Een allergische huid 

Bij een allergische huid is het immuunsysteem betrokken. Meestal worden hier door het immuunsysteem immunoglobuline E (IgE) antistoffen geproduceerd. Er komen dan na binding met het allergeen (lichaamsvreemde stof) ontstekingsstoffen vrij zoals histamine. 

Histamine wordt gevormd bij allergische reacties en bij zware stress. Er ontstaat jeuk en roodheid door prikkeling van de zenuwuiteinden in de huid. Na enkele uren kan er een ontstekingsreactie optreden door witte bloedcellen (eosinofiele granulocyten) die betrokken zijn bij allergieën. Deze ontstekingsvorm kan lang, soms zelfs weken aanhouden. 

Bij een allergische reactie ontstaan de klachten vrij snel na het blootstellen aan het allergeen. In tegenstelling tot een intolerantie kan een allergie door een enkele stof of enkele stoffen veroorzaakt worden. Allergieën zijn vaak erfelijk. Men spreekt dan van een atopie. 

Bij een allergie blijven de klachten vaak vrij constant. 

Bij een allergie is veelal sprake van een overactief immuunsysteem. Dit kan veroorzaakt worden door een tekort aan cortisol. Cortisol is een hormoon wat onder invloed van stress wordt aangemaakt door de bijnieren. 

Een tekort aan cortisol kan een emotionele oorzaak hebben. Hierdoor kan weer een insufficiëntie van de bijnieren en van de schildklier ontstaan. Bij een allergie speel histamine altijd een rol. Allergieën en psychische spanningen verhogen de histamineproductie. En histamine leidt weer tot ontstekingsreacties. 

Bij allergieën is het heel belangrijk om veel water te drinken. De mestcellen in de dikke darm kunnen namelijk geen histamine produceren, tenzij het lichaam is uitgedroogd. Bij allergische reacties spelen de darmen ook vaak een rol. 

Tot de stoffen die een allergische huidreactie kunnen geven behoren o.a. kleurstoffen, cosmetica, parfum, UV filters, wolvet, rubber, tolubalsem, geneesmiddelen zoals antibiotica, conserveermiddelen, haarverf, colofonium, perubalsem, planten, lanoline, propolis, voeding, chloorwater, enzovoort, enzovoort. In de ingrediëntenlijst op deze site ga ik dieper in op deze stoffen. 

Bij een allergie is dus altijd het immuunsysteem betrokken. Er is sprake van een blijvende overgevoeligheid voor een bepaalde stof. 

Niacinamide, vitamine C en brandnetelextract remmen de histamineproductie en zijn dus goed inzetbaar als voedingssupplement, maar ook als ingrediënt in cosmetica. Ik werk graag met niacinamide. Deze stof geeft fantastische resultaten. Panthenol werkt heel goed kalmerend.

Bij een allergische huid werkt inname van panthenol ook heel goed. Neem dan een hoog gedoseerd vitamine B5 preparaat in combinatie met een vitamine B complex preparaat. Dit verbetert de opname van de vitaminen uit de B-groep. 


Een allergie voor cosmetische producten

Bij een allergie voor cosmetische producten ontstaat de huiduitslag meestal in het gelaat (oogleden en lippen), daarna aan de armen, handen, hals en in de oksels. Vooral de oogleden staan hierom bekend. Dit komt omdat de huid van de oogleden dunner en gevoeliger is en makkelijk bepaalde stoffen doorlaat. Er ontstaan dan veelal schilfering, een lichte zwelling, bultjes, roodheid en jeuk. Vaak komt dit door oogmake-up,  gezichtsproducten, hand- , nagel- en/of haarproducten. Vooral ook door chemische UV-filters.

Een eenmaal opgebouwde allergie voor een bepaalde stof blijft bestaan. Het is moeilijk om precies te achterhalen om welke stof of stoffen het gaat, omdat vele stoffen naast toepassing in cosmetica ook verwerkt worden in stoffen die gebruikt worden in de beroepsomgeving of in geneesmiddelen. Bovendien kunnen er ingewikkelde kruisreacties optreden.
 
Allergische (huid) reacties en emoties
Allergische huidreacties ontstaan vaak door een overactief immuunsysteem. Dit kan veroorzaakt worden door een tekort aan cortisol. Een tekort aan cortisol kan een emotionele oorzaak hebben. Hierdoor ontstaat een bijnierschorsinsufficiëntie. Hierbij werkt de bijnier onvoldoende waardoor deze te weinig cortisol produceert. Dit hangt weer vaak samen met een te trage werking van de schildklier. Psychische spanningen verhogen de histamineproductie met als gevolg meer huidreacties. 

Allergieën staan vaak in verbinding met het histaminegehalte, de bijnieren, maar ook met de darmen. Bij allergische reacties wordt namelijk histamine geproduceerd onder invloed van toxinen, enzymen of bepaalde medicijnen. Je kunt geen allergie krijgen, tenzij er histamine wordt geproduceerd. De cellen (mestcellen) die histamine produceren vind je in de dikke darm, de huid en in de slijmvliezen van de bronchiën en neus. Histamine leidt tot ontstekingsreacties.

De mestcellen in de dikke darm kunnen geen histamine produceren, tenzij het lichaam is uitgedroogd. Bij allergieën is het dus heel belangrijk veel water te drinken. 

Als extra voedingssupplement bij eczeem kun je denken aan vitamine C, brandnetelextract, niacinamide (vitamine B3) en omega- 3 vetzuren.