Psoriasis

Psoriasis komt heel veel voor. Het is een niet-besmettelijke chronische huidaandoening die gekenmerkt wordt door scherp begrensde, verdikte, rode, jeukende en ontstoken huidplekken met witte tot zilverkleurige glansachtige schilfers. 

De plekken kunnen in grote variëren en zijn meestal symmetrisch. De schilfering is vaak plaatjesvormig en witzilverachtig van kleur. Door het krabben komen de schilfertjes los. Hierdoor wordt het licht gebroken, waardoor de hoornlaag ondoorzichtiger en witter lijkt. Dit heet het kaarsvetfenomeen. Dit is heel kenmerkend voor psoriasis. Door het krabben kunnen er ook kleine bloedinkjes optreden. 

Bij psoriasis is een versnelde celdeling van de cellen in de opperhuid. Deze celdeling kan wel tot 25 keer sneller verlopen dan normaal. Normaal gesproken duurt het huidvernieuwingsproces 28 dagen. Bij psoriasis slecht vier tot acht dagen. De huidcellen delen zich dan zo snel dat ze niet de kans krijgen om tot rijping te komen. Hierdoor raakt de huid ontstoken en vormen zich de witzilverkleurige schilfers. 

Psoriasis is grotendeels erfelijk bepaald. Kan over het gehele lichaam voorkomen, maar vooral op de hoofdhuid, op de strekzijde van de ellenbogen en de knieën, onderrug, billen, maar kan ook voorkomen op vingers en teennagels. De nagels worden dan geel en krijgen putjes. Psoriasis kan ook gepaard gaan met reuma. 

Psoriasis kan verergeren door bepaalde stoffen die kunnen prikkelen, hevige stress, zonnebrand, alcohol, koude en droge lucht.

Psoriasis wordt regulier vaak behandelend met teerpreparaten, corticosteroïden, PUVA en vitamine D-derivaten.

Vermijd bij psoriasis arachidonzuur dat voorkomt in orgaanvlees. Arachidonzuur kan leiden tot ontstekingsreacties. 

Vermijd bij psoriasis ook lithium, bètablokkers en antimalaria preparaten, omdat deze psoriasis kunnen verergeren. Overleg met arts. 

Vermijd zoveel mogelijk psychische stress. Stress verergert psoriasis. 

Vitamine A en D verwerkt in een huidverzorgingsproduct kunnen helpen, maar ook als supplement. Ook een supplement met omega-3 vetzuren kan helpen. 

Vermijd alcohol. Door alcohol stroomt er meer bloed naar de huid. Hierdoor wordt de huid warmer, waardoor jeuk en de schilfertjes, waarmee psoriasis gepaard gaat toenemen. 

Vermijd ook zuivelproducten, dierlijke vetten, vlees en specerijen zoveel mogelijk. 

Gebruik in de winter een luchtbevochtiger, omdat droge lucht psoriasis verergert. 
Houdt het vochtgehalte van de huid op peil. Dit voorkomt uitdrogen en mindert jeuk. 

Stop tenslotte met roken