Couperose

Onder couperose worden blijvend verwijde bloedvaatjes verstaan. Deze verwijde bloedvaatjes worden ook teleangiëctastieën genoemd. Er is sprake van stuwing in de bloedvaatjes in de huid, waardoor deze zich niet meer kunnen aanpassen aan warmte en koude verschillen.
 
Teleangiëctastieën kunnen ontstaan door anorganische fluoriden en door degeneratie van het bindweefsel van de bloedvaatjes, waardoor zij hun elasticiteit verliezen. Ook een harde inwerking van buitenaf kan dit veroorzaken. Denk aan hele agressieve behandelingen of het jezelf ergens flink aan stoten.
 
Couperose wordt vaak verward met rosacea. Dit is een aandoening met verwijde bloedvaatjes, waarin zich ook bultjes en puistjes in de huid voordoen. Bij couperose is dit niet het geval. Rosacea moet daarom op een andere wijze behandeld worden dan couperose.
 
OPC en vitamine C versterken de bloedvaatjes indien ingenomen als voedingssupplement.
 
Gebruik huidverzorgingsproducten waar zoethoutwortel (Glycyrrhiza glabra/Licorice extract) en/of niacinamide en panthenol in verwerkt zijn.
 
Vermijd veel zon, want dit verergert de couperose. Vermijd ook veel temperatuurverschillen.

Mensen die veel in hun leven hebben buiten gewerkt, krijgen op latere leeftijd allemaal een gelaat met rood doorlopen adertjes. Allemaal door koude, zon, gure wind en temperatuurverschillen.
 
Heb je aanleg voor couperose vermijd dan ook de sauna en een hete douche. Ook dit verergert de couperose. Roken verergert ook enorm.
 
Vermijd bij couperose altijd het scubben van de huid. Dit verergert alleen maar. Kies voor een product met salicylzuur er in dat ook een peelende werking heeft, maar dan op een zachte wijze.
Couperose kan heel mooi verwijderd worden met T-away of met lichtflitsbehandelingen.
 
Testje om te zien of roodheid veroorzaakt wordt door verwijde bloedvaatjes: houdt een glas tegen je huid aan. Verdwijnt de roodheid, dan spelen verwijde bloedvaatjes een rol.