Een overgevoelige huid 

Een overgevoelige huid is intolerant voor bepaalde stoffen. Hier vindt productie van het immunoglobuline G (IgG) plaats. Deze stof wordt in het lichaam aangemaakt bij contact met allergenen. Allergenen zijn bestanddelen van stoffen die een huidreactie kunnen geven. Deze stoffen zijn talrijk. Zo kan men intolerant zijn voor chemische stoffen, geneesmiddelen, voedingsstoffen, cosmetica, chemische dampen uit haarlak, parfum, stoffen in schoonmaakmiddelen, verfoplosmiddelen, enzovoort. Een intolerantie kan dus vele oorzaken hebben. De klachten wisselen vaak. 

Een intolerantie bouwt men op. Producten die jaren goed verdragen zijn, worden dat plotseling niet meer. 

Bij een intolerantie treden de klachten later op dan bij een allergie. Soms na 1 – 2 dagen of zelfs na een week. 

Allergieën worden door de medische wereld erkend en behandeld. Intoleranties vaak niet. Bij allergieën wordt in bloedonderzoek getest op de aanwezigheid van IgE. Bij intoleranties is dit niet het geval. Helaas, want zo worden er veel dingen over het hoofd gezien. Gelukkig zijn er wel speciale laboratoria die gespecialiseerd zijn in het aantonen van IgG stoffen. Hierdoor kan een intolerantie wel wetenschappelijk aangetoond worden. 

Door de latere reactie bij een intolerantie is het ook moeilijker het verband te leggen tussen de klacht en de stof waarmee men in aanraking is geweest. 

Op deze site vind je veel stoffen die een intolerantie kunnen veroorzaken. Kijk daarvoor bij de lijst met de ingrediënten die je beter kunt vermijden.