Gordelroos 

Gordelroos wordt door een herpesvirus (herpes zoster) veroorzaakt. Dit virus veroorzaakt ook waterpokken. Herpes zoster komt voornamelijk voor bij oudere mensen. Het kenmerk is de vele met vocht gevulde blaasjes. 

Aan de huiduitslag gaan koorts, een algeheel gevoel van malaise en spierpijn vooraf. Dit kan erg pijnlijk zijn. Er kan sprake zijn van een hevig branderig en tintelend gevoel aan één zijde van het lichaam. Na één tot drie dagen wordt de huid meestal rood. 

Gordelroos komt het meeste voor op de romp, maar kan ook tot uiting komen op billen, gezicht of armen. Na ongeveer tien dagen vormen zich korstjes. De pijn kan enkele weken aanhouden, en de huid kan zelfs maanden tot jaren nadien nog gevoelig zijn op die plekken. Men spreekt dan van een postherpes neuralgie. 

Gordelroos kan ook op de ogen slaan. Dit is gevaarlijk en kan leiden tot slechtziendheid. Daarom altijd goed de handen schoonhouden en niet in de ogen wrijven. 

Het virus kan via open wondjes worden overgebracht op andere mensen.

L-lysine leidt tot snelle resultaten. Aloë vera werkt helend op de huid. Verzacht en vermindert jeuk. 

Tip: voeg fijngemalen havermout toe aan het badwater ter verlichting van de jeuk. Havermout maakt het bad wel glad. Wees dus wel voorzichtig. Ook koude kompressen met water werken verlichtend.