Eczeem
Eczeem is heel complex en kan veel oorzaken hebben. Ik hoop daarin wat duidelijkheid te kunnen scheppen, zodat jij in geval van eczeem hier rekening mee kan houden, zodat jouw huid verbetert.
Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid die veroorzaakt kan worden door interne en externe factoren. De huiduitslag bij eczeem is onscherp begrensd. Er is dus sprake van een geleidelijke overgang van een aangetast deel van de huid naar de gezonde huid. De jeuk kan variëren van licht tot heftig en kan ook aanvalsgewijs optreden. Eczeem is niet besmettelijk. De huiduitslag bij eczeem gaat gepaard met jeuk, roodheid, vochtigheid, een grover huidoppervlak, korstjes, blaasjes, bultjes, droogheid en schilfering.
Eczeem is vaak het gevolg van een allergie voor onder andere voedingsmiddelen, dierenharen, giftige planten, metalen, kleurstoffen, cosmetica, medicijnen, geurstoffen, chemische schoonmaakmiddelen, een te droge lucht, teveel zon, pollen, enzovoort. Ook stress en onverwerkte emoties kunnen leiden tot eczeem. Bij eczeem is er sprake van grotere hoeveelheden histamine.
Eczeem heeft nooit een vast verloop. Toch onderscheidt men diverse soorten. Men onderscheidt acuut eczeem met zwelling, nattigheid en blaasjes, subacuut eczeem dat wat droger is met meer roodheid, bultjes, schilfers en korstjes en chronisch eczeem. Het chronische eczeem is nog droger en er zijn vrijwel geen blaasjes. De roodheid is dan ook veel lichter. Hierbij komen meer korstjes, kloofjes, ontstekingsverschijnselen en een sterkere verhoorning voor.
Eczeem wordt dus vaak veroorzaakt door een allergie. Hierbij is het immuunsysteem betrokken. Bij een allergie is sprake van een blijvende overgevoeligheid voor een bepaalde stof. Eénmalig contact met een bepaalde stof zal opnieuw tot een allergische huidreactie kunnen komen. Daarom is het zo goed om deze stoffen te vermijden. Maar ja, dan moet je wel weten om welke stoffen het gaat. Ook is het van belang het immuunsysteem in de behandeling mee te nemen. Dus bij eczeem is een inwendige ondersteuning met voedingssupplementen zeer gewenst. Uitwendige therapie zal vaak niet afdoende zijn.
Hierna volgt een lijst met stoffen die eczeem kunnen veroorzaken en die je als een naslagwerk zou kunnen raadplegen. Als jij last hebt van eczeem ga dan eens na met welke stoffen uit onderstaande lijst je geregeld contact hebt:
Een allergie voor haarverfproducten (ook bij henna), uit zich vaak in acuut nat eczeem met blaasjes. Een dergelijke allergische reactie treedt vaak snel na contact met een bepaalde stof op. De huiduitslag kan al na enkele minuten optreden.
Parafenyleendiamine is een basische koolteerkleurstof in kappersproducten die een allergie kan veroorzaken. Deze stof kan ook reageren met lokale verdovingsmiddelen, bestanddelen uit rubber, AZO-kleurstoffen in textiel en met zonnefilters op basis van PABA. Op deze wijze kunnen er kruisreacties ontstaan. Ook andere stoffen in haarkleurmiddelen kunnen leiden tot allergische reacties.
Ook fenylsalicylaat in beschermende lippenstaafjes, de antiseptica zoals chloorhexidine en cetrimide, cocamidopropylbetaïne en andere schuimvormers in badschuim en shampoos, glycerylmonothioglycolaten in permanentvloeistoffen en chemische zonnefilters en stoffen op basis van ammonium in haarbleekmiddelen kunnen ook leiden tot allergische huidreacties.
Een allergie voor nagellakproducten zoals formaldehyde uit zich vaak in de vorm van een strooiallergie. Dit komt doordat men met de handen ook andere delen van de huid aanraakt.
Zo kan een allergie voor nagellak zich uiten aan handen, vingers, oogleden, in en achter de oren, in de nek, hals en zelfs rond de genitaliën of de anus. Vaak zie je dan huiduitslag in de vorm van strepen.
UV-filters, triclosan en wolvetalcoholen kunnen ook leiden tot eczeem
Parfums
Nylon panty’s
Nikkel komt voor in metalen, huishoudartikelen, sierraden, gereedschappen, medische instrumenten en in kleurstoffen, hoewel nikkel steeds meer verboden wordt. Bij een allergie voor nikkel doet de huideruptie zich niet alleen voor op de plek waar contact is met het allergeen, maar kan zij zich verspreiden over het hele lichaam.
Colofonium is een natuurlijk product dat uit coniferen gewonnen wordt en vooral bestaat uit abiëtinezuur. Colofonium wordt toegepast in onder andere kleefpleisters, rubber, papierwaren, kunststoffen, middelen om meubelen mee te polijsten en in cosmetica. Colofonium kan een kruisallergie geven met parfumcomponenten.
Men kan verder allergisch zijn voor huisstofmijt, schimmels, pollen, stuifmeel en huidschilfers van dieren.
Medicijnen zoals orale geneesmiddelen en lokaal toegepaste geneesmiddelen waaronder benzocaïne, clioquinol, ethyleendiamine en neomycine (lokaal antibioticum) kunnen leiden tot allergisch eczeem. Zo kunnen allergische huidreacties zelfs veroorzaakt worden door de voorgeschreven medicamenten. Ook corticosteroïden en antihistaminica kunnen zelfs leiden tot eczeem. Ook tot de farmaceutische preparaten behorende tolubalsem en benzoë kunnen leiden tot allergische huidreacties.
Tandartsmateriaal zoals Bis – EMA, Bis- GMA en BIS MA
Kobalt chloride/6H20/cobalt in metaal, zout, verf, glas, veevoeder en B12. Kobalt is als metaal en als zout een allergeen. Kobalt komt voor als onzuiverheid in nikkelen voorwerpen of in combinatie met chroomverbindingen. Kobalt komt ook voor in kleur- en verfstoffen, in glas, veevoeder en in vitamine B12.
Choom in cement
Kleurstoffen zoals fluoresceïne, eosine, methyleenblauw, neutraal rood, tatrazine en acriflavine.
Conserveermiddelen zoals formaldehyde (in antiseptica en antiperspirantia, kunsthars, lijmen en in textielproducten), parabenen (in cosmetica en voedingswaren), methyl(chloor)-isothiazolinon, quaternium-15 (een conserveermiddel in cosmetica, lijmen, verven en koelbewaarstoffen) en methyldibromoglytaronitril, chlooracetamide, imidazolidinylureum, bronopol, thiomersal, fenoxyethanol en andere bestanddelen van cosmetica zoals perubalsem kunnen leiden tot allergisch eczeem.
Ook rubberchemicaliën zoals vulkaniseerstoffen en antioxidantia (pyrobisulfiet, gallaten en sorbinezuur) en mercaptomix kunnen leiden tot allergisch eczeem.
Indien de oorzaak van het eczeem is gelegen in rubber, is de oorzaak vaak gelegen in de toegevoegde stoffen tijdens het fabricageproces zoals de vulkanisatieversnellers, vulstoffen, weekmakers, antioxidantia en de kleurstoffen.
Daarom kunnen rubberen voorwerpen zoals handschoenen, kousen, bedonderleggers, condooms en dergelijke ook leiden tot allergische reacties. Rubberadditieven kunnen ook teruggevonden worden in plasticsoorten, antimicrobiële middelen, pesticiden en geneesmiddelen die tot de thiuramgroep behoren.
Planten
Fototoxische reacties veroorzaakt door planten worden aangeduid met de naam fytofotodermatitis. De huiderupties hebben vaak een streperig uiterlijk. Psoralenen zijn plantaardige stoffen die in combinatie met onder andere zonlicht huidontstekingen en huiduitslag veroorzaken.
Voeding zoals melk en andere zuivelproducten, eieren, (rauwe) vis, schaal- en schelpdieren, tomaten, noten, knoflook, uien, gist, additieven en sojaproducten kunnen ook leiden tot allergisch eczeem en de aandoening verergeren.
Pesticiden en chloorwater
Epoxyhars in verf, vernis, lijm, plastic en elektrische kabels.
Wolvetalcoholen zoals lanoline, eucerine en amercholen.
Fototoxische stoffen kunnen ook leiden tot allergische reacties. Denk daarbij aan teerproducten die pyreen bevatten.
Koolwaterstoffen: hiertoe behoren onder andere benzine, petroleum, zoutzuur, natronloog en methyleenalcohol. Deze kunnen leiden tot een ortho-ergisch contacteczeem. Deze vorm van eczeem komt het meest voor aan handen en vingers en na verloop kunnen er kloven ontstaan.
Cosmetica stoffen zoals propylene glycol, essentiële oliën en emulgatoren zoals oleamidopropyldimethylamine en methylglucosesquistearaat.
Kaliumbichromaat in bleekwater kan leiden tot eczeem.
Cement, steen en glasvezel.
De inwendige ondersteuning bij eczeem
Brandnetel, vitamine C, niacinamide en vitamine E kunnen helpen bij eczeem en kunnen zowel inwendig en uitwendig toegepast worden.
Atopisch eczeem
Een atopie is een erfelijke aanleg voor eczeem. Vaak gaat dit samen met allergische neusverkoudheid, hooikoorts en astma. Bij astma spelen allergieën vaak een rol en het vrijkomen van histamine.
Indien atopisch eczeem zich in het eerste levensjaar uit, dan spreken we van dauwworm. De omgeving rond de mond en de neus worden niet aangetast. De huid is nattig, rood en vertoont korsten.
Een typisch kenmerk van atopisch eczeem is jeuk. Het immuunsysteem is hierbij betrokken.
Stressfactoren kunnen de aandoening verergeren. Nadat het eczeem tot rust is gekomen blijven er schilfers, roodheid, blaasjes en bultjes zichtbaar.
Bij volwassenen doen de eczeemplekken zich vooral voor op de ellenbogen, in de knieholten, de polsen, op de romp en op de zijkant van de hals.
Bij deze vorm van eczeem is er sprake van IgE antistoffen. De huid is droog, grauw en rood met een grove structuur. Er ontstaan schilfertjes en krabwondjes.
Bij atopisch eczeem spelen voedselallergieën of voedselintoleranties vaak een rol. Deze vorm van eczeem kan wel 30 jaar duren.
Eczeem kan tal van oorzaken hebben. Het is heel moeilijk de oorzaak te achterhalen.
Vermijd bij atopisch eczeem in ieder geval altijd het uitdrogen van de huid. Door het droog worden van de huid wordt de zuurgraad van de huid aangetast met als gevolg meer huidirritaties. Daarom is het zo belangrijk om het vochtgehalte in de huid te herstellen. Een droge huid kan namelijk geen lipiden binden en opnemen. Indien het vochtgehalte van de huid weer hersteld is, kan de huid ook de in vet oplosbare werkstoffen uit zalven en crèmes beter opnemen. De weerstand van de huid zal dan ook groter worden waardoor eczeemklachten kunnen verminderen.
Astma en atopisch eczeem
Astma en eczeem gaan vaak samen. Dit is een kenmerk van het atopiesyndroom.
Ook astma kent veel oorzaken
Ook astma kan veel interne en externe oorzaken hebben en ontstaan door schoonmaakmiddelen, verflucht, voedingsmiddelen, voedingsadditieven, pollen, stuifmeelkorrels, schimmels, chloorlucht, uitlaatgassen, andere milieuverontreinigende stoffen, huisstofmijt en stof.
Tot de inwendige factoren behoren onder andere stress, angsten, lichamelijke inspanningen, emoties, virusinfecties en luchtweginfecties zoals bronchitis.
De ademhaling wordt geregeld door de zuurgraad van het bloed en dit wordt beïnvloed door de kwaliteit van de lucht. Luchtvervuilers zoals rook, vanadium (gaslek), parfums, luchtverfrissers en dergelijke kunnen een rol spelen.
Probeer het huis zoveel mogelijk stof- en rookvrij te houden. Ook PVC in onder andere vloerbedekking, arseen in onder andere vloerbedekking en gordijnen, asbest, glasvezel, formaldehyde, freon, medicijnen, infecties en metalen kunnen astma uitlokken. Katten hebben bijzonder allergene haren.
Extra echinacea verkleint de kans op verkoudheid en griep. Dit verkleint ook de kans op een astma-aanval. Ook veel drinken is belangrijk om het slijm te helpen los te maken.
Lichaamsbeweging waaronder yoga is heel heilzaam voor mensen met astma door de ademhalingsoefeningen en de ontspannende werking.
Denk bij astma altijd aan (voedsel)intoleranties zoals voor onder andere granen, eieren en noten.
Voedingsmiddelen die een aanval kunnen veroorzaken zijn onder andere benzoaten (de conserveermiddelen E210-219), sulfieten (E220-228), gallaten (de antioxidanten E310-312), kleurstoffen E102 (tartrazine), E104 (chinolinegeel), E110 (zonnegeel), E122 (azorubine) en andere kleurstoffen.
Ook voedingsmiddelen die gisten en/of schimmels bevatten zoals broodsoorten en blauwschimmelkazen kunnen beter vermeden worden. Ook koemelk, tarwe en andere graanproducten en vis kunnen beter vermeden worden. Ook de E nummers E320 en E321 die worden toegepast in bepaalde vetten en oliën en in sommige ontbijtgranen kunnen klachten geven.
Verder kan allergisch astma ontstaan door:
Toluenediisocyanate/TDI. Wordt gederiveerd uit petroleum en verwerkt in foam, elastomers en lijmsoorten.
Ammonium persulfate in haarbleekmiddelen, in laboratorium glasreinigers, elektronica producten, printplaten, deo, aniline kleurstoffen, ontwikkelingsvloeistoffen voor foto’s, als chemische stof in een analytisch laboratorium en in tandimplantaten. Inhalatie kan astma veroorzaken.
4-Aminophenol. Kan ook huidreactie geven. Wordt verwerkt in haarverf en foto kleurontwikkelaar.
Kerstbomen, spruce wood en spar.
De voedingsmiddelen die erom bekend staan dat ze astma-aanvallen kunnen veroorzaken zijn: melk en zuivelproducten, sesam, gluten, tarwe en andere graansoorten, soja, eieren, pinda’s en noten, vis en schaal- en schelpdieren, chocola, maïs, tomaten, citrusvruchten, rundvlees en kip.
Benzoëzuur en voedingskleurstoffen.
Sulfiet in wijn, zelf gebrouwen bier, ciders, koolzuurhoudende dranken, kant- en klare vleesproducten en salades kunnen ook bij sommige mensen astma veroorzaken.
Inhalatieallergenen zoals huisstofmijt, haren en huidschilfers van huisdieren, pollen van bloeiende planten, grassen en bomen. Composieten zoals bijvoet.
Imidazolidinyl urea/Diazolidinyl urea zijn conserveringsmiddelen.
Geuren.
Emoties.
Isocyanaat. Dit is een oplosmiddel dat wordt gebruikt bij verfspuiten, in polyurethaanvernis en in industriële coatings.
Colofonium. Dit is een harsproduct dat o.a. wordt toegepast in de elektronische industrie en bij solderen en lassen kunnen er deeltjes in de lucht terecht komen.
Proteolytische enzymen. Deze worden gebruikt bij het maken van biologische wasmiddelen.
Metaalzout/anhydride. Dit wordt toegepast bij het verdelen/coaten van metaal.
Tips: kies niet voor vaste vloerbedekking en zorg voor dingen die je uit kunt wassen, zoals vloerkleedjes, dekbedden en meubelovertrekken die uitwasbaar zijn. Was geregeld het beddengoed op 90 graden Celsius om huisstofmijt te doden. Houd het huis goed schoon om schimmelgroei te voorkomen. Ook koffie en cafeïne is goed bij astma. Cafeïne stimuleert de ademhaling waardoor de capaciteit van het longvolume beter benut wordt. Astmapatiënten kunnen ook baat hebben bij vitamine C, magnesium en vitamine B6. Vitamine C is een belangrijke antioxidant en heeft een antihistamine werking. Magnesium werkt positief op de samentrekking van de bronchiale spieren. Vitamine B6 verbetert de ademhaling bij astmapatiënten en verhoogt de afgifte van zuurstof.
Een airborne contact reactie
Dit is een intolerantie van de huid die ontstaat door contact met stoffen die zich in de vorm van damp, druppeltjes of stofdeeltjes in de lucht bevinden. Dit kan voorkomen bij insecticiden, parfums, haarsprays, planten, enzovoort. De huidirritaties ontstaan voornamelijk aan de aan de lucht blootgestelde lichaamsdelen zoals het gelaat, hals, polsen, armen, onderbenen, oogleden, rond de mond en oren.
De volgende stoffen kunnen leiden tot een airborne reactie:
D-Usnic of korstmos/Licheen/Lichen: bestaat uit schimmel en wier (alg). Door de schimmel wordt het wier korstmos. Korstmos levert de colorant lakmoes. Korstmos veroorzaakt contactdermatitis en kan ook leiden tot een airborne allergie. Komt veel voor bij boswachters en houtbewerkers. Dit is een antibacterieel ingrediënt
Butylated hydroxyanisole/BHA: dit is een conserveringsmiddel en antioxidant.
Butylhydroxytoluene/BHT/Butylated hydroxytoluene: dit is een antioxidant en wordt ook toegepast als conserveermiddel. Het is een stof afgeleid van petroleum.
Glutaraldehyde/Glutaral: dit is een aminozuur dat voorkomt in suikerbieten en wordt toegepast als conserveringsmiddel. Het heeft een antimicrobe werking.
Ethyleneglycol dimethacrylate/Ethyleneglycol methacrylate: komt voor in vloeistoffen voor kunstnagels.
4-phenylenediamine dihydrochloride: dit is een chemische stof die voorkomt in permanent vloeistof en haarkleuringsmiddelen, inkt en rubberproducten. Wordt veel gebruikt in coal tar kleurstoffen. Deze stof wordt echter ook in verband gebracht met kanker. Wordt ook toegepast in fotografische ontwikkelaars, verf, drukinkten, in verven voor bont, schoenen, leer, sokken, nylonkousen en textiel. Deze stof kan ook aanwezig zijn in zwart rubber en plastic. Het geeft acute irritaties en is een allergeen. Deze allergie komt veel voor bij kappers, mensen werkzaam in de grafische industrie en in de rubber- en plasticindustrie. Wees voorzichtig met de kleuren zwart, bruin, violet en donkerblauw. Pastelkleuren worden vaak beter verdragen. Veelal bevindt zich deze kleurstof in synthetische garens. Viscose, katoen, linnen en zijde zijn beter.
Propolis/Propolis cera/Propolis wax/Bee glue: deze stof is afkomstig uit de bijenkorf en geeft kans op een contactallergie. Kan ook een kruisreactie geven met perubalsem.
Turpentine/Terpentijn: deze stof is afkomstig van coniferen. Is zeer schadelijk voor de huid en komt via de huid in de bloedbaan terecht. Wordt toegepast in verven, lijm, olieverfproducten, thinner, enzovoort. Allergeen.
2-Methyl-4-isothiazoline-3-one/Kathon CG/2-methyl-3(2H)-isothiazolinone/Methyl(chloor)isothiazolinone/Euxyl K100/5-Chloro-2-methyl-4-isothiazolin-3-one/Kathon CG/Euxyl K100 /Grotan TK2: wordt toegepast als conserveermiddel in waterhoudende producten voor industriële producten, huishoudelijke producten en in cosmetica zoals douchegel, shampoo en haarverf. Kan leiden tot airborne reacties. Is sterk ontvettend en huidontregelend.
Mercuryl liquid silver/Quicksilver/Hydrargyrum: dit is een metaal toegepast in amalgaam en vullingmateriaal. Mercury is kwik.
Chlorpromazine hydrochloride: toegepast in antipsychotica.
Ammonium persulfate/Ammonium peroxydisulfaat: in haarbleekmiddelen, laboratorium glasreinigers, elektronica producten, printplaten, deo, aniline kleurstoffen, ontwikkelingsvloeistoffen voor foto’s, als chemische stof in analytisch laboratorium en in tandimplantaten. Inhalatie kan astma veroorzaken.
Benzalkonium chloride/BAK: dit is een ammoniumzout. Het is een allergeen en wordt ook toegepast als conserveringsmiddel.
Benzoylperoxide: deze stof werkt bacterieremmend bij acne. Door de schurende werking kunnen er echter wel nieuwe ontstekingen ontstaan. Kan ook leiden tot hypopigmentatie of hyperpigmentatie na ontstekingen.
2-Chloro-acetamide: wordt toegepast als conserveermiddel en kan tevens leiden tot een contactallergie.
Cobalt/Kobalt/Cobalt chloride: kobalt is een hard magnetisch metaal en komt voor in sieraden, ertsen van ijzer, nikkel, koper, zilver, mangaan, zink, in sommige metalen gereedschappen, galvaniseervloeistoffen, drukinkten, vers aangemaakt cement (specie), droge cementmortel, verf, keramiek, metalen, edelstenen, plastic kunststoffen, veevoeders en als blauw pigment in make-up en pottenbak materiaal. Uit hoogwaardig goud en zilver komt geen kobalt vrij. Uitgeharde cement is ook onschadelijk. De meeste mensen met een kobaltallergie zijn ook allergisch voor nikkel en chroom.
Van nature komt kobalt in zeer kleine hoeveelheden voor in vitamine B12 als spoorelement. Kobalt is noodzakelijk in het lichaam voor het vormen van bloed. Een allergische reactie voor kobalt zal eerder tot uiting komen door een natte huid door vloeistoffen of zweet, dan een droge huid.
Chirurgische heupprothesen of metalen platen en schroeven die gebruikt worden om botbreuken te herstellen kunnen ook kobalt bevatten. Deze voorwerpen geven zelden problemen bij personen die allergisch zijn voor kobalt. Cobalt chloride kan huid en luchtwegen beschadigen.
Epoxyhars/Epoxyresin/1-chloro-2,3-epoxypropane (8-chloropropylene oxide): epoxyharsen zijn chemische stoffen opgebouwd uit basiselementen die onder invloed van een verharder als schakels van een ketting aan elkaar worden gekoppeld. Epoxyhars wordt verwerkt in twee- en meercomponentenlijm, verven, cement en elektrische kabels. Je vind ze ook in tandheelkundige materialen, in kunststoffen, electronmicroscopy, vinyl handschoenen en bij de fabricage van lamineringen. Het is gebaseerd op epichlorhydrin en bisfenol-A. Epoxyhars trekt door rubber- en vinylhandschoenen heen. Handschoenen op basis van nitril geven wel bescherming. Uitgeharde epoxyverbindingen geven over het algemeen geen huidproblemen meer.
Trichloorethyleen: kan leiden tot puistachtige huiduitslag en tot depressies, coördinatie- en bewustzijnsverlies en het is sterk irriterend. Wordt toegepast als oplosmiddel.
Formaldehyde/Methanal: kankerverwekkend en allergeen. Toegepast in nagellak, nagelverharders, lijm, plastics, huishoudmiddelen, huidverzorgingsproducten, shampoos, kunsthars, verf, pesticiden, metaalbewerkingsvloeistoffen en in antikreukmiddelen voor textiel. Het is een chemische stof toegepast als conserveermiddel of ontsmettingsmiddel. Het wordt ook toegepast op een histologisch laboratorium om weefsel te conserveren en in medicamenten. Zodoende komen doktersassistenten, artsen en verpleegkundigen met deze stof in aanmerking. Kan een kruisreactie geven met DMDM hydantoin. Het kan tevens leiden tot huidreacties zoals netelroos en een allergie voor licht.
Planten: zoals paardenbloem, duizendblad en wurmkruid.
Chroom/Chromaat: deze stof veroorzaakt eczeem. Chromaat is een zoutverbinding van het metaal chroom. Chroom zelf veroorzaakt geen huidproblemen. Pas wanneer chromaat door zweten vrijkomt kan het huidproblemen geven. Chromaat komt voor in cement. Alleen in natte toestand geeft cement huidproblemen. Leer is meestal met chromaat gelooid en dit kan bij zweetvoeten een allergie voor leren schoeisel geven. Ook leren meubels en kledingstukken kunnen bij zweten een huidreactie geven, omdat door transpiratie chromaat vrijkomt uit leer. Verchroomde voorwerpen geven echter geen problemen.
Chromaat komt ook voor in luciferkoppen, in as van kolen en hout en in houtpregneermiddelen. Bij lassen kan chromaat vrijkomen en in gebruikte koelvloeistof kan chromaat zitten. Ook komt chromaat voor in antiroestmiddelen in grondverf en verder in verfpigmenten, kleureninkt en in fotografische laboratoria. Komt als chroomkleurig pigment voor in mascara en oogschaduw. Chromaatallergie kan gepaard gaan met allergie voor nikkel en kobalt. Chromaatallergie speelt bijna nooit een rol bij afstootreacties van chirurgische protheses of bij tandheelkundige materialen. Deze stof komt ook voor in bleekwater.
N-methylolchloroacetamide: conserveermiddel in cosmetica.
Musk-ambrette (nitromuskverbinding): kan tevens fotosensitiviteit veroorzaken en is neurotoxisch en allergeen.
Octyl gallate: is een antioxidant in voeding, cosmetica en medicijnen.
Phenolformaldehyde resin/Fenolformaldehydehars: allergeen. Toegepast in base coat.
Ammoniumthioglycolaat: allergeen. Toegepast in permanentvloeistoffen, haarverf en ontharingscrème.
Nikkelsulfaat/Nickelsulfate/Magnetisch metaal: wordt toegepast in allerlei producten zoals batterijen, sleutels, sieraden, brillen, machines, kleding, meubels, orthopedische middelen, instrumenten, gereedschappen, horloges, galvaniseervloeistoffen, enzovoort. Zelfs in voeding en make-up. Om te checken of een product nikkel bevat kun je dit testen met een magneetje. Is het magnetisch dan zit er waarschijnlijk nikkel in.
Erythema multiforme like
Dit is een huidaandoening met rode lichtverheven plekken die kunnen optreden door:
Diamino diphenyl methane. Diamino ingrediënten worden veelal toegepast als verfstoffen (ook in haarverf en rubbers).
Ethylene diamine dihydrochloride. Wordt toegepast als stabilisator in rubber, medicijnen en emulsies.
4-Phenylenediamine dihydrochloride. Phenylenediamine is een chemische stof die voorkomt in permanent vloeistof en haarkleuringsmiddelen, inkt en rubberproducten. Wordt veel gebruikt in coal tar kleurstoffen. Deze stof wordt echter in verband gebracht met kanker. Dit is een heel schadelijke stof.
4-Phenylenediamine base. Zie 4-phenylenediamine dihydrochloride hierboven.
Sulfanilamide = antibiotica
Perubalsem
Kobalt
Tropische houtsoorten
Epoxyresin
Primine in planten
Nikkelsulfaat