Een droge huid

Een droge huid voelt vaak droog, trekkerig en gespannen aan, vooral na het wassen. De structuur is fijn en er is geen vettige glans te zien. Er ontstaan zelden onzuiverheden.
 
De huid vertoont sneller vlekken en irritaties en kan er doffer uitzien. De huid reageert wel eens gevoelig op cosmetische producten of op temperatuur- en milieu-invloeden. Er zijn vaak fijne lijntjes zichtbaar en de huid voelt soms wat slap en niet stevig aan. Rond de ogen zijn vaak de eerste rimpeltjes zichtbaar.
 
De opperhuid bepaalt voor een groot deel de hoeveelheid vocht (Natural Moisturizing Factor, NMF) die de huid kan vasthouden. Indien de opperhuid niet goed functioneert kan dit een droge huid tot gevolg hebben. Dit kan zich uiten in schilfertjes, rode plekken en droogtelijntjes.
 
De hydrolipide film (vochtvet laagje) is minder sterk bij een droge huid. Vaak is er ook een tekort aan essentiële vetzuren, zoals omega-3 en omega-6. De talgproductie is te laag.

Een droge huid wordt vaak verward met een vochtarme huid, omdat ze vaak hetzelfde aanvoelen. Namelijk droog. Maar toch is er een verschil. Een droge huid is namelijk een huidtype en is erfelijk bepaald. Een vochtarme huid is eigenlijk geen huidtype, maar een huidconditie. 

Een droge huid kan ontstaan door:

Airco, een gebrek aan voeding voor de huid, het gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten, het teveel scrubben of reinigen, een hormonale onbalans zoals bij schildklierproblemen of door stress, en niet te vergeten door kraanwater. Kraanwater kan de huid behoorlijk uitdrogen door de basische werking. Daarom is een lotion ook zo belangrijk. Deze herstelt de zuurgraad van de huid.

De verzorging van dit huidtype volstaat met een goede reiniging in de ochtend en avond, aangevuld met een hydraterende en voedende crème. Als extra is een exfoliant (een keer per week) heel goed om de dode huidcellen te verwijderen, zodat de huid mooi, gezond en fris blijft. De droge huid is echt gebaat bij een vochtconcentraat op basis van hyaluronzuur.