA’s zijn voor alle huidtypes geschikt. Dus ook voor een gevoelige huid, bij acne, rosacea en eczeem. Gluconolactone is een goed polyhydroxy acid.
 
Polysaccharides zijn meervoudige suikers (koolhydraten) die gelvormend en hydraterend zijn. Ze hebben een goed vochtvasthoudend vermogen en vernieuwen de huid.
 
Pomegranate extract. Zie: Punica granatum.
 
Pompoenpit olie. Zie: Cucurbitae pepo oil.
 
Pongamia glabra seed oil is afkomstig van de Millettia pinnata boom. Zie: Karanje oil.
 
Pongamia pinnata. Zie: Karanje oil.
 
Pongam oil tree. Zie: Karanje oil.
 
Poria cocos extract. Zie: Hoelen.
 
Portulaca oleracea extract werkt ontstekingsremmend en verzachtend. Ideaal voor een gevoelige huid. Dit kruid is rijk aan omega-3 en omega-6-vetzuren, vitamine C en mineralen. Het is een goede antioxidant en werkt antibacterieel. Dit kruid boekt ook goede resultaten bij psoriasis.
 
Postelein. Zie: Portulaca oleracea extract.
 
Potassium ascorbyl tocopheryl phosphate is een mix van vitamine C en E en is een goede antioxidant.
 
1,2,3,-Propaantriol. Zie: Glycerin.

Prunus avium is een zoete kers met een goede antioxidant werking.
Dit extract is rijk aan polyfenolen, flavonoïden, anthocyanins en carotenoïden.
 
Prunus serotina is afkomstig van een zwarte kerssoort. Het is rijk aan antioxidanten zoals polyfenolen. Zie voor de werking Prunus avium.
 
Psidium guajava is guave en is rijk aan bioactieve stoffen zoals polyfenolen, vitamine C, vitamine E, foliumzuur, bètacaroteen, gallic acid en quercetin. Het is een goede antioxidant die het collageen beschermt. Daarnaast heeft dit ingrediënt een remmende werking op tyrosinase. Dit maakt dit ingrediënt blekend bij pigmentvlekken en beschermt tegen melanomen (huidkanker).
 
Psoralea corylifolia is de Rooserwt of Bawchi. Deze plant komt voor in India en Korea die daar veel wordt toegepast in de Ayurvedische geneeskunde. De olie uit de zaden is antibacterieel en schimmelwerend. De olie werkt ook goed bij haaruitval. Deze plant is ook farmacologisch bestudeerd vanwege zijn chemo beschermende, antioxidant, antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen. Dit extract biedt ook goede resultaten bij psoriasis.
Dit extract bevat ook bakuchiol. Dit is een goed alternatief voor retinoïden (vitamine A zuur), zonder de bijwerkingen. Het stimuleert de aanmaak van collageen en vermindert lijntjes, rimpels en pigmentvlekken. De huid wordt steviger en elastischer.  Herstelt schade aan de huid door zon. Zie ook bij Bakuchiol.
 
Pueraria lobata. Zie: Kudzu.
 
Pumpkin is de pompoen. Zie: Cucurbitae pepo oil.
 
Pumpkin seed extract is afkomstig van de zaden van de pompoen. Zie: Pumpkin. Is rijk aan antioxidanten en carotenoïden (zie).
 
Pumpkin seed oil. Zie: Cucurbitae pepo oil.
 
Punica granatum extract is afkomstig van de granaatappel die veel voorkomt in Iran. Het is een goede antioxidant die tevens bescherming biedt tegen schadelijke UV-stralen. Het fruit is ontstekingsremmend en antibacterieel en werkt goed bij acne. Granaatappels hebben ook een helend effect op een koortslip en stimuleren de wondgenezing bij brandwonden.
 
Punica granatum oil is afkomstig uit de zaden van de granaatappel. Het is een goede antioxidant en is rijk aan gamma linoleic acid (zie). Deze olie brengt verbetering bij striae en heeft bij inname een remmend effect op huid- en borstkanker. Granaatappelzaadolie heeft fyto-oestrogene verbindingen en heeft een goede antioxidant werking dankzij de aanwezigheid van ellaginezuur. Deze stof helpt rimpels en pigmentvlekken voorkomen.
 
Pycnogenol is een flavonoïd met een goede antioxidant werking. Het is een stikstofvrije organische verbinding die voorkomt in vruchten, bloemen en groenten. Het wordt vaak gewonnen uit de pijnboomschors van de Pinus pinaster (Franse zeeden), uit druivenpitten en een aantal soorten donkere bessen. De antioxidant werking is veel groter dan die van vitamine C en E.
 
Het kan goede resultaten geven bij de behandeling van melasma (chloasma). Dit zijn pigmentvlekken die veelal ontstaan onder invloed van hormonen en zon. Pycnogenol beschermt tegen ultraviolette (UV) straling. Het is heel goed als supplement.
Pycnogenol verbetert de elasticiteit en het vochtgehalte van de huid, activeert en beschermt het collageen en het hyaluronzuur in de huid. Kan ook goede resultaten geven bij psoriasis.
 
Pygmy waterlelie. Zie: Nymphaea tetragona.
 
Pyrus malus fruit extract is afkomstig van een appel en is rijk aan polyfenolen met een sterke antioxidant werking.
 
Quercetin is een flavonoïd met een goede antioxidant werking. Het komt veel voor in planten en voedingsmiddelen zoals rode wijn, appels, bessen, sheabutter, lotusbloemextract, enzovoort. Het werkt ontstekingsremmend, verzachtend en beschermend op de huid.
 
Radish. Zie: Raphanus sativus seed oil.
 
Radijs. Zie: Raphanus sativus seed oil.
 
Rammenas. Zie: Raphanus sativus seed oil.
 
Ramulus mori. Zie: Mulberry extract.
 
Rapeseed oil staat ook bekend als Canola olie of als koolzaad (Brassica napus biennis) en is rijk aan oleic acid (zie) en linoleic acid (zie). Wordt ook toegepast als milieuvriendelijke brandstof.
 
Retinol is de biologische vorm van vitamine A. Retinol is werkzaam op de opperhuid en de lederhuid. Retinol verdikt de opperhuid, verbetert de doorbloeding in de huid en activeert de productie van collageen, fibronectine en elastine, door de fibroblasten in de lederhuid te activeren. Dit maakt retinol tot een daadwerkelijk antirimpel ingrediënt.
 
Retinyl ascorbate bestaat uit vitamine A en vitamine C en is een goede antioxidant. Dit is een synthetisch vervaardigd ingrediënt.
 
Retinyl retinoate is een nieuwe heel stabiele vorm van vitamine A. Het is een ester van all-trans retinoïnezuur (RA) en all-trans retinol. Dit ingrediënt heeft een nog beter herstellend effect op de huid dan retinol en geeft minder irritaties dan andere retinoïden. Het activeert de productie van hyaluronzuur en collageen in de huid.
 
Rettich. Zie: Raphanus sativus seed oil.
 
Rhodiola rosea root extract is rijk aan antioxidanten en flavonoïden (zie).
 
Ribes nigrum is de zwarte bes.
 
Ribes nigrum (Black currant) oil is afkomstig van zwarte bessen. Deze zijn rijk aan anthocyanins die het collageen, elastine en hyaluronzuur in de huid verhogen.
Anthocyanins zijn goede antioxidanten met ontstekingsremmende en antikanker eigenschappen. Daarnaast bevatten de bessen fyto-oestrogenen.
Dit zijn plantaardige stoffen met een oestrogene activiteit dat gunstig op de huid kan werken. De afscheiding van oestradiol neemt tijdens de menopauze af, waardoor de productie van belangrijke stoffen voor de huid door fibroblasten wordt verminderd. Dit maakt ribes nigrum heel goed als voedingssupplement tijdens de overgang en ook bij haarverlies in deze periode.
De olie staat ook bekend als Johannesbesolie of als cassis. De olie ruikt fruitig en licht bloemig. Het vetzuurgehalte is ongeveer gelijk aan dat van teunisbloemolie en boragie olie. Het bevat zowel alfa- en gammalinoleenzuur (zie omega vetzuren). Deze milde olie is ontstekingsremmend, huidherstellend, verjongend en antiallergisch.
 
Roomse kamille. Zie Anthemis nobilis flower water 

Rosa damascena flower water is een waterextract afkomstig van de rozen van de Rosa damascena. Het werkt antimicrobieel en ontstekingsremmend op huidontstekingen veroorzaakt door microben.
 
Rozen zijn prachtige bloemen die symbool staan voor liefde en schoonheid.
Van de bloemen van de Rosa damascena wordt ook een pure essentiële olie verkregen. Deze is huidvriendelijker dan de essentiële olie van de Rosa centifolia. De hoofdbestanddelen van rozenolie zijn citronellol en geraniol. Daarom kan rozenolie de huid wel irriteren of een allergische reactie veroorzaken. Het waterconcentraat is veel huidvriendelijker.
 
Rosa roxburghii extract is afkomstig van de chestnut rose en is een antioxidant. Dit extract bevat het flavonoïd quercetine.
 
Rubus chamaemorus fruit extract is een kruidachtige plant die voorkomt in het noorden van Scandinavië. Het extract is afkomstig van de bessen van de Rubus chamaemorus. Staat ook bekend als cloudberry of bergbraambes. De bessen zijn rijk aan anthocyanins, betacaroteen en vitamine C. Allemaal goede antioxidanten. Zie: Anthocyanins, bètacaroteen en Vitamine E. Cloudberry is ook rijk aan ellaginezuur, een antioxidant met een antikanker werking.
 
Rubus L. subgenus. Zie: Marionberry.
 
Rubus occidentalis (Black raspberry) is een zwarte bes. Rijk aan antioxidanten. Het werkt ontstekingsremmend en antikanker.
 
Rubus ursinus. Zie: Marionberry.
 
Rutin. Zie: Rutoside.
 
Rutine. Zie: Rutoside.
 
Rutoside is een quercetine-glycoside, een flavonoïd afkomstig van o.a. de Japanse plant Sohora japonica. Het heeft een goede antioxidant werking en wordt toegepast als pigment. Daarnaast verbetert deze stof de dermale dichtheid, de huidelasticiteit en vermindert kraaienpootjes. Het verhoogt de collageenproductie.
 
Saccharide isomerate (Pentavitin) is 100% natuurlijk en wordt gevormd door isomerisatie van planten afgeleide D-glucose en is vergelijkbaar met dat van het koolhydraatcomplex dat in de menselijke huid wordt aangetroffen. Het is een uitstekende vochtbinder en lijkt qua structuur op de natuurlijke koolhydraten van de NMF (Natural Moisturizing Factor) in de huid. Saccharide isomerate heeft een diep en langdurig hydraterend vermogen en vermindert irritaties. Deze stof werkt heel goed in combinatie met hyaluronzuur, omdat Pentavitin de synthese van hyaluronzuur verhoogt.

Saffloer olie is Carthamus tinctorius oil. Zie: Safflower oil.
 
Safflower olie wordt gewonnen uit de zaden van deze plant en is rijk aan vitamine E en vetzuren. Werkt hydraterend en versoepelend op de huid. Stimuleert de haargroei en is wondgenezend. 
 
Salicylic acid is een beta hydroxy acid (BHA) en is afkomstig van de boomschors van een wilg. De werking van salicylzuur is wetenschappelijk bewezen. Het is oplosbaar in vet en dringt door tot in de lederhuid en de poriën gevuld met talg. 
 
Salicylzuur heeft vele goede voordelen voor de huid:

 • Het werkt als exfoliant en gaat zo onzuiverheden tegen. Dode huidcellen worden afgestoten en verstoppingen van talg en hoornstof worden tegengegaan. Dit maakt het heel werkzaam bij acne, een vette huid met onzuiverheden en bij gerstekorrels
 • Verzacht en kalmeert de huid en is dus tevens geschikt voor een gevoelige huid en bij huidirritaties
 • Het werkt licht ontstekingsremmend, doordat salicylzuur de productie van prostaglandines remt. Dit zijn hormoonachtige stoffen die ontstekingsreacties kunnen geven
 • Het is goed bij rimpels, jeuk, rosacea, hoofdroos en huidschilfers
 • Het maakt de huidtint gelijkmatiger en het is hydraterend 
 • Neutraliseert bacteriën bij huidproblemen 
 • Kan dienen als conserveringsmiddel (1%)
 • Toegestaan: 2% in leave on and rins off cosmetics. 3% in rinse off hair products 
 • Salicylzuur is een onderdeel van aspirine 
 • Een peeling met een hoger percentage salicylic acid werkt talgregulerend, verwijdert dode huidcellen en vermindert ontstekingen door het neutraliseren van bacteriën

 
Salicylzuur. Zie: Salicylic acid.

Schisandra chinensis (magnolia) fruit extract. Zie: Wu wei zi. 
 
Sclerocarya birrea. Zie: Marula oil.   

Scleroglucan is een schimmel afkomstig van de Tremella mesenterica (trilzwam). Het heeft een schimmelwerende werking en wordt ook in de pharmacie toegepast.
 
Seaberry. Zie: Duindoorn.

Seaberry fruit extract. Zie: Duindoorn.   

Sea buckthorn. Zie: Hippophae rhamnoides en duindoorn.
 
Sheabutter is een plantaardig vet afkomstig uit de vruchten van de Karitéboom (Pentadesma butyracea). Deze boom groeit op de savannen ten zuiden van de Sahara. De plantaardige was is rijk aan essentiële vetzuren, vitamine A, D, E en F, allantoïne, goede cholesterol en triterpeenalcoholen. Zeer huidvriendelijk, huidverzorgend, verzachtend, voorkomt vochtverlies en beschermt tegen koude weersinvloeden.
 
Ideaal voor in lipbalsems en voor de haren en voor een gevoelige rijpere huid.
 
De huidbarrière wordt versterkt door het onverzeepbare gehalte, waardoor sheabutter heel geschikt is voor een gevoelige, allergische huid, eczeem, huidontstekingen, bij huidirritaties, een droge huid, bij huidveroudering, striae, huidbeschadigingen, littekens, psoriasis, schrale handen en lippen, droge beschadigde haren en voor geïrriteerde babybilletjes. Het geeft stevigheid aan een formulering en goede soepele crèmes die goed worden opgenomen.
 
Sheanutbutter. Zie: Sheabutter. 

Sierpompoen. Zie: Cucurbitae pepo seed extract.
 
Silicium dioxide is een mineraal poeder dat wordt verwerkt in make-up producten. Het is afkomstig van mineraal gesteenten zoals agaat, amethist, bergkristal, opaal en kwarts. 

Silvertip white tea leaf extract. Zie: Camellia sinensis.
 
Silybum marianum fruit extract is afkomstig van de vrucht van de Silybum marianum. Het is rijk aan flavonoïden die een sterke antioxidant werking hebben. Zie: Flavonoïden. Inwendig ingenomen werkt silymarin ontgiftend op de lever.
 
Silymarin. Zie: Silybum marianum.
 
Simmondsiae Californica. Zie: Jojoba oil.

Simmondsiae Chinensis. Zie: Jojoba oil.

Skiboter. Zie: Sheabutter.

SOD. Zie: Superoxide dismutase.
 
Sodium ascorbate is een stabiele vorm van vitamine C. Zie: Vitamine C.
 
Sodium ascorbyl phosphate is een zeer stabiele vorm van vitamine C. Het wordt opgeslagen in de huid en indien nodig omgezet in een goed opneembare vorm. Het is een huid-identiek ingrediënt en een goede antioxidant. Zie: Vitamine C.

Sodium citrate is het zout afkomstig van citric acid.

Sodium cocoyl glutamate is een fantastische reiniger voor de gevoelige huid. Maakt hard water zachter door overtollige mineralen te verwijderen.

Sodium hyaluronate. Zie: Hyaluronzuur.
 
Sodium lauroyl oat amino acids wordt toegepast in reinigingsproducten. Is mede afkomstig van haver. Zie: Avena sativa.
 
Sorbitan olivate is een PEG-vrij, zelf emulgerend multifunctioneel ingrediënt. Het is een complexe combinatie van vetzuren die chemisch vergelijkbaar zijn met de lipide samenstelling van het huidoppervlak. Kan vloeibare kristalstructuren produceren die vergelijkbaar zijn met die van het stratum corneum. Het is de enige emulgator die een diep hydraterende werking heeft met een goede smeerbaarheid en zonder zeepeffect. Het kan als enige emulgator dienen in een product. Wordt mede gemaakt van sorbitan. Dit is een bestanddeel uit sorbitol. Ook geschikt als conditioner voor het haar.

Sorbitol wordt synthetisch verkregen of is afkomstig uit natuurlijke bronnen zoals pruimen en kersen. Wordt toegepast als vervanger van glycerin. Het werkt hydraterend op de huid en zorgt voor een goede smeerbaarheid.
 
Soya sterol. Zie: Soy bean oil.
 
Soy bean oil/Sojabonenolie is afkomstig van sojabonen. Werkt verzachtend en herstellend op de huid en vult vetten aan. Is rijk aan lecithine, linolzuur, palmitinezuur, stearic acid en linoleenzuur. Zie: Soy extract.
 
Soy extract bevat genestein (zie) dat de aanmaak van collageen bevordert. Het heeft tevens een sterke antioxidant werking en beschermt de huid in lichte mate tegen zonnestralen. Soy extract helpt de huid werkelijk te verjongen.
 
Soy isoflavones zijn afkomstig van soja en hebben een sterke antioxidant werking. Behandeling met isoflavonen is vooral voor vrouwen in en na de menopauze heel goed. Isoflavones verdikken de opperhuid en laten het collageengehalte en de elasticiteit toenemen. Zie: Soy been oil en isoflavonen.
 
Soy oil. Zie: Soy bean oil.
 
Sphingolipids is een groep van celmembraanlipiden die van belang zijn voor de structuur en de biologische functies in de opperhuid. Sphingolipids spelen een belangrijke rol bij psoriasis en allergisch eczeem. Bij deze aandoeningen is de huidbarrière namelijk verstoord. Ook bij huidveroudering spelen sphingolipids een belangrijke rol. Voor cosmetisch gebruik zijn sphingolipids meestal afkomstig uit soja. Zie ook bij ceramiden.
 
Sphingosine is een primair onderdeel van de sphingolipids (zie). Het wordt gesynthetiseerd uit palmitoyl CoA en serine (aminozuur). Palmitoyl-CoA is een geactiveerde vorm van palmitic acid (zie).
 
Spilanthol is een werkstof dat voorkomt in het kruid Parakresse. Het ontspant de spiertjes in de huid en heeft zo een rimpel verminderende werking. Een natuurlijke Botox. Zie: Parakresse.

Spiraea ulmaria (meadowsweet) extract. Zie: Filipendula ulmaria.
 
Spreading hogweed. Zie: Boerhavia diffusa root extract.
 
Squalane is afkomstig van de olijf. Het beschermt de huid tegen vochtverlies en maakt de huid zacht en soepel. Het vormt een deel van de hydrolipidefilm van de huid. Omdat het huid-identiek is wordt het zeer goed verdragen.
Squalane fungeert als Natural Moisturizing Factor. Het houdt vocht vast in de huid. Het lijkt veel op het natuurlijke talg dat in de huid voorkomt.

Squalane is een goede bron van goede vetzuren en antioxidanten. Het is stabieler dan het minder verzadigde squaleen, dat bovendien van dierlijke afkomst is. Squalane zorgt ervoor dat werkstoffen in een product beter door de huid opgenomen worden. Het wordt snel door de huid opgenomen en laat geen vettig laagje achter.

In parfums fungeert squalaan als fixeermiddel. Het is goed voor alle huidtypes en voor de haren. Het werkt regulerend op de talgproductie en is daarom geschikt voor een droge en vette huid. Squalane werkt goed bij rimpels en is huidverjongend.

Stannic oxide. Zie: Tin oxide.

Stearic acid (stearinezuur) is een verzadigd vetzuur dat ook bekend staat als octadecaanzuur. Het is een belangrijk bestanddeel van de hoornlaag van de opperhuid. Het komt van nature voor in diverse dierlijke en plantaardige vetten zoals sheabutter en mangoboter. Het wordt in veel huidverzorgingsproducten toegepast als stabilisator van emulsies. Het speelt samen met linolzuur en palmitinezuur een belangrijke rol in de doorlaatbaarheid van de huid. Het is een huid-identiek ingrediënt.

Stearyl glycyrrhetinate is afkomstig van glycyrrhetinic acid afkomstig van licorice. Het werkt verzachtend op de huid. Zie: Glycyrrhiza glabra root extract.
 
Sunflower seed oil. Zie: Helianthus annuus en zonnebloemolie.
 
Superoxide dismutase is een koper bevattend (eiwit) enzym dat zuurstof afbreekt. Het is een krachtige antioxidant. Het kan pigmentvlekken vervagen en het ontstaan van melanomen remmen.
 
Sweet pea. Zie: Pisum sativum.
 
Tartaarzuur. Zie: Tartaric acid.
 
Tartaric acid is een organisch zuur wat voorkomt in tamarinde, druiven en in rode wijn. Het is een van de belangrijkste zuren in wijn. Wijnsteenzuur is een antioxidant en is een alpha hydroxy acid.
 
Terminalia chebula fruit extract is een Ayurvedische plant die in Zuid Azië bekend staat als ‘Koning van de medicijnen’. Het heeft een huidverjongend en wondgenezend effect. Het beschermt de huid tegen beschadiging door zon.
 
Tetrapeptide-30 is opgebouwd uit aminozuren (proline, glutamic acid en lysine) en werkt egaliserend op kleurverschuivingen en oneffenheden in de huid zoals roodheid en pigment. Het werkt ook kalmerend op de huid.
 
Teunisbloemolie. Zie: Oenothera biennis.
 
Tin oxide wordt toegepast als bruinzwart pigmentpoeder in make-upproducten. Het ontstaat door tin te verbinden met zuurstof.

Titanium dioxide is een mineraal dat toegepast wordt als wit pigment en als natuurlijke zonbescherming tegen UVA- en UVB stralen. Het komt van nature voor in rutile (rutiel) en ilmeniet. Omdat het een wit pigment is, laat het een witte waas achter op de huid.

Daardoor is de nanotechnologie ontstaan. De deeltjes worden dan verknipt in zeer kleine deeltjes, waardoor er geen wit waasje meer op de huid ontstaat bij gebruik.

Helaas heeft deze nanotechnologie nogal wat negatieve kanten. De kleine deeltjes zouden schade kunnen richten aan lichaamscellen, indien ze in het lichaam dringen of ingeademd worden.
Gewone titaniumdioxide is heel goed en veilig in gebruik.

Tocopherol is een plantaardige vorm van vitamine E. Het is een in vet oplosbare vitamine die kan worden geïsoleerd uit plantaardige oliën. Het is een stroperige olie die in kleur varieert van geel tot bruinachtig rood. Zie: Vitamine E.
 
Tocopherol acetaat is een vorm van vitamine E die langzaam in de huid trekt, waardoor deze zijn werk kan doen en de huid kan beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Daarnaast werkt deze stof hydraterend en als een antioxidant. Zie: Vitamine E.
 
Tocopheryl acetate is een synthetische vorm van vitamine E met een sterke antioxidant werking op het bindweefsel van de huid. Deze acetaatvorm van vitamine E geeft wat sneller huidreacties. Zie: Vitamine E.

Tocopheryl lineolate is een goede vorm van vitamine E en een goede antioxidant. Is hydraterend, ontstekingsremmend en huidverstevigend.
Zie: Vitamine E.
 
Tocopheryl nicotinate is een antioxidant en huidconditioner. Bevordert de doorbloeding en irriteert de huid niet.
 
Tocotrienols zijn stabiele en krachtige vormen van vitamine E (alfa, bèta, delta en gamma) met een antioxidant werking. Dringen door tot in de basale laag van de huid. Tocotrienols zijn verbindingen die van nature voorkomen in rijstolie, tarwekiemen, gerst, anatto en in bepaalde zaden en noten. Zie: Vitamine E.
 
Tremella mesenterica. Zie: Scleroglucan.
 
Tripeptide-1 bestaat uit de aminozuren glycine, histidine en lysine. Werkt herstellend op een beschadigde huid.
 
Tripeptide-29 bestaat uit de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline. Vermindert rimpeltjes en verbetert de huidstructuur. Huidherstellend en hydraterend.
 
Troxerutin. Zie: Rutoside. 
 
Tsubaki. Zie: Groene thee extract.
 
Turmeric. Zie: Berberis aristata.
 
Ubiquinon: Co-enzym Q10 is een vitamine-achtige stof en een van de beste ingrediënten voor de huid. Het is een geel of oranje kristallijn poeder dat producten een zachtgele kleur geeft. Het is een in vet oplosbare stof, die van nature in het lichaam aanwezig is. Het staat ook bekend als ubiquinone.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat co-enzym Q10 de huid daadwerkelijk kan verjongen. Het is namelijk een hele goede antioxidant. Deze stof voorkomt dat vetten in de celwanden oxideren.
Deze stof dringt door tot in de lederhuid (dermis). Daar wordt het gereduceerd van ubiquinone tot ubiquinol, de actieve antioxidant. Het gaat oxidatieve stress in menselijke huidcellen effectief tegen. Het vermindert de negatieve effecten van zonlicht door de rimpeldiepte te verminderen.

Het is heel goed voor de wondgenezing en van groot belang voor het activeren van de stofwisseling in de huid, in samenwerking met andere enzymen (vandaar de naam Co-enzym).

Utramarine blue is een pigment dat wordt toegepast in oogschaduw. Het is een diepblauw kleurpigment dat oorspronkelijk afkomstig is van de lapis lazuli. Het wordt ook synthetisch verkregen, omdat pigment afkomstig van deze steen erg duur is.

Undaria pinnatifida extract is afkomstig van een bruinalg en werkt hydraterend, ontstekingsremmend, wondgenezend en verzachtend op de huid en is een goede antioxidant. Deze alg is rijk aan fucoxanthine, een carotenoïde. Dit ingrediënt kan ook pigmentvlekken vervagen.
 
Uva ursi extract. Zie: Bearberry.
 
Vaccinium angustifolium fruit extract is afkomstig van een wilde bosbes (Lowbus bosbes) die afkomstig is uit het oosten en midden van Canada en het noorden van de Verenigde staten. De bes is rijk aan antioxidanten zoals anthocyanins en flavonoïden. Zie voor de werking: Vaccinium myrtillus.
 
Vaccinium macrocarpon is afkomstig van de veenbes en is ontstekingsremmend en een goede antioxidant. Het extract is rijk aan proanthocyanidinen. Dit is een groep van flavonoïden. Het zijn donkerblauwe kleurstoffen die voorkomen in planten.
 
Vaccinium myrtillus is afkomstig van de blauwe bosbes die voorkomt in Europa tot in Noord-Azië. Hij is verwant aan de Vaccinium angustifolium.
Het extract van de bosbes is rijk aan anthocyanins met een antioxidant werking. Het extract beschermt de huid tegen zonnebrand.
 
Veenbes. Zie: Vaccinium macrocarpon.
 
Veld gentiaan. Zie: Gentiana lutea root extract.

Vitamine A is een huid-identieke in vet oplosbare vitamine. Het wordt zowel inwendig en uitwendig toegepast. Vitamine A is wondgenezend, huidherstellend en normaliseert de verhoorning. Het zorgt voor de aanmaak van collageen, wat zorgt voor minder diepe rimpels en een betere elasticiteit. Het activeert de celdeling en de enzymprocessen in de huid. Het helpt het immuunsysteem door de productie van interleukinen, antilichamen en T-cellen te stimuleren.

Vitamine A werkt goed bij acne, allergieën, netelroos, rosacea, psoriasis, eczeem, een droge, ruwe huid en bij huidontstekingen.

Een tekort aan vitamine A kan zich uiten in een droge huid en droog haar.

Vitamine A is heel instabiel en moet daarom lucht- en lichtdicht verpakt worden. Anders verliest deze stof heel snel zijn werking. Vermijd daarom producten met vitamine A in een potje.

Vitamine B3. Zie: Niacinamide.
 
Vitamine C is een in water oplosbare antioxidant die een celbeschermende werking heeft. Het versterkt de wandjes van de kleine bloedvaatjes in de huid. Dit is goed bij couperose.
 
Vitamine C werkt goed bij allergische huidreacties en ontstekingen, doordat vitamine C een remmende werking heeft op histamine. Histamine is een stof die in het lichaam betrokken is bij diverse processen in het maag-darmkanaal, in het centrale zenuwstelsel en in het afweersysteem. Het immuunsysteem is altijd betrokken bij een allergische reactie.
 
Daarnaast stimuleert vitamine C de vorming van witte bloedcellen (leukocyten) en interferon. Leukocyten zijn witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in het menselijk afweersysteem en bij allergische reacties. Daarnaast is vitamine C wondgenezend en activeert het de aanmaak van collageen.
 
Vitamine C is ook goed als voedingssupplement. De mens kan namelijk zelf geen vitamine C uit glucose maken. Dieren kunnen dat trouwens wel. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot kleine verheven bultjes (keratosis pilaris), onderhuidse bloedingen en een slechte wondgenezing.
 
Toepassing van vitamine C op de huid kan pigmentvlekken vervagen. Dit komt doordat vitamine C het enzym tyrosinase inactiveert.
 
Een product met vitamine C is alleen werkzaam als er minimaal 4% vitamine C in een product verwerkt is. Kijk altijd bij de ingrediënten op de verpakking waar deze vermeldt wordt. Bovenaan is goed, onderaan is een te lage dosering.
 
Vitamine C is heel instabiel. Dit wil zeggen dat deze vitamine heel snel gemakkelijk uiteen valt door oxidatie en blootstelling aan licht en hoge temperaturen. Vitamine C in potjes is daarom slecht houdbaar. Koop dus geen huidverzorgingsproducten met vitamine C in potjes. Kort na opening verliest de vitamine C al zijn werking. Neem dus altijd producten verpakt in pompjes of nog beter in luchtdichte verpakkingen (airless).
 
Vitamine E is de meest voorkomende in vet oplosbare antioxidant die van nature voorkomt in de huid. Het is een heel belangrijke vitamine voor het behoud van een gezonde huid. Door de lipofiele (in vet oplosbare) aard kan vitamine E in alle onderliggende huidlagen binnendringen. 
 
Vitamine E:

 • Beschermt de huid tegen UV stralen en voorkomt dat de huid snel verbrand. Overdag beschermt deze vitamine de huid tegen de zon, en in de nacht herstelt zij de vrije radicalen schade in de huid. Het maakt de huid minder gevoelig voor zon, waardoor er minder kans is op een zonneallergie. 
 • Remt de afbraak van collageen en elastine door de antioxidant werking.
 • Verhoogt het ceramideniveau in de huid.
 • Is ontstekingsremmend, jeukstillend, wondgenezend, hydraterend, huidverjongend en huidherstellend.
 • Vermindert de vorming van littekens en pigmentvlekken. Werkt stabiliserend op de samenstelling van talg en is daarom goed bij acne en een vette huid.
 • Is geschikt voor ieder huidtype en bij acne, rimpels, brandwonden, littekens, netelroos en psoriasis. Het vermindert huidirritaties en jeuk. 
 • Het verbetert de microcirculatie in de huid met 30 – 50%. Dit komt alle huidfuncties ten goede. Door de verbetering van de microcirculatie worden de haarwortels beter gevoed en worden haaruitval, schilfervorming en bacteriële infecties van de hoofdhuid tegengegaan. 
 • Bevordert de energietoevoer naar de cellen en is revitaliserend. 
 • Vermindert zweetgeur onder de oksels. 
 • Natuurlijke en pure vitamine E werkt goed op schimmelnagels en huidproblemen, ontstaan door schimmels zoals zwemmerseczeem. Puur toepassen.
 • Houdt vitamine A is een actieve vorm. Kan tot in de levende cellagen van de huid doordringen en komt in hoge mate voor in het huidsmeer van een pasgeboren baby. 
 • De natuurlijke vitamine E variant ‘d-alfa-tocopherol-acetate’ is het beste. Deze vorm is 36 - 50% werkzamer dan de synthetische vorm. Op de natuurlijke vorm van vitamine E ontstaan geen allergische reacties, die op de synthetische vorm wel eens kan voorkomen. 
 • Beschermt de huid tegen weersinvloeden. Ook heel goed als voedingssupplement. 
 • Werkt preventief voor het verkrijgen van huidkanker. 

 
Vitamine E in een crème is gevoelig voor licht en zuurstof. Koop dus geen producten met vitamine E in een potje. Goedkope crèmes bevatten meestal de synthetische vorm van vitamine E, omdat deze veel goedkoper is, maar helaas wel kan leiden tot huidirritaties en is bovendien minder effectief.
 
Vitamine F. Zie: Omega-vetzuren.
 
Vitaminen zijn chemische verbindingen die heel belangrijk zijn voor een normale groei, ontwikkeling en tal van functies in het lichaam. Er zijn in water oplosbare vitaminen (de vitaminen B en C) en in vet oplosbare vitaminen (A, D, E en K).
 
Ze kunnen afkomstig zijn uit natuurlijke bron of synthetisch gemaakt worden. De natuurlijke vitaminen zijn veel beter en leiden niet tot huidirritaties, wat de synthetische varianten wel doen. De in vet oplosbare vitaminen trekken dieper in de huid dan de in water oplosbare vitaminen.
 
Vitellaria paradoxa subspecies nilotica. Zie: Sheabutter. 

Vitis vinifera. Zie: Grape seed oil. 
 
Water pepper. Zie: Persicaria hydropiper.
 
White tea leaf extract. Zie: Camellia sinensis leaf extract. 
 
Willow herb. Zie: Epilobium angustifolium extract.

Wortelolie. Zie: Carrot oil.
 
Wu wei zi is een kleine rode bes afkomstig van een Chinese klimplant (Schisandra chinensis). Het is een goede antioxidant. Wu wei zi betekent ‘vijf-smaken-vrucht’. Het vruchtvlees is zoet en zuur, de pit is scherp en bitter en de gehele vrucht is zoutig.
 
Wijnsteenzuur. Zie: Tartaric acid.
 
Xanthan gum/Xanthaan gom is een meervoudige suiker (polysaccharide) en wordt toegepast als verdikker in cosmetica. Het ondersteunt de emulsie en verbetert de stabiliteit en houdbaarheid van een product. Het ontstaat door een natuurlijk gistingsproces van een koolhydraat met een bacterie (Xanthomonas campestris).
 
Xanthophyll staat ook bekend als lutein (zie) en is een carotenoid afkomstig van o.a. bloemblaadjes en vruchten. Het wordt toegepast als geel, rood of bruin kleurpigment en als antioxidant. Ze zijn alleen oplosbaar in vet. Zie: Carotenoïden.
 
Xylitol is een zoetstof die vochtregulerend werkt indien verwerkt in cosmetica. Wordt als vervanger of als aanvulling gebruikt voor glycerin.
 
Yerba maté. Zie: Ilex paraguariensis.

Yerba maté extract. Zie: Maté extract.
 
Zi-Cao. Zie: Lithospermum erythrorhizon.
 
Zinkoxide is een mineraal pigment dat tevens bescherming biedt tegen UVA en UVB stralen. Het is iets makkelijker smeerbaar dan titaniumdioxide, maar laat ook een witte waas achter. Zinkoxide reflecteert UVA stralen nog beter dan titaniumdioxide.
Het is veilig, effectief en werkt antiseptisch. Het is een anorganisch wit mineraal poeder. Ook toegepast bij acne en als pigment. Niet zo geschikt voor een droge huid. Bij acne werkt het adstringerend.

Zoethout. Zie: Glycyrrhiza glabra root extract.

Zonnebloemolie, koudgeperst. Zie: Helianthus annuus seed oil
 
Zwarte bes. Zie: Ribes nigrum.
 
Zwarte vlierbes. Zie: Sambucus nigra.