Een gevoelige huid
Bij een gevoelige huid is de opperhuid dun en wordt deze slecht beschermd. Het immuunsysteem is verzwakt en er kunnen dunne bloedvaatjes zichtbaar zijn aan het huidoppervlak. De huid reageert sterker op invloeden van buitenaf. De huid kan warm en trekkerig aanvoelen en rode vlekken vertonen.
Een gevoelige huid reageert snel op temperatuurswisselingen, klimaatschommelingen, huidverzorgingsproducten en op milieu-invloeden.
De huid laat wel eens schilfertjes zien (dit zijn dode huidcellen die op de huid blijven liggen). Vooral na het wassen voelt de huid vaak droog, gespannen en trekkerig aan. De huid neigt naar eczeem en naar allergisch.
Soms zijn er rode vlekken zichtbaar bij emoties, inspanningen en na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Een gevoelige huid kan ook gevoelig zijn voor ontstekingen. Vaak blijf je dan een lange tijd een pigmentverkleuring in de huid zien.
Net als bij een vochtarme huid is bij een gevoelige huid de natuurlijke beschermlaag (hydrolipidefilm) niet intact. Hierdoor verliest de huid vocht en kunnen invloeden van buitenaf makkelijk de huid binnendringen en zorgen voor huidirritaties.
Ook hier is het herstellen van het vochtgehalte een eerste stap op weg naar huidherstel.
Waarschijnlijk heeft meer dan 50% van de mensen een gevoelige huid. Veel mensen weten zich geen raad met hun gevoelige huid.
Tot de oorzaken van een gevoelige huid behoren huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en rosacea. Of er kan sprake zijn van een allergie voor cosmetische ingrediënten, andere stoffen en/of irritaties door cosmetica.
Er is echter een verschil tussen een allergie en een irritatie. Bij een allergische reactie is het immuunsysteem betrokken en bij een irritatie voor ingrediënten niet.
Een allergie is iets wat je gedurende de tijd ook kunt opbouwen. Het kan zijn dat je jaren een product zonder enkel probleem kunt gebruiken en dan opeens niet meer. Er kan ook sprake zijn van een van nature hooggevoelige huid.
Net zoals er sprake is van hooggevoelige mensen is er ook sprake van hooggevoelige huidtypes. De zenuwuiteindjes die net onder het huidoppervlak liggen reageren bij deze mensen gevoeliger.
Let altijd extra goed op de houdbaarheid van producten. Dit is heel belangrijk omdat producten die over de datum zijn extra kunnen irriteren.
Vermijd bij een gevoelige huid veel scrubben, omdat dit de huid extra kan irriteren. Vermijd ook zeep of producten die veel schuimen, omdat deze de zuurgraad kunnen aantasten. Zeker producten met Sodium Lauryl Sulphate, ook genoemd SLS, (zie de lijst met de beter te vermijden ingrediënten).
Vaak staat er op de verpakking van producten ‘dermatologisch getest’. Dit is echter geen garantie dat het product goed verdragen wordt. Deze term houdt in dat het product op een aantal mensen is getest. Ze geven over het algemeen geen irritaties, maar dit is geen garantie.
Je kunt een nieuw product op verdraagbaarheid testen door deze eerst op de binnenzijde van je elleboog aan te brengen of om proefjes uit te proberen. Ik geef mensen altijd de mogelijkheid een product uit te proberen. Uit ervaring weet ik hoe frustrerend het kan zijn als een gekocht product leidt tot ongewenste huidreacties.
Een gevoelige huid in de winter
Een gevoelige huid heeft het zwaarder in de winter. Dit komt omdat de luchtvochtigheid in de winter lager wordt. Hierdoor wordt er vocht aan de huid onttrokken waardoor deze droger wordt. Hierdoor raakt de huidbarrière verstoord met als gevolg schilfertjes, irritaties en zelfs pukkeltjes.
Een harde wind maakt de huid nog eens wat extra droger. De wangen worden rood, de lippen vertonen kloofjes en de huid van het lichaam wordt droger en ruwer.
Kies een goede crème met in vet oplosbare ingrediënten zoals vitamine E, mangoboter en oliën uit planten. Dit legt een beschermend laagje over de huid en voorkomt bevriezing bij ijzige koude. Vergeet de huid van je lippen niet. Hyaluronzuur, aloë vera en niacinamide zijn ook hele goede ingrediënten voor de gevoelige huid.
Zorg voor een milde reiniging die de huid niet uitdroogt, zonder schadelijke sulfaten zoals SLS en SLES (zie de lijst met de beter te vermijden ingrediënten op deze site). Gebruik een lotion na het reinigen, omdat veel water heel hard is. Daarom droogt kraanwater de huid uit.
Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis. Hang waterbakjes aan de verwarming. Er zijn ook speciale luchtbevochtigers verkrijgbaar.