Acne
Acne is een ontsteking van de huid bij de talgklieren en komt vooral in het gezicht, op de rug en op de borst voor. Op deze gebieden zijn de talgklieren groter.
Bij acne zijn altijd mee-eters te zien. Dit zijn afgesloten of verstopte talgkliertjes met een opeenhoping van talgkliermateriaal zoals talg, haarresten, talgkliercellen en hoornschilfertjes. Zijn deze niet in de huid zichtbaar, dan is er geen sprake van acne, maar van iets anders.
Mee-eters zien er meestal uit als zwarte puntjes. Deze zwarte kleur ontstaat door oxidatie van talg met zuurstof. Het heeft niets met ‘vies’ zijn te maken. In de talg zitten bacteriën.
Let op de aanwezigheid van rode verwijde adertjes. Het kan zijn dat er sprake is van rosacea of een overgevoeligheid voor cosmetica, in plaats van acne.
Bij acne is altijd sprake van een verdikte hoornlaag. Dit komt door de androgenen hormonen en de vrije vetzuren. Hiervoor zijn salicylzuur en melkzuur ideaal, omdat deze de verhoorning reguleren.
Acne is niet besmettelijk en komt het meeste voor bij pubers. Bij deze vorm van acne speelt de bacterie ‘Propioni bacterium acnes’ een rol. Deze bacterie zet de vetten uit de talg om in vrije vetzuren. Indien deze vetzuren in de lederhuid terecht komen, ontstaat een chemische reactie met als gevolg een ontsteking.
Acne heeft vele oorzaken waaronder:
- De bacterie ‘Propioni bacterium acnes’: deze bacterie is in staat om met het enzym lipase, de triglyceriden uit de talg om te zetten in vrije vetzuren. De verstopte follikel (haarzakje) breidt zich dan steeds verder uit en kan uiteindelijk openscheuren. Hierbij komen de irriterende vrije vetzuren in de lederhuid terecht en veroorzaken zij een ontsteking in de huid. De groei van de Propioni bacterium acnes wordt o.a. beïnvloed door de zuurgraad en de zuurstofspanning in het bloed.
- Hormonen: onder invloed van androgenen hormonen neemt de talgproductie toe. Oestrogenen hormonen remmen de talgproductie. Progestagenen stimuleren de talgproductie. Vandaar dat vrouwen voor de menstruatie last kunnen krijgen van acne, omdat voor de menstruatie de productie van het progesteron hormoon stijgt. Een hormonale onbalans kan ontstaan door stress, puberteit, zwangerschap, pilgebruik en bij hormoon gebonden aandoeningen. In de pil worden vaak synthetische progestagenen verwerkt, die kunnen zorgen voor een verhoogde talgproductie. Dit zie je vooral bij premenstruele acne.
- Erfelijkheid
- Agressieve peelings
- Roken verergert een bestaande acne
- Uitdrogende reinigers met Sodium Lauryl Sulfate
- Verkeerde cosmetica en andere stoffen: zoals minerale oliën (paraffine, vaseline, petrolatum) en andere stoffen zoals vetten, teer, roet, broom, jodium, chloor, metaalbewerkingsvloeistoffen, conserveermiddelen, medicijnen, rubber, metalen, colofonium, chloor, dioxinen, isolatiemateriaal, insecticiden, oplosmiddelen, enzovoort. Acne kan dus ook beroepsgebonden zijn.
- Medicijngebruik: zoals orale en lokale corticosteroïden, medicijnen voor epilepsie, de anticonceptiepil, groeiremmers, kalmerende middelen, hormonale medicatie, enzovoort. De acne treedt dan vaak op latere leeftijd op.
- Knellende kleding: zoals mutsen en helmen.
- Vieze telefoontjes: waarmee je steeds tegen de huid aankomt.
- Stress: opgekropte emoties en stress beïnvloeden de bijnieren. Vooral onderhuidse ontstekingen ontstaan door emotionele stress.
- Problemen met de darmen en/of lever: door verkeerde voedingsgewoonten raken deze organen overbelast en kunnen hun afvalstoffen niet meer kwijt.
- Pulken aan de huid: verergert acne en kan littekens veroorzaken.
- Voedselintolerantie of voedselallergie: vooral door melkproducten door een verhoogde IGF-1 hormoon afgifte en suikers.
- Verblijf in de tropen: omdat daar de lucht zo vochtig is. Bij acne is er een invloed van het seizoen waarneembaar. De zon heeft hierbij meestal een gunstig effect. In de tropen verergert acne vaak door de hoge vochtigheidsgraad.
De behandeling van acne
Als eerste is een goede huidreiniging van groot belang. Dus reinig de huid in de ochtend en in de avond. Let er op dat je huid niet trekt na het reinigen. Vermijd daarom ook het ingrediënt Sodium Lauryl Sulfate, omdat dit ingrediënt de huid uitdroogt en kan irriteren, en zelfs voor nieuwe pukkels kan zorgen. Gebruik een in water oplosbare reiniger en spoel deze goed af met lauwwarm water en dep zacht na met een schoon gastendoekje.
Blijf van de pukkels af. Het wordt alleen maar erger. Alleen indien er een wit kopje op het pukkeltje zit mag je dit behandelen als volgt: ontsmet de huid en je handen en neem een steriel naaldje. Prik het kopje aan en neem twee schone tissues. Druk het pukkeltje voorzichtig uit. Desinfecteer de huid als je klaar bent, dep het eventuele wondvocht op met een schoon watje en houd de huid droog.
Voel je een pukkel opkomen, houd er dan enkele malen per dag een ijsklontje tegenaan. Dit zal de pukkel vrij snel doen verminderen.
Vermijd bij acne intensieve scrubs. Deze verergeren de acne omdat ze de huid teveel stimuleren.
Reguleer het vochtgehalte indien de huid een trekkerig gevoel heeft. Zorg bij acne altijd voor een goed vochtgehalte van de huid. Een tekort aan water in de huid activeert de vetten en dus de talgproductie.
Bij acne kunnen lichtflitsbehandelingen met IPL of Elight heel goed helpen. De lichtflitsen zorgen voor het doden van de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de acne. Pas wel op voor laserbehandelingen. De resultaten variëren sterk en zijn afhankelijk van deskundigheid van de behandelaar en kwaliteit van de apparatuur.
Speciale peelings met melkzuur en/of salicylzuur werken ook goed. Melkzuur zorgt ervoor dat de huid gaat schilferen, zodat de talg die de poriën verstopt naar buiten kan komen. Salicylzuur trekt tot diep in de talgklier en lost daar het overmatige talg op.
Een arts schrijft soms Roacutane voor. Dit is een medicijn met een stof afgeleid van vitamine A-zuur. Vanwege de ernstige bijwerkingen wordt dit alleen in uitzonderlijke gevallen voorgeschreven.
Een acne huid is altijd een gevoelige huid en dient als zodanig behandeld te worden. Gebruik alleen producten op waterbasis omdat deze de poriën niet verstoppen.
Bij acne kan inname van niacinamide (vitamine B3) helpen vanwege de ontstekingsremmende en talgregulerende werking. Ook omega-3 vetzuren werken ontstekingsremmend.
Vermijd veel melk en suiker en zorg altijd voor een goede zuurstofvoorziening.
Snelle middeltjes tegen acne:
Wrijf een aspirine fijn met een paar druppeltjes water en breng dit aan op het pukkeltje voordat je naar bed gaat. De aspirine werkt antibacterieel en vermindert roodheid.
Breng eventueel wat neusdruppels met xylomethazoline aan op het pukkeltje om de roodheid te laten minderen.