Rosacea

Bij rosacea is sprake van een regelmatig terugkerende, langdurige roodheid van de wangen, neus, voorhoofd en kin. Hierbij verschijnen kleine zichtbare bloedvaatjes net onder de huid. Na lange tijd kan de huid permanent rood en ontstoken blijven, waarbij ook puistjes kunnen ontstaan. Ook de ogen kunnen jeukerig en branderig aanvoelen en met bloed doorlopen zijn.

Bij rosacea zien we dus roodheid, verwijde bloedvaatjes en kleine puistjes. Vaak is de uitslag in het gelaat vlindervormig. Hierbij kan ook het voorhoofd aangedaan zijn. Rosacea komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en meestal tussen de dertig en vijftig jaar. Bij mannen zijn de klachten vaak wel heviger. Ook de neus kan aangedaan zijn doordat de talgklieren groter worden en het bindweefsel toeneemt. De huid voelt vaak strak aan.

Onderzoek heeft aangetoond dat rosaceapatiënten vaak besmet zijn met de Heliobacter pylori. Dit is het micro-organisme dat maagzweren veroorzaakt. 

Onderzoek heeft tevens aangetoond dat er een erfelijke gevoeligheid is, maar er is nog geen specifiek rosacea gen gevonden. Ook speelt het immuunsysteem een rol. 

Vermijd bij rosacea vaatverwijdende voedingsmiddelen zoals alcohol, hete spijzen, pittige kruiden en dranken. Deze verergeren de roodheid. 

Vermijd sterke temperatuurschommelingen zoveel als mogelijk. Gebruik maken van de sauna is ook niet verstandig. 
Stop met roken omdat nicotine de bloedsomloop belemmert. 

Histamine werkt bloedvat verwijdend. Vermijd daarom histaminerijke voedingsmiddelen, zoals avocado, tomaat, aardbeien, mango, oude en harde kazen, soja, chocolade, pinda’s, pecannoten, cashewnoten, kleurstoffen, conserveringsmiddelen, kiwi, spinazie, zuurkool, pompoen, paddenstoelen, kidneybonen, augurken, kerrie, paprikapoeder, chilipoeder, nootmuskaat, anijs, rode wijn, champagne, kaneel, koriander, azijn, mosterd, caffeïne, tomatenketchup, citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen, ananas, kersen, abrikozen, frambozen, bacon, worst, varkensvlees, salami en vis uit blik. Deze lijst kan nog veel langer gemaakt worden, maar dit zijn de belangrijkste. 

Zorg voor een vetvrije make-up die de roodheid camoufleert. 

Een aantal factoren kunnen de symptomen van rosacea verergeren, zoals temperatuurverschillen, intensief sporten, zonlicht, emotionele stress, angsten en weersinvloeden. 

In de reguliere geneeskunde wordt rosacea vaak met antibiotica behandeld. In eerste beginsel geeft dit vaak een goed effect, maar doordat de darmflora door antibiotica wordt aangetast vermindert het effect op langere duur. Neem dus ook altijd een goed darmflorapreparaat. 
Inname van vitamine C versterkt het bindweefsel en de bloedvaatjes en vermindert het vrijkomen van histamine.  

IPL of Elight behandelingen kunnen de ontstekingsreacties en de roodheid bij rosacea sterk verminderen, zodat de huid veel rustiger en egaler wordt. 

Er moet voorzichtig omgegaan worden met peelings, omdat deze de rosacea huid sterk kunnen irriteren. Wees dus voorzichtig met fruitzuurpeelings en microdermabrasie behandelingen. 

Vermijd in ieder geval producten met kaneel, rozemarijn en dennenoliën. 

Rosacea is moeilijk of niet te genezen. Werk zoveel mogelijk op het remmen van de ontstekingsreacties en het vrijkomen van histamine. Dit geeft vaak al een heel goed resultaat. 
Ingrediënten die heel goed werken op een huid met rosacea zijn niacinamide en zoethoutwortel (Glycyrrhiza glabra).