Huidoneffenheden
Huidoneffenheden kunnen vaak snel en moeiteloos verwijderd worden.
Fibromen/steelwratjes
Fibromen zijn veelvoorkomende goedaardige verhevenheden die tot wel 3 cm groot kunnen worden. Deze gaan uit vanuit het bindweefsel. Hun kleur is roodbruin en soms paarsachtig. Ze zijn altijd goed te verschuiven en bijna altijd pijnloos. Ze kunnen perfect verwijderd worden met een T-away behandeling.
Een bloedvatspinnetje/spider naevus
Een spider naevus is een verwijd bloedvaatje in de vorm van een spinnetje. Ze komen vooral voor bij kinderen en bij jonge vrouwen, en dan vooral in het gelaat, op het bovenste deel van de romp en op de armen. Ze zijn helderrood van kleur en rond. Het centrum is iets verheven. Vanuit dit centrum lopen kleine verwijde bloedvaatjes in de vorm van een spinnetje naar buiten toe.
Op latere leeftijd kunnen deze spinnetjes een aanwijzing zijn voor problemen met de lever. Ze kunnen ook spontaan ontstaan tijdens de zwangerschap. Ze kunnen met de T-away goed verwijderd worden.
Gerstekorrels/milia
Een gerstekorrel is een verstopte porie waarin zich een propje huidschilfertjes (keratine) heeft gevormd. Ze kunnen zich ontwikkelen vanuit een talgkliertje of een zweetkliertje. Ze zien er uit als witgele bobbeltjes die niet groter worden dan een speldenknop. Ze komen het meest voor in het gelaat rond de ogen en op de wangen. Een gerstekorrel zit onder de opperhuid. Uit proberen te knijpen helpt niet.
Je kunt ze het beste door een schoonheidsspecialiste laten verwijderen. Deze zal ze desinfecteren en met een steriel naaldje aanprikken en vervolgens leegduwen.
Huidverzorgingsproducten met melkzuur en salicylzuur kunnen het ontstaan van gerstekorrels tegengaan.
Milia’s komen ook veel voor bij baby’s. Deze ontstaan doordat de nog onrijpe talgkliertjes de huidschilfertjes niet kwijt kunnen raken. Meestal verdwijnen deze bij de baby vanzelf na een tijdje.
Bij volwassenen ontstaan ze wel eens na genezing van een verwonding, zoals na een chemische peeling, dermabrasie, verbranding door de zon, enzovoort. Crèmes met corticosteroïden kunnen ook milia’s veroorzaken.
Mensen met een getinte huid of met zonneschade aan de huid hebben hier meer last van omdat de hoornlaag dikker is.
Cellulite en striae
Cellulite
Door toename van de vetcellen in het onderhuidse vetweefsel worden er bobbels gevormd door clusters verkleefde vetcellen. Door een verminderde bloedcirculatie en afvoer van vocht hopen zich vet, vocht en afvalstoffen op waardoor het bindweefsel onder spanning komt staan. Cellulite is een vorm van verkleving. Dit is vaak hormonaal gebonden door een overmatige productie van het hormoon oestrogeen.
De onderhuidse bindweefsellaag is bij cellulitis dunner. De sinaasappelhuid voelt koud aan.
Er zijn veel producten te koop die ‘zouden helpen’ bij cellulitis.
Het probleem is dat de ingredienten in producten niet zo diep in de huid kunnen komen dat ze de bindweefsellaag bereiken. Wat wel helpt zijn behandelingen die de doorbloeding verbeteren zoals vacuumzuig massages. Hierdoor worden de afvalstoffen in het bindweefsel beter afgevoerd. Ook is het van belang voldoende te drinken.
Striae
Bij striae ontstaan er strepen in de huid die in het begin rood van kleur zijn, maar na verloop van tijd wit van kleur worden. Het zijn scheurtjes in het onderhuidse bindweefsel. Deze ontstaan als je sneller groeit dan je huid kan bijhouden, zoals bij zwangerschap of als mensen in gewicht aankomen. Deze strepen kun je nooit meer helemaal wegkrijgen. Je kunt ze wel vervagen.
Verdachte plekjes op de huid
Verdachte plekjes op je huid?
Huidkanker komt steeds meer voor. Ieder jaar komen er veel gevallen van huidkanker bij. De zon is de belangrijkste oorzaak.
Door zonlicht kan er een verstoring in het verhoorningsproces van de huid ontstaan. Hierdoor wordt de hoornlaag wat dikker en grauwer van kleur. Daaromheen kunnen plekjes met roodheid en wat hoornpropjes ontstaan. Dit gebied in de huid is dan niet meer normaal van structuur, heeft harde korstjes, schilfertjes, roodheid en zelfs kleine wondjes.
Deze plekjes zijn vaak een voorstadium van huidkanker. Deze kans is echter maar heel klein. Ga bij dergelijke plekjes altijd naar je huisarts toe of naar een dermatoloog en laat ernaar kijken.
Ook moedervlekken kunnen ontaarden in huidkanker
Moedervlekken komen bij iedereen voor en ontstaan meestal al in de jeugd. Het kunnen er enkele maar ook velen zijn. Ze zijn vlak of licht verheven met een oppervlak dat glad, wratachtig of behaard kan zijn. Meestal ontaarden ze niet tot een kwaadaardige huidkanker. Toch is het raadzaam deze plekjes in de gaten te houden indien er pijn, jeuk, groei of kleurverandering optreedt. Of als deze gaan bloeden en er een onregelmatige rand ontstaat. Indien een moedervlek na de puberteit uit het niets lijkt te ontstaan en heel snel groeit, is controle raadzaam.
Mensen met een blanke huid, of mensen met rood haar, of mensen met blauwe ogen hebben meer kans op huidkanker. Ook mensen die in hun jeugd zijn verbrand hebben een verhoogd risico.
Hoe meer pigmentvlekken iemand heeft hoe groter de kans is dat er eentje ontaard.
Houd het ook in de gaten als je weet dat iemand in de familie hier last van heeft gehad.
Bescherm je huid tegen zon