Koortslip

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus en is heel besmettelijk. Het verspreidt zich vooral via zoenen en niet goed afgewassen glazen. Als het virus in ons lichaam komt gaat het als het ware in onze zenuwknopen slapen. Als er veel stress is of het afweersysteem is laag, wordt het herpes virus wakker en veroorzaakt dan als eerste jeuk op de lip en uiteindelijk vormt zich een blaasje met vocht. Dit blaasje is pijnlijk en heel ontsierend. 

Het proces van besmetting, uitbraak en genezing duurt ongeveer 12 dagen. Daarna trekt het virus zich terug in de zenuwknopen en gaat weer slapen. Dit is de reden dat een koortslip vaak terugkomt. Soms blijven er littekentjes achter. Veel zon is ook een trigger voor het krijgen van een koortslip evenals IPL of lasertherapie. Komt een koortslip vaker dan vijf keer per jaar voor dan is het immuunsysteem echt uit balans. 

Het herpes simplex virus is gevoelig voor EGCG (epigallocatechin gallate) uit groene thee en voor L-Lysine. Vooral een supplement met L-lysine geeft snel resultaat.