Huidproblemen door voedselallergie
Is er sprake van een voedselallergie of een voedselintolerantie?
Een voedselallergie
Bij een voedselallergie ontstaan klachten na het eten van bepaalde voedingsmiddelen die normaal gesproken geen klachten zouden geven. Hierbij is het immuunsysteem betrokken.
Iedere allergische reactie gaat gepaard met een activering van het immuunsysteem. Bij een voedselallergie kunnen ademhalingsproblemen, huidproblemen, slijmvlieszwellingen, enzovoort, optreden.
Bij een voedselallergie worden antistoffen geproduceerd. Deze antistoffen binden zich aan mestcellen die hierop histamine gaan produceren. Histamine geeft de symptomen van een allergische reactie.
Vaak ontstaat de huidreactie na het eten van koemelk, noten, eieren, pinda’s en/of vis, tarwe, soja, schaal- en schelpdieren. Huidreacties kunnen ook optreden na het eten van steenvruchten zoals appels, perziken, kersen en bij kiwi’s, en verder bij peulvruchten, spinazie, tomaten, wortelen, varkensvlees en rundvlees.
Voedselallergieën gaan vaak samen met astma, eczeem en allergische neusverkoudheid.
Bij een allergie verschijnen de symptomen vrijwel onmiddellijk of enkele uren na het eten van het betreffende voedsel. Er kunnen jeuk, zwelling van het gelaat, vingers, lippen, mond en de keel ontstaan. Ook kan er sprake zijn van jeukende en rode huiduitslag. Een voedselallergie kan zelfs leiden tot een anafylactische shock en levensgevaarlijk zijn. Veel voedselallergieën zijn levenslang blijvend.
Indien kinderen onder de twee jaar allergisch zijn voor een voedingsmiddel, en men vermijdt gedurende twee jaar het voedingsmiddel, bestaat er een goede kans om over deze allergie heen te groeien.
Inname van calcium, vitamine C en brandnetelextract remmen de histamineproductie.
Om een voedselallergie aan te tonen zijn er diverse testen mogelijk, zoals huidtesten, bloedonderzoek, een eliminatiedieet en/of elektro-acupunctuur.
Huidproblemen door voedselintolerantie
Bij een voedselintolerantie is er sprake van een niet allergische voedselovergevoeligheid.
Intoleranties ontstaan vaak door conserveringsmiddelen.
Bij een voedselintolerantie ontstaan vaak klachten van maag en darmen.
Hoe meer iemand naar een bepaald voedingsmiddel hunkert, hoe groter de kans is dat deze daar een overgevoeligheid voor heeft.
De darmen en de huid
De darmen en de huid staan nauw met elkaar in verbinding. Indien de darmflora uit balans is, kan dit tot uiting komen in vele klachten waaronder allergieën, een hormonale onbalans, eczeem, acne, haaruitval, intoleranties, enzovoort.
Een ontregelde darmflora is altijd een belasting voor de lever.
De darmflora kan worden hersteld met een goed probiotica preparaat. Deze zijn te koop in de vorm van yoghurt aangezuurd met biogarde culturen, gefermenteerde melkdranken met speciale melkzuurbacteriën en vruchtensappen verrijkt met speciale melkzuurbacteriën. De bekendste zijn de Lactobacillus acidophilus en de Bifidobifidusbacterien. Goede probiotica zijn ook via voedingssupplementen verkrijgbaar.
Prebiotica worden ook toegepast om de darmflora gezond te houden. Dit zijn koolhydraten die onverteerd in de dikke darm terechtkomen, waar ze als voedsel dienen voor de goedaardige bacterien, ook voor die bacterien die met probiotica zijn ingenomen. Hierdoor ontstaat een veel betere darmfunctie.
Huidproblemen kunnen ook ontstaan door kruisreacties
Kruisreacties treden op doordat een of meerdere stoffen, indien zij met elkaar in contact komen, een reactie geven. De afzonderlijke stoffen hoeven dan echter geen allergische reactie te geven. De combinatie van de stoffen wel.
Kruisreacties treden op doordat het lichaam soms moeilijk eiwitten van elkaar kan onderscheiden. Dit komt omdat zij zo sterk op elkaar lijken. Zo zijn 70% van de voedselallergieën in verband te brengen met pollen.
De volgende combinaties kunnen leiden tot kruisreacties:
- Vanille en perubalsem kunnen een kruisreactie geven.
- Venkel, anijs en koriander kunnen een kruisreactie geven.
- Propolis kan een kruisreactie geven met perubalsem.
- Triëthanolamine/TEA kan een kruisreactie geven met promethazine hoestsiroop.
- Colofonium kan een kruisreactie geven met perubalsem, eugenol, terpentine, houtteer en parfums.
- Eucalyptus en tea tree oil.
- Patchouli, kaneel, jeneverbes en terpentijn.
- Lanoline met lanette was.
- Berk, appel, hazelnoot, wortel, aardappelen, selderij, kersen, peren en walnoot.
- Bijvoet, selderij, wortel, venkel, peterselie, koriander en mosterd.
- Gras, aardappel, tomaat, tarwe en pinda.
- Koemelk, geitenmelk, schapenmelk en rundvlees.
- Pinda, boomnoten, sojabonen, groene bonen, groene erwten en linzen.
- Linzen, soja en pinda.
- Latex, banaan, avocado, kiwi, kastanje, vijgen, aardappel en tomaat.
- Varkensvlees en katten.
- Elemi en perubalsem.