Een rijpe huid
Vooral aan de huid kunnen we zien dat we ouder worden. De huid krijgt rimpels, wordt slapper, droger en kan pigmentvlekken en andere oneffenheden gaan vertonen zowel op gelaat en lichaam.
Iedereen wil er het liefste zo lang mogelijk goed uit blijven zien. Laten we daarom eens kijken waardoor huidveroudering eigenlijk ontstaat.
Huidveroudering treedt op ten gevolge van de biologische klok die tikt, milieu-invloeden, roken, een ongezonde voeding, overgewicht, erfelijke aanleg, hormonen, vrije radicalen, de stofwisseling, stress en vermoeidheid, alcohol, gebrek aan huidverzorging, gebrek aan lichaamsbeweging, te weinig water drinken en zelfs een verkeerd cosmeticagebruik.
Vooral door overmatig zonlicht wordt de huid grover van structuur en gaat eerder rimpels vertonen. De hoornlaag wordt dikker en geelachtiger van kleur. De celdeling en de talgklieren verminderen, waardoor de huid ook droger wordt. Bij een jonge huid vernieuwt de huid zich iedere 28 dagen. Bij een oudere huid kan dit proces een vertraging oplopen tot wel 50 dagen. Hierdoor ontstaat ook een grauw aanzien van de huid.
Tevens neemt bij het verouderen van de huid de veerkracht af. Dit komt doordat het elastine in de huid veranderingen ondergaat ten gevolge van het ouder worden. Er ontstaan extra verbindingen tussen de elastische vezels. Dit heet cross-linking. Hiermee neemt het elastische vermogen van de huid af.
Vanaf de leeftijd van 35 – 40 jaar spreken we van een rijpere huid.
Testje om te zien hoe het met de veerkracht van jouw huid is gesteld:
Er is een eenvoudig testje dat je zelf kunt doen om erachter te komen hoe het met de veerkracht van je huid is. Hiervoor neem je een huidplooi tussen je vingers en laat deze weer los. Indien de plooi onmiddellijk weer in zijn oorspronkelijke toestand terugveert, is de conditie van de elastische vezels goed. Hoe jonger de huid hoe veerkrachtiger deze is. Na de leeftijd van 40 jaar ontstaat er een afname in de productie van de vrouwelijke geslachtshormonen: oestrogeen en progesteron. Dit leidt tot een verminderde productie van onder andere elastine, collageen en talg.
Ook bij de collagene vezels in de huid treedt dit cross-linken op. Door dit cross-linken neemt de vitaliteit van de huid sterk af. Een goede voeding, lichaamsbeweging zoals yoga en een goede huidverzorging met de juiste ingrediënten kunnen dit proces van veroudering remmen. Dit is wetenschappelijk aangetoond.
Hoe je in je vel zit is ook van belang bij het verouderingsproces. Mensen die optimistisch zijn en zelfvertrouwen hebben, blijven langer mooi.
Roken en de huid
Roken doet de huid sneller verouderen. Het vernauwt de bloedvaten in de huid, waardoor de doorbloeding sterk vermindert. Dit zie je aan de grijzige of gelige gelaatskleur. Roken maakt de huid ook slapper. Dit komt vooral doordat vrije radicalen de huid beschadigen en de huidvernieuwing vertragen. Vrije radicalen zijn instabiele zuurstofmoleculen die een agressieve werking hebben.
Door roken ontstaat een zuurstoftekort in de huid en dit tast mede het collageen aan. En deze zuurstof is zo belangrijk om de huid mooi en soepel te houden. Niet voor niets hebben rokers vaak diepe rimpels en een grauwe tint. Bovendien verbruiken mensen die roken heel veel vitamine C. Rokers zouden dus ook een vitamine C supplement als aanvulling kunnen gebruiken.
Ook ontstaan er bij roken sneller rimpeltjes rond de mond en kunnen er gesprongen bloedvaatjes ontstaan.
Bovendien schijnt roken acne te verergeren. Dit is dan vooral het geval bij volwassenen met heel veel onzuiverheden, mee-eters en een hele vette huid met grove poriën.
Grijze haren
Mensen die roken hebben eerder kans om grijs te worden. Dit komt omdat roken de haarfollikels belemmerd om belangrijke voedingsstoffen op te nemen. Ook hevige stress kan tot vroegtijdig grijs worden leiden.
Vitamine B12, essentiële vetzuren, ijzer, silicium, jodium, zwavel en koper zijn stoffen die belangrijk zijn om grijze haren tegen te gaan.
Huidveroudering door slaaptekort
Goed slapen maakt aantrekkelijk en maakt dat we er jonger uitzien. Door langdurig slaaptekort gaat de huid zich meer verslappen. Het hormoon cortisol heeft hier mee te maken.
Voor het slapen gaan wordt in de avond melatonine aangemaakt. In de ochtend rond 7 uur neemt de productie van cortisol het over. Bij mensen die weinig slapen is het cortisolgehalte vaak te hoog, ook in de nacht en het melatonine gehalte te laag.
Cortisol verhindert een goede aanmaak van hyaluronzuur in de huid. En hyaluronzuur zorgt voor een goede vochtbalans.
Een verhoogd cortisolgehalte werkt ook ontregelend op het bloedsuikergehalte. Dit tast het collageen aan. Deze suikers zetten zich vast op het collageen en zorgen zo voor verharding hiervan. Dit proces wordt glycatie genoemd.
Melanine daarentegen gaat juist veroudering tegen. Het versterkt het immuunsysteem en zorgt voor de aanmaak van collageen. Extra slaap maakt dus mooi. Ook het dutje in de middag wordt niet voor niets ‘schoonheidsslaapje’ genoemd.