Het babyhuidje

Luiereczeem
Bij luiereczeem is sprake van pukkeltjes met scherp begrensde schilferige randen. Vaak is de candida albicans schimmel de boosdoener of doordat de huid wordt blootgesteld aan irriterende chemicaliën uit urine en ontlasting. Ook de zuurgraad, het vochtgehalte en de aanwezigheid van bacteriën spelen een rol. Houdt de huid goed droog. Zinkoxidezalf kan hierbij helpen.

Denk bij luiereczeem altijd aan een ontregelde darmflora. Vermijd veel warmte, wrijving, vochtophoping van ontlasting en urine en gebruik geen talk. Dit kan de longen gaan irriteren. Zorg steeds voor een schone luier en dep het huidje goed droog na het schoonmaken. Vooral ook in de huidplooien.

Spruw
Ook bij spruw speelt de candida schimmel een rol. De candida albicans schimmel leeft altijd bij de mens in de vorm van een gist. Indien deze gist ziekteverwekkend wordt door een verminderde weerstand, antibiotica gebruik of het gebruik van bepaalde medicijnen, verandert hij in een schimmel. 

Spruw is een bij zuigelingen voorkomende candida infectie van het mondslijmvlies met witachtige plekken die scherp begrensd zijn. Deze plekken kunnen worden afgeschraapt. Er blijven dan rode plekken achter. Extra foliumzuur in de vorm van een supplement kan helpen.