Een vette huid 

Een vette huid kenmerkt zich door grove poriën. Via de poriën wordt talg over de huid verspreid. Bij grove poriën zijn deze vaak verstopt of opgerekt door een grotere hoeveelheid talg. Blijft deze verstopping lange tijd bestaan, dan wordt zo’n porie blijvend verwijd. Een erfelijke aanleg speelt hierbij ook een rol. 

Helaas bestaan cosmetische producten die de poriën verkleinen niet. Ondanks de vele beloften van de fabrikanten dat een product de poriën zou verkleinen. 

De beste manier om verwijde poriën (optisch) te verkleinen is een behandeling met salicylzuur. Salicylzuur kan tot diep in de porie doordringen en het aanwezige vet daar oplossen. Door het verwijderen van dit vet, en de opgehoopte dode huidcellen, valt een porie minder op. Daarnaast kun je met Elight, een vorm van IPL, de poriën iets verkleinen. 

Gebruik altijd een olievrije make-up die de grove poriën camoufleert. 

Een vette huid kan ontstaan door een hormonale onbalans. Hierdoor ontstaat een overtollige talgproductie, waardoor er comedonen (mee-eters) ontstaan en de huid gaat glimmen. Dit zijn onzuiverheden die vooral voorkomen bij een vette, gemengde en acne huid. Het zijn afgesloten of verstopte talgkliertjes met een opeenhoping van talgkliermateriaal zoals talg, haarresten, talgkliercellen en hoornschilfertjes. 

 

Door een vermenigvuldiging van bacteriën ontstaat een vale, doffe, zuurstofarme huid met onzuiverheden.

Een vette huid kan tevens ontstaan door het gebruik van verkeerde producten, een foutieve leefstijl, stress en door een warm en vochtig klimaat. De poriën zijn vergroot, er zijn comedonen en puistjes en de teint is vaal van kleur. Make-up blijft vaak niet goed zitten. 

De talgproductie stijgt van nature in de puberteit en neemt af met de jaren. De talgklieren staan onder invloed van hormonen. Bij vrouwen stimuleert het progesteron de talgproductie, terwijl oestrogeen de talgafscheiding laat afnemen. Bij mannen zorgt testosteron voor een verhoogde talgproductie. Mannen produceren continue testosteron waardoor de talgproductie wordt gestimuleerd. 

Afhankelijk van de menstruatiecyclus van de vrouw produceren vrouwen 14 dagen oestrogeen en 14 dagen progesteron. Daarom hebben vrouwen vaak een bepaalde periode waarin ze last hebben van onzuiverheden. 

Bij een vette huid is de dagelijkse reiniging in de ochtend en avond extra belangrijk. Kies als aanvulling een vetvrije verzorging met salicylzuur en een exfoliant om de dode huidcellen te verwijderen en de huid schoon te houden.