Wallen onder de ogen

Wallen onder de ogen kunnen erg ontsierend zijn. Er kunnen verschillende redenen zijn. Om ze te kunnen behandelen is inzicht nodig in de mogelijke oorzaken:
 
Erfelijkheid
De kleur van de huid en de stevigheid van de bloedvaatjes zijn vaak erfelijk bepaald. Indien de huid rond de ogen paarsachtig van kleur is, heeft dit te maken met bloedvaatjes die beter zichtbaar worden, doordat de wandjes van de bloedvaatjes verslappen.
 
Vermoeidheid en slaaptekort
Door een slaaptekort kan de huid droog en rimpeliger worden. Door de droogte is er ook meer kans op huidirritaties.
 
Een slechte doorbloeding
Bij een verminderde doorbloeding ontstaat een blauwachtige schijn onder de ogen.
 
Teveel pigment
In geval van teveel pigment zijn de wallen onder de ogen bruin van kleur. Dit komt het meest voor bij getinte mensen.

Vet en/of vocht en huidverslapping
Wallen onder de ogen door vocht zie je vaak bij allergische reacties. Het kan ook een normaal fysiek verouderingsproces zijn.

Test: je kunt testen of de wallen onder de ogen te maken hebben met vet of met vocht. Indien je gaat liggen en de wallen verminderen dan gaat het om vocht. Blijven de wallen net zo zichtbaar als je een tijd gelegen hebt dan speelt vet waarschijnlijk een rol. 


Donkere kringen onder de ogen

Een ijzertekort kan donkere kringen onder de ogen veroorzaken. Laat voor de zekerheid het HB gehalte meten bij de huisarts. 

Donkere kringen onder de ogen kunnen ook veroorzaakt worden door een gebrek aan slaap, vermoeidheid, stress, veroudering, een tekort aan vitamine K en vitamine B12. Ook kunnen donkere kringen ontstaan door een verminderde werking van nieren en/of bijnieren (je ziet dan een blauwe schijn onder de ogen). 

Een voedingssupplement met vitamine K en ijzer kan verbetering geven. Ook lymfedrainages waarbij een teveel aan vocht wordt afgevoerd kunnen helpen. Ook kunnen fillers met hyaluronzuur zorgen voor een tijdelijke verbetering. Het makkelijkste is het om een camouflage product te gebruiken. Neem dan 1 tintje lichter dan je huidskleur voor het meest natuurlijk effect. 

Wat ook kan helpen is de onderhuidse spierlaag te verstevigen met zwakke stroompjes. Er zijn schoonheidssalons die dit doen met speciale apparatuur.