Een vochtarme huid 

Een vochtarme huid komt zeer veel voor, en voelt vooral na het wassen droog en trekkerig aan. Ze is dun en ziet er vaak dof uit. Er ontstaan fijne horizontale lijntjes, indien je met de vlakke hand de huid vanaf de wang- en kaaklijn voorzichtig omhoog richting het oog duwt. Zo kun je zelf kijken of je een vochtarme huid hebt. 

De natuurlijke beschermlaag (hydrolipidefilm), die bestaat uit vocht en vetstoffen, is minder sterk, waardoor vochtverlies ontstaat. Een vochtarme huid heeft sneller last van een ontregelde zuurgraad. Hierdoor ontstaan er sneller irritaties. 


In een vochtarme huid zie je ook wel eens gerstekorrels (witte bolletjes).

Een vochtarme huid is eigenlijk geen huidtype, maar een huidconditie die bij iedereen kan voorkomen. Een vochtarme huid heeft een gebrek aan water, maar kan vet en droog tegelijk aanvoelen. 

Vaak hoor ik mensen zeggen als ik zeg dat ze een vochtarme huid hebben, dat ze wel voldoende drinken. Maar met veel water drinken herstel je geen vochtarme huid. Ook veel baden zal het vochtgehalte niet herstellen. Een watermolecuul kan namelijk niet van buitenaf door de huid opgenomen worden. Maar goed ook, anders zou het water bij ons naar binnenlopen, en zouden we op een waterzak gaan lijken, als we bijvoorbeeld zouden zwemmen. Een vochtarme huid kan dus niet hersteld worden met veel water drinken. Voor de vochtbalans van het lichaam is een goed vochtgehalte echter wel heel belangrijk. Blijf dus vooral veel water drinken. 

De eerste stap in huidherstel is het herstellen van het vochtgehalte van de huid. Dit geldt voor alle huidtypes. Om de cellen in de huid goed te laten functioneren is een goed vochtgehalte namelijk echt noodzakelijk.

Huidcellen die een vochttekort hebben, hebben vaak een vertraagde stofwisseling. Hoe minder vocht de huid heeft, hoe valer de kleur van de huid zal zijn. 

Een ander voordeel als het vochtgehalte van de huid optimaal is, is dat er minder irritaties en eczeemklachten zullen ontstaan. Dit komt doordat een vochtarme huid een verstoorde zuurgraad heeft en hierdoor sneller irritaties zal vertonen. 

Een vochtarme huid kan ontstaan door de zon, airconditioning, centrale verwarming (hang daarom waterbakjes aan de verwarming), vorst, wind, warmte, het gebruik van verkeerde producten, een gebrek aan huidverzorging, chloorwater, hete baden en douches, zeep en van reinigingsproducten die veel schuimen. 

Om een vochtarme huid te herstellen dient de natuurlijke beschermlaag van de huid hersteld te worden. Hiervoor worden diverse ingrediënten in cosmetica toegepast. 

Een vochtarme huid verliest eerder zijn elasticiteit. Het is daarom goed om ook ingrediënten te kiezen die een verstevigende werking hebben. 

De vochtarme huid heeft in eerste beginsel een goede vochthersteller nodig. Dit noemen we een vochtconcentraat of een moisturizer. Voor het toedienen van vocht moet de huid goed schoon zijn. Alleen dan worden de werkstoffen goed opgenomen door de huid. Het is dus belangrijk om in de ochtend en avond de huid goed te reinigen. Overweeg bij dit huidtype om de huid van extra vocht te voorzien door middel van een vochtconcentraat op basis van hyaluronzuur.